ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Για αποτελεσματική αντιμετώπιση της επίθεσης

Κάλεσμα της ΕΣΑΚ ΔΕΕ μπροστά στις γενικές συνελεύσεις των καθηγητών, που συζητούν δύο 24ωρες απεργίες

Σε ένταση του αγώνα, με συντονισμό και κοινή δράση, ταξικό πλαίσιο και προσανατολισμό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της επίθεσης στο χώρο της Παιδείας, καλεί τους εκπαιδευτικούς η ΕΣΑΚ ΔΕΕ μπροστά στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ που γίνονται μέχρι τις 2 Φλεβάρη.

Οι εκπαιδευτικοί συζητούν την πρόταση της ΟΛΜΕ για 24ωρες απεργίες στις 15 Φλεβάρη, ημέρα έναρξης της συζήτησης για τα άρθρα του Συντάγματος που αναθεωρούνται στην Ολομέλεια της Βουλής και 27 Φλεβάρη, μέρα πραγματοποίησης της πρώτης ψηφοφορίας επί των άρθρων που αναθεωρούνται.

Την ανάγκη να παρθούν όλα τα μέτρα για τη στήριξη των απεργιών ώστε να αποκτήσει η κινητοποίηση μαζικά παλλαϊκά χαρακτηριστικά αντεπίθεσης στην πολιτική της λιτότητας, της ιδιωτικοποίησης και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, τονίζουν οι ταξικές δυνάμεις στους εκπαιδευτικούς. Απορρίπτοντας το σύνολο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται αυτή την περίοδο σ' όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, τονίζουν ότι ο κλάδος των καθηγητών μπορεί και πρέπει να συμβάλει παίρνοντας όλα εκείνα τα μέτρα για να υπάρξει μετωπική αντιμετώπιση της επίθεσης στο χώρο της εκπαίδευσης. «Με δεδομένο ότι η χρονική περίοδος που απομένει μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους έχει όλες τις δυνατότητες για να δοθεί δυναμική απάντηση, με ιδιαίτερο βάρος το μήνα Μάρτη, μέσα από ένα Παλλαϊκό Μέτωπο Παιδείας και όχι στα στενά πλαίσια ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου, ενός παλλαϊκού αγώνα που δε θα βάζει μόνο ζητήματα κλαδικά, αλλά πρωταρχικά ζητήματα που θα φέρνουν στο προσκήνιο το ζήτημα της μόρφωσης που έχει ανάγκη ο λαός μας», επισημαίνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ μπροστά στις γενικές συνελεύσεις.

«Πρέπει να επισημάνουμε από τώρα, τονίζει η παράταξη, ότι οι όποιες απεργιακές προτάσεις κατατεθούν για ένα Πρόγραμμα Δράσης την επόμενη περίοδο και ιδιαίτερα μέχρι το Μάρτη, πρέπει να διασφαλίζουν τη διάρκεια, τη συχνότητα και την κλιμάκωση του αγώνα και δεν πρέπει να απομαζικοποιούν, να είναι τουφεκιές, να συναινούν στην πολιτική της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να ξεπουλούν δηλαδή τελικά τους όποιους αγώνες προηγήθηκαν, από την αρχή της σχολικής χρονιάς ή να υπονομεύουν κάθε αγωνιστική προοπτική για φέτος».

Οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα αποφασίσουν για τις κινητοποιήσεις τους στη γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ που θα γίνει στις 3 Φλεβάρη.

ΟΓΕ
Η Παιδεία είναι κοινωνικό δικαίωμα!

«Η Παιδεία είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν είναι εμπόρευμα», ήταν το μήνυμα που έστειλαν χτες το απόγευμα πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί, μαζικοί φορείς, κατά τη διάρκεια ημερίδας για την Παιδεία (φωτ.) που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, κορυφώνοντας έτσι μια πανελλαδική καμπάνια που ξεκίνησε εδώ και δυόμισι μήνες.

Ολοι όσοι συμμετείχαν έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι: «Η λέξη "μεταρρύθμιση", παρόλο που στη συνείδηση του λαού ταυτίζεται με τη βελτίωση μιας κατάστασης και δημιουργεί κλίμα προσδοκιών, χρησιμοποιείται από την άρχουσα τάξη για να περάσει ό,τι πιο αντιδραστικό προωθείται, δημιουργώντας ψευδαισθήσεις στον εργαζόμενο».

Η Παιδεία της αγοράς και οι επιπτώσεις της στη γυναίκα, ο ρόλος των εκπαιδευτικών, η παραπαιδεία, οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, η αναθεώρηση του άρθρου 16, ήταν μόνο μερικά από τα θέματα που αναπτύχθηκαν χτες στην κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου όπου έγινε η εκδήλωση.

(Αναλυτικό ρεπορτάζ με τα υλικά από την ημερίδα της ΟΓΕ θα παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες)

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
Συνέδριο μακριά από τις κινητοποιήσεις

Στις 2, 3 και 4 Μάρτη 2007 θα διεξαχθεί το Συνέδριο της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), μετά την αναβολή που αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Εκτελεστική Γραμματεία (ΕΓ) της Ομοσπονδίας (ήταν να διεξαχθεί στα μέσα Φλεβάρη), απόφαση με την οποία διαφώνησε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) πανεπιστημιακών.

Η ΔΗΠΑΚ πρότεινε ουσιαστικά το συνέδριο να έρθει ως συνέχεια του πλούσιου αγωνιστικού προγράμματος δράσης αυτή την περίοδο και να δώσει ο κλάδος ηχηρό μήνυμα ότι «δε θα συναινέσει στην οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αφορά το άσυλο, την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και την κατάθεση του νέου νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ». Η ΔΗΠΑΚ θεώρησε αναγκαίο το συνέδριο του κλάδου να διεξαχθεί στις ημερομηνίες 9-10-11/2/2007, που καθόρισε ομόφωνα η προηγούμενη ΕΓ (13/1/2007) και αφού είχε δεχτεί μια αναβολή. Οπως αναφέρει η παράταξη σε σχετική ανακοίνωσή της, «η τοποθέτηση του συνεδρίου πριν από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το άρθρο 16 γινόταν για να διαφυλαχτεί ο βαρύνων, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, πολιτικός του χαρακτήρας και το μήνυμα που επρόκειτο να εκπέμψει στην ελληνική κοινωνία για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου αλλά και για την απάντηση που θα έδινε στα επίκαιρα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης». Εξηγεί, παράλληλα, ότι στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στην τρέχουσα βδομάδα των κινητοποιήσεων και στις 9 Φλεβάρη, θα μπορούσαν να γίνουν εκλογές σε όσους συλλόγους δεν έχουν κάνει και γενικότερα να προετοιμαστεί το συνέδριο μέσα σε αγωνιστικό κλίμα.

Με βάση τα παραπάνω, η ΔΗΠΑΚ ασκεί κριτική στην πρόταση των δυνάμεων της «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» για αναβολή του συνεδρίου, λέγοντας ότι «δε διακρίνεται για τη σοβαρότητά της και ισοδυναμεί με υπονόμευση και πολιτική απαξίωση του συνεδρίου».

ΒΟΛΟΣ
Ενα σχολείο ... στα δύο

Στα δύο έχει μοιραστεί το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Βόλου, το οποίο λειτουργεί σε δύο κτίρια, με τις ανάλογες επιπτώσεις στη διδασκαλία και τη μάθηση. Το θέμα αποτελεί αντικείμενο Ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας, ζητώντας την κατασκευή νέων αιθουσών ή νέου σχολείου.

Οπως επισημαίνουν, το 1ο ΕΠΑΛ φιλοξενείται σε δύο διδακτήρια στο Καρτάλιο και το Συγκρότημα Αποστόλου. Στα ίδια διδακτήρια στεγάζονται και λειτουργούν ακόμη το 2ο ΕΠΑΛ Βόλου, το 5ο Γυμνάσιο Βόλου, το παράρτημα της ΑΣΠΑΙΤΕ Βόλου και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Το 5ο Γυμνάσιο και το 2ο ΕΠΑΛ λειτουργούν αποκλειστικά στο Καρτάλιο (πρωί - απόγευμα).

Σε ό,τι αφορά το 1ο ΕΠΑΛ, στο Καρτάλιο λειτουργούν τέσσερα εργαστήρια και έδρα (γραμματεία κλπ.) και στο Συγκρότημα Αποστόλου λειτουργούν οι αίθουσες διδασκαλίας. «Η διάσπαση αυτή της λειτουργίας του 1ου ΕΠΑΛ έχει και τις ανάλογες επιπτώσεις στη διδασκαλία και τη μάθηση των μαθητών. Το "πήγαινε - έλα" από το ένα διδακτήριο στο άλλο - μια στο μάθημα και μια στα εργαστήρια - μαθητών και εκπαιδευτικών μόνο σχολείο δεν μπορεί να θεωρείται», αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «για τη λύση των παραπάνω προβλημάτων είναι απαραίτητο το 1ο ΕΠΑΛ να στεγάζεται σε δικό του διδακτήριο, με όλες τις δράσεις του συγκεντρωμένες ώστε να λειτουργεί σωστά και χωρίς εμπόδια».

Στους δρόμους διεκδικούν το σχολείο τους

Στο δρόμο βγαίνουν οι μαθητές του 10ου Λυκείου Περιστερίου, διεκδικώντας την άμεση ανέγερση του σχολείου τους. Το 15μελές του σχολείου διοργανώνει συμβολική κατάληψη της πλατείας Δέγλερη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ την ερχόμενη Τετάρτη, 31 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι. Αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση έχουν πάρει επίσης το 15μελές του συστεγαζόμενου 7ου Γενικού Λυκείου, ο Σύλλογος Γονέων του 10ου Γυμνασίου και μαζικοί φορείς της πόλης.

Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι μαθητές, την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου που εκφράζεται με τη μείωση των δαπανών, την εμπορευματοποίηση της μόρφωσης, την αναθεώρηση του άρθρου 16, οι ίδιοι τη βιώνουν και με έναν άλλο τρόπο: «Το 2007 κάνουμε μάθημα σε λυόμενα, όταν ο κος Παπανδρέου σαν υπουργός Παιδείας δήλωνε ότι το 2000 θα είχαμε πρωινή εκπαίδευση σε σύγχρονα κτίρια σε όλη την Ελλάδα. Ο αγώνας μας τα τελευταία 12 χρόνια δεν πήγε χαμένος. Κατορθώσαμε να απαλλοτριωθεί ο χώρος στο οικοδομικό τετράγωνο Γαρδένιας - Φοινίκων - Τεμπών (9,5 στρέμματα) με 700 εκατομμύρια δραχμές από το 2001! Υπάρχει όμως ο νόμος για τη δήθεν προστασία του Ποικίλου που επιτρέπει στο χώρο να γίνουν αναψυκτήρια, εστιατόρια και σουβλατζίδικα και όχι σχολεία ή νοσοκομεία», εξηγούν οι μαθητές καλώντας τους γονείς τους και τους καθηγητές τους σε συμπαράσταση στον αγώνα για την ανέγερση του νέου σχολείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ