ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Συγκεντροποιούν ... την εργασιακή ομηρία!

Δείγμα ...«απρόβλεπτης ανάγκης»
Δείγμα ...«απρόβλεπτης ανάγκης»
Τροπολογία διαιώνισης του απάνθρωπου καθεστώτος των συμβάσεων ...με «συγκεντροποίησή» του κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την «πολιτιστική χορηγία»!

Συγκεκριμένα, χτες, κατατέθηκε τροπολογία των υπουργών Πολιτισμού, Εσωτερικών και Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία, η αρμοδιότητα για την πρόσληψη ωρομίσθιων για την εκτέλεση αρχαιολογικού έργου φεύγει από τις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και μεταφέρεται στις κεντρικές, γενικές διευθύνσεις, οι προϊστάμενοι των οποίων θα αποφασίζουν τις σχετικές προσλήψεις!

Το πρόσχημα είναι, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η «αποδοτικότερη αξιοποίηση του προσωπικού που απασχολείται στην εκτέλεση των έργων αυτών» και ο περιορισμός «των αντίστοιχων δαπανών με ορθολογικότερο καταμερισμό του προσωπικού στα έργα και αποφυγή απασχόλησης υπεράριθμου προσωπικού». Αν αυτά διαβαστούν «ανάποδα», προκύπτει ότι το ΥΠΠΟ εγκαλεί, ουσιαστικά, τις περιφερειακές του υπηρεσίες για μη «αποδοτική αξιοποίηση» του προσωπικού, για «σπατάλες» και «υπεράριθμους» ωρομίσθιους. Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι συνεχίζεται και έτσι από την κυβέρνηση η απαξίωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που «εδραίωσαν» οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος είναι απλός: Αν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ εκτιμά ότι με το ισχύον σύστημα ο εκάστοτε τοπικός προϊστάμενος διαχειρίζεται κατά το δοκούν τις προσλήψεις, η λύση δεν είναι να μετατεθεί αυτή η «διαχείριση» στις γενικές διευθύνσεις, αλλά να στελεχωθεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία με μόνιμο προσωπικό που να καλύπτει όλες τις (πολλές) ανάγκες της, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Αντ' αυτού, με την τροπολογία αυτή, οι προϊστάμενοι των περιφερειακών υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, που εκτελούν έργα με αυτεπιστασία, θα εισηγούνται στις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις την πρόσληψη «του κάθε κατηγορίας και ειδικότητας εποχιακού ή πρόσκαιρου ωρομισθίου προσωπικού». Αρα, όχι μόνο δε βελτιώνονται οι εργασιακές σχέσεις στο ΥΠΠΟ, αλλά, αντίθετα, διαιωνίζονται, μόνο που πλέον το «κουμάντο» θα κάνει ουσιαστικά ο εκάστοτε υπουργός. Και αυτό χαρακτηρίζεται ως «βέλτιστος συντονισμός των υπηρεσιών μέσα από κεντρικό σχεδιασμό»!

Φυσικά, διαιωνίζεται και η απαξίωση του αρχαιολογικού έργου. Διότι η τροπολογία «βελτιώνει» (κατά την εισηγητική έκθεση) την παράγραφο 3 του άρθρου 81 του Ν.1958/1991, που (σ.σ. διαβάζουμε στην έκθεση) «αποσκοπεί στην κάλυψη επειγόντων και απρόβλεπτων αναγκών εκτέλεσης αρχαιολογικών έργων ιδίως ανασκαφών και εργασιών σε αρχαία και ιστορικά μνημεία ή στον περιβάλλοντα χώρο τους με την πρόσληψη του αναγκαίου και κατάλληλου ωρομισθίου προσωπικού (...). Τα έργα αυτά λόγω της επιστημονικής και καλλιτεχνικής φύσης τους και της εξαιρετικής λεπτότητάς τους μπορούν να εκτελούνται με αυτεπιστασία και απολογιστικά», κατευθείαν από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ. Η αυτεπιστασία αποκλείει ουσιαστικά τους εργολάβους. Αλλά ποιος γνωρίζει καλύτερα τις πραγματικές ανάγκες κάθε αρχαιολογικού έργου αν όχι η ίδια τοπική υπηρεσία (η οποία, σύμφωνα με την τροπολογία, εκλαμβάνεται ως μη «ορθολογική»); Και από πότε οι ανασκαφές και οι αρχαιολογικές εργασίες είναι ...«απρόβλεπτες» και «έκτακτες» στην Ελλάδα; Η απάντηση είναι προφανής: Πώς αλλιώς θα δικαιολογούνταν οι «στρατιές» των συμβασιούχων;


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Βιβλιόραμα»: Μιχάλης Π. Λυμπεράτος «Στα πρόθυρα του Εμφυλίου Πολέμου (Κοινωνική πόλωση, Αριστερά και αστικός κόσμος στη μεταπολεμική Ελλάδα - Από τα Δεκεμβριανά στις εκλογές του 1946)» (ενδιαφέρουσα ιστορική μελέτη για το διάστημα από το ματωμένο Δεκέμβρη του 1944 μέχρι και τις εκλογές - Μάρτη του 1946 - που έβαλαν την «ταφόπλακα» για ειρηνική, ανεξάρτητη, με ενωμένο το λαό Ελλάδα, «νομιμοποίησαν» τους συνεργάτες του ιταλογερμανικού φασισμού, τις ποικιλώνυμες παρακρατικές οργανώσεις δοσιλόγων και το δολοφονικό τους όργιο κατά των αγωνιστών της ΕΑΜικής αντίστασης και την αγγλο-αμερικάνικη επέμβαση. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται η δυναμική πορεία του απελευθερωτικού ΕΑΜ. Στο δεύτερο η ανασυγκρότηση των αστικών δυνάμεων, ο ρόλος του ξένου παράγοντα και του παρακράτους και η αναπαραγωγή της «εθνικοφροσύνης». Στο τρίτο μέρος οι στρατηγικές, σχέσεις και αντιπαραθέσεις των κομμάτων ενόψει των εκλογών. Στο τέταρτο ο ρόλος των ξένων παρατηρητών, το εκλογικό σύστημα, η αποχή της Αριστεράς, τα εκλογικά αποτελέσματα και οι μηχανισμοί που οδήγησαν στον αναπόφευκτο, όπως εκτιμά ο συγγραφέας, εμφύλιο).

- «Ικαρος» Κώστας Μπουρναζάκης «Χρονογραφία Αγγελου Σικελιανού (1884-1951)». Ο συγγραφέας του βιβλίου, μελετητής του έργου και επιμελητής της αλληλογραφίας του ποιητή, καταγράφει, για πρώτη φορά, τη ζωή και το έργο του Σικελιανού μέσα από εκατοντάδες άγνωστα στοιχεία, ντοκουμέντα και 250 άγνωστες φωτογραφίες από το προσωπικό φωτογραφικό αρχείο του Σικελιανού. Παρακολουθεί τις συνθήκες που γέννησαν τα έργα του, τις εκδόσεις τους και την αντιμετώπισή τους από την κριτική της εποχής του. Παρουσιάζει τις «Δελφικές Γιορτές» του, την υποψηφιότητά του για το «Νόμπελ», τις φιλίες, τα ταξίδια και τον πολυτάραχο ερωτικό βίο του.

- Ιδρυμα Βασίλη - Ελίζας Γουλανδρή. Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ανδρου: Παναγιώτης Τέτσης «Θάλαττα». (Κατάλογος της αφιερωματικής έκθεσης ζωγραφικής του Παναγιώτη Τέτση «Θάλαττα», που παρουσιάστηκε στο Μουσείο, 25/6-24/9/2006, σε επιμέλεια Κυριάκου Κουτσομάλη).

- «Αρμός»: Φερνάντο Πεσόα «Αντίνοος» (εισαγωγή - μετάφραση Κώστας Λάνταβος. Ο μεγάλος Πορτογάλος ποιητής και πεζογράφος άρχισε να γράφει στα αγγλικά, το 1915, το «άσεμνο» ποιητικό έργο «Αντίνοος» που δημοσιεύτηκε το 1918. Ο Πεσόα «αίρει» τον σαρκικό έρωτα του Αδριανού για τον Αντίνοο, «ντύνοντάς» τον με άδολη και απόλυτη αγάπη, γι' αυτό και θρηνεί, όπως στην αρχαιοελληνική τραγωδία, το θάνατό του, από τον οποίο αρχίζει την ποιητική σύνθεση, μεταβάλλοντας το ιστορικό πρόσωπο σε σύμβολο αιώνιας αγάπης). Αγγελος Γ. Μαντάς «Το Αλφαβητάρι του φιλολόγου (Βασική φιλολογική ορολογία)» (Με μορφή λεξικού, το βιβλίο αποθησαυρίζει φιλολογικούς όρους και κωδικοποιεί πληροφορίες, θεωρητικούς προβληματισμούς, βιβλιογραφία και παραδείγματα από τη δική του διδακτική εμπειρία, ως βοηθήματα του εκπαιδευτικού. Σε παράρτημα παραθέτει φιλολογικούς όρους και παροιμιώδεις εκφράσεις σε ξένες γλώσσες).

- «Ιωλκός»: Δημήτριος Τζερεφός «Καθηγητής των τριών και εξήντα» (αφήγημα του εκπαιδευτικού στο επάγγελμα συγγραφέα για τα μαθητικά του χρόνια στην Αθήνα, τις νεανικές παρέες του, τις πανεπιστημιακές σπουδές, το στρατιωτικό και τη θητεία του στην εκπαίδευση). Νάντια Ρεμπή «Η Κυψέλη» (διηγήματα).

- Πατάκης: Αδόλφο Μπιόι Κασάρες «Σχέδιο διαφυγής» (μετάφραση Παύλος Μάτεσις, μυθιστόρημα). Μάθιου Σκέλτον «Ενδυμίων Σπριγκ (Ο "δαίμων" του τυπογραφείου)» (μετάφραση Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου, μυθιστορηματική φαντασία). Κάρλο Κολόντι «Οι περιπέτειες του Πινόκιο» (εικονογράφος Ρόμπερτ Ινγπεν, μετάφραση Φίλιππος Μανδηλαράς. Το διάσημο οικουμενικό παραμύθι, σε μια θαυμάσια έκδοση για τα παιδιά). Κρίστοφερ Παολίνι «Ο πρωτότοκος» (μετάφραση Φωτεινή Μεγαλούδη, μυθιστόρημα φαντασίας για παιδιά).

- «Ταξιδευτής» (Ιπποκράτους 34, 10680 Αθήνα, 210-3628.852): Σμάρω Γιαννακοπούλου - Μαρία Αγγέλου «Μεγάλωσε και μείνε» (Το βιβλίο καταγράφει τα χαρακτηριστικά ενός προγράμματος απεξάρτησης ανθρώπων που κάνουν χρήση ουσιών. Αναφέρονται τα θεραπευτικά εργαλεία που οδηγούν τους εξαρτημένους από την «πιάτσα» και την εξαθλίωση στην ανθρώπινη επικοινωνία, την αλληλεγγύη και την επανάκτηση της ζωής τους).

- «Μίνωας»: Ευγένιος Τριβιζάς «Ο πόλεμος των Ούφρων και των Τζούφρων» (εικόνες Χριστίνας Νεοφωτίσου. Ενα ακόμα απολαυστικό και διδακτικό παραμύθι του πολυγραφότατου παραμυθά).

- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου. Τεύχος 465, με αφιέρωμα για ταξιδιωτική λογοτεχνία).

- «Ο Πολίτης» (μηνιαίο περιοδικό ποικίλης ιστορικής και πολιτισμικής ύλης. Τεύχος 145, 146, 147, 148. Το τελευταίο περιλαμβάνει και ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο για την προστασία των θησαυρών του Ερμιτάζ, κατά τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο).

- «Οροπέδιο» (εξαμηνιαίο πολιτιστικό περιοδικό του Δήμου Φολόκου της Ηλείας. Τεύχος 1).

- «Πνευματική Ζωή» (λογοτεχνικό περιοδικό. Τεύχος 169).

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΜΕ
Θεατρική «εξόρμηση» για τους 5 Κουβανούς

Αφιερωμένη στον αγώνα για την άμεση απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών είναι η θεατρική «εξόρμηση», που οργανώνει αύριο η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ, προσκαλώντας στην παράσταση «Θρίλερ του έρωτα», από το «Νεοελληνικό Θέατρο», με τους Γ. Αρμέμη και Λίλα Καφαντάρη. Αναδεικνύοντας το ρόλο που μπορεί να παίξει ο πολιτισμός ως «εργαλείο» αγωνιστικής αφύπνισης των εργαζομένων, η Γραμματεία Γυναικών επέλεξε ένα έργο που «φωτίζει» τα ιδιαίτερα προβλήματα των γυναικών. Η παράσταση θα ξεκινήσει στις 8μμ (είσοδος: 15 ευρώ). Θα μιλήσει ο πρέσβης της Κούβας, Ερμες Ερνάντες Ερέρα (πληροφορίες στο 210-3301.847).

Το ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ στην τελευταία του συνεδρίαση τίμησε τον εκλιπόντα γραμματέα του, Βαγγέλη Ψυρράκη, και ομοφώνησε για θέσπιση ετήσιου βραβείου «Βαγγέλης Ψυρράκης», που θα απονέμεται σε συντάκτη του πολιτιστικού ρεπορτάζ. Επίσης, αποφάσισε την πραγματοποίηση δύο εκδηλώσεων. Η πρώτη (Φλεβάρη) με θέμα τον πολιτισμό στα ΜΜΕ. Η δεύτερη (Μάρτη), θα είναι αφιερωμένη στον Διονύσιο Σολωμό, με αφορμή τα 150 χρόνια από το θάνατό του.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ