Μια συζήτηση του "Ρ" με τον Ευάγγελο Μαχαίρα, πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, για τις προοπτικές που ανοίγονται στο φιλειρηνικό κίνημα, μετά από το 13ο Συνέδριο της Επιτροπής
Το 13ο Συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ),που ολοκλήρωσε τις εργασίες του την περασμένη Κυριακή, ομολογουμένως αποτέλεσε σημαντικό σταθμό, και λόγω της συγκυρίας που πραγματοποιήθηκε, αλλά κυρίως λόγω του μεγαλειώδους αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που αναπτύχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα και στο οποίο καθοριστική ήταν η συμβολή του μαχόμενου και οργανωμένου κινήματος ειρήνης.
Στο συνέδριο αυτό, εκφράστηκε η παράδοση, αλλά και η συνέχεια του κινήματος, μέσα από τις νέες εμπειρίες που αποκόμισε και τα νέα καθήκοντα που προβάλλουν για το επόμενο διάστημα.
Ο "Ρ" συζήτησε με τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, Ευάγγελο Μαχαίρα, για όλα αυτά. Στη μικρή μας συζήτηση, του ζητήσαμε να δώσει την εκτίμησή του για το συνέδριο και τις προοπτικές του φιλειρηνικού κινήματος.
- Ολοκληρώθηκε την προηγούμενη βδομάδα το 13ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ. Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις διήμερες εργασίες και τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε εκεί;
-Το 13ο Συνέδριο ήταν το πιο σημαντικό της δεκαετίας του '90, γιατί πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας (η οποία δεν έληξε ακόμα), που η ΕΕΔΥΕ βρέθηκε στην πρωτοπορία των αντιπολεμικών εκδηλώσεων. Αποδείχτηκε ότι σωστά είχε προβλέψει το ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και σωστά προειδοποιούσε τον ελληνικό και τους βαλκανικούς λαούς, για τα εγκληματικά σχέδιά τους.
Αλλά και σε διεθνές επίπεδο αποδείχτηκε ότι μόνο το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης αντιτάχθηκε σε αυτό το βρώμικο πόλεμο και τις πρωτοφανείς βαρβαρότητες των 78 ημερών. Κινήματα ειρήνης και άλλες διεθνείς οργανώσεις, που επί δεκαετίες κόπτονταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την ένοχη σιωπή τους, σιγοντάρισαν την επέμβαση του ΝΑΤΟ και την ισοπέδωση του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας. Ετσι, όμως, έπεσαν τα προσωπεία και οι λαοί τώρα γνωρίζουν ποιοι αγωνίζονται πραγματικά για την ειρήνη, ποιοι υποκρίνονται και ποιοι έχουν διασυνδέσεις και χρηματοδοτήσεις από "ιδρύματα" και άλλους οργανισμούς, πίσω από τους οποίους είναι η ΣΙΑ.
Ολα αυτά απασχόλησαν το Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ και εκτός από τις εισηγήσεις έγιναν παρεμβάσεις από τους συνέδρους, οι οποίες συνέβαλαν στην πλήρη συνειδητοποίηση των μεγάλων αυτών προβλημάτων και των μεγάλων στόχων, που θα έχει το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα στην αρχή της νέας χιλιετίας.
- Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για το κίνημα, τι προγραμματισμός υπάρχει;
-Το επόμενο βήμα είναι η κινητοποίηση των πραγματικών φιλειρηνικών δυνάμεων της χώρας, των βαλκανικών χωρών, της Ευρώπης, αλλά και των άλλων ηπείρων για την ανατροπή της "νέας τάξης πραγμάτων" είτε εμφανίζεται με τη μορφή της Pax Americana, είτε ενεργεί με το νέο πρόσωπο της "G - 7", με την οποία επιχειρείται η κατάργηση του ΟΗΕ και του ισχύοντος Διεθνούς Δικαίου. Δεν είναι δυνατό να παραχωρήσουν οι 181 χώρες - μέλη του ΟΗΕ στις εφτά πλουσιότερες χώρες του κόσμου, το δικαίωμα της παγκόσμιας διακυβέρνησης.
Ειδικότερα, οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά τη νέα επιθετική εξόρμηση του ΝΑΤΟ. Η επέκτασή του μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας σημαίνει νέα διαίρεση του κόσμου σε δύο στρατόπεδα, με όλους τους κινδύνους που θα προκύψουν από την αντιπαράθεσή τους. Αν συμπεριλάβει και τη Ρωσία και φτάσει μέχρι το Βλαδιβοστόκ, θα σχηματιστεί η προωθούμενη από πολλούς "στρατιωτική συμμαχία της Λευκής Φυλής", ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στην ιστορία της ανθρωπότητας. Επομένως, οι λαοί πρέπει να πουν ΟΧΙ στη "νέα τάξη", ΟΧΙ στην υπερκυβέρνηση της "G - 7", ΝΑΙ στη διάλυση των στρατιωτικών συμμαχιών, ΝΑΙ στην ενδυνάμωση και τον εκδημοκρατισμό του ΟΗΕ.
- Εκτιμάτε ότι από εδώ και πέρα υπάρχουν δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν;
-Για τη συμμετοχή μας στους μεγάλους αυτούς αγώνες, που θα αναπτυχθούν, η ΕΕΔΥΕ πρέπει να αναπτύξει περισσότερο τις δυνάμεις της. Εγινε ήδη μια σημαντική διεύρυνσή της, όπως αποδεικνύεται από τη σύνθεση του νέου Εθνικού της Συμβουλίου. Δεν αρκεί όμως αυτή. Πρέπει οι δυνάμεις, που πήραν μέρος στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μας, στο διάστημα της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, να συνδεθούν μόνιμα με τις συνοικιακές και επαρχιακές οργανώσεις μας.
Πρέπει επίσης να ανασυγκροτηθεί και να δυναμώσει το φιλειρηνικό κίνημα στις βαλκανικές χώρες. Χωρίς ισχυρό φιλειρηνικό βαλκανικό κίνημα δε θα μπορέσουμε να διώξουμε από τα Βαλκάνια τη χολέρα που λέγεται ΝΑΤΟ.
Η ΕΕΔΥΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τα βαλκανικά κινήματα ειρήνης. Θα συντονίζει επίσης (σύμφωνα με απόφαση του ΠΣΕ) τα φιλειρηνικά κινήματα όλης της Ευρώπης. Προκαταρκτικές συναντήσεις και συνεργασίες έγιναν τον τελευταίο χρόνο. Αλλά ευρύτερες βάσεις θα τεθούν στο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, που θα γίνει το Μάη του 2000 στην Αθήνα.
Ομιλητής θα είναι ο Κώστας Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.
Στόχος της εκδήλωσης είναι η συζήτηση για τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών και για τους αγώνες, με καλό μεζέ και κρασί.
Πρόγραμμα ομιλιών και περιοδειών έχει προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ.
ΣήμεραΚυριακή 11 Ιούλη
- Ο Σταύρος Σκοπελίτης θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Αγία Παρασκευή.Αύριο Δευτέρα 12 Ιούλη
- Ο βουλευτής του Κόμματος Σταύρος Σκοπελίτης θα μιλήσει στον Κάτω Τρίτο.
Την Τρίτη 13 Ιούλη ο Θωμάς Τσαγκαρρέλης,μέλος του Γραφείου της ΝΕ Λέσβου, θα περιοδεύσει μαζί με άλλα στελέχη της οργάνωσης στα χωριά Λάμπου Μύλους - Κεραμεία - Συκούντα και θα μιλήσει στο Ιπειος.
Την Πέμπτη 15 Ιούλη ο Βαγγέλης Παλαιολόγου,μέλος της ΝΕ Λέσβου, θα μιλήσει στην Ανεμώτια.
Την Παρασκευή 16 Ιούλη ο βουλευτής Σταύρος Σκοπελίτης μαζί με τον Γιάννη Τηνιακό,μέλος του Γραφείου της ΝΕ, θα περιοδεύσουν στα χωριά Χύδερα - Φτερούντα και θα μιλήσει στη Βατούσα.
Το Σάββατο 17 Ιούλη ο βουλευτής Στ. Σκοπελίτης θα μιλήσει στη Βρυσά.
Την Κυριακή 18 Ιούλη σε παγγεραγώτικη συγκέντρωση,στο Πέραμα θα μιλήσει ο βουλευτής Σταύρος Σκοπελίτης.
Τη Δευτέρα 19 Ιούλη ο Στ. Σκοπελίτης θα μιλήσει στη Στύψη.