ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Ιούλη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πανεργατικό συλλαλητήριο την Πέμπτη στο Σύνταγμα

Σε μαζική συμμετοχή "συν γυναιξί και τέκνοις", καλεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Για να σταματήσουμε το εγκληματικό χέρι της κυβέρνησης που παραδίνει την "Ολυμπιακή" στους ανταγωνιστές της και ξεπουλά γενικότερα τη δημόσια περιουσία, που ετοιμάζει τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και "εκτελεί" τα εργασιακά δικαιώματα

Με πυρετώδεις ρυθμούς οι συνδικαλιστές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου εργάζονται για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την ερχόμενη Πέμπτη, στις 8 το βράδυ, στο Σύνταγμα,απαιτώντας να παραμείνουν 100% στο δημόσιο οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί, να σταματήσει η παράδοση της "Ολυμπιακής" στους Βρετανούς της "Μπρίτις Αϊργουέις" και το ξεπούλημα στους ιδιώτες άλλων δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας. Επίσης, να σταματήσουν αμέσως τα σχέδια για την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, να μην αγγιχτούν τα εργασιακά δικαιώματα, να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την υπεράσπιση των ανέργων κ.ά.

Στα πλαίσια της προσπάθειας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιτυχία του συλλαλητηρίου και τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και των συνταξιούχων σ' αυτό, προγραμματίζονται ως και την Πέμπτη περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς, αλλά και συσκέψεις συνδικάτων και συνδικαλιστών. Ετσι, τη Δευτέρα πραγματοποιούνται σύσκεψη των σωματείων και συνδικαλιστών από τον τουρισμό - επισιτισμό και μεταξύ άλλων, περιοδείες στην Αγροτική Τράπεζα,στο Μετρό,σε εργοτάξια της Αττικής Οδού και σε επιχειρήσεις μετάλλου στα Λιόσια.Την Τρίτη το Συνδικάτο Μετάλλου "Ο Προμηθέας" πραγματοποιεί συγκέντρωση των μεταλλεργατών των δυτικών συνοικιών στο Περιστέρι,ενώ θα γίνουν περιοδείες σε βιοτεχνίες μετάλλου στο Βοτανικό,στη "Σεξ Φορμ",στα Σπάτα,στην Εμπορική Τράπεζα κ.ά. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των σωματείων ιδιωτικών υπαλλήλων,όπου εκτός των άλλων θεμάτων θα συζητηθεί και το θέμα της συγκρότησης αντιπολεμικής - αντιιμπεριαλιστικής επιτροπής.

Μέχρι στιγμής τα μηνύματα που φτάνουν στο ΠΑΜΕ από τη δουλιά που έχει γίνει σε μια σειρά εργασιακούς χώρους είναι θετικά, γεγονός που κάνει τους συνδικαλιστές να αισιοδοξούν ότι το συλλαλητήριο θα έχει επιτυχία, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες της καλοκαιρινής περιόδου.

Εξάλλου, όπως δηλώνει ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του Μετώπου, το ΠΑΜΕ είναι "πλατιά, ταξική, συνδικαλιστική κίνηση... παντός καιρού, δε θα καθορίζει τη δράση μας ο καιρός και η περίοδος. Η δράση μας θα καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τις ανάγκες και τις προτεραιότητες του κινήματος".

Συνεχίζοντας υπογραμμίζει: "Την ώρα που κινδυνεύουν το ΙΚΑ, οι συντάξεις, το ασφαλιστικό στο σύνολό του. Τώρα που η δημόσια περιουσία πλιατσικολογείται από το κεφάλαιο με τη μορφή των περιβόητων ιδιωτικοποιήσεων. Τη στιγμή που μεθοδικά η κυβέρνηση καλλιεργεί την ξενοφοβία και το ρατσισμό, με τη βαρβαρότητα των πογκρόμ. Σήμερα που η ανεργία καλπάζει και η επιβίωση των ανέργων είναι στην κόψη του ξυραφιού, εμείς δε θα σταυρώσουμε τα χέρια!".

Και καταλήγοντας τονίζει: "Συν γυναιξί και τέκνοις λοιπόν την Πέμπτη, στις 8 το βράδυ, εργαζόμενοι που ο καθένας μπορεί να πιστεύει το δικό του Θεό, θα συγκεντρωθούμε στην πλατεία Συντάγματος για να φωνάξουμε και να απαιτήσουμε: Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας. Οχι, στο πλιάτσικο".

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑΣ
Μας λείπει περισσότερο

Ενας χρόνος από το θάνατό του

"Η ζωή του παράνομου αγωνιστή έχει πολλές δυσκολίες. Πίκρες, δοκιμασίες σκληρές. Μα έχει και τις όμορφες πλευρές της. Κι η πιο όμορφη απ' όλες είναι η ψυχική ανακούφιση που σε πλημμυρίζει σαν σκέφτεσαι πως όλα αυτά που αντιμετωπίζεις, και τον κίνδυνο της κάθε στιγμής και τη στέρηση την αφάνταστη, τα υφίστασαι μόνο και μόνο για το λαό που σ' ανάθρεψε και του ανήκεις. Για να δει άσπρη μέρα κι αυτός.

Και τώρα; Φεύγεις για μέρη μακρινά κι άγνωστα χωρίς να 'χεις καμιά σιγουριά αν θα μπορέσεις κάπου ν' αράξεις. Κι αν το μπορέσεις, δε θα ξέρεις αν θα γυρίσεις ποτέ. Αφήνεις πίσω τον κόσμο σου, το δικό σου κόσμο που μαζί μ' αυτόν χέρι με χέρι πάλεψες στις σκληρές μέρες της θύελλας του μίσους που σ' έδερνε αδυσώπητα. Αφήνεις πίσω αγαπημένα σου πρόσωπα χωρίς να ξέρεις αν θα τα ξαναδείς.

Και νιώθεις πόσο πικρός είναι για τον αγωνιστή τούτος ο χωρισμός. Ο αγωνιστής του λαού που αναγκάζεται να ξενιτευτεί μοιάζει δεντρί ξεριζωμένο. Μια σκέψη μονάχα αλαφραίνει κάπως την πίκρα σου. Οτι δε φεύγεις για να σωθείς, για να καλυτερέψεις τη δική σου ζωή, μα γιατί το ζητούν οι ανάγκες του αγώνα, αυτού του αγώνα που ενάντια σ' οποιεσδήποτε μπόρες και θύελλες θα νικήσει. Είναι αυτό μια βεβαιότητα που δεν κλονίζεται. Κι αυτό είναι που και τούτη την ώρα του πικρού χωρισμού, κάνει ν' ανάβει μέσα στις βουρκωμένες ψυχές δίπλα στη θλίψη κι η σπίθα της ελπίδας. Της ελπίδας του γυρισμού.

Κι όπως τα μάτια θολώνουν, ψάχνοντας για να πάρουν μαζί τους μια τελευταία εικόνα απ' το νησί π' έχει σβήσει πια στον ορίζοντα, τα χείλη τρεμουλιαστά ψιθυρίζουν:

- Αγαπημένη Ικαρία, καλήν αντάμωση!..".

Μ' αυτές τις λέξεις τελειώνει το βιβλίο του "Ικαρία - ο "κόκκινος βράχος"" ο Αντώνης Καλαμπόγιας, περιγράφοντας εκείνο το φοβερό - για τον ίδιο και τους κυνηγημένους αντάρτες συντρόφους του - Σάββατο της 16ης Ιουλίου 1955 που αποχωρίζονταν την Ικαρία. Κι ίσως αυτές οι λέξεις, αυτές οι φράσεις, τούτο το μικρό απόσπασμα να είναι από τις καλύτερες εξομολογήσεις που έχουν γραφεί ποτέ για να απεικονίσουν με μοναδική ειλικρίνεια και δύναμη τον εσωτερικό κόσμο ενός ανυποχώρητου κομμουνιστή που δεν παύει στιγμή να είναι άνθρωπος.

Πέρασε ένας χρόνος από το θάνατο του Αντ. Καλαμπόγια. Ο απροσκύνητος εκείνος αντάρτης της Ικαρίας, του κόκκινου βράχου, που προτιμούσε να μείνει για πάντα περιπλανώμενος στο βουνό παρά να πέσει στα χέρια του ταξικού εχθρού, μας κάνει τούτες τις μέρες να αναλογιστούμε πόσο μεγάλο είναι το μέγεθος της απουσίας του αφού πέραν των άλλων εμείς οι σύντροφοί του, παλιοί και νέοι, δεν έχουμε την ελπίδα του γυρισμού του όπως την είχε αυτός όταν αναγκαζόταν να εγκαταλείψει το αγαπημένο του νησί.

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, του εμφυλίου, της πολιτικής προσφυγιάς και του αντιδικτατορικού αγώνα δε βρίσκεται ανάμεσά μας για να χαρεί μαζί μας τις επιτυχίες του Κόμματος.

Ο Αντ. Καλαμπόγιας έφυγε από τη ζωή παρασυρμένος από τη δύναμη της αρρώστιας που δεν κατάφεραν ακόμη οι άνθρωποι να τη νικήσουν. Είναι όμως με τη ζωή και το παράδειγμά του συνεχώς παρών, ένα ανεξάντλητο σχολείο φρονηματισμού και διαπαιδαγώγησης. Ισως γι' αυτό δεν μπορούμε ακόμη να χωνέψουμε το θάνατό του. Κι ακριβώς γι' αυτό δε θα σταματήσουμε στιγμή ν' αναζητάμε τ' αχνάρια του, έχοντας ως παρακαταθήκη λόγια του σαν τα παρακάτω:

"Ο Μαρξισμός - Λενινισμός, έλεγε ο σύντροφος Αντώνης, μιλώντας από το βήμα του 14ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, είναι επιστήμη και ως τέτοια την αποδέχεται το Κόμμα μας. Αλλο συγκεκριμένη εφαρμογή σε κάθε χώρα και άλλο νόθευση. Η ιδεολογική σταθερότητα και η περιφρούρηση της ταξικής αφετηρίας σε όλη τη δράση του Κόμματος εξασφαλίζει και τους δεσμούς του με την εργατική τάξη, την κοινωνική του σύνθεση, το ρόλο του στο μαζικό κίνημα και στις συμμαχίες".

Γ. Π.

Αύριο στον "902" TV

"Το πρόσφατο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων" είναι το θέμα της συζήτησης που παρουσιάζει η τηλεόραση του "902", αύριο Δευτέρα 12/7, στις 10μμ.Ο δημοσιογράφος Ανδ. Θερμός φιλοξενεί στο στούντιο τους:

Γιώργο Μαυρίκο - στέλεχος της ΕΣΑΚ

Γιώργο Ορφανός - στέλεχος της ΠΑΣΚΕ

Αλέκο Καλύβη - στέλεχος της "Αυτόνομης Παρέμβασης".

ΙΚΑΡΙΑ
Εκδήλωση για την ειρήνη στα Βαλκάνια

Εκδήλωση για την ειρήνη στα Βαλκάνια διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Κήρυκα Ικαρίας,σήμερα Κυριακή 11/7, στις 9μμ, στην πλατεία του Αγιου Κήρυκα, με κεντρικό ομιλητή τον Ευάγγελο Μαχαίρα,πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) διοργανώνει 10ήμερη εκδρομή, από τις 23 Ιούλη έως και την 1η Αυγούστου, στην Ηπειρο, με έδρα το παραλιακό χωριό Καστροσυκιά Πρέβεζας. Στην εκδρομή περιλαμβάνονται και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλεφωνήστε στα τηλ.: 8810.074 ή 8810.046, από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ