Η νέα καμπάνια ενημέρωσης για τους πέντε Κουβανούς πατριώτες, που ξεκίνησε χτες με διάφορες εκδηλώσεις τόσο στην Κούβα όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου, θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες και μέχρι τις 27 Δεκέμβρη όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα γνωρίζουν για την άδικη φυλάκιση των πέντε Κουβανών, που βρίσκονται πάνω από 8 χρόνια σε φυλακές των ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν τρομοκρατικά σχέδια ενάντια στην Κούβα. Στόχος των πολύμορφων εκδηλώσεων είναι να «σπάσει η σιωπή» στην πληροφόρηση της υπόθεσής τους, να ασκηθεί πίεση για να αρθεί η άδικη κράτησή τους και να απελευθερωθούν άμεσα οι Κουβανοί αντιτρομοκράτες.
Η καμπάνια ενημέρωσης τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο συμπίπτει με την επέτειο των 5 χρόνων από τη στημένη δίκη που διεξήχθη στο Μαϊάμι ενάντια στους πέντε Κουβανούς αντιτρομοκράτες, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ τους κατηγόρησε για κατασκοπία και τους επέβαλε βαριές ποινές φυλάκισης, από δις ισόβια έως 15 χρόνια, επειδή απλά υπερασπίζονται την πατρίδα τους ενάντια σε βίαιες ενέργειες αντικουβανικών τρομοκρατικών ομάδων που λειτουργούν ανενόχλητα στο έδαφος των ΗΠΑ.
Θυμίζουμε ότι στις 12 Δεκέμβρη του 2001, ο Χεράρντο Ερνάντες υπερασπίζοντας τον εαυτό του στη δίκη υπογράμμισε ότι η Κούβα εμπόδιζε την πραγματοποίηση βίαιων σχεδίων των τρομοκρατικών ομάδων που υπάρχουν στις ΗΠΑ. Τα τελευταία 48 χρόνια, σημειώνουμε ότι τέτοιες ενέργειες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 3.000 Κουβανούς.
«Η Κούβα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες, που προετοιμάζονται στη Φλόριντα με απόλυτη ατιμωρησία», τόνισε ο Ερνάντες κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του.
Associated Press |
Από τις εκδηλώσεις του χιλιανού λαού στο μνημείο του δολοφονημένου από τη χούντα του Πινοτσέτ, προέδρου Σ. Αλιέντε |
Χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν μπροστά στο μνημείο που βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο, ανάβοντας κεριά για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της δικτατορίας του Πινοτσέτ, που με τη στήριξη των Αμερικανών ιμπεριαλιστών διήρκησε από το 1973 μέχρι το 1990. Ο χιλιανός λαός απαιτεί να μην υπάρξει ατιμωρησία τόσο για τα εγκλήματα του Πινοτσέτ όσο και των συνοδοιπόρων του, που εξακολουθούν να είναι ελεύθεροι, με την ανοχή του αστικού κράτους.
Χαρακτηριστικό της ατιμωρησίας είναι το γεγονός ότι μετά από 17 χρόνια δικτατορίας, ο Πινοτσέτ παρέμεινε διοικητής των ένοπλων δυνάμεων για 8 χρόνια, ως το 1998, ενώ από το 1990 που «αποκαταστάθηκε η δημοκρατία» ο δικτάτορας εξασφάλισε να είναι ισόβιος γερουσιαστής για να μπορεί να απολαμβάνει τη βουλευτική ασυλία. Θυμίζουμε ότι το 1998 και ενώ βρίσκεται για νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική του Λονδίνου, συνελήφθη μετά από αίτημα του Ισπανού δικαστή Γκαρθόν με την κατηγορία της δολοφονίας Ισπανών πολιτών στη διάρκεια της δικτατορίας στη Χιλή. Ωστόσο, λίγες μόλις μέρες μετά, δικαστήριο του Λονδίνου ακύρωσε το ένταλμα σύλληψης με το σκεπτικό ότι έχει ασυλία. Από κει και πέρα ξεκινά δικαστικός αγώνας για την έκδοσή του στην Ισπανία, όπου τελικά στις αρχές του 2000, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε να σταματήσει η διαδικασία έκδοσής του - αφού, όπως υποστήριξε, δεν ήταν σε θέση να δικαστεί λόγω της κατάστασης της υγείας του - και έτσι ο Πινοτσέτ επέστρεψε στη Χιλή. Από κει και μετά ξεκινά ένας «μαραθώνιος» για την άρση της ασυλίας του, την ακύρωσή της, εκδίδονται μια σειρά εντάλματα συλλήψεων ως μέχρι πριν λίγες μέρες, όταν στις 27 Οκτώβρη δικαστής ζήτησε τη σύλληψή του και τρεις μέρες αργότερα τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό.
Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Χιλιανού δικτάτορα την περασμένη Κυριακή, δεκάδες ήταν οι λαϊκές συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν βίαια από τις αστυνομικές δυνάμεις, που σε πολλές περιπτώσεις καλύπτουν τους οπαδούς της δικτατορίας που... θρηνούν. «Ο Πινοτσέτ δεν είναι το θύμα σήμερα. Τα θύματα είναι οι άνθρωποι που μέχρι και σήμερα αγνοούνται και αυτός ο εγκληματίας μέχρι την τελευταία στιγμή δεν αποκάλυπτε πού βρίσκονται», τόνισε ο δικηγόρος των ανθρώπινων δικαιωμάτων, Ούγο Γκουτιέρες.
Σημειώνεται ότι το βράδυ της Δευτέρας, αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν περίπου 20 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και την Πρόεδρο της Ενωσης Συγγενών Κρατουμένων Εξαφανισθέντων (AFDD), Λορένα Πισάρο.
ΛΑ ΠΑΣ.--
Την ίδια στιγμή που μια σειρά σωματεία, λαϊκές δυνάμεις της Βολιβίας ασκούν κριτική στους κυβερνήτες 4 περιοχών - που εκπροσωπούν την ολιγαρχία και ζητούν αυτονομία - και τους αποκαλούν «στασιαστές» και «αποσχιστές», ο Πρόεδρος της χώρας, Εβο Μοράλες, μιλώντας στη Στρατιωτική Σχολή της Λα Πας, κάλεσε το στρατό να υπερασπιστεί την ενότητα της χώρας και υπογράμμισε πως αυτές οι αποσχιστικές ενέργειες έχουν στόχο την αποσύνθεση της χώρας.
Σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη αυτόνομη επιτροπή που έχουν δημιουργήσει οι κυβερνήτες των περιοχών της Σάντα Κρους, Ταρίχα, Μπένι και Πάντο που «ελέγχονται» από την αντιπολίτευση και που σχεδιάζουν για την ερχόμενη Παρασκευή 15 Δεκέμβρη συγκεντρώσεις μπροστά στα δημαρχεία των περιφερειών τους, ο Βολιβιανός Πρόεδρος ζήτησε από το στρατό να υιοθετήσει μια διαφορετική θέση από τις αποσχιστικές τάσεις που προωθούν.
Οι Ενοπλες Δυνάμεις που δεν υπερασπίζονται την πατρίδα, το έδαφός της, δεν έχουν το δικαίωμα να είναι Ενοπλες Δυνάμεις, τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Στρατιωτική Σχολή. Υπενθύμισε μάλιστα ότι τέτοιες αποσχιστικές τάσεις έχουν απορριφθεί από την πλειοψηφία του λαού που το περασμένο καλοκαίρι ψήφισε με ποσοστό 55% «όχι» σε ό,τι αφορά την αυτονομία ορισμένων περιοχών. Ο Μοράλες πρόσθεσε πως το γεγονός ότι οι κυβερνήτες εκλέγονται απευθείας, εκτός από το γεγονός ότι διαχειρίζονται το 50% του κρατικού προϋπολογισμού, είναι παραδείγματα πως υπάρχει και σήμερα αυτονομία στις περιοχές της χώρας.