ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΑΝΤΙΝΑΡΚΩΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
«Ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις»

Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα

Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Υγείας
Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Υγείας
Για «μια ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις» συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το υπουργείο Υγείας δεκάδες διαδηλωτές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων για την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης, απαιτώντας «πολιτική αντιναρκωτική και όχι υποκατάστατα και καταστολή», διαβεβαιώνοντας ότι «το Σχέδιο Δράσης θα μείνει στα χαρτιά, λέμε Οχι στα ναρκωτικά», γιατί «είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη σε ό,τι μας πεθαίνει».

Αφορμή για τη χτεσινή συγκέντρωση είναι οι αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στην αντιναρκωτική πολιτική της χώρας από την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ μέσω του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης (ΕΣΔ). Αίτημα της Επιτροπής είναι η δημιουργία κεντρικού σχεδιασμού για την Πρόληψη, Θεραπεία και Κοινωνική Επανένταξη, η επεξεργασία ειδικών προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης με μακροχρόνιο ορίζοντα, αλλά και η συμμετοχή όλων των κοινωνικών φορέων στην υπόθεση των ναρκωτικών.

«Η εξάρτηση χαρακτηρίζεται σαν νόσος και έτσι ιατρικοποιείται η θεραπεία, ψυχιατρικοποιείται η παροχή υπηρεσιών απεξάρτησης, πριμοδοτείται η ευρεία χορήγηση υποκαταστάτων χωρίς όρους, θεσμοθετείται η συνταγογράφηση υποκαταστάτων από τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων, υποβαθμίζεται η πρόληψη και αποκλείονται κοινωνικοί φορείς», επισημαίνει η Επιτροπή για το ΕΣΔ.

Χτες, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε ενημερωθεί για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σε μια προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας της συμμετοχής του κοινωνικού κινήματος στην υπόθεση των ναρκωτικών, παρέπεμψαν την Επιτροπή στον πρόεδρο του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Κώστα Μπάλλα και στο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου. Ως απάντηση, η αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής αρκέστηκε στην επίδοση του ψηφίσματος με τις βασικές θέσεις της σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή θα κλιμακώσει τη δράση της, ενώ προγραμματίζει για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη ημερίδα με θέμα την αντιναρκωτική πολιτική στη χώρα μας και το ρόλο της Πρωτογενούς Πρόληψης.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
«Ανοιξα 49 σακούλες για να βρω τον πατέρα μου»...

«Σαπάκι» χαρακτήρισαν το καράβι οι νησιώτες που κατέθεσαν χτες στη δίκη

«Σαπάκι». Με τη λέξη αυτή χαρακτήρισαν οι νησιώτες, που κατέθεσαν χτες στη δίκη για το ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», το σαπιοκάραβο μέσα στο οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο οι δικοί τους άνθρωποι. Παράλληλα αυτό που ακούστηκε για μία ακόμα φορά είναι οι ευθύνες που έχουν οι εφοπλιστές, ιδιοκτήτες του «πλωτού φερέτρου» και οι συνένοχοί τους, δηλαδή οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τότε και της ΝΔ σήμερα.

«Ο τότε υπουργός Χρ. Παπουτσής είχε πει ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο. Δεν έφτασε όμως ποτέ, γιατί μάλλον ήταν πολύ "χοντρή" η πέτσα», είπε στην κατάθεσή της, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, η Χρύσα Λέκκα, της οποίας ο αδελφός Στ. Κουτούφαρης, ήταν ένας από τους 80 νεκρούς του ναυαγίου.

Από τις 14/3/2000 ο Δήμος Ευδήλου στην Ικαρία είχε στείλει έγγραφο στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με το οποίο ζητούσε να γίνουν πιο αυστηροί έλεγχοι σε θέματα ασφάλειας στα καράβια που ήταν στη γραμμή. Το έγγραφο αυτό κατέθεσε χτες στο δικαστήριο ο Λευτέρης Κουτούφαρης, αδελφός του νεκρού και πρόεδρος της Πανικαριακής Αδελφότητας. Παρά τις εκκλήσεις όμως του Δήμου και άλλων φορέων του νησιού, το ΥΕΝ δεν έκανε τίποτα, αφού έξι μήνες μετά έγινε το ναυάγιο, ενώ ακόμα και σήμερα πλοία σαν το «ΣΑΜΙΝΑ» ταξιδεύουν στο Αιγαίο, βάζοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

«Ανοιξα 49 σακούλες με πτώματα για να βρω τον πατέρα μου», είπε ταραγμένη η Σοφ. Καταχανάκη και συμπλήρωσε: «Εμείς στο Βορειοανατολικό Αιγαίο έχουμε πλοία β' και γ' κατηγορίας». Χτες επίσης κατέθεσαν και οι υπόλοιποι συγγενείς του νεκρού Στυλ. Κουτούφαρη, Βασ. Κουτούφαρης και Αργ. Κράτσα. Το δικαστήριο διέκοψε για τις γιορτές και θα ξανασυνεδριάσει στις 8 Γενάρη.

ΔΗΜΟΣ ΡΕΝΤΗ
Σε ιδιώτες το πάρκο Αγίας Αννας

Εντονη η αντίδραση της «Προοδευτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

Στην απόφαση - πρόκληση για «εκδήλωση ενδιαφέροντος» από ιδιώτη ώστε να νοικιάσει το πάρκο της Αγίας Αννας, έκτασης 27 στρεμμάτων, προχώρησε προχτές το βράδυ, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος του Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης που εκλέγεται με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συγκεντρώνοντας τις ψήφους της συμπολίτευσης αλλά και αυτές της μείζονος αντιπολίτευσης (ΝΔ). Για την ενοικίαση μάλιστα, εκμετάλλευση, φύλαξη και συντήρηση του πάρκου, ζητάει από τους επιχειρηματίες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, το εξευτελιστικό ποσό των 20 χιλιάδων ευρώ το χρόνο!

Η μόνη παράταξη που αντιτάχθηκε, ήταν η «Προοδευτική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΠΑΣ), που με τους Δημοτικούς της Συμβούλους και τον επικεφαλής της, εξέφρασαν τη διάθεση των 2.500 κατοίκων της περιοχής και την ομόφωνη απόφαση του Οικιστικού τους Συλλόγου, να διατηρήσει το Πάρκο, το δημόσιο χαρακτήρα του, πλήρως απαλλαγμένο από κάθε επιχειρηματική χρήση. Το πάρκο αυτό αποτελεί άλλωστε τον τελευταίο και μοναδικό ενιαίο χώρο οργανωμένου πρασίνου, όχι μόνο για την ιδιαίτερα υποβαθμισμένη περιοχή του Ρέντη, αλλά και για ολόκληρο τον Ελαιώνα.

Στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αμέσως μετά τις πρόσφατες εκλογές, τόνισε μιλώντας στο «Ρ» ο Μιχάλης Φιορεντής, επικεφαλής της ΠΑΣ, επιχείρησε να φέρει το θέμα της εκχώρησης σε ιδιώτη, αλλά απέτυχε. Στη δεύτερη προσπάθεια, στο αμέσως επόμενο ΔΣ και μετά από πιέσεις σε κατοίκους και παράγοντες που αντιδρούσαν, απέσπασε τελικά τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας.

«Το χειρότερο όλων, πρόσθεσε, είναι ότι αυτή η Δημοτική Αρχή υπερηφανεύεται για μια σειρά ανάλογες αποφάσεις που έχει πάρει, με τις οποίες, έχει ξεπουλήσει τις μεγαλύτερες εκτάσεις και υποδομές που είχε στην ιδιοκτησία του ο Δήμος, αποκλείοντας την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση των δημοτών του σε αυτές. Τέτοιοι χώροι είναι το Λούνα Παρκ "ALLOU FAN PARK", το κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο "ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ", οι δύο δημοτικοί κινηματογράφοι κ.ά. Πρόκειται για την ίδια Δημοτική Αρχή που έχει επιβάλει στους Ρεντιώτες, αυξήσεις των δημοτικών τελών που ξεπερνούν το 53% την τελευταία 5ετία».

Για την «Προοδευτική Αγωνιστική Συνεργασία», επισήμανε, τίποτα δεν τελειώνει με αυτές τις αποφάσεις. Θα υπερασπιστούμε με κάθε μέσο και μέχρι τέλους, το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της δημοτικής περιουσίας και θα σταθούμε με συνέπεια στο πλάι των δημοτών.

Τσάντα με ναρκωτικά κατηγορείται ότι κατείχε συνοροφύλακας. Σύμφωνα με την Αστυνομία ο συνοροφύλακας που υπηρετεί στο Τμήμα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Αθήνας, μαζί με μία γυναίκα έδωσε προχτές την τσάντα, όπου βρέθηκαν κρυμμένες μικροποσότητας κοκαΐνης και ηρωίνης, στους φρουρούς των κρατητηρίων της Διεύθυνσης Μεταγωγών Αθήνας με αποδέκτη κρατούμενο.

Εντεκάχρονος συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη για συμμετοχή σε επεισόδια. Σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού, ο ανήλικος συνελήφθη την ώρα που προσπαθούσε να διαρήξει δίκυκλο στο χώρο του Πανεπιστημίου, αλλά και για συμμετοχή σε επεισόδια με κουκουλοφόρους (σ.σ. σχετικά πλάνα είχαν προβάλει τηλεοπτικοί σταθμοί). Ο 11χρονος είχε εντοπιστεί μαζί με άλλους ανήλικους μέσα σε ομάδα ατόμων που πετούσαν πέτρες και «μολότοφ» στις αστυνομικές δυνάμεις. Η είδηση δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι αργά χθες το βράδι από την Αστυνομία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ