ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Αυγούστου 1999
Σελ. /20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Οι "εφιάλτες" μιλούν για όνειρο...
  • Κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους σε βάρος των εργαζομένων οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας
  • "Εμείς διαλέγουμε το δρόμο του αγώνα", τονίζει η "Αγωνιστική Συνεργασία", που καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις

Επιχειρώντας να βαφτίσει το κρέας ψάρι και το ξεπούλημα του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων της ΔΕΗ σαν "επιτυχία" και μάλιστα με... κοινωνικό χαρακτήρα, εμφανίστηκε χτες η πλειοψηφία της διοίκησης της Γενικής Ομοσπονδίας Προσωπικού (ΓΕΝΟΠ) ΔΕΗ. Περήφανη για το εγκληματικό της έργο και τις πραξικοπηματικές της μεθοδεύσεις, έδωσε συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να ανακοινώσει και επίσημα την τυπική ολοκλήρωση της επιλογής της να βάλει πλάτες στα κυβερνητικά σχέδια ξεπουλήματος της ΔΕΗ και μαζί των κατακτήσεων των εργαζομένων στην Επιχείρηση. Κάνοντας λόγο για "ιστορική απόφαση", για "όνειρο που έγινε πραγματικότητα" και "οριστική λύση του ασφαλιστικού", η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ) ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της προχτεσινής ψηφοφορίας του ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Προϊόν συνδιαλλαγής

Στην πραγματικότητα, όπως φάνηκε καθαρά και από τα όσα είπε χτες ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Ν. Εξαρχος,η συμφωνία αυτή δεν ήταν τίποτα άλλο παρά αποτέλεσμα παζαριών και προϊόν συνδιαλλαγής που έκαναν κεκλεισμένων των θυρών με τον υπουργό Ανάπτυξης τρεις "συνδικαλιστές". Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ούτε λίγο ούτε πολύ ομολόγησε ότι με την υπογραφή τους οι τρεις "συνδικαλιστές" με τη συμφωνία αυτή έδωσαν για λογαριασμό των 35.000 εργαζομένων στη ΔΕΗ την έγκρισή τους για την ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης, μέσω μετοχοποίησης και την προώθηση της "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για μια κατάπτυστη συμφωνία ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων και των συνταξιούχων της Επιχείρησης και ενάντια στις όποιες προηγούμενες αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων. Με βάση τα όσα συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των τριών παρατάξεων με τον Ευ. Βενιζέλο και με συγκεκριμένες μεθόδους "πέρασαν" και από το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ, αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων της Επιχείρησης πραγματικά λύνεται ένας "βραχνάς" για την κυβέρνηση που ήταν το ασφαλιστικό των εργαζομένων στη ΔΕΗ, προκειμένου να προχωρήσει στη μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίησή της και την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για την "απελευθέρωση" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ετσι, με τη συμφωνία αυτή αλλάζει το καθεστώς ασφάλισης που ισχύει στη ΔΕΗ, χαρίζονται στους ιδιώτες, που θα καρπωθούν τα κέρδη της ΔΕΗ, και τα τρισεκατομμύρια των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, φορτώνοντας τα βάρη στον κρατικό προϋπολογισμό, στα τιμολόγια και σε φορολογούμενους και καταναλωτές.

Επιπλέον, ο Ν. Εξαρχος επιχείρησε να προεξοφλήσει ακόμα και το αποτέλεσμα επόμενων συνεδρίων για το θέμα του ασφαλιστικού, "υπενθυμίζοντας" με νόημα ότι αυτοί που υπέγραψαν τη συμφωνία, αυτοί δηλαδή που ξεπούλησαν τους 35.000 εργαζόμενους είναι οι επίσημοι εκλεγμένοι τους.

Η "Αγωνιστική Συνεργασία"

Με χτεσινή της ανακοίνωση η "Αγωνιστική Συνεργασία" καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της ΓΕΝΟΠ και ξεκαθαρίζει πως οι εργαζόμενοι καταδικάζουν την τακτική της υποταγής και διαλέγουν το δρόμο του αγώνα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

"Με μοναδικό στόχο να ανοίξουν το δρόμο στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ ("ΣΥΝ") προχώρησε σε έκτακτο ΔΣ στις 10-8-1999 για να "νομιμοποιήσουν" τη συμφωνία ντροπής με τον υπουργό Ανάπτυξης, με βάση την οποία ξεπουλιέται η ασφάλιση στον εργοδότη και τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Μέσα σε κλίμα πιέσεων, εκβιασμών και συναλλαγών, μετά από έντονες εσωκομματικές και εσωπαραταξιακές αντιθέσεις, οι ηγεσίες τους κατάφεραν να συγκεντρώσουν 20 ψήφους υπέρ της πραξικοπηματικής τους ενέργειας και 11 κατά της διάλυσης του ασφαλιστικού μας φορέα και της δημιουργίας ταμείου με μηδενικό αποθεματικό!!!

Προικοδοτούν με την περιουσία των ασφαλισμένων τους ιδιώτες - ανταγωνιστές της ΔΕΗ και υπονομεύουν τις παροχές μας, φορτώνοντας το κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό και τα τιμολόγια, σε φορολογούμενους και καταναλωτές.

Αυτοί που μέχρι χτες λέγανε πως το ασφαλιστικό μας είναι ασπίδα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, σήμερα γίνονται ριψάσπιδες και προδότες ακόμα και των θέσεων του Συνεδρίου που οι ίδιοι ψήφισαν πριν από λίγους μήνες μετά από συνεχείς εκπτώσεις.

Η "Αγωνιστική Συνεργασία" κατήγγειλε την αντεργατική συμφωνία - λαιμητόμο, αποκάλυψε τη σύνδεσή της με την πολιτική της ΟΝΕ και των ιδιωτικοποιήσεων, την ευρωπαϊκής έμπνευσης επίθεση στο σύνολο της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα μας. Υπογράμμισε τις συνέπειες για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, αλλά και για όλο τον ελληνικό λαό.

Η "Αγωνιστική Συνεργασία" κατήγγειλε πως η τακτική των διολισθήσεων από τις θέσεις και τις αρχές του συνδικαλιστικού κινήματος, που ακολούθησαν το προηγούμενο διάστημα, δείχνει πως ο κατήφορος που έχουν πάρει δεν έχει τέρμα.

Αυτές οι ηγεσίες είναι επικίνδυνες και πρέπει να ξεπεραστούν, αλλιώς θα οδηγήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα στην πλήρη ανυποληψία και τη διάλυση.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τίποτε δεν έχει, ακόμα, χαθεί! Καλούμε ΤΟΕ, ΤΔΕ, Περιφ. Γραφεία, Συλλόγους, συνδικαλιστές, τις Επιτροπές Αγώνα να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους σε αγωνιστική επαγρύπνηση και αντίσταση για να περιφρουρήσουμε τη ΔΕΗ, το Ασφαλιστικό και τα Συνδικάτα μας!

Η υποταγή και η συναίνεση οδηγούν στην παράδοση των κατακτήσεών μας.

Εμείς διαλέγουμε το δρόμο του αγώνα".

  • Με ανακοίνωσή της, η Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ (ΕΤΕ) εκφράζει τη ριζική διαφωνία της με την επικύρωση της παραπάνω συμφωνίας και καταγγέλλει την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ ως μοναδικούς υπεύθυνους για όσα θα ακολουθήσουν σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων, τονίζοντας ότι η συμφωνία αυτή δεν πρόκειται να τύχει της αποδοχής των εργαζομένων.
Η κατάπτυστη συμφωνία

Η συμφωνία κυβέρνησης - ΓΕΝΟΠ αποτελεί μεθόδευση που είναι πλήρως ενταγμένη στην προοπτική της ιδιωτικοποίησης - διάλυσης της ίδιας της ΔΕΗ, την οποία υποτίθεται πως θέλουν να "απαλλάξουν" πλήρως από το "βάρος" των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα μεθοδεύουν σοβαρές αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια, κατάργηση κάθε κοινωνικής πολιτικής που εκπορευόταν από τη ΔΕΗ. Αυτή η προοπτική δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό, παρά μόνο τα μονοπώλια.

Με τη συμφωνία κυβέρνησης - ΓΕΝΟΠ, σε γενικές γραμμές στοχεύουν:

1) Στο ξερίζωμα του ασφαλιστικού συστήματος, με την κατάργηση της ασφάλισης στον εργοδότη.

2) Στη δημιουργία δύο ταμείων με υποθηκευμένο μέλλον και μείωση συντάξεων στο επίπεδο του ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, δηλαδή στο 60% των σημερινών συντάξεων.

3) Χωρίζουν το προσωπικό πάλι σε κατηγορίες με διαφορετικές ασφαλιστικές προσφορές και προσδοκίες.

4) Κλέβουν τα κεφαλαιοποιημένα αποθεματικά που έχει καταγράψει η αναλογιστική μελέτη - ξεκινώντας από μηδενική βάση.

5) Προικοδοτούν με την περιουσία των ασφαλισμένων τους "επενδυτές" -ανταγωνιστές της ΔΕΗ, στο όνομα των νεφελωδών εγγυήσεων από το δημόσιο.

Η κυβέρνηση είναι φανερό πως δικαιολογεί αυτές τις επιλογές, επικαλούμενη την ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ στο νέο περιβάλλον της "ελεύθερης" αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Προωθεί τα σχέδιά της για μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ προφασιζόμενη τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού των εργαζομένων.

Οπως πρόσφατα είχε καταγγείλει η "Αγωνιστική Συνεργασία", η παράταξη είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι "η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι ο βασικός παράγοντας υπονόμευσης του ασφαλιστικού των εργαζομένων. Από το 1991 όλες οι κυβερνήσεις στόχευαν στην ταμειοποίηση του ασφαλιστικού μας συστήματος. Η ταμειοποίηση τους χρειάζεται, εκτός των άλλων, για να ξεκαθαρίσουν την περιουσία της ΔΕΗ από τις κεφαλαιοποιημένες εισφορές μας, για να διευκολύνουν τη μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση.

Το γεγονός βέβαια ότι τα πράγματα έφτασαν μέχρι εδώ δεν είναι τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα μιας πορείας που χάραξε η πλειοψηφία του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ) μαζί με τους συμβούλους του πρωθυπουργού (Τήνιος - Σπράος) μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο" και τη συμμετοχή τους στην επιτροπή. Οι ίδιοι προωθούσαν την αντίληψη ότι η μετοχοποίηση θα διευκολύνει τη λύση του ασφαλιστικού. Υπέταξαν την τύχη του ασφαλιστικού μας στην έκβαση του ανταγωνισμού στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, όταν αποδέχτηκαν στην πράξη την κατεύθυνση της ΕΕ και τα σχέδια της κυβέρνησης για το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ. Αρνήθηκαν να προγραμματίσουν οποιαδήποτε κινητοποίηση ενάντια σ' αυτή την πολιτική, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις μας".


ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Οι ανατιμήσεις "μυρίζουν" νέα μέτρα

Φωτιές άναψε στην κυβέρνηση η νέα μεγάλη άνοδος των τιμών των καυσίμων, ενώ ο Ε. Βενιζέλος ανέφερε ότι έχει έτοιμη συνολική πρόταση για τη φορολογία των καυσίμων...

Ο κίνδυνος να ξεφύγει ο πληθωρισμός και, κατά συνέπεια, να μην επιτευχθεί ο στόχος του σχετικού κριτηρίου "σύγκλισης" με τους στόχους της ΟΝΕ, είναι τώρα ακόμα περισσότερο ορατός, μετά και τη νέα μεγάλη άνοδο - μέχρι και 4,6 δραχμές το λίτρο - που σημειώθηκε χτες στις τιμές των καυσίμων. Με δεδομένες τις νέες δυσμενείς συνθήκες εκπλήρωσης των διαβόητων κριτηρίων, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι ο στόχος ένταξης στην ΟΝΕ είναι αδιαπραγμάτευτος, στο επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, μεταφέροντας το συμπληρωματικό βάρος των συνεπειών για μείωση του πληθωρισμού και πάλι στις πλάτες των εργαζομένων.

Πάντως, η κυβέρνηση, η οποία σε ανάλογη ανατίμηση των υγρών καυσίμων την προηγούμενη βδομάδα αντέδρασε με μειώσεις των ειδικών φόρων, εξαντλώντας όμως έτσι τις σχετικές εφεδρείες, χτες παρέμεινε αδρανής - ενδεικτικό της δεινής θέσης στην οποία βρίσκεται. Περιορίστηκε απλά σε δηλώσεις - ευχές του υπουργού Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλου για... "επαναφορά, σύμφωνα με εκτιμήσεις που γίνονται διεθνώς... της πτωτικής τάσης στις τιμές το ταχύτερο δυνατό". Και τα χειρότερα βρίσκονται ακόμη μπροστά, δεδομένου ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, εξαντλείται η ευνοϊκή επίπτωση στον πληθωρισμό, από τη μείωση των ειδικών φόρων στα πετρελαιοειδή, καθώς και τη μείωσης του ΦΠΑ της ΔΕΗ που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση το Σεπτέμβρη του 1998.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση των "Ελληνικών Πετρελαίων", από τα μεσάνυχτα η τιμή της βενζίνης σούπερ αυξήθηκε κατά 4,5 δραχμές το λίτρο, της αμόλυβδης βενζίνης κατά 4,6 δραχμές το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης κατά 2 δραχμές το λίτρο και, τέλος, του θέρμανσης κατά 2,7 δραχμές το λίτρο.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι αυξήσεις οφείλονται στην άνοδο των διεθνών τιμών της βενζίνης κατά 17,9 δολάρια το μετρικό τόνο και του πετρελαίου κίνησης κατά 7,4 δολάρια τον μετρικό τόνο.

Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ανάπτυξης επανέρχεται στα περί συμφωνιών κυρίων για συγκράτηση των τιμών, δηλώσεις οι οποίες έχουν λάβει πλέον εθιμοτυπικό χαρακτήρα, στα μέτρα πρόληψης (μηχανισμό τιμοληψιών), που έχουν εγκατασταθεί από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενώ στο τέλος αναφέρει ότι "το υπουργείο Ανάπτυξης - δηλαδή ο ίδιος - είναι έτοιμο να συζητήσει με το υπουργείο Οικονομικών τη συνολική πρότασή του για τη φορολογία των υγρών καυσίμων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ