Associated Press |
Η καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία |
«Επιτυχής» η 31η Σύνοδος της Αγοράς του Νότου (MERCOSUR) με βασικό κριτήριο τη συμμετοχή σε αυτή των 11 ηγετών από τις συνολικά 12 χώρες της Νότιας Αμερικής, σύμφωνα με τις δηλώσεις του οικοδεσπότη και Προέδρου της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος έδωσε επίσης στη δημοσιότητα και την τελική διακήρυξη της Συνόδου.
Σύμφωνα με τον Λούλα οι πέντε χώρες-μέλη του MERCOSUR, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Παραγουάη, η Ουρουγουάη και η Βενεζουέλα, υπέγραψαν, κεκλεισμένων των θυρών, την τελική διακήρυξη της 31ης Συνόδου όπου κύρια θέματα της ατζέντας ήταν η είσοδος της Βολιβίας και η «περιφερειακή ολοκλήρωση». Εκεί αναφέρεται ότι το 2006 το MERCOSUR κατόρθωσε να σπάσει όλα «τα ιστορικά ρεκόρ σε επίπεδο εμπορικών συναλλαγών», ενώ επίσης τονίζεται ότι θα συνεχίσουν να προωθούν τη «διαδικασία περιφερειακής ολοκλήρωσης δεσμευόμενοι για την κοινωνική διάστασή της»...
Παράλληλα, ο Λούλα τόνισε με έμφαση ότι η είσοδος της Βενεζουέλας - είναι πλήρες μέλος από τις αρχές του 2006 - «ισχυροποίησε το MERCOSUR εξαιτίας της οικονομικής της ισχύος και της επιρροής σε όλη την περιοχή». Σε αυτό το σημείο οι δηλώσεις του Προέδρου της Βραζιλίας αξίζουν ειδικής μνείας, καθώς ουσιαστικά προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν όσον αφορά στη διάσταση που εκφράστηκε και κατά τη διάρκεια της Συνόδου, όπου τόσο ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, ο οποίος αιτείται την είσοδο της χώρας του στο MERCOSUR, όσο και ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, προκάλεσαν ουσιαστικά το Μπλοκ να εγκαταλείψει την πολιτική της αγοράς: Ο Μοράλες έκανε έκκληση για «ριζικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές» όσον αφορά στην πολιτική και τις δομές του MERCOSUR, ενώ ο Τσάβες προχώρησε ακόμη ένα βήμα, τονίζοντας ότι η πρόθεσή του είναι να «αποκαθάρει την αγορά του Νότου από την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού». Ο Τσάβες αντιπρότεινε μάλιστα τη λογική που διέπει την ALBA και στην οποία ήδη συμμετέχουν η Βενεζουέλα, η Κούβα, η Βολιβία, η Νικαράγουα και ενδεχομένως τώρα και το Εκουαδόρ, καθώς η πρόταση του Προέδρου Τσάβες έτυχε θετικής αντιμετώπισης εκ μέρους του Προέδρου της χώρας, Ραφαέλ Κορέα.
Πάντως, τόσο η Βραζιλία όσο και η Αργεντινή αντιστέκονται, ενώ Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», άφηναν να διαρρεύσει ότι «ήταν λάθος που η Βενεζουέλα έγινε μέλος» και παράλληλα ότι η «Ουρουγουάη σκέφτεται να υπογράψει μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ»...
Αυτά περί ενότητας και περιφερειακής ολοκλήρωσης «κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και πολιτικά». Κατά τ' άλλα, στην τελική διακήρυξη επίσης αναφέρεται η δημιουργία ενός «Ταμείου Δομικής Σύγκλισης», πρωτοβουλίες για την κοινωνική πολιτική, την Παιδεία, την Υγεία, τη μεταναστευτική πολιτική και συνάμα την αποδέσμευση άμεσα κονδυλίων 70 εκατομμυρίων δολαρίων (τα 12 εξ αυτών για την κοινωνική ανάπτυξη, 5 εκατομμύρια για την ενίσχυση των μικρών εταιρειών και 5 εκατομμύρια για το οδικό σύστημα στην Ουρουγουάη). Επίσης, στην τελική διακήρυξη αναφέρεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί όσον αφορά στην υπογραφή συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με τις αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου, τη Σύνοδο MERCOSUR-Νότιας Αφρικής.
ΚΑΡΑΚΑΣ.--
«Στο διάολο!» έστειλε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, Αμερικανούς αξιωματούχους με αφορμή μία ακόμη επίθεσή τους προς τη Βενεζουέλα, που θεωρούν ότι «ολισθαίνει σε αντιδημοκρατικό μονοπάτι»...
«Γκρίνγκος, άντε σπίτια σας» συμπλήρωσε ο Ούγο Τσάβες, ο οποίος διευκρίνισε χτες ότι ο «εξουσιοδοτικός νόμος» (ley habilitante) θα ενθαρρύνει και θα μεγεθύνει τη συμμετοχή του λαού στο νομοθετικό έργο, αντίθετα με αυτό που ισχυρίζεται η Ουάσιγκτον. Πρόκειται για τα σχόλια του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι, που δήλωσε ότι ο νόμος αποτελεί βεβαίως δικαίωμα της Βενεζουέλας, αλλά «είναι κάπως παράξενος στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού συστήματος» και προκαλεί ανησυχία...
Ο νόμος, το περιεχόμενο του οποίου παρουσιάστηκε στη Βουλή, θα έχει ισχύ 18 μηνών και αναφέρεται στην ενδεχόμενη έκδοση διαταγμάτων εντός των πλαισίων του νόμου, για την ενίσχυση της «μπολιβαριανής διαδικασίας» με στόχο την ανάπτυξη του σοσιαλισμού. Ηδη, η Βουλή κάλεσε τα κοινοτικά συμβούλια να αναλύσουν το περιεχόμενο του νόμου, ώστε αυτός να εγκριθεί στη δεύτερη ανάγνωσή του, αύριο 24 Γενάρη, και να τεθεί σε ισχύ.
Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, με τις ειδικές εξουσίες που παραχωρούνται, με το νόμο αυτό, στον Τσάβες, ο πρόεδρος θα περάσει περίπου 40 έως 60 νόμους, σε διάφορες σφαίρες, με έμφαση στο οικονομικό πεδίο.
Οι βουλευτές της Βενεζουέλας καταδίκασαν τη στάση της Ουάσιγκτον, ενώ ο αντιπρόεδρος Χόρχε Ροντρίγκες απαντώντας το Σάββατο στο εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι «αυτό που πραγματικά ανησυχεί τις ΗΠΑ είναι πως η Βενεζουέλα για πρώτη φορά στην ιστορία της ασκεί πλήρως το δικαίωμά της στην εθνική κυριαρχία και ότι υπερασπίζει την άσκηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσής της».
ΚΙΤΟ.--
Μόλις μια βδομάδα πέρασε από τη στιγμή που ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα ανέλαβε και επισήμως τα καθήκοντά του και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αποτελεί πρόγευση για τα μελλούμενα.
Χτες, η Γενική Εισαγγελία του Εκουαδόρ ήταν υπό κατάληψη από εργαζόμενους του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στο «νεοκλεγμένο» Γενικό Εισαγγελέα Φρανσίσκο Κουκαλόν να προσέλθει στο γραφείο του.
Η ιστορία Κουκαλόν αποτελεί το πρώτο «βασικό πρόβλημα» με το οποίο ήρθε αντιμέτωπος ο Κορέα. Συγκεκριμένα, ενόσω ο Κορέα βρισκόταν στο Ρίο ντε Τζανέιρο για τη Σύνοδο του MERCOSUR, το Κοινοβούλιο έκανε δεκτή με πλειοψηφία (62 ψήφους) την πρόταση για την εκλογή του Φρανσίσκο Κουκαλόν στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία απαρτίζεται από τα Κόμμα Θεσμικής Ανανέωσης (PRIAN), Πατριωτική Κοινωνία (PSP - Patriotic Society), Χριστιανοσοσιαλιστές (PSC) και Χριστιανοδημοκράτες (UDC), που λίγο πριν την ορκωμοσία του Κορέα, την περασμένη Δευτέρα, είχε δηλώσει ότι «θα του κάνει τη ζωή δύσκολη»...
Από τη Βραζιλία ο Κορέα εξέδωσε ανακοίνωση, όπου τόνιζε ότι η εκλογή είναι αντισυνταγματική, καθώς προβλέπεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να εκλεγεί βάσει λίστας, που περιλαμβάνει 3 διαφορετικές επιλογές προσώπων που καταθέτει ο Πρόεδρος της χώρας προς Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, καταλήγοντας ότι η πλειοψηφία του Κογκρέσου επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της χώρας κάτι που δεν πρόκειται να δεχτεί.
Ενα ακόμη «μέτωπο» που είναι ανοιχτό είναι το ζήτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη σύσταση συνταγματικής Συνέλευσης, για το οποίο το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τη διαδικασία διερεύνησης για το εάν θα πρέπει να διεξαχθεί. Το Σαββατοκύριακο ο Κορέα είχε δηλώσει ότι το TSE δεν έχει την εξουσία να κρίνει καθώς το Σύνταγμα προβλέπει ότι ο Πρόεδρος έχει την αρμοδιότητα να προχωρά σε ανάλογο αίτημα...
ΛΑ ΠΑΣ.--
Με «αναφορά» του προέδρου Εβο Μοράλες, προς το λαό της Βολιβίας και τις λαϊκές οργανώσεις που αποτελούν το στυλοβάτη της κυβέρνησης, στην πλατεία Ηρώων της πρωτεύουσας Λα Πας, έκλεισαν χτες οι εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον πρώτο «ιθαγενή» πρόεδρο, όπως έχουν χαρακτηρίσει τα ΜΜΕ τον Εβο Μοράλες.
Εκδηλώσεις έγιναν από το Σάο Πάολο έως τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την «Prensa Latina», ενώ στη Βολιβία καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πραγματοποιήθηκαν δεκάδες σε πολλές πόλεις, με αυλαία την πανηγυρική ομιλία Μοράλες. Ο πρόεδρος της Βολιβίας τόνισε ότι «παρά τα προβλήματα και τις αντιθέσεις, το πρόγραμμα των 10 σημείων, που το Κίνημα για το Σοσιαλισμό (MAS) δεσμεύτηκε να εφαρμόσει, έχει προχωρήσει αρκετά». Ο Μοράλες στην «αναφορά» προς τις οργανώσεις του λαϊκού κινήματος, που έδωσαν το «παρών» στην πλατεία Ηρώων, τόνισε τη σημασία της Συνταγματικής Συνέλευσης, των εθνικοποιήσεων στους υδρογονάνθρακες, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, της επαναδιαπραγμάτευσης των συμβολαίων των πολυεθνικών για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, της εθνικοποίησης των ορυχείων που παρά τις καθυστερήσεις και τις παλινδρομήσεις θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο 2007, της αναδιανομής των γαιών και του προγράμματος της «αγροτικής επανάστασης», της καταπολέμησης της διαφθοράς, της προώθησης της αυτονομίας των επαρχιών, τα σημαντικά επιτεύγματα στην Υγεία και την Παιδεία, με τη στήριξη της Κούβας και της Βενεζουέλας.
Παρά όμως τα θετικά βήματα, στο Ελ Αλτο η Συνομοσπονδία Ενώσεων Γειτονιάς (FEJUVE) επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησαν την απεργία προκειμένου να πιέσουν τον Χοσέ Λουίς Παρέδες, κυβερνήτη της Λα Πας, να παραιτηθεί εξαιτίας των αποσχιστικών ενεργειών του. Οι λαϊκές οργανώσεις του Ελ Αλτο δεν έχουν κάνει ουσιαστικά δεκτή την πρόταση της κυβέρνησης Μοράλες για προσφυγή σε δημοψήφισμα και έδωσαν στον Παρέδες τελεσίγραφο 48 ωρών. Αντίστοιχα και στην Κοτσαμπάμπα οι κινητοποιήσεις για την απομάκρυνση του κυβερνήτη, Μάνφρεντ Ρέγιες Βίγια, συνεχίζονται.