ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Δίνουν συνέχεια στον αγώνα τους

Συλλαλητήρια αύριο σε Καρδίτσα, Αχαΐα και Λέσβο και έπεται συνέχεια

Από παλιότερη κινητοποίηση αγροτών
Από παλιότερη κινητοποίηση αγροτών
Με τα αυριανά συλλαλητήρια σε Καρδίτσα, Αχαΐα και Λέσβο ξεκινούν οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που διοργανώνει η ΠΑΣΥ σε διάφορες περιοχές της χώρας. Τα συλλαλητήρια, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, θα γίνουν: Στην Καρδίτσα, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στο Αίγιο, στις 10.30 π.μ., έξω από τα γραφεία της Παναιγιάλειας Ενωσης και ακόμα οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας θα συγκεντρωθούν στις 10.30 π.μ. στον κόμβο της Βιομηχανικής με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα. Στη Λέσβο, στις 11 π.μ., στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη και στην Αμφισσα, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Επίσης, συλλαλητήρια μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνουν:

  • Μεθαύριο Πέμπτη 25 Γενάρη, στην Αγιά Λάρισας (11 π.μ., κεντρική πλατεία) και στη Λαμία (11 π.μ., πλατεία Πάρκου).
  • Το Σάββατο, 27 Γενάρη, στον Τύρναβο (11 π.μ., κεντρική πλατεία).
  • Τη Δευτέρα, 29 Γενάρη, στα Τρίκαλα (11 π.μ., κεντρική πλατεία) και στα Φάρσαλα (11 π.μ., διασταύρωση Βασιλί του δρόμου Λάρισας - Φαρσάλων).
  • Την Τετάρτη 31 Γενάρη, στην Ελασσόνα (11 π.μ., κεντρική πλατεία).
  • Στις 5 Φλεβάρη, στη Νέα Χαλκηδόνα, από τους αγρότες της Θεσσαλονίκης.

Η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στα συλλαλητήρια, προβάλλοντας την πρόταση για την ολόπλευρη στήριξη της αγροτικής οικονομίας που θ' αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες, θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό των μικρομεσαίων αγροτών και θα έχει την ολόπλευρη στήριξη του κράτους.

Με τις νέες κινητοποιήσεις τους οι μικρομεσαίοι αγρότες διεκδικούν:

  • Την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος που οφείλεται στη μεγάλη μείωση της αγροτικής παραγωγής και στις ζημιές από αντίξοες καιρικές συνθήκες, στις περικοπές των επιδοτήσεων και στην πτώση των εμπορικών τιμών, στη μείωση της επιστροφής ΦΠΑ και στη νέα άνοδο του κόστους παραγωγής.
  • Επαναφορά των κατώτερων τιμών εγγύησης που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα.
  • Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές και ενίσχυση των εξαγωγών.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να καλύπτεται το 100% των ζημιών.
  • Αναπροσαρμογή του ποσοστού υπολογισμού επιστροφής του ΦΠΑ και καταβολή ολόκληρων των επιδοτήσεων.
  • Ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών.
  • Διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων.

Επίσης, στις κατά τόπους κινητοποιήσεις θα μπουν και αιτήματα τοπικού χαρακτήρα.

Στην Αχαΐα

Στην Αχαΐα οι αγρότες του νομού προετοιμάζονται πυρετωδώς για την επιτυχία των αυριανών συλλαλητηρίων τους. Εχουν δώσει αγωνιστικό ραντεβού σε δύο σημεία. Οι αγρότες της περιοχής Αιγίου στις 10.30 π.μ., μπροστά από την Παναιγιάλεια Ενωση και οι της Δυτικής Αχαΐας στις 10.30 το πρωί στον κόμβο της Βιομηχανικής (Σκάγια).

Σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου και ο Αγροτικός Σύλλογος Ωλενίας σημειώνουν πως συνεχίζουν τον αγώνα «γιατί ο εμπαιγμός και η κοροϊδία σε βάρος μας συνεχίζεται και από την κυβέρνηση της ΝΔ» και υπογραμμίζουν: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να τραπούμε σε άτακτη φυγή. Θα αγωνιστούμε σε όλα τα μέτωπα για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας στα χωριά μας».

Καταλήγοντας, τονίζουν: «Διεκδικούμε την άμεση καταβολή της ενιαίας επιδότησης σε ελαιοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους. Να αφήσει η κυβέρνηση τους ελιγμούς και τα κόλπα και να δώσει όλα τα λεφτά της επιδότησης, καθώς και να δώσει λύσεις στα υπόλοιπα προβλήματά μας που απειλούν να μας εξοβελίσουν από τα χωράφια μας».

ΑΓΡΟΤΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
«Μπλόκαραν» την Εθνική Οδό

Διαμαρτύρονται για τη διακοπή ηλεκτροδότησης στα αντλιοστάσιά τους από τη ΔΕΗ

(Του ανταποκριτή μας).-

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους δηλώνουν οι αγρότες της Χαλκιδικής που - για τρίτη μέρα - χτες παρέμειναν με τα τρακτέρ τους στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών, στον κόμβο της Τρίγλιας.

Διαμαρτύρονται για τη διακοπή από τη ΔΕΗ της ηλεκτροδότησης στα αντλιοστάσιά τους, καθώς και για τα πρόστιμα και τις ανατιμολογήσεις που τους επέβαλε η εταιρεία. Οπως δηλώνουν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Χαλκιδικής, η ΔEH διέκοψε τη λειτουργία 30 αντλιοστασίων με τα οποία ποτίζουν τα χωράφια τους, ενώ κοινοποίησε αγωγές σε 250 παραγωγούς, απαιτώντας την πληρωμή των προστίμων χιλιάδων ευρώ που τους επέβαλε για υπερκατανάλωση ρεύματος.

Τα πρόστιμα που έχει επιβάλει η ΔΕΗ μετά την ανατιμολόγηση του ρεύματος που καταναλώθηκε από το 1999 μέχρι το 2003 ανέρχονται από 4.000 έως 70.000 ευρώ για κάθε αγρότη. Οι αγρότες διαμαρτύρονται γιατί δεν ειδοποιήθηκαν από τη ΔΕΗ ότι μπορούν να καταναλώνουν ρεύμα μέχρι έναν ορισμένο αριθμό (πλαφόν) και το πληροφορήθηκαν αυτό για πρώτη φορά το 2003, όταν μετά από ελέγχους τους ζητήθηκε να ξαναπληρώσουν τους λογαριασμούς τεσσάρων χρόνων. Ζητούν πολιτική παρέμβαση για τη λύση του προβλήματος, προσθέτοντας ότι αν η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θέλει να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη, οφείλει να τους βοηθήσει και να δώσει λύση σ' αυτό το πρόβλημα, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τους συγκεντρωμένους αγρότες επισκέφτηκε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του KKE Αγγελος Τζέκης, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του και ζήτησε από την κυβέρνηση να ξαναδώσει στους παραγωγούς της Χαλκιδικής το μειωμένο αγροτικό ρεύμα.

Σημειώνεται ότι σε σχετική ανακοίνωσή της η ΔΕΗ συνεχίζει την πολιτική πρόκλησης κατά των παραγωγών της Χαλκιδικής, λέγοντας ότι το αγροτικό τιμολόγιο χορηγείται για την άρδευση μόνο των δικών τους καλλιεργειών και όχι για την άρδευση κτημάτων που ανήκουν σε άλλους παραγωγούς. Επίσης αναφέρει ότι «έχουν εξαντληθεί όλα τα χρονικά περιθώρια» για την τακτοποίηση των οφειλών τους προς τη ΔΕΗ και έτσι αποφασίστηκε η διακοπή της προμήθειας ρεύματος των υδροληψιών τους.

ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Χωρίς πιστώσεις τα αντιδιαβρωτικά έργα

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Την άμεση πληρωμή των αγροτικών δασικών συνεταιρισμών Χαλκιδικής για την κατασκευή των αντιδιαβρωτικών έργων στην περιοχή της Κασσάνδρας, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Μακεδονίας - Θράκης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης.

«Απλήρωτοι είναι ακόμη οι Αγροτικοί Δασικοί Συνεταιρισμοί Χαλκιδικής για την εργασία τους στην κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του περσινού καλοκαιριού. Η Διεύθυνση Δασών Ν. Χαλκιδικής έγκαιρα, με έγγραφό της (4116/28-8-06), είχε ζητήσει την αναγκαία πίστωση, το υπουργείο όμως έστειλε, σε δύο δόσεις μάλιστα, μέρος των χρημάτων αυτών. Με νέο έγγραφό της στις 18-12-2006, η Διεύθυνση Δασών ζήτησε, εκ νέου, να τις αποσταλούν άλλες 800.000 ευρώ, για να πληρώσει τους Αγροτικούς Δασικούς Συνεταιρισμούς τα οφειλόμενα, ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να αποδώσουν το ΦΠΑ ως τις 20 Ιανουαρίου 2007».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι επειδή οι Αγροτικοί Δασικοί Συνεταιρισμοί δεν έχουν πληρωθεί ακόμη και η ημερομηνία απόδοσης του ΦΠΑ έχει περάσει, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς εάν «θα αποστείλουν άμεσα όλα τα απαιτούμενα χρήματα για να πληρωθούν οι Αγροτικοί Δασικοί Συνεταιρισμοί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ