Με την ολοκλήρωση του σχεδίου των κωδίκων δεοντολογίας ειδησεογραφικών και πολιτικών εκπομπών το οποίο έδωσε χτες στη δημοσιότητα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, "έκλεισε" τις συνεδριάσεις της ολομέλειάς του, δίνοντας ραντεβού για το Σεπτέμβρη. Το σχέδιο των κωδίκων θα σταλεί τις αμέσως επόμενες ημέρες στους αρμόδιους φορείς, όπως στην ΠΟΕΣΥ, διαφημιστές, διαφημιζόμενους, τηλεοπτικούς σταθμούς, στην ΕΣΗΕΑ, στο ΔΣΑ, καθώς και στα τμήματα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου, προκειμένου εντός δύο μηνών να κάνουν τις προτάσεις και παρατηρήσεις τους. Ετοιμο είναι ήδη και το σχέδιο κωδίκων δεοντολογίας ψυχαγωγικών και επιμορφωτικών εκπομπών, το οποίο όμως δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την ολομέλεια του ΕΣΡ.
Από το Σεπτέμβρη στις άμεσες προτεραιότητες του ΕΣΡ μπαίνουν οι περιφερειακοί και τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Αλλωστε "άκρως ανησυχητικό" χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Παύλος Σούρλας, το ότι από τους 144 περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς που λειτουργούν νόμιμα, μόνο οι 12 ανταποκρίθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των Ευρωεκλογών στο αίτημα του ΕΣΡ να αποστείλουν εκθέσεις όσον αφορά στις πολιτικές και ειδησεογραφικές εκπομπές, προκειμένου να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος για το εάν ή όχι τηρήθηκαν οι αποφάσεις της Διακομματικής. Για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας "δε διαπιστώθηκαν παραβάσεις άξιες λόγου", κατά την προεκλογική περίοδο, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΕΣΡ. Προσφυγή στο ΕΣΡ είχε κάνει η ΝΔ για το θέμα της διάρκειας του διαφημιστικού χρόνου. Οπως όμως διευκρινίστηκε η αρμοδιότητα για τη διάρκεια του διαφημιστικού χρόνου δεν ανήκε στο ΕΣΡ, αλλά στη Διακομματική. Πάντως το ΕΣΡ και ενόψει της εφαρμογής των κωδίκων δεοντολογίας ειδησεογραφικών και πολιτικών εκπομπών είναι αποφασισμένο να επισημάνει με επιστολή τους προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς το θέμα των πολιτικών διαφημίσεων, να εκθέσει τα συμπεράσματα και τις εκτιμήσεις του και να είναι σε "επιφυλακή" για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Το θέμα των διαφημίσεων γενικότερα, απασχόλησε το ΕΣΡ, με τη διαπίστωση ότι υπάρχει"χαλάρωση" στον έλεγχό τους. Το ΕΣΡ συζήτησε αναλυτικά τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να εντείνει περισσότερο τον έλεγχό του, προκειμένου να μη γίνονται διαφημιστικές παραβιάσεις.
Το ΕΣΡ αποφάσισε, επίσης, να καλέσει το Σεπτέμβρη τους εκπροσώπους όλων των περιφερειακών και τοπικών καναλιών, για να συζητηθούν κρίσιμα θέματα που προκύπτουν, ν' ανταλλαγούν απόψεις. Στο άμεσο μέλλον και ενόψει των αδειών που θα δοθούν στα περιφερειακά και τοπικά κανάλια, στοχεύει ν' αρχίσει πιο συστηματικά ν' ασκεί τον έλεγχο και στους περιφερειακούς σταθμούς.
"Απαλά", όπως φαίνεται, αντιμετώπισε το ΕΣΡ το θέμα της κάλυψης από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, του τραγικού γεγονότος της ομηρίας από τον Αντόν Μπίστι των επιβατών λεωφορείου του ΚΤΕΛ. Διαπίστωσε ότι το "κακό" σε σχέση με προηγούμενα παρεμφερή γεγονότα (υπόθεση Ματέι και ομηρία επιβατών λεωφορείου του ΚΤΕΛ από τον Αντόν Φλαμούρ) ήταν αυτή τη φορά "λιγότερο". Εν τούτοις αποφάσισε να στείλει επιστολή προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς, η οποία θα περιέχει τις παρατηρήσεις και θα γίνονται συστάσεις. Στην επιστολή θα επισημαίνεται ιδιαίτερα, ότι είναι αναγκαίο να τηρηθούν αυστηρά οι κώδικες δεοντολογίας και κυρίως οι τηλεοπτικοί σταθμοί να μη δίνουν βήμα σε εγκληματίες.
Τέλος, το ΕΣΡ προετοιμάζεται για να αναλάβει και να οργανώσει τη Συνάντηση των Συντονιστικών Οργανισμών όλων των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών, που γίνεται ανά εξάμηνο και αυτή τη φορά θα γίνει στην Ελλάδα. Η Συνάντηση έχει προγραμματιστεί να γίνει στη Σύρο στις 21 και 22 Οκτώβρη.
Κ. Α.
Ελάχιστες είναι οι καλές ταινίες που προβάλλονται σήμερα από τα κανάλια. Μεταξύ αυτών είναι η ιστορική ταινία "Σπάρτακος", σκηνοθετημένη από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Τον σκλάβο Σπάρτακο, που στράφηκε ενάντια στην πανίσχυρη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, ξεσηκώνοντας τους δούλους, ερμηνεύει ο Κερκ Ντάγκλας.Οι αήττητες λεγεώνες των Ρωμαίων τρέπονται σε φυγή, αλλά η απειλούμενη ρωμαϊκή αυτοκρατορία θα σωθεί από τον συγκλητικό Μάρκο Λικίνιο Κράσο. Βραβευμένη ταινία, θεαματική, που σε ορισμένα σημεία της, όμως, δεν ξεφεύγει από τις απαιτήσεις του Χόλιγουντ. Τον Κερκ Ντάγκλας πλαισιώνουν γνωστοί ηθοποιοί, όπως οι: Λόρενς Ολίβιε, Τζιν Σίμονς, Πίτερ Ουστίνοφ, Τόνι Κέρτις και Τσαρλς Λότον (ΣΤΑΡ 23.00).
"Διχασμένο κορμί".Ερωτικό θρίλερ αμερικανικής παραγωγής, σε σκηνοθεσία του Μπράιαν ντε Πάλμα. Ενας άνεργος ηθοποιός παρακολουθεί με τηλεσκόπιο μια όμορφη γυναίκα, που κάνει κάθε βράδυ στο δωμάτιό της ένα αισθησιακό στριπτίζ. Κάποια βραδιά, όμως, τα πράγματα θ' αλλάξουν, αφού θα γίνει μάρτυρας της δολοφονίας της. Παίζουν οι Γκρεγκ Γουόσον και Μέλανι Γκρίφιθ(MEGA 23.30).
Ο Κερκ Ντάγκλας πρωταγωνιστεί στην ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ "Σπάρτακος", που προβάλλει το ΣΤΑΡ στις 23.00