ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
Αποτελεί καρικατούρα συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • Συνολικά αντίθετο το ΚΚΕ με τους στόχους και τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου
  • Β. Παπανδρέου: Εμμεση κριτική προς το ΑΣΕΠ!

Μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές τάχθηκαν χτες υπέρ επί της αρχής του νομοσχεδίου για τις συλλογικές συμβάσεις και τις μονιμοποιήσεις εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου στο δημόσιο τομέα, που συζητήθηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Τη θέσπιση συλλογικών διαπραγματεύσεων χωρίς ουσία κατήγγειλε το ΚΚΕ.

Διαπραγματεύσεις... χωρίς περιεχόμενο

Τη συνολική αντίθεση του ΚΚΕ με τους στόχους που εξυπηρετεί η φιλοσοφία του νομοσχεδίου εξέφρασε η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Μπόσκου,επισημαίνοντας ότι είναι ουσιαστικά ψευδεπίγραφος ο ισχυρισμός της καθιέρωσης ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο τομέα.

Ειδικά για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι παρά το γεγονός πως οι διεθνείς συμβάσεις 151 και 154 για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο δημόσιο τομέα έχουν κυρωθεί από το 1996, μόλις σήμερα ύστερα από 3 χρόνια έρχεται για ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο. "Στο νομοσχέδιο όμως αυτό δεν υιοθετείται το πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος για γνήσιες ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αντίθετα - σημείωσε - αποτελεί μια καρικατούρα συλλογικών διαπραγματεύσεων, αφού η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμά της να ρυθμίζει μονομερώς και κυριαρχικά τα βασικά θέματα, όπως είναι το μισθολογικό, το συνταξιοδοτικό, συστάσεις οργανικών θέσεων, τρόπους διορισμού... ". Η Μαρία Μπόσκου πρόσθεσε επίσης ότι με το νομοσχέδιο "αποκλείει η κυβέρνηση μια σειρά τόσο σοβαρά ζητήματα να αποτελούν αντικείμενο συλλογικών διαπραγματεύσεων με τη δικαιολογία ότι αυτό αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι πρόφαση, γιατί αν υπήρχε η πολιτική βούληση για γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις στο δημόσιο υπάρχει η δυνατότητα". Η βουλευτής του ΚΚΕ συνέχισε τονίζοντας ότι "ακόμα και στα θέματα που αποτελούν το περιεχόμενο των ΣΣΕ, με τον τρόπο που διατυπώνονται στο σχέδιο νόμου δίνουν την εντύπωση πως μόνο αντικείμενο συλλογικής διαπραγμάτευσης δεν μπορούν να τύχουν". Παράλληλα επισήμανε ότι "αποκλείεται στις χαμηλότερες συνδικαλιστικές βαθμίδες η δυνατότητα διαπραγμάτευσης προς το καλύτερο, θεμάτων για τα οποία η ΑΔΕΔΥ έχει συμφωνήσει".

Οσον αφορά το θέμα των εκκρεμοτήτων των υπαλλήλων με σχέση εργασίας συμβάσεων αορίστου χρόνου, η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως "η κυβέρνηση γνωρίζει ότι πολύ λίγοι είναι αυτοί που θα επιλέξουν τη μονιμοποίησή τους και δεν τους δίνεται η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικού φορέα". Αναφορικά με το θέμα των μετατάξεων η Μαρία Μπόσκου τόνισε ότι "αντίθετους μας βρίσκει η προσπάθεια υποχρεωτικής μετάταξης των περίπου 25.000 υπαλλήλων που επιχειρεί η κυβέρνηση κατά τρόπο αυταρχικό και επιζήμιο για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Που αφαιρεί κατακτημένα οικονομικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των υπαλλήλων".

"Εγγυητής" διαφάνειας...

Από την πλευρά της, η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου επιχείρησε να εμφανιστεί ως... εγγυητής της διαφάνειας για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, υποστηρίζοντας στην παρέμβασή της ότι δε θα δεχτεί "διορισμούς από το παράθυρο", με εξαίρεση αυτές των 2.5 χιλιάδων επιστημόνων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σημείωσε μάλιστα ότι δε θα γίνουν αποδεκτές οι βουλευτικές τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στο νομοσχέδιο και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο προβλέπονται ρυθμίσεις επιτάχυνσης των διαδικασιών πρόσληψης από την πλευρά του ΑΣΕΠ όχι όμως σε βάρος της αντικειμενικότητας, σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι αν το ΑΣΕΠ δεν επιτύχει να προχωράει στις προσλήψεις με τους κατάλληλους ρυθμούς, δε θα έχει ανταποκριθεί στους στόχους της κυβέρνησης. Παράλληλα σημείωσε ότι μέχρι στιγμής η λειτουργία του ΑΣΕΠ "υπερ-φορτώθηκε" λόγω σειράς προβλημάτων όπως η "έλλειψη μηχανοργάνωσης" και γι' αυτό το λόγο ήταν απαραίτητες οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Εντονότατη κριτική ασκήθηκε από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, από τη σκοπιά της "ανάγκης" μείωσης του δημοσίου τομέα, καθώς και για έλλειψη εκσυγχρονιστικού πνεύματος στο δημόσιο. Παράλληλα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Προκόπης Παυλόπουλος,"ανοίγει πάλι το δρόμο στο κομματικό ρουσφέτι, επιδίδεται σε νομιμοποιήσεις παράνομων διορισμών, με τη νοοτροπία της νομιμοποίησης αυθαιρέτων και επιβάλλει αυθαίρετες, αντιδημοκρατικές μετατάξεις". Παράλληλα επισήμανε ότι υπάρχει συνταγματικό κενό σχετικά με το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ σημείωσε ότι "αποδυναμώνεται το ΑΣΕΠ". Το νομοσχέδιο δήλωσαν ότι καταψηφίζουν επί της αρχής ο εισηγητής του Συνασπισμού Σπύρος Δανέλλης,καθώς και η Βασιλική Αράπη - Καραγιάννη,εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πλειοδοσία από ρατσιστικές θέσεις

Ταυτίζει την εγκληματικότητα με τους οικονομικούς μετανάστες, προσφέρει κάλυψη στις επιχειρήσεις - σκούπα και συμφωνεί πλήρως με τις κυβερνητικές επιλογές στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής

Σε πλήρη υποστήριξη των κυβερνητικών επιλογών για την "εγκληματικότητα" μετατράπηκε χθες η φραστική και δημαγωγική "διαφωνία" του Κ. Καραμανλή μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κ. Σημίτη για τη μεταναστευτική πολιτική.

Παρουσιάζοντας χθες τις θέσεις του κόμματός του ο Κ. Καραμανλής, από τη μια ταύτισε σχεδόν απροκάλυπτα την εγκληματικότητα με τους οικονομικούς μετανάστες, πλειοδότησε σε αστυνομοκρατικού χαρακτήρα μέτρα "τάξης", ενώ ταυτόχρονα ζήτησε την επέκταση του δικομματικού διαλόγου και της συναίνεσης και σε άλλα θέματα, όπως η εξωτερική πολιτική, η παιδεία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέδειξε και πάλι την εικόνα της χώρας ως "ξέφραγου αμπελιού", κυρίως όπως είπε στα χωριά, στην ύπαιθρο και στις παραμεθόριες περιοχές, για να συνδέσει έτσι την εγκληματικότητα με τους οικονομικούς μετανάστες. Ταυτόχρονα, έδωσε πλήρη κάλυψη στις επιχειρήσεις - σκούπα κατά των οικονομικών μεταναστών, περιοριζόμενος να εκφράσει επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά τους!

Οι προτάσεις που παρουσίασε δε διαφέρουν παρά στις "τεχνικές λεπτομέρειες" από αυτές που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη. Ετσι, τάχθηκε υπέρ της ριζικής αναδιοργάνωσης της αστυνομίας, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται με αποτελεσματικό τρόπο στους στόχους και τα καθήκοντά της και σε αυτή την κατεύθυνση επικρότησε την ίδρυση του αρχηγείου αστυνομίας, για να υπάρχει "αυτονομία στη δράση του", εκφράζοντας απλώς διαφωνία γιατί δεν καταργείται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης! Στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων πρότεινε το σώμα των φυλάκων να φτάσει στα 5.000 άτομα, ενώ έμφαση έδωσε στον τρόπο ελέγχου της αδειοδότησης εισόδου και παραμονής των αλλοδαπών στη χώρα. Συγκεκριμένα, για το καθεστώς χορήγησης βίζας ζήτησε να συνδεθεί με τις ανάγκες της χώρας, ενώ για τις κάρτες εργασίας ζήτησε διαφάνεια χορήγησης και ελέγχου τους. Ταυτόχρονα ζήτησε την επανασύσταση της Αγροφυλακής. Παρ' όλο που οι προτάσεις της ηγεσίας της ΝΔ παρουσιάζονται σκόπιμα γενικόλογες και αόριστες, ωστόσο είναι ολοφάνερος ο αντιδραστικός και αυταρχικός χαρακτήρας τους.

Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγών στο σωφρονιστικό σύστημα, αναγορεύοντας κυρίαρχο ζήτημα την επανεξέταση του συστήματος αδειών κυρίως στους βαρυποινίτες.

Σε συσκέψεις που έγιναν στη Ρηγίλλης εξετάστηκαν οι θέσεις του κόμματος για την παιδεία και υγεία, αλλά δε δόθηκαν στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες επιδιώκεται να προβληθούν μερικές γενικού χαρακτήρα προτάσεις στο καθένα από τα παραπάνω θέματα, ώστε να μη γίνεται αντιληπτός ο αντιλαϊκός χαρακτήρας τους.

Αθλια "αντιπολίτευση"

"Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει την πρωτοβουλία για ένα διακομματικό διάλογο, ώστε να γίνουν πράξη αυτά που είπε σήμερα ο πρωθυπουργός (!). Η ΝΔ επαναλαμβάνει και πάλι ότι θα στηρίξει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης, που θα κατατείνει στην αποτελεσματική προστασία του πολίτη". (Δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ την Παρασκευή 16 Ιούλη, μετά την "επιτυχή" αστυνομική επιχείρηση κατά της λεωφορειοπειρατίας).

"Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της αυξανόμενης εγκληματικότητας. Και έρχεται σήμερα και ζητάει τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Στήριξη σε τι;". (Δήλωση Κ. Καραμανλή, μετά την προχτεσινή συνάντηση με τον Κ. Σημίτη).

* * *

Οι δύο, αντιφατικές σε πρώτη ματιά, δηλώσεις της ηγεσίας της ΝΔ στην πραγματικότητα δεν αποτελούν παρά τις δύο όψεις της άθλιας και δημαγωγικής "αντιπολιτευτικής" τακτικής που συνεχίζει με "μεγαλύτερο αέρα" μετά τις ευρωεκλογές. Ενώ από τη μια ενθαρρύνει και ανοίγει το δρόμο για πιο σκληρές αντιλαϊκές, αντιδραστικές και νεοφιλελεύθερες λύσεις και ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση, ταυτόχρονα επιχειρεί να αποφύγει το πολιτικό κόστος και προσπαθεί να δείξει ότι τάχα διαφέρει από την ασκούμενη πολιτική!

Στο παραπάνω παράδειγμα της αντιμετώπισης της "εγκληματικότητας", δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ηγεσία της ΝΔ ως κόμμα "του νόμου και της τάξης", μαρκάρει στενά την κυβέρνηση "να πάρει μέτρα". Οι πιέσεις αυτές ήταν ιδιαίτερα αφόρητες κατά την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών. Οταν ο Κ. Σημίτης, μετά την "επιτυχή" αστυνομική επιχείρηση κατά της λεωφορειοπειρατίας, προσχώρησε ανοιχτά στην αντιδραστική και ρατσιστική αντίληψη της ΝΔ, χαιρέτισε την πρωθυπουργική "στροφή" και έσπευσε να εκφράσει τη συναίνεσή της σε μέτρα που θα κάνουν πράξη "αυτά που είπε σήμερα ο Κ. Σημίτης".

Αυτό που έκανε ο Κ. Καραμανλής με τις προχθεσινές δηλώσεις, οι οποίες ερμηνεύτηκαν ατυχώς από την πλειοψηφία των ΜΜΕ ως "διαφωνία" και "άρνηση συναίνεσης", δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια να μην ταυτιστεί με την κυβέρνηση, να κρατηθούν κάποιες "αποστάσεις", ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές οι πιέσεις για τα αυταρχικού χαραχτήρα μέτρα που προτείνει.

* * *

Επί της ουσίας υπάρχει πλήρης ταύτιση κυβέρνησης - ΝΔ και για το θέμα της"εγκληματικότητας". Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων έχουν υιοθετήσει τη ρατσιστική άποψη ότι για την εγκληματικότητα ευθύνονται οι οικονομικοί μετανάστες και στη βάση αυτή έχουν αναγορεύσει τα αστυνομικά και αυταρχικά μέτρα ως τη μοναδική λύση. Οι προτάσεις που, άλλη μια φορά, παρουσίασε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είναι παρά αντιγραφή ή προέκταση των κυβερνητικών.

Συμπέρασμα; Ο δικομματισμός βλάπτει επικίνδυνα τον τόπο και όσο πιο γρήγορα απαλλαγεί από αυτόν τόσο το καλύτερο.

Π. Κ.

Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ

Πλήρη κατάσταση του αριθμού των δημοσιογράφων που εργάζονται στην ΕΡΤ - ΑΕ, καθώς και τις σχέσεις εργασίας και τις αμοιβές τους, ζητούν με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κοινοποίησαν στον υπουργό Τύπου οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής και Μπάμπης Αγγουράκης.Στην αίτηση οι δυο βουλευτές αναφέρουν χαρακτηριστικά: "Οπως είναι γνωστό χαώδης κατάσταση επικρατεί στον χώρο της ΕΡΤ-ΑΕ όσον αφορά τις αμοιβές των δημοσιογράφων που εργάζονται σε αυτή". Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, τα έγγραφα πρέπει να κατατεθούν μέσα σε προθεσμία 25 εργάσιμων ημερών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ