ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Σε εξέλιξη οι συνομιλίες για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Το «τείχος» που απειλεί να πνίξει τον παλαιστινιακό λαό συνεχίζει να απλώνεται

Associated Press

Το «τείχος» που απειλεί να πνίξει τον παλαιστινιακό λαό συνεχίζει να απλώνεται
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Το περασμένο Σάββατο η αστυνομία του Ισραήλ συγκρούστηκε με φιλειρηνικές ισραηλινές οργανώσεις που διαδήλωναν ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ να επεκτείνει τους εποικισμούς στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη.

Οσον αφορά τις εξελίξεις στο εσωτερικό των παλαιστινιακών εδαφών παρατείνονται για τουλάχιστον ακόμη δύο βδομάδες οι συνομιλίες ανάμεσα σε ανώτατα στελέχη της «Φατάχ» και της «Χαμάς» με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Οι χτεσινές συναντήσεις στη Δαμασκό ανάμεσα στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπού Αμπάς και τον (εξόριστο στη Συρία) ηγέτη της «Χαμάς», Χάλεντ Μεσάαλ, μολονότι υπήρξαν «καρποφόρες» εντούτοις δεν ήραν το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών...

«Σημειώθηκε αρκετή πρόοδος αλλά οι πρόωρες εκλογές παραμένουν πιθανές εάν δε σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμπάς. Ο Μεσάαλ έδωσε έμφαση στην ανάγκη τερματισμού των ενδοπαλαιστινιακών αντιπαραθέσεων. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαΐλ Χανίγια επιχείρησε να εστιάσει στη συνέχιση των συνομιλιών στη Γάζα, από σήμερα, όπως είπε, και για τουλάχιστον δύο βδομάδες...

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι που είχαν πρόσβαση στις συνομιλίες της Δαμασκού υποστήριξαν ότι ένα από τα κεντρικά ζητήματα τριβής ήταν η λεκτική διατύπωση του προγραμματικού έργου της κυβέρνησης εθνικής ενότητας - εάν και εφ' όσον τελικώς σχηματιστεί... Η παράταξη του Προέδρου Αμπάς, «Φατάχ», επιμένει στην «τήρηση» όλων των αποφάσεων του Αραβικού Συνδέσμου και των ειρηνευτικών συμφωνιών που είχαν υπογραφεί στο παρελθόν με τους Ισραηλινούς. Η «Χαμάς» προτιμά τη διατύπωση «σεβασμός των διεθνών συμφωνιών»... Οι ίδιες πηγές ωστόσο την ίδια ώρα σημείωναν πως δεν πρόκειται απλώς για μία «λεκτική αντιπαράθεση αλλά για αντιπαράθεση πολιτικής ουσίας».

Το ίδιο 24ωρο, η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Αμυνας Αμίρ Πέρετζ, επανέφεραν στο προσκήνιο την τετριμμένη πρόταση του Τελ Αβίβ για «παλαιστινιακό κράτος με προσωρινά σύνορα» και προπαρασκευαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο την επίτευξη «μέτρων οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης». Παράλληλα, η Κοντολίζα Ράις φερόταν να προετοιμάζει «πυρετωδώς» μία νέα παράσταση για την προετοιμασία «ειρηνευτικών συνομιλιών για το Μεσανατολικό» - εξυπακούεται πάντα πάνω στο «πατρόν» του αποτυχημένου οδικού χάρτη του 2003. Οι προετοιμασίες της Ράις εστιάζονται στην πραγματοποίηση των συνομιλιών αξιωματούχων του λεγόμενου Κουαρτέτου για το Μεσανατολικό στις 2 Φλεβάρη στην Ουάσιγκτον...

Μέσα σ' όλα αυτά, ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Χαβιέ Σολάνα, δήλωσε προχτές «σοκαρισμένος» από τη συνεχή επιδείνωση της κατάστασης για τους παλαιστινιακούς πληθυσμούς της Δυτικής Οχθης. Οπως είπε, κάθε φορά που επισκέπτεται την περιοχή διαπιστώνει πως το τείχος της ντροπής «επεκτείνεται και οι εβραϊκοί εποικισμοί πληθαίνουν». Παρ' όλα αυτά, εξέφρασε την «ελπίδα» πως οι εξελίξεις επί των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Οχθη και αλλού δε θα ματαιώσουν τις προσπάθειες για εξεύρεση «ειρηνευτικής» λύσης...

Γεγονός πάντως είναι πως το «σοκ» του Σολάνα δεν απέτρεψε ούτε καν λίγες ώρες μετά την επίσκεψή του στην περιοχή, τις τρομοκρατικές εφόδους και συλλήψεις των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη. Χτες νωρίς το πρωί 22 Ισραηλινοί εισέβαλαν στο σπίτι Παλαιστίνιου λίγο έξω από τη Χεβρώνα και συνέλαβαν τους δύο γιους του ηλικίας 22 και 24 χρόνων και αδιευκρίνιστο αριθμό άλλων Παλαιστίνιων νεαρών που συνάντησαν στο διάβα τους. Παρόμοιο εφιάλτη έζησε, λίγη ώρα μετά, ένας άλλος Παλαιστίνιος μεσήλικας, κάτοικος της πόλης Αλ Ετζαρίγια (έξω από την ανατολική Ιερουσαλήμ). Πάνοπλοι Ισραηλινοί στρατιώτες, δίχως αφορμή, μπήκαν στο σπίτι του και αποχώρησαν αφού συνέλαβαν τον 22χρονο γιο του...

Ωρες μετά, η ισραηλινή ηγεσία ανακοίνωσε πως ο νέος επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού θα είναι ο 52χρονος στρατηγός Γκάμπι Ασκενάζι.

  • Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε αργά χτες βράδυ έξω από τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού «Αλ Αραμπίγια» στην πόλη της Γάζας. Προκλήθηκαν μόνον υλικές ζημιές καθώς την ώρα της έκρηξης τα γραφεία του σταθμού ήταν άδεια.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σκιαμαχίες για το φόνο του Χραντ Ντινκ

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.-- Οσοι γνώριζαν το Χραντ Ντινκ τον χαρακτήριζαν ως ένα μορφωμένο και γενναιόψυχο άνθρωπο, δημοσιογράφο και ακαδημαϊκό, που κατέβαλε προσπάθειες να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα στους Αρμένιους και τους Τούρκους, να εξηγήσει τα αίτια του πρώτου «ολοκαυτώματος» του 20ού αιώνα - της γενοκτονίας των Αρμενίων, που έως και σήμερα η επίσημη Αγκυρα αρνείται. Η δολοφονία του Ντινκ έξω από τα γραφεία της εφημερίδας «Agos» την Παρασκευή το μεσημέρι ήταν το τίμημα που πλήρωσε για τη στάση του.

Ο 53χρονος δημοσιογράφος είχε καταδικαστεί, βάσει του διαβόητου άρθρου 301 για «προσβολή του τουρκισμού», σε ποινή κάθειρξης 6 μηνών με αναστολή. Σε ένα από τα τελευταία του κείμενα, ο Χραντ Ντινκ έγραφε: «Για μένα, το 2007 πιθανότατα θα είναι μια δύσκολη χρονιά... οι δίκες θα συνεχιστούν, νέες θα ξεκινήσουν. Ποιος ξέρει τι άλλες αδικίες θα αντιμετωπίσω». Δυστυχώς, έμελλε να αντιμετωπίσει τις σφαίρες ενός νεαρού εκτελεστή.

Η σύλληψη του φερόμενου ως δολοφόνου του, ενός 17χρονου, του Ογκούν Σαμάστ, που συνελήφθη στη Σαμψούντα το Σάββατο με το όπλο του φόνου πάνω του - σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή - συνοδεύτηκε από τη διαβεβαίωση των αρχών ότι ο νεαρός «δε συνδέεται με κάποια ένοπλη οργάνωση». Ωστόσο, τα πράγματα δε μοιάζουν να είναι τόσο απλά. Μολονότι η ενέργεια αποδίδεται στο «θυμό» του νέου, υπάρχει μια αξιοσημείωτη «λεπτομέρεια». Το χέρι του Σαμάστ όπλισε ένας Γιασίν Χαγιάλ, που εξέτισε ποινή 11μηνης φυλάκισης για βομβιστική επίθεση εναντίον ταχυφαγείου «Μακντόναλντς» στην Τραπεζούντα το 2004, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αμερικανική κατοχή του Ιράκ. Ο «υπερεθνικιστής» αυτός - εξ ορισμού ενταγμένος σε ένα πολιτικό φάσμα συνδεδεμένο με τις μυστικές υπηρεσίες - φέρεται, κατά τουρκικές εφημερίδες, να δίδαξε σκοποβολή σε περίπου δέκα νεαρούς στην Τραπεζούντα. Αυτό μάλλον «λέει» πολλά περισσότερα από όσα οι τουρκικές αρχές προτίθενται να αποκαλύψουν.

ΚΚ Τουρκίας: «Στόχος η ενότητα του λαού»

«Η δολοφονία του Χραντ Ντινκ, αρχισυντάκτη της εφημερίδας "Agos", είναι πολύ επώδυνη, αλλά δυστυχώς καθόλου απρόβλεπτη. Χάρη στις κοινές προσπάθειες των ιμπεριαλιστών και των εθνικιστικών/φασιστικών κύκλων, η Τουρκία έχει καταστεί μια εξαιρετικά ευάλωτη χώρα.

»Σε μια χώρα όπου όλοι οι θεσμοί υπηρετούν ιμπεριαλιστικούς στόχους, όλοι οι πόροι και ο υλικός πλούτος έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της αγοράς διαμέσου φιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών και όλη η κοινωνία έχει περικυκλωθεί από αντιδραστικές συμπεριφορές και ρατσισμό με μανιακή υστερία, οι δολοφονίες σε ευαίσθητα σημεία είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές πολιτικές μεθόδους. Οι σφαίρες αυτή τη φορά πέτυχαν το Χραντ Ντινκ», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η κεντρική επιτροπή του ΚΚ Τουρκίας.

«Αυτοί που σκόπευσαν τη διχόνοια ανάμεσα στους λαούς πέτυχαν το στόχο τους. Οι φονιάδες θα συλληφθούν, ή δε θα συλληφθούν. Αλλά η υπόθεση ασφαλώς και δε θα διαλευκανθεί... Παρ' όλ' αυτά, οι δυνάμεις που κρύβονται πίσω από το φόνο είναι γνωστές. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που ενίσχυσαν την κυριαρχία τους αποξενώνοντας τους λαούς της περιοχής μας από όλη τους την ιστορία, είναι ένοχες διότι αποσκοπούν να εφαρμόσουν τις πολιτικές τους χρησιμοποιώντας τη μεγάλη τραγωδία που υπέστη ο αρμενικός λαός.

»Ολων των ειδών φασίστες και ρατσιστές, που χρηματοδοτούνται και εκπαιδεύονται από τις ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστές χώρες, και μάτωσαν την Τουρκία επί σειρά ετών, έχουν κηρύξει "ιερό πόλεμο" εναντίον των Αρμενίων, των Κούρδων, και άλλων λαών, αποκαλώντας τον "πατριωτισμό". Το κράτος, που προστατεύει δολοφόνους, επιτρέπει και υποστηρίζει τις πρωτόγονες εκδηλώσεις των εθνικιστών, τα λιντσαρίσματα, είναι ένοχο διότι υπέδειξε τον Χραντ Ντινκ ως στόχο. Και, τώρα, η Τουρκία έγινε ακόμη πιο ευάλωτη». Και με τον τρόπο αυτό, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, προσθέτει το ΚΚ Τουρκίας, θα επιχειρήσουν «να κερδίσουν ακόμη περισσότερα» έναντι του λαού της χώρας.

ΙΡΑΝ
Απαγόρευση εισόδου στους επιθεωρητές

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Το Ιράν αποφάσισε να μην επιτρέψει την είσοδο στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις στους 38 επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Η ενέργεια αυτή, όπως τόνισε ο Αλαϊντίν Μπορουντζερντί, μέλος του ιρανικού κοινοβουλίου, αποτελεί αντίδραση του Ιράν στην απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη.

Σαν πρώτη αντίδραση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ήρθαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σιν ΜακΚόρμακ, ο οποίος τόνισε πως «πρόκειται για μια ακόμα ένδειξη ότι το Ιράν συνεχίζει την περιφρονητική στάση του προς τη διεθνή κοινότητα» και πρόσθεσε πως αποτελεί «ακόμα ένα παράδειγμα ότι οι Ιρανοί προσπαθούν να επιβάλουν τους όρους τους στη διεθνή κοινότητα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ