ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ
Αφορολόγητο, κάτω από το όριο φτώχειας!

Ούτε φέτος τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα. Στο 1.900.000 το αφορολόγητο όριο. Καταργούνται τα "αντικειμενικά κριτήρια"

Ούτε καν στα επίπεδα των προσδοκιών που είχαν καλλιεργήσει οι κυβερνώντες δεν κινούνται οι περιβόητες φορολογικές ελαφρύνσεις, με τις οποίες πιπίλιζαν το μυαλό του κόσμου εδώ και μήνες. Ετσι, ούτε το αφορολόγητο όριο θα φτάσει τα 2 εκατομμύρια δραχμές, ούτε πρόκειται να γίνει τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας! Κατά τ' άλλα, δόθηκαν συμπληρωματικές υποσχέσεις για μικρή αύξηση του αφορολόγητου ορίου το 2001, ενώ οι ρυθμίσεις που θα αφορούν τον τρόπο φορολόγησης των ΕΒΕ μετά την κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων", είναι ένα θέμα που αναμένεται ν' απαντηθεί με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου την επόμενη βδομάδα. Σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές δηλώσεις:

  • Για τα φετινά εισοδήματα, το αφορολόγητο όριο ορίζεται στο 1.900.000 δρχ. από 1.355.000 δρχ. που είναι σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους και στο 1.600.000 δρχ. από 1.055.000 δρχ. που είναι σήμερα για τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογούμενων. Πρόκειται για μια αύξηση το... "όφελος" της οποίας μεταφράζεται για την τσέπη των φορολογούμενων σε...27.250 δρχ. το χρόνο, δηλαδή σε 75 δραχμές τη μέρα! Εκεί εξαντλείται η "κοινωνική δικαιοσύνη", άσχετα αν το ποσό αυτό δεν αγγίζει καν το όριο φτώχειας που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ανέρχεται γύρω στα 2 εκατ. δρχ. Για τα εισοδήματα του 2000 τα αφορολόγητα όρια αυξάνονται στα 2.300.000 δρχ. (για μισθωτούς και συνταξιούχους) και στα 2.000.000 δρχ. (για τους υπόλοιπους).
  • Αυξάνονται οι εκπτώσεις φόρου λόγω παιδιών που δικαιούνται οι φορολογούμενοι: Για τις οικογένειες με ένα παιδί η έκπτωση διαμορφώνεται (σε παρένθεση ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα) ως εξής: Για όσους έχουν ένα παιδί 35.000 δρχ. (25.000). Για όσους έχουν δύο παιδιά 70.000 δρχ. (50.000). Για όσους έχουν τρία παιδιά 100.000 δρχ. (70.000).

Είναι φανερό πως όσα παιδιά και να έχει μια οικογένεια η αύξηση της έκπτωσης φόρου είναι μια απλή κοροϊδία, αν αναλογιστεί κανείς τις πρόσθετες επιβαρύνσεις που έχουν τα τελευταία χρόνια οι φορολογούμενοι, εξαιτίας της συνεχούς μείωσης των κονδυλίων κοινωνικού χαρακτήρα. Είναι ενδεικτικό ότι για τις οικογένειες που έχουν παιδιά που σπουδάζουν, οι ρυθμίσεις δεν καλύπτουν καν μέρος των αυξήσεων που θα πρέπει να δώσουν οι γονείς για βιβλία, φροντιστήρια κλπ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις χτεσινές πρωθυπουργικές δηλώσεις:

  • Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των προσωπικών εταιριών από 35% που είναι σήμερα σε 30% για τα φετινά εισοδήματα και σε 25% για τα εισοδήματα του 2000.
  • Καταργούνται τα "αντικειμενικά" κριτήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών. Σημειωτέον ότι το σύστημα αυτό, σύμφωνα με τα σενάρια που υπάρχουν μέχρι στιγμής - και στα οποία βεβαίως δεν αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός - θα αντικατασταθεί με ένα σύστημα φορολόγησης στο οποίο θα λαμβάνονται υπόψη τα κέρδη των επιχειρήσεων βάσει των βιβλίων και στοιχείων τους, τα λειτουργικά τους έξοδα και οι λεγόμενοι Μοναδικοί Συντελεστές Καθαρού Κέρδους. Καθόλου σίγουρο δεν είναι πως το νέο αυτό σύστημα, όταν και όπως οριστικοποιηθεί, δε θα αποτελέσει ένα άλλου τύπου σύστημα "αντικειμενικών" κριτηρίων.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των χρηματιστηριακών συναλλαγών από 0,3% που είναι σήμερα σε 0,6%. Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, το παραπάνω μέτρο εκτιμάται ότι θα αποφέρει στον προϋπολογισμό του 2000 έσοδα της τάξης των 200 δισ. δρχ. Ας σημειωθεί ότι τα έσοδα του δημοσίου από το Χρηματιστήριο στο οκτάμηνο Γενάρη - Αυγούστου 1999 ανήλθαν στο ποσό των 84 δισ. δρχ. έναντι 21,4 δισ. δρχ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, κατά τη διάρκεια της Κυβερνητικής Επιτροπής, σε σχέση με το συγκεκριμένο μέτρο σημειώθηκε έντονη "κόντρα" ανάμεσα στους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλο, καθώς ο πρώτος επιδίωκε την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτό που τελικώς διαμορφώθηκε.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΟΓΑ
Ψευτοαύξηση για χάρη της... κάλπης

Βαθύπλουτοι... θα πρέπει να αισθάνονται οι συνταξιούχοι αγρότες μετά τη "γενναιόδωρη" αύξηση των 10.000 δραχμών το μήνα, από 1/1/2000, που εξήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός, όπως συνηθίζεται τις τελευταίες δεκαετίες στις προεκλογικές περιόδους, πρόσθεσε, για λόγους καθαρά ψηφοθηρικούς, μερικά χιλιάρικα στις αγροτικές συντάξεις πείνας των 31.000 δραχμών και τις κάνει συντάξεις πείνας των 41.000 δραχμών. Κι επιχειρώντας χτες ο πρωθυπουργός να δείξει ότι τα λεφτά αυτά είναι πολλά, έφερε και το εξής ατράνταχτο... επιχείρημα: "Ετσι ένας αγρότης θα ωφεληθεί περισσότερο κατά 140.000 δρχ. το χρόνο και ένα ζευγάρι αγροτών (επειδή παίρνουν και οι δυο σύνταξη, όπως συμβαίνει συνήθως σε ηλικιωμένους αγρότες) θα έχει περισσότερα στη διάθεσή του 280.000 δρχ. το χρόνο". Και πρόσθεσε: "Αυτό το μέτρο αφορά περίπου 800.000 αγρότες".

Οσο γι' αυτό που έλεγε από το 1980 το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή για σταδιακή εξομοίωση των συντάξεων του ΟΓΑ με την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, αποτελεί πλέον όνειρο απατηλό. Κι η βασική σύνταξη του ΟΓΑ, που αποτελούσε το 1/4 της κατώτατης και επίσης πενιχρής σύνταξης του ΙΚΑ, θα αποτελεί πλέον το 1/3. Επίσης από την κυβέρνηση δεν έχει διευκρινιστεί αν μέσα στο 10χίλιαρο υπολογίζεται και η τιμαριθμική αναπροσαρμογή για το 2000 στη βασική σύνταξη του ΟΓΑ.

KKE
Προεκλογική στάχτη στα μάτια

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις πρωθυπουργικές δηλώσεις

Στις σημερινές εξαγγελίες του ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα προεκλογικού χαρακτήρα ψίχουλα ως μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής του εισοδήματος. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα επικίνδυνο πακέτο μέτρων, που ως σύνολο ρίχνει στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων, για να προωθηθούν συνολικότερες αναδιαρθρώσεις προς όφελος του κεφαλαίου, για να καμφθεί η αγανάκτηση των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων και για να εξασφαλιστεί η τήρηση των κριτηρίων ένταξης στην ΟΝΕ. Αρα ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Χαρακτηριστικό της προσπάθειας εξαπάτησης, που επιχείρησε ο πρωθυπουργός, είναι και το γεγονός ότι στο πλαίσιο των μέτρων της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας που εξήγγειλε, περιέλαβε και τη μείωση της εργοδοτικής εισφοράς κατά 50%, γεγονός που αυξάνει τα κέρδη της εργοδοσίας, ενώ δίνεται με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας!

Με τα φορολογικά μέτρα, που ανακοίνωσε ο Κ. Σημίτης, η κυβέρνηση επιχειρεί μια αναγκαστική ελάχιστη επιβράδυνση της κάθετης πτώσης που γνωρίζει εδώ και χρόνια το βιοτικό επίπεδο του λαού, ενώ απέκρυψε ότι αυτά θα ενσωματωθούν σε συνολικότερη αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος, που θα ευνοεί τη μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου.

Οταν οι μισθοί, οι συντάξεις και τα μεροκάματα είναι καθηλωμένα στα προ 15ετίας επίπεδα, ενώ η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί, το ποσό της αύξησης του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, κατά 545 χιλιάδες δραχμές για το έτος 1999 και 945 χιλιάδες για το 2000, δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα μιας οικογένειας για το φροντιστήριο ενός παιδιού.

Στην πραγματικότητα η αύξηση του αφορολόγητου ορίου θα εξανεμιστεί γρήγορα, με την επιτάχυνση και επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Πρόνοιας. Από την άλλη μεθοδεύεται η πολύ πιο σημαντική μείωση της φορολογίας των ΑΕ.

Η μείωση των ειδικών φόρων, κυρίως εξυπηρετεί την τιθάσευση και μείωση του πληθωρισμού, προκειμένου να διασφαλιστεί η ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων σε μια ευρύτερη αγορά με ενιαίο νόμισμα (ΕΥΡΩ). Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αποκρύπτει ότι σε συνθήκες πτωτικής τάσης του πληθωρισμού και αύξησης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, το βιοτικό επίπεδο του λαού επιδεινώθηκε. Ο,τι δίνει η κυβέρνηση στα λαϊκά στρώματα με τη μορφή της μείωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης, ήδη το έχει πάρει πίσω με άλλους τρόπους. Συνολικά, τα μέτρα που ο Κ. Σημίτης κοστολόγησε σε 470 δισ. οι εργαζόμενοι τα έχουν χρυσοπληρώσει και τώρα εισπράττουν εμπαιγμό.

Η αύξηση των κατώτερων αγροτικών συντάξεων κατά 10.000 δρχ, μόνο ως πρόκληση μπορεί να θεωρηθεί για τον αγρότη που ξεριζώνεται εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής ή που θα συνεχίσει να φυτοζωεί με την εξευτελιστική σύνταξη των 43 χιλιάδων δραχμών.

Αποδείχνεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν μπροστά τους μόνον ένα δρόμο: Να γυρίσουν την πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική, να συσπειρωθούν, να παρεμποδίσουν νέα μέτρα σε βάρος τους και να αντεπιτεθούν ενωμένοι με την πάλη και με την ψήφο τους.

Αθήνα, 2/9/1999

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Μειώνονται οι ειδικοί φόροι για ΙΧ

Με μοναδικό στόχο την επίτευξη του στόχου μείωσης του πληθωρισμού που αποτελεί το κριτήριο εκείνο που δεν έχει ακόμη ικανοποιηθεί για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, αποφασίστηκε η μείωση της έμμεσης φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα αυτοκίνητα. Μέτρα τα οποία, μια και αναφέρονται σε ειδικούς φόρους, το πιθανότερο είναι να έχουν προσωρινό χαρακτήρα, όπως άλλωστε έχει γίνει και αρκετές φορές στο παρελθόν. Οι σχετικές ρυθμίσεις θα επιφέρουν στον προϋπολογισμό του 2000 ένα κόστος της τάξης των 150 δισ. δρχ. (αν συνυπολογιστούν και οι πρόσφατες μειώσεις στην τιμή της βενζίνης), τα δε μέτρα έχουν ως εξής:

Οι φόροι στα ΙΧ

Σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη οι τιμές στα ΙΧ θα μειωθούν κατά 10%. Το ποσοστό είναι βέβαια αυθαίρετο, αφού ανά κατηγορία ΙΧ η επίπτωση του φόρου είναι διαφορετική, ωστόσο όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η όποια μείωση θα μετριαστεί από τις επικείμενες αυξήσεις των εργοστασιακών τιμών τους επόμενους μήνες. Πάντως, όπως προκύπτει από τροπολογία που ήδη κατατέθηκε χτες στη Βουλή:

  • Μειώνονται οι συντελεστές του Τέλους Ταξινόμησης (όπως μετονομάστηκε πέρσι ο αντίστοιχος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης) για τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης (ΙΧ) σε έκταση που, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, θα επιφέρουν μειώσεις στις λιανικές τιμές της τάξης του 10% κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική ρύθμιση εκτιμάται ότι θα ωφελήσει τον πληθωρισμό κατά 0,32% περίπου. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε χτες στη Βουλή και αρχίζει να ισχύει από σήμερα. Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνει η τροπολογία, οι συντελεστές του τέλους ταξινόμησης για αυτοκίνητα που πληρούν εκ κατασκευής τις προδιαγραφές της κοινοτικής οδηγίας που θεσπίστηκε το '94 και μετά (94/12/Ε. Κ. ή μεταγενέστερης), διαμορφώνονται ως εξής:
  • Σε 7% από 16% (που ήταν μέχρι σήμερα) όταν πρόκειται για αυτοκίνητα κυλινδρισμού κινητήρα μέχρι 900 κυβικά εκατοστά.
  • Σε 15% από 33% για αυτοκίνητα από 901-1.400 κ. ε.
  • Σε 25% από 45% για αυτοκίνητα από 1.401-1.600 κ. ε.
  • Σε 35% από 54% για αυτοκίνητα από 1.601-1.800 κ. ε.
  • Σε 50% από 76% για αυτοκίνητα από 1.801-2.000 κ. ε.
  • Σε 88% από 128% για αυτοκίνητα από 2001 κ. ε. και πάνω.

Για αυτοκίνητα που πληρούν τις προδιαγραφές της κοινοτικής οδηγίας που θεσπίστηκε το 1991 (91/441/ΕΟΚ), οι συντελεστές διαμορφώνονται ως εξής: 16% για αυτοκίνητα μέχρι 900 κ. ε., 30% για αυτοκίνητα από 901-1.400 κ. ε., 50% για αυτοκίνητα από 1.401-1.600 κ. ε., 62% για αυτοκίνητα από 1.601-1.800 κ. ε., 92% για αυτοκίνητα από 1.801-2.000 κ. ε., 158% για αυτοκίνητα από 2.001 κ. ε. και πάνω.

Για αυτοκίνητα που πληρούν τις προδιαγραφές των κοινοτικών οδηγιών που θεσπίστηκαν το '88 και το '89 (89/458/ΕΟΚ και 88/76/ΕΟΚ), οι συντελεστές διαμορφώνονται ως εξής: 27% για αυτοκίνητα μέχρι 900 κ. ε., 55% για αυτοκίνητα από 901-1.400 κ. ε., 106% για αυτοκίνητα από 1.401-1.600 κ. ε., 143% για αυτοκίνητα από 1.601-1.800 κ. ε., 240% για αυτοκίνητα από 1.801-2.000 κ. ε. και 371% για αυτοκίνητα από 2001 κ. ε. και πάνω.

  • Μειώνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά περίπου 14 δραχμές το λίτρο και διαμορφώνεται στις 6,1 δρχ. το λίτρο από 20 δρχ. το λίτρο που είναι σήμερα. Σημειωτέον ότι η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει από την έναρξη της χειμερινής περιόδου που γίνεται χρήση πετρελαίου θέρμανσης και η οποία ξεκινά στις αρχές Οκτώβρη. Σύμφωνα με πληροφορίες. το όφελος που θα προκύψει στον πληθωρισμό από το παραπάνω μέτρο εκτιμάται γύρω στο 0,22%. Ας σημειωθεί ακόμη ότι το επίπεδο των 6,1 δρχ. το λίτρο είναι το χαμηλότερο δυνατό επίπεδο στο οποίο έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση να καθορίζει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης βάσει των κοινοτικών οδηγιών.
ΑΝΕΡΓΟΙ
"Παροχή" 332 δραχμών τη μέρα!

Στην πείνα καταδικάζει η κυβέρνηση τους ανέργους, ενώ στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας προσφέρει νέες εισφοροαπαλλαγές στους εργοδότες!

Η "φροντίδα" της κυβέρνησης για τους ανέργους, που η πολιτική της πολλαπλασιάζει και εξαθλιώνει όλο και περισσότερο, εκφράστηκε χτες με την κοροϊδευτική εξαγγελία του πρωθυπουργού για αύξηση του ετήσιου επιδόματος ανεργίας κατά 112.000 δραχμές, δηλαδή περίπου 332 δρχ. τη μέρα!

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια νέα, σκανδαλώδη, παροχή προς τους εργοδότες, η οποία ταυτόχρονα αποτελεί βαρύ πλήγμα για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα αναλάβουν το κόστος της!Με το πρόσχημα της αύξησης των θέσεων εργασίας, χαρίζει το 50% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, επί δυο χρόνια για κάθε νέα θέση εργασίας! Είχε προηγηθεί, στα πλαίσια του "Εθνικού Σχεδίου", μια ρύθμιση που προέβλεπε ότι το 50% του ποσού των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών θα εκπίπτει από τη φορολογία κερδών, για κάθε "νέα" θέση!

Τέλος, ανακοίνωσε την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε κάθε εγγεγραμμένο άνεργο. Το μέτρο ισχύει ήδη για τους επιδοτούμενους και μετά από συμφωνία ΓΣΕΕ - εργοδοτών περιλαμβάνει και τους νέους μέχρι 29 ετών, ενώ χρηματοδοτείται από "ξένα κόλλυβα", από τον ΛΑΕΚ (λογαριασμό εργαζομένων - εργοδοτών στον ΟΑΕΔ). Είναι δηλαδή ένα μέτρο μηδαμινού κόστους, αλλά ιδιαίτερα εντυπωσιακό, γι' αυτούς που δε γνωρίζουν την πραγματικότητα!

Σχετικά με το επίδομα ανεργίας, οι 112 χιλ. δρχ. επιπλέον το χρόνο, μεταφράζονται σε επιπλέον 332 δρχ. στο βασικό ημερήσιο επίδομα ανεργίας, το οποίο θα φτάσει τις 3.452 δρχ. από 3.120 δρχ. που είναι σήμερα. Πρόκειται για μια αύξηση ύστερα από τρία σχεδόν χρόνια καθήλωσης του επιδόματος ανεργίας! Σήμερα, το επίδομα ανεργίας αντιστοιχεί στο 46,2% του βασικού μεροκάματου. Με τη νέα ρύθμιση - όποτε γίνει - θα αντιστοιχεί μόλις στο 51,2%.

Πρέπει επίσης, να επισημανθεί η αντίφαση (;) στην πρωθυπουργική εξαγγελία για αύξηση κατά 10% του επιδόματος, η οποία μεταφράζεται σε 312 δρχ. την ημέρα και 105.300 δρχ. στο χρόνο, αντί των 112.000.

Το ύψος και ο χρόνος επιδότησης στη χώρα μας παραμένουν σήμερα στο χαμηλότερο σημείο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενδεικτικά, για να φτάσει το επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μεροκάματου, κάτι που αρνείται πεισματικά η κυβέρνηση, ακόμη και να το συζητήσει, θα έπρεπε να είναι 5.400 δρχ. περίπου!

Πρόκληση οι "παροχές" στους συνταξιούχους

Με τρία χιλιάρικα παραπάνω στο περιβόητο ΕΚΑΣ, το οποίο παίρνουν ελάχιστοι, "καθάρισε" ο υπουργός με τους συνταξιούχους που η κυβέρνησή του έχει οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση

Περιχαρής ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέες "παροχές" στους πεινασμένους συνταξιούχους, που εξαντλούνται στην αναπροσαρμογή του περιβόητου ΕΚΑΣ - το οποίο παίρνει ένα ελάχιστο μέρος των συνταξιούχων - από 18.000 σε 21.000 και σε... "αυξήσεις πάνω από την εισοδηματική πολιτική", θεωρώντας πως μπορεί με αυτού του είδους τα τερτίπια να παραπλανήσει τους απόμαχους της δουλιάς. Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση των... παροχών, πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ, δεν είναι άσχετη και με την πανελλαδική αγωνιστική "υποδοχή" που του ετοιμάζουν οι συνταξιούχοι το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη και την προσπάθεια της κυβέρνησης να εκτονώσει τις αντιδράσεις.

Ο πρωθυπουργός, χωρίς καμιά αιδώ, μίλησε για "προστασία των συντάξεων", όταν τα τελευταία 8 χρόνια, μόνο εξαιτίας της διαχρονικής λιτότητας, οι συντάξεις έχουν υποστεί απώλειες της τάξης του 25%.Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, καθώς με την αποσύνδεση των κατώτερων συντάξεων από τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη (νόμος 1902/90 της ΝΔ που εφάρμοσε πιστά το ΠΑΣΟΚ), ο κάθε συνταξιούχος του ΙΚΑ με τα κατώτερα όρια "μετρά" από το '91 μέχρι και το '99, απώλειες 1,714 εκατ. δραχμών.Οι κατώτερες συντάξεις του ΙΚΑ έχουν πέσει μόλις στα 16,8 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη.

Είναι ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση από το πυροτέχνημα της... αναπροσαρμογής του ΕΚΑΣ, από τις 17.850 δρχ. στις 21.000 δρχ.. Και γιατί η "αύξηση" δεν καλύπτει ούτε κατ' ελάχιστο τις απώλειες και γιατί το ΕΚΑΣ το παίρνει ένα πολύ μικρό μέρος των συνταξιούχων, αφού βέβαια πρώτα περάσουν από "ακτινογραφία" εισοδήματος. Ετσι, ολόκληρο το ΕΚΑΣ παίρνουν οι συνταξιούχοι με συντάξεις μέχρι 117.482 δρχ., ενώ οι συνταξιούχοι με μεγαλύτερες συντάξεις και μέχρι 129.000 δρχ. το παίρνουν "κουτσουρεμένο", δηλαδή μόλις 4.470 δρχ.

Η κυβέρνηση επανειλημμένα έχει αρνηθεί το αίτημα για επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ΗΑΕ, διατυμπανίζοντας πως με το ΕΚΑΣ το ικανοποιεί. Το ψέμα είναι τεράστιο, όπως τα ίδια τα στοιχεία του ΙΚΑ αποκαλύπτουν: Από τους 560.000 συνταξιούχους με τα κατώτερα όρια, μόνο οι 220.000 παίρνουν ΕΚΑΣ, οι υπόλοιποι φαίνεται ότι κατά την κυβέρνηση είναι "έχοντες και κατέχοντες". Το πιο αποκαλυπτικό είναι ότι και από τους 220.000 που παίρνουν ΕΚΑΣ, μόλις οι μισοί, δηλαδή 110.000 το παίρνουν ολόκληρο.

ΝΔ
Συνεργός στην εξαπάτηση

Στην επιχείρηση εμπαιγμού και εξαπάτησης των λαϊκών μαζών που στήνεται με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες και "παροχές", ανταποκρίθηκε η ηγεσία της ΝΔ, η οποία από τη μια τις χειροκρότησε και από την άλλη... τις κατήγγειλε. Η Ρηγίλλης προσπάθησε να εμφανίσει τον Κ. Σημίτη "δεύτερο και καταϊδρωμένο", αλλά ταυτόχρονα αποδοκίμασε τα μέτρα ως αποσπασματικά και ως μέτρα που "αυξάνουν τα ελλείμματα και επιβαρύνουν τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς". Στη σχετική ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε "αποσπασματικά" το πρόγραμμα της ΝΔ για τη φορολογία και τους αγρότες, αλλά την ίδια στιγμή προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις και ασκεί κριτική "από τα δεξιά". Ετσι αναφέρει ότι "πρόκειται για μια πολιτική που αυξάνει τα ελλείμματα, σε μια περίοδο που θα έπρεπε να γίνεται το ακριβώς αντίθετο"! Αντίθετα, όπως ισχυρίζεται, οι "δικές της" ελαφρύνσεις συνοδεύονται από μειώσεις των δημοσίων δαπανών, από απελευθερώσεις αγορών και ιδιωτικοποιήσεις. Λες και η κυβέρνηση Σημίτη μένει με "τα χέρια σταυρωμένα" και σε αυτούς τους τομείς...

Ο ΣΥΝ

Για "δημαγωγικό κρεσέντο εξαγγελιών και προεκλογικών εντυπώσεων" κάνει λόγο ο ΣΥΝ με ανακοίνωσή του για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες. "Η κυβέρνηση επιχειρεί να εντυπωσιάσει τους πολίτες, χωρίς βεβαίως να καλύπτει το βαρύ εισοδηματικό και κοινωνικό κόστος που έχει προκαλέσει η πολιτική της", τονίζεται. Και προσθέτει: "Τα μέτρα εξαγγέλθηκαν με ορίζοντα το 2000 και επιβεβαιώνουν με πανηγυρικό τρόπο τον προεκλογικό τους χαρακτήρα".

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Εκρηξη δημαγωγίας και ρεσιτάλ πρόκλησης

Οσα παίζονται σε μια μέρα στο Χρηματιστήριο, το κόστος των προεκλογικών ψιχίων και της δήθεν "νέας ώθησης στην πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης"

Με μια άνευ προηγουμένου έκρηξη δημαγωγίας και έντονη την προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί το σύνολο του ελληνικού λαού, ο Κ. Σημίτης προχώρησε χτες στη γνωστοποίηση ουσιαστικά των... άσων που η κυβέρνηση υποτίθεται είχε στο μανίκι και σχεδίαζε να δημοσιοποιήσει κατά την αυριανή πρωθυπουργική ομιλία στη ΔΕΘ.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αποτελούν έναν ακόμα απροκάλυπτο εμπαιγμό της κυβέρνησης σε βάρος όλων εκείνων που χρόνια τώρα στενάζουν κάτω από τις συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόζεται σε τομείς όπως τα εισοδηματικά, οι φορολογίες, οι λεγόμενες κοινωνικές δαπάνες κλπ. Στην ουσία πρόκειται για ψίχουλα που κατ' αρχήν δεν αλλάζουν την ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής και τα οποία αποφασίστηκαν προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι προεκλογικοί μικροκομματικοί στόχοι του κυβερνώντος κόμματος ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Τα μέτρα, τα οποία υπολείπονται ακόμα και από τις αρχικές προσδοκίες που είχαν δημιουργήσει τα κυβερνητικά επιτελεία, αφορούν ρυθμίσεις σε θέματα φορολογίας, συντάξεων και επιδομάτων. Το συνολικό κόστος, όπως το παρουσίασε ο πρωθυπουργός, είναι περί τα 470 δισεκατομμύρια δραχμές, δηλαδή όσα παίζονται μέσα σε μια μέρα στο χρηματιστηριακό τζόγο της οδού Σοφοκλέους...

Ολα αυτά βέβαια σε τίποτα δεν εμπόδισαν τον Κ. Σημίτη να κάνει λόγο για "νέα ώθηση στην πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης" και για μέτρα που "έχουν σκοπό να βοηθήσουν εκείνους που έχουν χαμηλότερο εισόδημα"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ