ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Σφαγή στη Βαγδάτη, γκρίνιες στην Ουάσιγκτον

Μόνο το Σαββατοκύριακο, τουλάχιστον 29 Αμερικανοί στρατιώτες και ένας Βρετανός σκοτώθηκαν σε διαδοχικές επιθέσεις

Δεν έχει τελειωμό η διαρκής σφαγή

Associated Press

Δεν έχει τελειωμό η διαρκής σφαγή
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αλλη μια ματωμένη Δευτέρα ξημέρωσε χτες στο Ιράκ. Οι εκρήξεις δύο παγιδευμένων με εκρηκτικά οχημάτων στη Βαγδάτη, σε μια κατάμεστη από κόσμο αγορά, είχαν αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 88 άνθρωποι και να τραυματιστούν 160. Λίγο αργότερα, σε βομβιστική επίθεση στην Μπακούμπα, βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 10 άνθρωποι - ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων της χτεσινής ημέρας ανερχόταν, μαζί με άλλες ενέργειες, σε αρκετά πάνω από 100 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Η νέα χτεσινή σφαγή ακολουθεί ένα Σαββατοκύριακο αλληλοσφαγής καθώς και ιδιαίτερα πολυαίμακτων ενεργειών εναντίον των κατοχικών δυνάμεων, που πληρώνουν όλο και πιο βαρύ τίμημα για το έγκλημα που διαπράττεται.

Μερικά από τα σημαντικότερα υπόλοιπα χτεσινά δεδομένα για το Ιράκ εν τάχει:

  • Το διαρκώς αυξανόμενο κόστος του πολέμου στο Ιράκ θα φθάσει, αργότερα εντός του 2007, τα 8,4 δισ. δολάρια το μήνα, λόγω της ανάγκης αντικατάστασης του «καμένου» εξοπλισμού και οπλισμού. Εως τη λήξη του τρέχοντος οικονομικού έτους (30ή Σεπτέμβρη), σημειώνει το «Ρόιτερς», το Πεντάγωνο θα δαπανά 9,7 δισ. δολάρια το μήνα για τους πολέμους σε Ιράκ/Αφγανιστάν.
  • Μόνο το Σαββατοκύριακο, τουλάχιστον 29 Αμερικανοί στρατιώτες και ένας Βρετανός σκοτώθηκαν σε διαδοχικές επιθέσεις στο Ιράκ, όπως και 151 Ιρακινοί. Το Σάββατο, με 26 Αμερικανούς νεκρούς, 13 εκ των οποίων επέβαιναν σε ελικόπτερο «Μπλακ Χοκ» που συνετρίβη κοντά στην Μπακούμπα και σύμφωνα με το Πεντάγωνο «ίσως επλήγη από πύραυλο» (Γαλλικό Πρακτορείο), ήταν η τρίτη αιματηρότερη ημέρα - βάσει των επίσημων στοιχείων - για τις κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ από το Μάρτη του 2003. Συνολικά, υπολογίζεται ότι από την έναρξη του πολέμου οι Αμερικανοί νεκροί είναι 3.054 και οι τραυματίες 23.000 - 100.000 (Antiwar.com).
  • Το 68% των πολιτών στις ΗΠΑ διαφωνούν με την απόφαση του Προέδρου Μπους να αποστείλει ενισχύσεις 21.500 ανδρών, κυρίως στη Βαγδάτη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του «Νιούζγουικ». Μόλις το 24% όσων ερωτήθηκαν εγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο ο Μπους χειρίζεται την ιρακινή κρίση. Το ποσοστό δημοτικότητας του Μπους παραμένει στο 30%, που θεωρείται από τα χαμηλότερα ιστορικά.
  • Παρ' όλ' αυτά, το Σαββατοκύριακο άρχισαν να φθάνουν οι πρώτες νέες αμερικανικές μονάδες στη Βαγδάτη, ενώ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «USA Today» που δημοσιεύτηκε χτες, ο Μπους επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα αποχώρησης» από το Ιράκ, και προειδοποίησε ότι το θέμα του Ιράκ πιθανότατα θα το διαχειριστεί «και ο διάδοχός του», σε ένα χρόνο και πλέον από σήμερα.
  • Κούρδοι στρατιώτες λιποτακτούν σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς από το λεγόμενο «εθνικό» (δωσιλογικό) στρατό του Ιράκ για να «σωθούν από την κόλαση της Βαγδάτης», αναφέρει ανταπόκριση που διατέθηκε στις εφημερίδες του ομίλου Μακ Κλάτσκι στις ΗΠΑ.

«Αυτή τη στιγμή», σημειώνει ο Βρετανός ιστορικός Νιλ Φέργκιουσον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες», η πιθανότητα «ευτυχούς» κατάληξης - «ευτυχούς» για τις δυνάμεις κατοχής, εννοείται - «μοιάζει να είναι μικρότερη από μια στις εκατό». Ο ιστορικός του Πανεπιστημίου της Βοστόνης Ντέιβιντ Φρόμκιν, σε πιο «ορθόδοξη» (όσον αφορά τις τρέχουσες ιδεοληψίες, αν όχι και τους τρέχοντες σχεδιασμούς, των λεγόμενων «νεοφιλελεύθερων» στην Ουάσιγκτον), προβλέπει, τι άλλο, «τη διάλυση του Ιράκ σε μια σιιτική, μια κουρδική και μια σουνιτική οντότητα».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Ζητούμενο» οι ενισχύσεις για τις δυνάμεις κατοχής

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το σύνηθες τροπάριο επανέλαβε ο στρατηγός Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν: Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Γκάρντιαν», κι αφού αναμάσησε τις τετριμμένες διαβεβαιώσεις για το πόσο «γενναία» πολεμούν οι δυνάμεις του βορειοατλαντικού συμφώνου στη χώρα, επισήμανε πως «με λιγότερες δυνάμεις από αυτές που απαιτούνται», το ΝΑΤΟ επιτυγχάνει να «εμποδίσει» τους Ταλιμπάν (!), γεγονός που χαρακτήρισε επιτυχία «πέραν των προσδοκωμένων».

Η «σταθεροποίηση» της κατάστασης δεν είναι «επαρκής στόχος», πρόσθεσε ο Ρίτσαρντς: Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ «μπορούν και πρέπει να νικήσουν στο Αφγανιστάν».

«Τα κράτη του ΟΗΕ προετοιμάζονται για το 2007 υπολογίζοντας τον ίδιο βαθμό επικινδυνότητας (με το 2006) πιστεύοντας ότι θα αντεπεξέλθουν με αυτά τα μέσα», προειδοποίησε. «Μπορεί να γίνει, όμως είναι μία επικίνδυνη υπόθεση να πιστεύουμε πως οι απαιτήσεις του περασμένου έτους θα είναι οι ίδιες και τον επόμενο».

Στο μεταξύ, χτες το «Ρόιτερς» μετέδιδε ότι οι Ταλιμπάν ενδέχεται να «ανοίξουν σχολεία» (!) στις περιοχές που ελέγχουν, δαπανώντας περίπου 1 εκατ. δολάρια, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την προπαγάνδα της Δύσης και της υποστηριζόμενης από αυτήν κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, και υπό το φως της πρόσφατης αποκάλυψης της UNICEF ότι 2,5 εκατομμύρια Αφγανοί αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας, η εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ» απηύθυνε στον Χίλαρι Μπεν, υπουργό Διεθνούς Βοήθειας και Ανάπτυξης της κυβέρνησης Μπλερ, ένα απλό ερώτημα: «Πού ακριβώς πήγαν τα 400 εκατομμύρια λίρες που διαθέσαμε ως βοήθεια για το Αφγανιστάν;».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Η «αφγανοποίηση» συνεχίζεται, με αιματηρό τρόπο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τουλάχιστον τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και εννέα ακόμη τραυματίστηκαν από την έκρηξη βόμβας που είχε ως στόχο αυτοκινητοπομπή του στρατού στην ημιαυτόνομη περιοχή των φυλών που είναι γνωστή ως Βόρειο Ουαζιριστάν, ανακοίνωσαν χτες οι αρχές. Ο εκπρόσωπος του στρατού του Πακιστάν ανέφερε ότι επρόκειτο για «επίθεση αυτοκτονίας».

Η επίθεση, κοντά στην πόλη Μιράν Σαχ, τη σημαντικότερη στην περιοχή, εκτός των άλλων, θέτει υπό αμφισβήτηση τις πρόσφατες «συμφωνίες ειρήνευσης» στις οποίες φέρεται να είχε καταλήξει η κυβέρνηση του Πακιστάν με «προσκείμενους στους Ταλιμπάν» φύλαρχους το Σεπτέμβρη. Οι προύχοντες των φυλών της περιοχής αρνήθηκαν ότι ευθύνονται για την ενέργεια. Παρομοίως, ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Αμπντουλάχ Φάρχαντ, διέψευσε ότι οι ισλαμιστές ενέχονται στην επίθεση. Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στην περιοχή, δεν είναι σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από την ενέργεια.

Η επίθεση σημειώθηκε μερικές μέρες μετά το βομβαρδισμό σε «στρατόπεδα εκπαίδευσης» των Ταλιμπάν με 20 νεκρούς στο Νότιο Ουαζιριστάν με 20 νεκρούς, που, σύμφωνα με αυτόπτες και τοπικούς προύχοντες, ήταν Αφγανοί πρόσφυγες που δούλευαν ως υλοτόμοι και ξυλουργοί και όχι μαχητές.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Υπαινιγμοί Σινιόρα κατά της γενικής απεργίας...

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Να αγνοήσουν το νέο κάλεσμα της «Χεζμπολάχ» για τη σημερινή πραγματοποίηση γενικής απεργίας με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης ζήτησε χτες από τους Λιβανέζους ο πρωθυπουργός Φουάντ Σινιόρα. Το βασικό επιχείρημα που παρουσίασε στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου στη Βηρυτό ήταν πως η γενική απεργία «θα βλάψει» μεταξύ άλλων τα συμφέροντα της χώρας ενόψει της συνόδου διεθνών «δωρητών» για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση του Λιβάνου, που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη στο Παρίσι.

Ωστόσο, είχε εμφανιστεί νωρίτερα μάλλον «απειλητικός» στη γαλλική «Λε Μοντ» λέγοντας ότι σε περίπτωση πραγματοποίησης γενικής απεργίας διαρκείας «οι δυνάμεις ασφαλείας θα κάνουν ό,τι πρέπει για να αποτρέψουν την παράλυση της δημόσιας ζωής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ