ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-
Η κυβέρνηση Ετσεβίτ προωθεί νέους φόρους προκειμένου να εξευρεθούν κεφάλαια για την αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό και τη χορήγηση βοήθειας στους πληγέντες, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης και καυστικά σχόλια από τον Τύπο. Το πιο χαρακτηριστικό από τα χτεσινά πρωτοσέλιδα ήταν αυτό της "Ραντικάλ", που έγραψε "Δεν εμπιστευόμαστε το κράτος", σημειώνοντας ότι υπάρχει πιθανότητα τα χρήματα από τους νέους φόρους να καταλήξουν σε εκείνους που εν μέρει προκάλεσαν την καταστροφή: Τους διεφθαρμένους εργολάβους και τοπικούς αξιωματούχους...
Χτες άνοιξε το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, για πρώτη φορά μετά το σεισμό, και ο δείκτης του έχασε περίπου 10%, λόγω των μαζικών πωλήσεων μετοχών. Ωστόσο αναλυτές χαρακτήρισαν "συνήθη" την εξέλιξη σε περιόδους κρίσεων.
Ο επίσημος απολογισμός του Κέντρου Αντιμετώπισης της Κρίσης ανέφερε χτες ότι οι νεκροί ήταν 13.040 και οι τραυματίες 26.630, αλλά αμφισβητούνταν έντονα, τόσο από τον Τύπο, όσο και από την αντιπολίτευση. Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ του Κόμματος της Αρετής είπε ότι "αυτοί οι αριθμοί δεν είναι πειστικοί". Ο αριθμός είναι προσωρινός, καθώς οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τις 35.000 και αναμένεται να αυξηθεί δραματικά.
Τούρκοι πολίτες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, στο μεταξύ, ξεκίνησαν μια εκστρατεία συγκέντρωσης κεφαλαίων για να βοηθηθούν τα θύματα του σεισμού. Συγκέντρωσαν 2,5 εκατ. δολάρια χτες, γεγονός που ώθησε την Τανσού Τσιλέρ να κριτικάρει ακόμη πιο έντονα την κυβέρνηση για τη σχεδιαζόμενη επιβολή φόρων...
Η κυβέρνηση πρότεινε αύξηση 5% της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και παράλληλα αύξηση κατά 25% στο φόρο που επιβάλλεται στους χρήστες κινητών τηλεφώνων μηνιαίως. Επίσης, αν περάσει η πρόταση που έγινε από την επιτροπή φορολογικών του Κοινοβουλίου και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια εντός των ημερών, η κυβέρνηση θα μπορεί να αυξήσει την τιμή των καυσίμων, των τσιγάρων και των ποτών.
Το ποσό των ζημιών τοποθετείται από 10 έως 20 δισ. δολάρια.
Οι τουρκικές εφημερίδες εξαπέλυσαν μια ομοβροντία επιθέσεων κατά των προτάσεων της κυβέρνησης. "Κάτω τα χέρια", έγραψε η ισλαμική "Γενί Σαφάκ", προσθέτοντας "φορολογήστε εκείνους που απομύζησαν το κράτος". Η "Χουριέτ" σημείωσε με μεγάλη δόση σαρκασμού ότι οι συνδρομητές των εταιριών κινητής τηλεφωνίας "επιστρέφουν τα τηλέφωνά τους". Ενώ πολιτικοί παρατηρητές ανέφεραν ότι η φορολογία "θα πλήξει περαιτέρω την επιχειρηματική δραστηριότητα".
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία επικύρωσης των μέτρων αναδιαμόρφωσης του συστήματος πρόνοιας (όπως είχε ζητήσει το ΔΝΤ), με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης , στην οποία τα εργατικά συνδικάτα έχουν αντιταχθεί με το επιχείρημα ότι "οι νεκροί δε χρειάζονται σύνταξη"...
Τα χρήματα, λέει η κυβέρνηση, θα χρησιμοποιηθούν για να κτιστούν νέα σχολεία και νοσοκομεία, να αποκατασταθούν οι ζημιές στο οδικό δίκτυο, τα δίκτυα υδροδότησης, ηλεκτροδότησης και τηλεφωνίας και άλλες ζημιές.
Ωστόσο πολλοί δυσπιστούν, λόγω των γνωστών σχέσεων διαφθοράς που επικρατούν στο δημόσιο και στην πολιτική, διαφθορά που έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε ο σεισμός των 7,4 Ρίχτερ της προπερασμένης Τρίτης να καταστεί τόσο καταστροφικός.
Δεκάδες χιλιάδες παραμένουν σε σκηνές ή χωρίς κανένα κατάλυμα στις πληγείσες περιοχές. Το γραφείο του Ετσεβίτ ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν 71 βαγόνια τρένων και 34.900 κρεβάτια σε κτίρια δημοσίων υπηρεσιών.
Ωστόσο με τα επίσημα στοιχεία να κάνουν λόγο για 200.000 αστέγους και τον πραγματικό αριθμό πολύ υψηλότερο (2 εκατομμύρια, κατά μια εκτίμηση) τα μέτρα αυτά μοιάζουν με "σταγόνα στον ωκεανό"...
Οσον αφορά την εξωτερική βοήθεια, χτες έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέσμευσε ένα "δεύτερο πακέτο" έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας, ύψους 2 εκατ. ΕΥΡΩ, προς την Τουρκία. H βοήθεια αυτή αφορά κυρίως σκηνές, κουβέρτες, ιατρικά εφόδια, εξωτερικά ιατρεία, κινητά μαγειρεία, όπως επίσης και εξοπλισμό για τον καθαρισμό του νερού.
Το "πρώτο πακέτο" έκτακτης βοήθειας προς την Τουρκία ύψους επίσης 2 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ είχε αποδεσμευτεί από την ΕΕ την περασμένη βδομάδα.
Μετά την "έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια", η ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Τουρκία θα πάρει τη μορφή "σχεδίου δράσης", του οποίου οι κατευθυντήριες γραμμές κατά πληροφορίες αναμένεται να συζητηθούν στη διάρκεια ανεπίσημης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιείται στις 4 και 5 Σεπτέμβρη στη Φινλανδία.
Αυτό επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ, σε συζήτηση του με το "Ρ" για την πρόσφατη επίσκεψή του στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας
Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από βουλευτές γιατρούς, που επισκέφτηκε πληγείσες από τον καταστροφικό σεισμό, περιοχές της Τουρκίας, ο "Ρ" συνομίλησε με τον βουλευτή Ιωαννίνων του ΚΚΕ, Αποστόλη Τασούλα,που συμμετείχε στην αποστολή.
Ο Απ. Τασούλας μάς μετέφερε τις εικόνες των μεγάλων καταστροφών και των συγκλονιστικών στιγμών που βιώνουν χιλιάδες άνθρωποι στις πόλεις που επισκέφτηκε η αποστολή (Κωνσταντινούπολη, Γιάλοβα και Γκιουλτσούκ). Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, "πρόκειται για πολύ μεγάλες καταστροφές, αφού έχουν καταρρεύσει ολοκληρωτικά ολόκληρα οικοδομικά συγκροτήματα. Και είναι κατανοητό ότι οι ευθύνες δεν είναι μόνο των εργολάβων. Πρώτα και κύρια υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, αν πάρουμε υπόψη ότι το 70%-80% των ανεγειρόμενων κατοικιών χτίζονται με αυθαίρετο τρόπο, χωρίς κανέναν έλεγχο και με πλήρη αυθαιρεσία. Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα στην Τουρκία είναι αυτά που κρύβονται πίσω από την καταστροφή. Αξίζει να πούμε εδώ ότι τα περισσότερα οικοδομικά συγκροτήματα κατασκευάζονται από τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις, που προκειμένου να στοιβάξουν χιλιάδες κόσμου, που φτάνει στα αστικά κέντρα, κατασκευάζουν τα χάρτινα σπίτια, σε μια μέρα.
Είναι βέβαια εμφανές ότι από αυτή την τραγωδία αυτές οι επιχειρήσεις τρίβουν και πάλι τα χέρια τους μετά το σεισμό, μπροστά στην ανάληψη των εργολαβιών, που θα αναλάβουν με τη λεγόμενη... ανοικοδόμηση".
Αναφορικά με το πώς υπομένει ο απλός κόσμος τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει τις τεράστιες ανάγκες σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, καθώς και τον κίνδυνο από τις επιδημίες που ενδέχεται να ξεσπάσουν, αφού κάτω από τα ερείπια βρίσκονται καταπλακωμένοι χιλιάδες άνθρωποι. Με δεδομένες τις απεγνωσμένες προσπάθειες για τυχόν επιζώντες που καταβάλλουν οι απλοί άνθρωποι και την οσμή του θανάτου που κυριαρχεί στις πόλεις, ο Απ. Τασούλας παρατηρεί ότι στο λαό "υπάρχει μια στωικότητα και ψυχραιμία, αλλά και αγανάκτηση για τις ευθύνες των αρχών, ενώ είναι σύσσωμη η αντίδραση των ανθρώπων για τον υπουργό Υγείας, ο οποίος προκλητικά δήλωσε ότι δε θα δεχτεί αίμα από την Ελλάδα. Οι απλοί άνθρωποι τρέφουν φιλικά αισθήματα για τον ελληνικό λαό, για την άμεση έκφραση της αλληλεγγύης του".
Επίσης ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην αποστολή αναφέρθηκε στη συζήτησή μας και στις συναντήσεις της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας με τουρκικούς παράγοντες. Συγκεκριμένα την επιτροπή υποδέχτηκαν ένας βουλευτής από το κόμμα του Μ. Γιλμάζ και ένας από τους "Γκρίζους Λύκους", οι οποίοι "υπεραμύνθηκαν" της ελληνοτουρκικής φιλίας. Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα κινήθηκαν και οι διευθύνσεις δύο εφημερίδων της "Χουριέτ" και της "Σαμπάχ". Ο Απ. Τασούλας επισημαίνει σε αυτό το σημείο ότι "πρόκειται για πολιτική τακτική και δήθεν επίθεση φιλίας στα πλαίσια του λεγόμενου Σύμφωνου για τη Σταθερότητα στα Βαλκάνια και τις πιέσεις που ασκεί το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ. Επίσης με προσεκτικό τρόπο έθεσαν και ζητήματα για τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας, το Αιγαίο, καθώς και σταδιακά προετοιμάζουν το έδαφος με στόχο την αποδέσμευση του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου από την ΕΕ". Και συμπληρώνει: "Είναι αξιοπρόσεκτο ότι οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έδειχναν να ξαφνιάζονται από την "επίθεση φιλίας" και να εκθειάζουν τη στάση των προαναφερόμενων βουλευτών. Οφείλεται σε αφέλεια ή σε υπολογισμό;".
"Πάντως εμείς, ως ΚΚΕ, συνεχίζει ο βουλευτής, υπογραμμίσαμε ότι όντως οι δύο γειτονικοί λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, αλλά οι κυβερνήσεις και διάφοροι κύκλοι με την υποταγή τους στους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ δημιουργούν τα όποια προβλήματα. Αλλωστε είναι αυτοί που υποδαυλίζουν την έχθρα ανάμεσα στους δύο λαούς, ασχέτως αν το διάστημα αυτό εμφανίζονται ως δήθεν υπερασπιστές της ελληνοτουρκικής φιλίας".
Η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Αναπήρων και Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ) κατέθεσε 200.000 δραχμές στο λογαριασμό 150.7470425 - 83 στην Εθνική Τράπεζα για ενίσχυση του τουρκικού λαού. Επίσης η ΠΕΣΑΘΕΑ με ανακοίνωσή της καλεί όλα τα μέλη της να εκδηλώσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους ηθικά και υλικά "στο δράμα που ζει η φτωχολογιά και οι εργαζόμενοι της Τουρκίας".
Την πρωτοβουλία να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον δοκιμαζόμενο λαό της Τουρκίας, "με τον οποίο μας ενώνουν κοινά οράματα, κοινές αγωνίες, κοινές ελπίδες για ένα ειρηνικό μέλλον στην περιοχή", πήραν από κοινού η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, οι "Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο και τη Θράκη για την Ειρήνη" και η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου.
Συγκεκριμένα απευθύνουν έκκληση σε όλους τους κατοίκους του νησιού να συγκεντρώσουν τρόφιμα, κουβέρτες, σκηνές και υπνόσακους. Τα είδη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα παραδίδουν στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Σάμου, στην εφημερίδα "Χαραυγή" ή στα γραφεία των ιατρείων των Δ. Μαυρατζώρη και Ν. Δεμερτζή.
Παράλληλα σε ανακοίνωσή τους και οι τέσσεροι φορείς τονίζουν πως πήραν την πρωτοβουλία αυτή "ανεξάρτητα από την επίσημη πολιτική του τουρκικού κράτους απέναντι στην Ελλάδα και τα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών για διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου, που μας βρίσκουν αντίθετους και τα καταδικάζουμε".
Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με ανακοίνωσή του, εκφράζει την αλληλεγγύη του στον τουρκικό λαό και στους Τούρκους εργαζόμενους που επλήγησαν απ' τον καταστροφικό σεισμό.
Παράλληλα, μαζί με τη ΓΣΕΕ και το Δήμο Πειραιά, προχωράει σε μια προσπάθεια παροχής ουσιαστικής βοήθειας, καλώντας τα σωματεία και όλους τους εργαζόμενους του Πειραιά να συμβάλουν σ' αυτήν την προσπάθεια είτε καταθέτοντας χρήματα σε λογαριασμό που έχει ανοιχτεί στην Τράπεζα Αττικής (47380111), είτε συγκεντρώνοντας ρούχα, φάρμακα και τρόφιμα στα γραφεία του ΕΚΠ. Τις αμέσως επόμενες μέρες, μάλιστα, αντιπροσωπεία του ΕΚΠ θα επισκεφτεί τις τουρκικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους τόπους καταστροφής.
"Δυστυχώς και σ' αυτή την περίπτωση η εργατική τάξη είναι τα θύματα του εύκολου κέρδους των "επιχειρηματιών - κατασκευαστών", γι' αυτό και οι Ελληνες εργαζόμενοι, παρά τις δυσκολίες που περνούν, πρέπει να συμπαρασταθούν στον τουρκικό λαό, συμβάλλοντας με τις όποιες δυνατότητες έχουν", τονίζει το ΕΚΠ στη σχετική ανακοίνωσή του.
Την κατασκευή ενός πρότυπου οικισμού στην κατεστραμμένη πόλη της Νικομήδειας, ο οποίος θα παραδοθεί (ως συνεισφορά των Ελλήνων εργαζομένων) στους πληγέντες άστεγους Τούρκους, θα προτείνει η ΓΣΕΕ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και την Ενωση Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος. Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ αναφέρει επίσης ότι έχει ήδη προχωρήσει σε συνεννοήσεις με τα τουρκικά συνδικάτα για τη συνδιοργάνωση δυο συναυλιών μέσα στο Σεπτέμβρη, μία στην Αθήνα και μία στην Κωνσταντινούπολη, με τον Μ. Θεοδωράκη,τον Τούρκο καλλιτέχνη Λιβανελί και την Μαρία Φαραντούρη.Στόχος, οι εισπράξεις των δυο συναυλιών να διατεθούν στους σεισμοπαθείς της Τουρκίας.
Ο "Ριζοσπάστης" και ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός "902", μπροστά στο δράμα του τούρκικου λαού από τον καταστροφικό σεισμό, πήραν την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουν χρήματα ανοίγοντας στην Εθνική Τράπεζα λογαριασμό με 150/470425 - 83.
Ο λογαριασμός εμφανίζεται στη "Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ",που είναι η εταιρική επωνυμία του "902". Τούτη τη δύσκολη ώρα για το γειτονικό λαό, η με κάθε μορφή εκδήλωση αλληλεγγύης όλων μας είναι υπόθεση ζωής. Πιστεύουμε ότι σ' αυτή την πρωτοβουλία, όλοι οι αναγνώστες του "Ρ" και οι ακροατές και τηλεθεατές του "902", όπως άλλωστε και σε άλλες περιπτώσεις, θα ανταποκριθούν. Τους καλούμε όλους, όπως και κάθε απλό άνθρωπο του μόχθου, να συνεισφέρουν, εκδηλώνοντας έτσι έμπρακτα τη συμπαράσταση του λαού μας προς το δοκιμαζόμενο γειτονικό τουρκικό λαό.