ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΒΟΥΛΗ
Εργαλείο προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής

Ο εισηγητής του ΚΚΕ παρέθεσε στη Βουλή στοιχεία για την υποχρηματοδότηση - σε σχέση με τις ανάγκες τους - των Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φωτογραφίζοντας τον ταξικό χαρακτήρα της εφαρμοζόμενης πολιτικής

Στον προϋπολογισμό του 2007 «εμφανίζεται η ουσία της ταξικής πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα μας και βέβαια όχι μόνο για την οικονομική πολιτική, αλλά για το σύνολο της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς της ζωής του ελληνικού λαού». Με αυτή την επισήμανση ξεκίνησε την παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2007 (άρχισε την Κυριακή και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη τα μεσάνυχτα), υποστηρίζοντας την εν λόγω εκτίμηση με συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία.

Υποχρηματοδότηση σε Υγεία - Παιδεία -Πολιτισμό

Ο εισηγητής του ΚΚΕ αναφέρθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία στη μείωση των δαπανών για Υγεία και Παιδεία, τομείς όπου προωθείται ολοένα και εντονότερα η πολιτική της παράδοσης στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Ειδικά για την Υγεία ανέφερε: «Οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, αλλά και τα οξυμένα προβλήματα της κτιριακής υποδομής και του εξοπλισμού δεν αντιμετωπίζονται ούτε κατ' ελάχιστον από τον κρατικό προϋπολογισμό, που μόλις φτάνει το 2,7% του ΑΕΠ. Είναι πολύ κάτω ακόμα και για τη συντήρηση του υπάρχοντος συστήματος (...). Το έλλειμμα στον κλάδο της Υγείας στο ΙΚΑ αγγίζει τα 940.000.000 ευρώ. Ο κλάδος Υγείας στον ΟΓΑ θα παρουσιάσει έλλειμμα 300.000.000 ευρώ. Κάθε χρόνο τα Ταμεία χρηματοδοτούν τον ιδιωτικό τομέα με 74.000.000 ευρώ μόνο για εξετάσεις υψηλής τεχνολογίας, ενώ σε πολλά νοσοκομεία υπάρχουν παρόμοια μηχανήματα που σκουριάζουν λόγω έλλειψης προσωπικού».

Οσον αφορά στην Παιδεία, ο Νίκος Γκατζής τόνισε πως από τα στοιχεία του προϋπολογισμού «προκύπτει σαφής μείωση του ποσοστού και υποχρηματοδότηση, σε αντίθεση με τις ανάγκες για σύγχρονη και δωρεάν εκπαίδευση, για όλα τα Ελληνόπουλα. Ο κρατικός προϋπολογισμός και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπουν 3,5% του ΑΕΠ για την Παιδεία. Αν αφαιρέσουμε τα κονδύλια για βραχυπρόθεσμο δανεισμό και εκείνα της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, που δεν έχουν καμία σχέση με το υπουργείο Παιδείας, με την Παιδεία γενικότερα, μειώνονται στο 3% του ΑΕΠ». Οπως σημείωσε, την ίδια στιγμή «ήδη 4,2 δισεκατομμύρια στοιχίζει στους εργαζόμενους η δωρεάν Παιδεία στη χώρα μας».

Για τον Πολιτισμό είπε πως «το ευτελέστατο ποσοστό του 0,60% του προϋπολογισμού έρχεται να επιβεβαιώσει πώς εννοούν τον Πολιτισμό οι κυβερνήσεις του δικομματισμού», τονίζοντας: «Προσκολλημένοι στο άρμα της "ελεύθερης αγοράς" εμπορευματοποιούν και τον Πολιτισμό. Το 61% αυτού του ευτελούς ποσοστού διατίθεται για μισθοδοσία και πρόσληψη νέων υπαλλήλων».

Εξευτελιστικά κονδύλια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Για μια ακόμα χρονιά είναι εξευτελιστικά τα κονδύλια του προϋπολογισμού που διατίθενται για τους δήμους και τις κοινότητες, τόνισε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «οι πόροι της Αυτοδιοίκησης είναι υποταγμένοι στο πρόγραμμα σύγκλισης με κύριο στόχο την απεξάρτηση των ΟΤΑ από τους πόρους της κεντρικής διοίκησης, όπως προβλέπεται και από το αναθεωρημένο Σύνταγμα. Οι ενισχύσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκονται στο εξευτελιστικό επίπεδο του 3,49% του κρατικού προϋπολογισμού. Αν αφαιρεθούν τα ποσά που δίνονται στο "ΘΗΣΕΑ", το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 3,05%». Παράλληλα, είπε ότι «οι παράνομες παρακρατήσεις πόρων σήμερα ανέρχονται στα 6,5 δισεκατομμύρια σε ονομαστικές τιμές και σε πραγματικές ξεπερνούν τα 9 δισεκατομμύρια. Το 2007 η παρακράτηση πόρων θα φτάσει τα 350 εκατομμύρια ευρώ και δε δίνετε ούτε λεπτό από τους φόρους των προηγούμενων χρόνων. Οι πόροι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αποτελούν το 0,46% του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ τα παρακρατηθέντα για το διάστημα 1993-2007 θα φτάσουν τα 255,77 εκατομμύρια».

Ολα τα λεφτά στον διεθνή «χωροφύλακα»

Η κριτική για τον προσανατολισμό των δαπανών του υπουργείου Αμυνας βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της τοποθέτησης του βουλευτή του ΚΚΕ. Οπως είπε, «οι στρατιωτικές δαπάνες συνεχίζουν να είναι αυξημένες, όχι για τη θωράκιση της χώρας μας, αλλά προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της "νέας τάξης", του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με τον προϋπολογισμό του 2007 οι στρατιωτικές δαπάνες είναι αυξημένες κατά 11% από πέρυσι και καλύπτουν το 10,3% του συνόλου του προϋπολογισμού. Είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τόσο μεγάλο ποσοστό του κρατικού προϋπολογισμού για στρατιωτικές δαπάνες. Αυξημένη είναι και η δαπάνη για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Για ξένα, ιμπεριαλιστικά συμφέροντα χίλιοι διακόσιοι στρατιώτες μας βρίσκονται σε ξένες χώρες με κόστος στον ελληνικό λαό εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως, όπως και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ είναι οι δαπάνες για τον παγκόσμιο "χωροφύλακα", το ΝΑΤΟ». Καυστικά σχολίασε ο εισηγητής του ΚΚΕ τις δαπάνες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Σημείωσε ότι «δαπανά 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διατήρηση ενός τεράστιου πολυδάπανου μηχανισμού, χωρίς παρ' όλα αυτά να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει στοιχειωδώς την εγκληματικότητα, την οποία τρέφει η ασκούμενη πολιτική. Ο μηχανισμός των Σωμάτων Ασφαλείας το μόνο που καταφέρνει είναι στις προβοκάτσιες, στην παρακολούθηση και καταστολή των αγώνων των εργαζομένων και στη διατεταγμένη υπηρεσία αστυνομικών κουκουλοφόρων για πρόκληση προβοκατόρικων επεισοδίων».

Δίνοντας το συνολικό στίγμα των πολιτικών επιδιώξεων του προϋπολογισμού ο Νίκος Γκατζής τόνισε: «Προωθεί την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της επενδυτικής δραστηριότητας, δηλαδή την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, η οποία προέρχεται από τη μεγαλύτερη συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης, την προώθηση των αναδιαρθρώσεων στην ελληνική οικονομία μέσα από την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, τις συμπράξεις, την απελευθέρωση των αγορών, τη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση και ευελιξία της αγοράς με την αφαίρεση εργατικών κατακτήσεων, την ένταση του αυταρχισμού. Λειτουργεί αναδιανεμητικά προς όφελος της πλουτοκρατίας και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων».


ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Συμφωνούν στην ουσία, διαφωνούν στη διαδικασία

Με τη φραστική αντιπαράθεση από το βήμα της Βουλής, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, επιχείρησαν να αποκρύψουν ότι υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική

Η φραστική δικομματική αντιπαράθεση που πίσω της κρύβεται η επί της ουσίας συμφωνία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική άρχισε από την πρώτη μέρα της συζήτησης του Προϋπολογισμού στη Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, απαντώντας στην ομιλία του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέδωσε μια οικονομία χρεωμένη με αυξημένα ελλείμματα και χρέη, τα οποία τακτοποιεί η σημερινή κυβέρνηση. Κατά τον υπουργό, ο φετινός αντιλαϊκός προϋπολογισμός «αποτυπώνει τις θετικές επιδόσεις που σημειώνει η ελληνική οικονομία» και προωθεί μια αξιόπιστη και συνεπή πολιτική. Υπερασπιζόμενος την αντιδραστική πολιτική των μεταρρυθμίσεων είπε ότι αυτές φέρνουν αποτελέσματα και τα ελλείμματα μειώνονται σε ένα περιβάλλον ισχυρής ανάπτυξης. Ισχυρίστηκε ότι η ανεργία μειώνεται και η απασχόληση αυξάνεται, ενώ συνεχίζοντας την περιγραφή μιας εικονικής πραγματικότητας είπε ότι οι επενδύσεις, οι εξαγωγές και ο τουρισμός οδηγούν στην ανάπτυξη και «το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών βελτιώνεται, ενώ οι περιφερειακές και οι κοινωνικές ανισότητες μειώνονται». Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι οι κυβερνήσεις του υπερχρέωσαν τη χώρα και σήμερα ζητάει και τα ρέστα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τα προβλήματα που το ίδιο δημιούργησε.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου εκ του ασφαλούς και ξεχνώντας τα πεπραγμένα των δικών του κυβερνήσεων έκανε λόγο για ταξικό και αδιέξοδο προϋπολογισμό που διαιρεί τους Ελληνες. Μάλιστα, εκτίμησε ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος της ΝΔ. Ενώ έκανε λόγο για προϋπολογισμό που στόχο έχει την ωραιοποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης, την ώρα που τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας επιδεινώνονται. Κατά τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, οι φόροι την τελευταία τριετία αυξήθηκαν κατά 22% και η συντριπτική τους πλειοψηφία εισπράττεται από τους ασθενέστερους.

Για βίαιη ανακατανομή του εισοδήματος υπέρ των λίγων μέσω του προϋπολογισμού έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν τολμάει τη διαφάνεια και γι' αυτό το κόμμα του καταψηφίζει τον προϋπολογισμό.

Η φραστική δικομματική αντιπαράθεση, στην αρχή κιόλας της συνεδρίασης, προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου, ο οποίος ζήτησε να σταματήσει η διαδικασία των παρεμβάσεων και των ανταπαντήσεων και τόνισε: «Υπάρχει ευθύνη της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται, αλλά τέτοιους προϋπολογισμούς γνωρίσαμε και επί ΠΑΣΟΚ».

Η συζήτηση του προϋπολογισμού θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών και θα εγκριθεί τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας με ονομαστική ψηφοφορία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ