ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε αδιέξοδο οι προσπάθειες για την επίλυσή του

Δηλώσεις του Δημήτρη Χριστόφια

«Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, γιατί η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά προσπαθούν να δημιουργήσουν δεύτερο κράτος στην Κύπρο». Το δήλωσε σε εκπροσώπους του Τύπου ο πρόεδρος της Βουλής, ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας.

Σύμφωνα με τον Δ. Χριστόφια, κάποιοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση επαναφέρουν συνεχώς το θέμα του απευθείας εμπορίου των Τουρκοκυπρίων με την Ενωση και αντί να βοηθήσουν στην εξεύρεση δίκαιης λύσης, ασκούν όλο και μεγαλύτερες πιέσεις, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την Κυπριακή Δημοκρατία και τη συνεχιζόμενη κατοχή. «Δυστυχώς η λύση του Κυπριακού», είπε ο Δ. Χριστόφιας, «εξαρτάται από την ικανοποίηση των διεκδικήσεων της Τουρκίας», ενώ υποστήριξε ότι το Κυπριακό «μπορεί να λυθεί ακόμα και αύριο, εάν αυτό συνάδει με τα συμφέροντα των Αμερικανών και των Ευρωπαίων».

Ο Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε την αντιπολίτευση να συνταχθεί με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις για να έχουν όλοι μαζί, τους ίδιους σκοπούς και επιδιώξεις και εξέφρασε την ελπίδα να δει την ερχόμενη βδομάδα στο Εθνικό Συμβούλιο τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δ. Χριστόφιας, απέρριψε το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΑΚΕΛ από την κυβέρνηση του προέδρου Παπαδόπουλου λόγω της διαφωνίας του για την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη από την 1η Γενάρη του ερχόμενου έτους.

Στις Βρυξέλλες ο Ταλάτ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ βρίσκεται από χτες στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει επαφές με επισήμους της Ευρωπαϊκής Ενωσης με βασικό θέμα τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο των Τουρκοκυπρίων με τις χώρες - μέλη της Ενωσης.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, χτες το απόγευμα ο κ. Ταλάτ είχε συνάντηση με ξένους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση Επίτροπο, Ολι Ρεν.

Σήμερα το βράδυ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα μιλήσει σε κεκλεισμένων των θυρών δείπνο, που θα παραθέσει το «Transatlantic Institute» και στο οποίο έχουν προσκληθεί πρέσβεις, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και διευθυντές εφημερίδων.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, ανακοίνωσε πως η τουρκική κυβέρνηση και η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα κάνουν «κοινή αξιολόγηση του Κυπριακού» στην Αγκυρα στις αρχές Μάρτη. Ο Χ. Ερτσακιτζά ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία «επιθυμεί να συμβάλει στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού με υπευθυνότητα και μετά την αξιολόγηση θα ληφθεί απόφαση για τη στάση που θα τηρηθεί».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Χ. Ερτσακιτζά είπε ότι δεν υπάρχει λόγος για αισιοδοξία αναφορικά με την έναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «απομονώνει τους Τουρκοκύπριους».

Το ΝΑΤΟ αποστρατιωτικοποιεί το Αιγαίο

Απαγόρευσε ελληνοΝΑΤΟική άσκηση στον Αϊ - Στράτη μετά από τουρκική απαίτηση

Υπέρ των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, τάχθηκε για μια ακόμα φορά το ΝΑΤΟ, με αφορμή ελληνοΝΑΤΟική άσκηση που είχε προγραμματιστεί για χθες στην περιοχή του Αϊ - Στράτη, η οποία τελικά ματαιώθηκε μετά από τουρκική απαίτηση. Συγκεκριμένα, ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με το σχεδιασμό που είχε γίνει, επρόκειτο χθες να πετάξουν στην περιοχή σε συνεργασία με ΝΑΤΟικό ιπτάμενο ραντάρ τύπου «AWCS». Ομως, ο Τούρκος διοικητής του ΝΑΤΟικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων στο Εσκί Σεχίρ (6o CAOC), υπό την ιδιότητά του ως ΝΑΤΟικού διοικητή, έστειλε σήμα στον Αμερικανό διοικητή του Αεροπορικού Στρατηγείου του ΝΑΤΟ που εδρεύει στη Νάπολη, ζητώντας την ακύρωση της άσκησης, διαμαρτυρόμενος γιατί αυτή γίνεται σε «αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή» του Αιγαίου.

Η ανταπόκριση του Αμερικανού πτεράρχου ήταν άμεση και με σήμα του στον Ελληνα διοικητή του ΝΑΤΟικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων στη Λάρισα (7o CAOC) ζήτησε, ουσιαστικά διέταξε, την άμεση ακύρωση της άσκησης. Μάλιστα, ο ΝΑΤΟικός διοικητής από τη Νάπολη επικαλέστηκε την «ουδετερότητα» του ΝΑΤΟ στη συγκεκριμένη ελληνοτουρκική «διαφορά». Ουσιαστικά, όπως αναφέρεται και από πηγές του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, υιοθέτησε τις τουρκικές θέσεις. Μετά από αυτά, τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών έκαναν τα σχετικά διαβήματα διαμαρτυρίας στο ΝΑΤΟ. Βέβαια, το όλο θέμα φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα της νέας δομής του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της οποίας οι αποφάσεις για το Αιγαίο λαμβάνονται από τον Αμερικανό διοικητή της Νάπολης.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Στις 11 Μάρτη η 17η Ειρηνοδρομία

Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς (ΕΕΔΥΕ) και μαζικοί φορείς της πόλης υπό την αιγίδα του Δήμου Νίκαιας διοργανώνουν την 17η Ειρηνοδρομία - Λαϊκό Αγώνα Δρόμου «ΜΙΜΗΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ» στις 11 Μάρτη, στις 10 π.μ., στο Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι αθλητές θα είναι σε δρόμους της Νίκαιας, με αφετηρία και τερματισμό το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Μάνδρα του Μπλόκου) - Ηλιουπόλεως και Κιλικίας. Οι φορείς που συμμετέχουν είναι:

ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς, Σωματείο Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο ΦΟΙΝΙΞ», Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων και Απογόνων ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ, Νεανική Δράση για την Ειρήνη, Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας, Μουσικός Ομιλος Νίκαιας, Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας, Σύλλογος Κατοίκων Ασπρων Χωμάτων «Η ΜΕΡΙΜΝΑ», Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας - Κορυδαλλού, Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Νίκαιας - Κορυδαλλού, Εξωραϊστικός Σύλλογος «ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑΣ» Νίκαιας, ΑΟ Ιωνικός Νίκαιας, Α.Φ.Μ.Ο. (Α.Φ.Ο.Α.Ν), Ο.Φ.Ο.Ν., Ενωση Συλλόγων Γονέων Νίκαιας, Α.Π.Σ. «ΑΠΟΛΛΩΝ» Δυτικής Αττικής, Σύνδεσμος Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Α.Ο. Ιωνικός Νίκαιας, Τ.Ε. Προσκόπων Νίκαιας - Κορυδαλλού, Ενωση Ποντίων Νίκαιας - Κορυδαλλού, Εμπορικός Σύλλογος Νίκαιας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλ.: 210 4278256 (πρωί), τηλ. και φαξ: 210 4252027, email: eedyeKokkinias@yahoo.gr.

Συντριβή «Μιράζ 2000» στην Τανάγρα

Σε βλάβη στον κινητήρα αποδίδεται η πτώση μαχητικού αεροσκάφος, τύπου «Μιράζ 2000», που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τανάγρας. Ο πιλότος χρησιμοποίησε επιτυχώς το σύστημα αυτόματης εκτίναξης του καθίσματος και διασώθηκε. Το αεροσκάφος, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, παρουσίασε κράτηση κινητήρα και κατέπεσε στην περιοχή του Ευβοϊκού Κόλπου, κοντά στο όρος Χτυπάς.

Αγωγή κατά της χρήσης χημικών

Συνέντευξη Τύπου της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», σήμερα 12 το μεσημέρι στον ΔΣΑ

Αγωγή αστικής ευθύνης κατά του ελληνικού Δημοσίου για τη συστηματική, πολύχρονη και εγκληματική χρήση χημικών ουσιών κατά διαδηλωτών, η οποία το τελευταίο διάστημα είναι καθημερινό φαινόμενο, κατέθεσαν δώδεκα πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί και φοιτητές.

Στην αγωγή αναφέρονται τρεις τέτοιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, στις 8 και 22 Ιούνη 2006, και στις 22 Φλεβάρη 2007, οπότε έγινε ευρεία, εγκληματική χρήση χημικών για να διαλυθούν διαδηλώσεις.

Παρεμβαίνοντας στο ζήτημα, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», τονίζει με ανακοίνωσή της ότι η χρήση αυτή των χημικών ουσιών είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη ζωή και την υγεία των διαδηλωτών και των περιοίκων και στόχο έχει τον εκφοβισμό και κυρίως τον περιορισμό του δικαιώματος της συνάθροισης. Παράλληλα, με σκοπό την ενημέρωση της κοινής γνώμης για το συγκεκριμένο θέμα, παραχωρεί συνέντευξη Τύπου, σήμερα Τετάρτη, στις 12:00 το μεσημέρι, στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας.

ΕΕΔΥΕ
Σύσκεψη μαζικών φορέων και συνδικάτων

Η ΕΕΔΥΕ καλεί σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης» της ΠΟΛ (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), σε σύσκεψη μαζικών φορέων και συνδικάτων με αντικείμενο την κοινή διοργάνωση και την καλύτερη δυνατή προετοιμασία αντιπολεμικής εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 16 Μάρτη, για να καταδικαστούν οι εγκληματικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ και Λίβανο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ