ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούλη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
"Πυροσβεστική" ενισχυτική διδασκαλία και "διάλογος"

Πλήγμα για το περιβόητο "αδιάβλητο" των εξετάσεων της Β' Λυκείου, η αποκάλυψη για αλλοίωση γραπτών στη Χημεία και τα Μαθηματικά

Προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας για τους μαθητές της Α Λυκείου, που δεν "πέρασαν" την τάξη μετά την κατάργηση των μετεξεταστέων, εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, υπό το κλίμα αγανάκτησης σε μαθητές και γονείς. Ο υπουργός υπεραμύνθηκε για μια ακόμα φορά της "μεταρρύθμισης" και έσπευσε να εκτιμήσει ότι δε θα υπάρξουν κινητοποιήσεις την ερχόμενη σχολική χρονιά. Μάλιστα, φάνηκε ότι θα αναζητήσει συνενόχους στην εφαρμογή της "μεταρρύθμισης" στα Μαθητικά Συμβούλια.

Σε ό,τι αφορά τους μαθητές της Α Λυκείου, που μετά την κατάργηση των μετεξεταστέων δεν προάγονται, ο υπουργός Παιδείας εξήγγειλε "ειδικό πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας", προκειμένου να προετοιμαστούν για τη Β Λυκείου. Εκτίμησε ότι δε θα γίνουν καταλήψεις, επειδή, όπως ισχυρίστηκε, "η μεγάλη πλειονότης των μαθητών θα προστατεύσουν την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων, γιατί κατά βάθος γνωρίζουν ότι η μεταρρύθμιση μπορεί να μη χαϊδεύει αυτιά, αλλά είναι για το καλό τους". Πάντως, εξήγγειλε "διάλογο" με τους μαθητές, που, όπως είπε, θα γίνει πρώτα σε επίπεδο περιφέρειας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των 15μελών και στο τέλος του χρόνου σε "πανελλαδικό συνέδριο της μαθητικής νεολαίας για το εκπαιδευτικό σύστημα", προδίδοντας την ανησυχία του υπουργείου Παιδείας για επικείμενες αντιδράσεις στις επιλογές στην Παιδεία. Αλλωστε, δύσκολα οι μαθητές θα ξεχάσουν τη στάση της ηγεσίας του υπουργείου, που αρνήθηκε το διάλογο με τους μαθητές γιατί δεν αναγνώριζε τα συντονιστικά τους, που αποτελούνταν από εκπροσώπους των 15μελών.

Πλήγμα, όμως, για το περιβόητο "αδιάβλητο" των εξετάσεων της Β Λυκείου, το οποίο, μάλιστα, επικαλέστηκε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για να νομιμοποιήσει τις "εξετάσεις σφαγής", αποτέλεσε η αποκάλυψη για αλλοίωση γραπτών στη Χημεία και τα Μαθηματικά, στα οποία φέρεται να είχαν συμπληρωθεί οι απαντήσεις με άλλο γραφικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με το υπουργείο, πρόκειται για τέσσερα γραπτά τριών μαθητών της Β Λυκείου, που προέρχονται από την περιοχή Κριεκούκι και διορθώθηκαν στην Πεύκη. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγγ. Ζησιμόπουλος είπε χτες ότι το υπουργείο Παιδείας διαθέτει ασφαλιστικές δικλείδες και ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε όσους έχουν εμπλακεί. Για τους μαθητές στους οποίους ανήκουν τα γραπτά, είπε ότι η βαθμολογία τους θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή τους στην αλλοίωση των γραπτών. Το υπουργείο Παιδείας διεξάγει Ενορκη Διοικητική Εξέταση, δεν είναι ακόμα σε θέση να πει πού έγινε η αλλοίωση των γραπτών, αν, δηλαδή, έγινε κατά την εξέταση ή στο βαθμολογικό κέντρο της Πεύκης, στο οποίο διορθώνονται γραπτά από την περιοχή του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν έντονες φήμες για πολλές περιπτώσεις παραβίασης του αδιάβλητου των εξετάσεων.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Συνεχίζονται με Μαθηματικά, Βιολογία και Ιστορία

Συνεχίζονται σήμερα για τους υποψήφιους των τριών πρώτων δεσμών οι Γενικές Εξετάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι της Α Δέσμης διαγωνίζονται στα Μαθηματικά,της Β Δέσμης στη Βιολογία και της Γ Δέσμης στην Ιστορία.Στην Ιστορία εξετάστηκαν χτες οι υποψήφιοι της Δ Δέσμης. Από τους 53.507 που είχαν συμπληρώσει μηχανογραφικό δελτίο, προσήλθαν για εξέταση οι 45.119 και η αποχή έφτασε στο 15.68%.

Η διαδικασία, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας εξελίχθηκε ομαλά και διήρκεσε περισσότερη ώρα για τους αποφοίτους των τμημάτων ειδικότητας των ΤΕΛ - που διαγωνίζονταν στην Πολιτική Οικονομία, τα Εφαρμοσμένα Ηλεκτρονικά και την Αντοχή Υλικών - λόγω του όγκου των θεμάτων. Από τους 10.228 υποψήφιους - αποφοίτους των ΤΕΛ προσήλθαν χτες για εξέταση οι 8.424 με το ποσοστό εκείνων που δεν προσήλθαν να φτάνει στο 17.64%. Σήμερα, οι απόφοιτοι των τμημάτων ειδικότητας των ΤΕΛ διαγωνίζονται στα μαθήματα Γλώσσα Προγραμματισμού COBOL, Στοιχεία Ανάπτυξης και Παθολογίας του ανθρώπινου οργανισμού και Ελεγχος προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας.

Τα χτεσινά ζητήματα της Ιστορίας της Δ Δέσμης είναι τα εξής:

Ζήτημα 1ο Οι επιλογές των κύριων φορέων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού στο θέμα της γλώσσας.

Ζήτημα 2ο α) Οργάνωση της δημοσιονομικής λειτουργίας και τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν κατά την άσκησή της στη διάρκεια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

β) Εξασφάλιση εσόδων από το εσωτερικό με παρέμβαση της Διοίκησης για τη συντήρηση του Αγώνα.

Ζήτημα 3ο Η διαμόρφωση και οι συνέπειες της στάσης του Ι. Καποδίστρια απέναντι στην Ελληνική Επανάσταση κατά το έτος 1821.

Ζήτημα 4ο Πώς ο Μουσταφά Κεμάλ εξουδετέρωσε την κίνηση των Ποντίων και Αρμενίων για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους και εξασφάλισε την αποχώρηση των Γάλλων και των Ιταλών από τη Μικρά Ασία;

ΟΛΜΕ
Σημαντική άνοδος της ΔΕΕ

Το 9ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ ανέδειξε τη "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" ως τη μόνη δύναμη με σημαντική άνοδο της δύναμής της και αποκάλυψε τις προσπάθειες άλλων παρατάξεων για την αλλαγή της οργανωτικής δομής της ΟΛΜΕ. Η ΔΕΕ σημείωσε σημαντική άνοδο σε ψήφους, αλλά και σε εκλεγμένα μέλη που θα αντιπροσωπεύσουν την παράταξη στην ΑΔΕΔΥ.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα από τις αρχαιρεσίες στο 9ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ είναι τα εξής:

Ψήφισαν: 309 (ένας αντιπρόσωπος της ΠΑΣΚ δεν προσήλθε) από 310 πέρυσι. Ελαβαν: ΔΕΕ 41 ψήφους και 1 έδρα (32 και 1), ΠΑΣΚ 110 και 4 έδρες (134 και 4 έδρες), ΔΑΚΕ 71 και 3 έδρες (79 και 3 έδρες), "Αγωνιστική Συνεργασία" 53 και 2 έδρες (53 και 2), Παρεμβάσεις - Συσπειρώσεις 29 και 1 έδρα (31 και 1).

Για την εκλογή αντιπροσώπων στην ΑΔΕΔΥ έλαβαν: ΔΕΕ 41 ψήφους και 11 αντιπροσώπους (28 και 7), ΠΑΣΚ 110 και 30 (132 και 36), ΔΑΚΕ 71 και 19 (81 και 22), "Αγωνιστική Συνεργασία" 56 και 15 (60 και 16), Παρεμβάσεις - Συσπειρώσεις 22 και 6 (18 και 5).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα η ΔΕΕ επισημαίνει: "Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά και στο 9ο Συνέδριο, αλλά και στην εκλογή αντιπροσώπων στην ΑΔΕΔΥ, η σημαντική άνοδος που είχε σε αντιπροσώπους η ΔΕΕ, η μόνη δύναμη που ανέβηκε σημαντικά, σε αντίθεση με την πτώση που σημείωσαν οι άλλες δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγινε προσπάθεια κύρια από ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ για την αλλαγή της οργανωτικής δομής της ΟΛΜΕ και τη μετατροπή της σε μια γραφειοκρατία ξεκομμένη από τη βάση. Η πραξικοπηματική αυτή μεθόδευση δεν πέρασε μετά από την αποφασιστική στάση που κράτησε η ΔΕΕ. Πρέπει να πούμε ότι όλες οι άλλες δυνάμεις είχαν βάλει στόχο, να μην πάρει τη δεύτερη έδρα η ΔΕΕ στο νέο ΔΣ. Αυτό εκφράστηκε και με την πτώση του μέτρου από 28 σε 27, καθώς επίσης και πριν την πραγματοποίηση του συνεδρίου, σημειώθηκαν ακόμα και παραιτήσεις αντιπροσώπων από το συνέδριο. Η ΔΕΕ παρά το ότι για 3 ψήφους δε διεκδίκησε τη δεύτερη έδρα, με την ενίσχυσή της αυτή που παρουσιάζεται στη βάση, θα την αξιοποιήσει για την ανάπτυξη αγώνων με προσανατολισμό τέτοιο που θα συγκρούεται με την εφαρμοζόμενη πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ".

Ρόλο στο πλιάτσικο

Ρόλο στην προώθηση του πλιάτσικου στα Βαλκάνια αναζητούν αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενδυόμενοι το μανδύα της διαβόητης "ανασυγκρότησης" και αποδεχόμενοι τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών για πλήρη έλεγχο των λαών της περιοχής.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της "Εκτακτης Συνόδου της Διάσκεψης των Δημάρχων από τις πρωτεύουσες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης", που συγκλήθηκε στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων. Η διάσκεψη έγινε - υποτίθεται - για να αναλυθεί η σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια και ειδικά στη Γιουγκοσλαβία και να αναζητηθεί το πώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει στην αναζωογόνηση της περιοχής.

Τελικά, αποφασίστηκε να ζητήσουν από τους αρχηγούς των κρατών της περιοχής, η ΤΑ να ασχοληθεί με την "ανασυγκρότηση" των πόλεων και τη "διευκόλυνση διοχέτευσης της οικονομικής βοήθειας" που τάζουν οι ΝΑΤΟικοί και οι της ΟΝΕ στους λαούς της περιοχής για να τους χειραγωγήσουν. Οι αιρετοί αυτοί, αναλώθηκαν σε δηλώσεις, στο πώς θα μοιράζουν και αυτοί το νέο πακέτο Μάρσαλ.

Πανεξόρμηση στον Υμηττό

Πανεξόρμηση δημοτών και φορέων στις πλαγιές του Υμηττού θα γίνει την Κυριακή, 11 Ιούλη, με σκοπό την αποψίλωση και τον καθαρισμό του βουνού, στο πλαίσιο προφύλαξής του, από τον κίνδυνο των πυρκαγιών του καλοκαιριού.

Η πανεξόρμηση γίνεται με πρωτοβουλία των εννέα δήμων που συμμετέχουν στο Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (Δήμοι Ηλιούπολης, Αγ. Παρασκευής, Χολαργού, Παπάγου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Αργυρούπολης και Γλυφάδας). Σημεία συνάντησης θα είναι τα δημαρχεία των δήμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ