ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
«Φαρμακεροί » διαγκωνισμοί στο κυνήγι του κέρδους

Η μία μετά την άλλη οι πολυεθνικές του φαρμάκου ανακοινώνουν την κυκλοφορία εμβολίων για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Οσο το φάρμακο παραμένει εμπόρευμα στα χέρια των λίγων, τόσο η υγεία για τα λαϊκά στρώματα θα εξαρτάται από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των πολυεθνικών
Οσο το φάρμακο παραμένει εμπόρευμα στα χέρια των λίγων, τόσο η υγεία για τα λαϊκά στρώματα θα εξαρτάται από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των πολυεθνικών
Αγριοι επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί για την κατάκτηση της αγοράς των εμβολίων με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών των πολυεθνικών εκδηλώνονται, με φόντο τη γύμνια της πρόληψης αλλά και την ανυπαρξία ενός ενιαίου δημόσιου φορέα παραγωγής, εισαγωγής και διάθεσης των φαρμάκων, δωρεάν σε όσους τα έχουν ανάγκη. Ετσι, με διαφορά μιας βδομάδας, παρουσιάστηκαν δυο εμβόλια για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που - σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες - παρέχουν πλήρη προστασία από ορισμένους τύπους ογκογόνων καρκίνων.

Ηδη απ' τις 11.1.2007 βρίσκεται στα ράφια των φαρμακείων - και με τιμή 555 ευρώ - το εμβόλιο Gardasil, ενώ χτες η πολυεθνική «GlaxoSmithKline» ανακοίνωσε ότι αναμένει έγκριση για το εμβόλιό της από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αξιολόγησης Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) εντός του 2007. Η «GlaxoSmithKline» δεν ανακοίνωσε τιμή αλλά, όπως έλεγε στέλεχός της στον «Ρ», αυτή θα είναι συνάρτηση του τρόπου κοστολόγησης των φαρμάκων στην Ελλάδα: Δηλαδή, ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κατά εκτιμήσεις το εμβόλιο της «GlaxoSmithKline» «θα είναι φτηνότερο - λόγω ανταγωνισμού - κατά 20% απ' το προηγούμενο άλλο εμβόλιο αφού θα κυκλοφορήσει δεύτερο».

Το εμβόλιο της «GlaxoSmithKline», όπως αναφέρθηκε χτες σε εκδήλωση, για τον καρκίνο του τραχήλου έδειξε ότι παρέχει 100% προστασία σε γυναίκες (ηλικίας 15-25 ετών) έναντι προκαρκινικών αλλοιώσεων που προκαλούνται από τους δύο συνηθέστερους ογκογόνους τύπους του HPV, 16 και 18. Επίσης, αναφέρθηκαν και στοιχεία προστασίας έναντι επικείμενων λοιμώξεων που σχετίζονται με τους τύπους HPV 45 και 31.

Προστατευτικά κατά των τεσσάρων τύπων του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV 6, 11, 16 και 18 δρα και το Gardasil, που θα χορηγείται σε τρεις δόσεις και θα μπορούν να το λαμβάνουν όλες οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ενώ η έναρξη του εμβολιασμού θα πρέπει να γίνεται σε κορίτσια 9-13 ετών. Συνολικά οι παραπάνω ογκογόνοι τύποι - που συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων περίπου 120 τύπων του ιού - ευθύνονται για το 70-80% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Και μαζί και χώρια

Το Gardasil παράγουν οι εταιρείες «Sanofi» και «Merk» και η ανακοίνωση της κυκλοφορίας του έγινε πανηγυρικά στο Παρίσι στις 31/10/2005 στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας. Για την προώθηση του εμβολίου στην Ευρώπη οι εταιρείες αυτές συγκρότησαν την κοινοπραξία «Sanofi Pasteur MSD». Δηλαδή, οι εταιρείες παραγωγοί εκτός Ευρώπης θα πωλούν ξεχωριστά, αλλά στην Ευρώπη θα προωθούν από κοινού το εμβόλιο αυτό. Στην Ελλάδα αντιπρόσωπος της κοινοπραξίας για την εισαγωγή και κυκλοφορία του εμβολίου είναι η εταιρεία «Βιανέξ».

Από τότε οι γιατροί είχαν επισημάνει ότι το εμβόλιο θα είναι πανάκριβο και έλεγαν πως οι αναπτυσσόμενες χώρες ίσως να μην μπορέσουν να το προμηθευτούν ποτέ, λόγω υψηλής τιμής. Γι' αυτό και οι εταιρείες είχαν στοχεύσει εξ αρχής στην ευρωπαϊκή αγορά - όπως έδειξε και η σύμπραξη των παραγωγών εταιρειών. Ετσι και η φιλολογία στη χώρα μας κυρίως απ' τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ περιστρέφεται στην ένταξη του ήδη κυκλοφορούντος εμβολίου στο «Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών» και στην κάλυψή του απ' τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο «Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών» είναι ενταγμένα 11 εμβόλια που σημαίνει 0% συμμετοχή των ασφαλισμένων, ειδάλλως αν συνταγογραφηθούν ως φάρμακα ο ασφαλισμένος πληρώνει 25% συμμετοχή. Αλλά ακόμα και σε αυτά τα 11 εμβόλια υπάρχουν διαφοροποιήσεις από Ταμείο σε Ταμείο.

Προς την κατεύθυνση της ένταξης πιέζουν με διάφορους τρόπους, π.χ., με συνεντεύξεις Τύπου, και οι πολυεθνικές εταιρείες - όπως σημείωσε (18.1.2007) στη Βουλή και ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος - καθώς απ' τα Ταμεία θα έχουν σίγουρες - έστω και καθυστερημένα - τις πληρωμές. Μια τέτοια εκδήλωση έγινε και χτες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας από κυβερνητική οργάνωση που έγινε στα πλαίσια της «1ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας απ' τις 21 έως τις 28 Ιανουαρίου 2007», που στηρίζεται απ' την «GlaxoSmithKline» και άλλους χορηγούς.

Επιβεβαιώνεται έτσι, για μια ακόμη φορά, ότι όσο το φάρμακο αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και η παρασκευή του αφήνεται στα χέρια των πολυεθνικών, τόσο θα επιβαρύνονται τα λαϊκά στρώματα, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, δηλαδή μέσω των Ταμείων τους. Αναδεικνύεται μέσα και από αυτό το παράδειγμα η αναγκαιότητα ενός ενιαίου δημόσιου φορέα, που θα παράγει, θα εισάγει και θα διαθέτει τα φάρμακα σε όσους τα έχουν ανάγκη.

Ταυτόχρονα όμως και η χτεσινή εκδήλωση έδειξε ότι η πρόληψη έχει εκχωρηθεί σε μη κυβερνητικές οργανώσεις των οποίων η δραστηριότητα περιορίζεται σε καμπανιακές ενημερωτικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται στο Κοινοτικό Πρόγραμμα «Υγεία-Πρόνοια», με το αζημίωτο, αφού χρηματοδοτείται κατά 75% απ' το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και 25% απ' το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. Ετσι στην ουσία δεν υπάρχει πρόληψη καθώς λείπουν εκείνες οι δημόσιες πρωτοβάθμιες δομές που θα κάνουν μαζικούς και σχεδιασμένους ελέγχους και θα εντοπίζουν τις κατηγορίες εκείνες του πληθυσμού που θα πρέπει να υποβληθούν στις δωρεάν προληπτικές διαδικασίες -περιλαμβανομένων και των εμβολίων.

Κυριαρχεί η άγνοια

Κι όλα αυτά την ώρα που στην Ελλάδα, όπως έδειξε έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, η οποία πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2006, τo 78% των γυναικών δεν κάνει συστηματικά Τεστ Παπανικολάου, ενώ το 59% των Ελληνίδων δε γνωρίζει τον λόγο για τον οποίο γίνεται το παραπάνω τεστ. Επίσης, οι νέες γυναίκες δε γνωρίζουν σε ποσοστό 52% την κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δωρεάν εμβόλια αποκλειστικά από το κράτος

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσε η βουλευτής του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη

Οσα εμβόλια -επιστημονικά- είναι αποτελεσματικά, να παρέχονται αποκλειστικά δωρεάν από το κράτος, με προγράμματα που θα απευθύνονται σε όλο τον πληθυσμό, απαιτεί το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

«Τα εμβόλια και οι προληπτικές εξετάσεις στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, έχουν σώσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Αν μάλιστα είχαν καθολικό χαρακτήρα, θα έσωζαν ακόμη περισσότερες ανθρώπινες ζωές. Ομως η πολιτική που θεοποιεί το κέρδος, είναι το πιο ουσιαστικό εμπόδιο στην προοπτική αυτή. Για πολλά εμβόλια και προληπτικές εξετάσεις, που στη χώρα μας γίνονταν δωρεάν, μετά από σειρά αποφάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και της σημερινής, καλούνται πλέον οι ασθενείς να πληρώσουν από την τσέπη τους, άμεσα ή έμμεσα μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων», υπογραμμίζει η βουλευτής του ΚΚΕ. «Αυτό -συνεχίζει- σε συνδυασμό με την ανυπαρξία δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας, έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνονται σε μεγάλο βαθμό αυτοί που εμβολιάζονται ή που κάνουν τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μόνο το 10% των γυναικών κάνει το γνωστό test pap».

Οπως επισημαίνει η Λ. Κανέλλη, τελευταία έγινε γνωστό ότι κυκλοφόρησε εμβόλιο που προλαμβάνει μια σειρά τύπους ιογενούς αιτιολογίας του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν επιστήμονες, είναι αποτελεσματικό, αλλά και πανάκριβο.

«Επειδή τα εμβόλια και οι προληπτικές εξετάσεις κυριολεκτικά σώζουν ζωές», η βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Υγείας, αν σκοπεύει η κυβέρνηση να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα, έτσι ώστε όσα εμβόλια επιστημονικά είναι αποτελεσματικά, να παρέχονται αποκλειστικά δωρεάν από το κράτος, με προγράμματα που θα απευθύνονται σε όλο τον πληθυσμό.

«ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»
Αποχή από τις αιμοληψίες

Αποχή από τις αιμοληψίες πραγματοποιούν από χτες έως και την Παρασκευή (26/1/2007) οι παρασκευαστές του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη που διαμαρτύρονται για την έλλειψη προσωπικού. Οι 15 παρασκευαστές που εργάζονται στο νοσοκομείο είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν την ημέρα 400-500 αιμοληψίες, καλύπτουν απογευματινά και νυχτερινά ωράρια καθώς και ωράρια Σαββατοκύριακου, ενώ προσφέρουν υπηρεσίες στο Τμήμα Επείγοντων Περιστατικών και στην Αιματολογική Κλινική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ