Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Φλεβάρη 2007 - αριθ. φύλλου: 9709

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ
Ο βάρδος
της
Αντίστασης

Συμπληρώθηκαν εξήντα χρόνια από εκείνο το πρωινό της 18 Φλεβάρη 1947, που η εφημερίδα μας, έφερνε την είδηση ότι ο Νίκος Καρβούνης, ο φωτεινός στοχαστής, διακεκριμένος δημοσιογράφος και ποιητής «έφυγε» την προηγουμένη (17/2/1947). Ο Νίκος Καρβούνης για χιλιάδες αγωνιστές του ΕΑΜ, ΕΛΑΣίτες, ΕΠΟΝίτες, Αετόπουλα, ήταν ο βάρδος του αγώνα τους. Εκείνος που έγραψε το ρωμαλέο ύμνο της Εθνικής Αντίστασης. Ο θούριος του Ν. Καρβούνη πέρασε στο στόμα του λαού και τον τραγουδά και σήμερα, χωρίς ίσως να γνωρίζει ποιος είναι ο δημιουργός.


ΣΕΛ.  3  -  5

ΔΙΗΓΗΜΑ
«Εφύρα»

«Η ιδιαιτέρα, στιγμή δεν τον διέκοψε. Καθισμένη στο γραφείο της, τον άκουγε με μεγάλη προσοχή, έχοντας στο πρόσωπό της καρφωμένο ένα πλατύ χαμόγελο. Τα δάχτυλά της, αθόρυβα και ταχύτατα, κινούνταν στο πληκτρολόγιο...». Ενα διήγημα του Βασίλη Ζιώβα.



Οι εφημερίδες στο κολαστήριο του Νταχάου

Σήμερα ο «Ρ» παρουσιάζει αποσπάσματα από εφημερίδες των κρατουμένων στο κολαστήριο του Νταχάου. Εφημερίδες από το αρχείο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας που αποτελούν ντοκουμέντα του αντιφασιστικού αγώνα.


ΣΕΛ.  12  -  13
Αποκριάτικα έθιμα

Το Καρναβάλι της Λέσβου πηγάζει από το χιούμορ, τη σάτιρα, τις φάρσες που είναι στις φλέβες των κατοίκων της. Επίσης, το Τυρναβίτικο Καρναβάλι, ένα έθιμο με ιστορία τουλάχιστον 100 ετών, αναβιώνει και πάλι τούτες τις μέρες.


ΣΕΛ.  6  -  24
Γήρανση και κατανάλωση θερμίδων

Εφαρμόζοντας σε μια ομάδα ποντικών δίαιτα χαμηλής κατανάλωσης θερμίδων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ήδη από το 1935 ότι η ζωή των ποντικών επιμηκύνθηκε κατά 33%.


ΣΕΛ.  7

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ