ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούλη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
25Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Σάλπισμα νέων αγώνων της νεολαίας
  • Ολα δείχνουν ότι το φετινό αντιιμπεριαλιστικό διήμερο, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα ξεπεράσει κατά πολύ κάθε προηγούμενο
  • Πολλές προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Η αντίστροφη μέτρηση για το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, οι οργανώσεις της ΚΝΕ βρίσκονται "στο πόδι", για να εξασφαλίσουν ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή της νεολαίας, που θα δώσει ηχηρό μήνυμα στην υποτελή πολιτική της κυβέρνησης και στους ΝΑΤΟικούς εγκληματίες. Σε τρεις μέρες ξεκινούν τα "καραβάνια του αγώνα", απ' όλη την Ελλάδα, γιαΛιτόχωρο,Ευζώνους και Θεσσαλονίκη,όπου θα στήσουν άλλο ένα μεγάλο, νεανικό μπλόκο στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.

Στη μάχη για την επιτυχία της αντιιμπεριαλιστικής κινητοποίησης, εντάσσονται και οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ, που αυτές τις μέρες αυξάνονται κατακόρυφα.

Σε προφεστιβαλική εκδήλωση, στην πλατεία Δαβάκη της Καλλιθέας θα μιλήσει απόψε στις 8 το βράδυ,ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός,ενώ μια ακόμα μεγάλη προφεστιβαλική εκδήλωση διοργανώνει σήμερα η Νομαρχιακή Οργάνωση Θεσσαλονίκης, στην Καμάρα στις 8:30 το βράδυ,με ομιλητή τον Σωκράτη Παπαδόπουλο,μέλος του Γραφείου του ΚΣ και γραμματέα της ΝΟ Θεσ/νίκης.

Με αφορμή τη σημερινή κεντρική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την ιδιαίτερη συμβολή της οργάνωσης που "βρέθηκε σταθερά μπροστά στο μέτωπο του πολέμου", ο Σωκράτης Παπαδόπουλος δήλωσε: "Η ιστορία του πολέμου ξεκίνησε στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη πολύ πριν ξεκινήσουν οι βομβαρδισμοί. Η χώρα μας είχε παραδοθεί άνευ όρων στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, χρησιμοποιώντας λιμάνια και αεροδρόμια. Το πέπλο σιωπής που επέβαλαν κυβέρνηση και αστικά ΜΜΕ δεν μπορούσε, παρά να καταρρεύσει με την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών. Αποκαλύφθηκε η υποτακτικότητα της κυβέρνησης, που έστρεψε ακόμα και τα ΜΑΤ απέναντι στους διαδηλωτές, για να προφυλάξει τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες. Ξεσκεπάστηκε η συνεχής υποκρισία της, όταν δήλωνε ότι " δε συμμετέχουμε", ενώ τις νύχτες ξεφορτώνονταν τεθωρακισμένα άρματα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Αποδείχτηκε η δουλικότητα της κυβέρνησης και των άλλων γνωστών "Ευρωλάγνων" που ψέλλιζαν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, ενώ την ίδια στιγμή ο λαός παρεμπόδιζε και σταματούσε τα κομβόι του θανάτου στην Εθνική οδό. Δείχνοντας ότι "όταν θέλει, μπορεί", δε συνέπραξε στο έγκλημα. Ο πόλεμος συνεχίζεται, για να επιβάλει τη νέα τάξη πραγμάτων. Οι ΝΑΤΟικοί δε θα φύγουν ποτέ από δω, αν δεν τους διώξουν οι μοναδικοί που μπορούν: οι λαοί των Βαλκανίων".

"Αυτό το μήνυμα στέλνουμε μέσα από όλες τις εκδηλώσεις μας και από το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο στο Λιτόχωρο", τονίζει ο Σωκράτης Παπαδόπουλος και υπογραμμίζει ότι "το μήνυμα βρίσκει ακροατές και αποδέκτες. Αυτό δείχνει το κλίμα της προετοιμασίας στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα, οι δεκάδες συμμετοχές της νεολαίας, που εξασφαλίζονται καθημερινά από τις οργανώσεις βάσης της ΚΝΕ. Το διήμερο είναι η κορύφωση μιας σταθερής ως τώρα πορείας κινητοποιήσεων και αγώνων, και το σάλπισμα για την πιο δυναμική, μαζική συνέχισή τους".

Πρόγραμμα προφεστιβαλικών

Σήμερα και αύριο πραγματοποιούνται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Σήμερα, Τρίτη 6/7:

- Λαμπρινή,στην πλατεία Αγ. Ανδρέα, στις 8μ.μ.,με ομιλητή τον Παναγιώτη Αντωνόπουλο,μέλος του ΚΣ.

- Αγ. Ανάργυροι,στο γήπεδο χάντμπολ, στις 8μ.μ. με ομιλητή τον Μίλτο Βακαλόπουλο,μέλος του ΚΣ.

- Πετρούπολη,στην Αγ. τριάδα, στις 8μ.μ.,με ομιλήτρια την Αθηνά Μουζάκη,μέλος του ΣΠ Αθήνας.

- Πέραμα,στην πλατεία Ηρώων, στις 8μ.μ.,με ομιλητή τον Λάζαρο Σορόπουλο,μέλος του Γραφείου του ΚΣ.

- Βριλήσσια,στην πλατεία, στις 8μ.μ.,με ομιλήτρια τη Χρυσούλα Αποστόλου,μέλος του ΚΣ.

- Κιλκίς,στον πεζόδρομο, στις 8:30μ.μ.,με ομιλητή τον Μπάμπη Αποστολίδη,μέλος του Γραφείου του ΣΠ Κεντροδυτικής Μακεδονίας.

  • Τετάρτη 7/7:

- ΤΕΙ ΣΕΛΕΤΕ, στις 7.30 μ.μ., με ομιλητή τον Δημήτρη Αχτύπη, μέλος του ΣΠ Αθήνας.

- Δάφνη,στην πλατεία Αλκινόου, στις 8μ.μ.,με ομιλητή τον Λάζαρο Μυλωνά,μέλος του Γραφείου του ΚΣ.

- Γούβα,στις 8μ.μ.,με ομιλητή το Λάζαρο Σορόπουλο,μέλος του Γραφείου του ΚΣ.

- Ζωγράφου,στη Γαρδένια, στις 8μ.μ.,με ομιλητή τον Θέμη Γκιώνη,μέλος του Γραφείου του ΚΣ.

- Νεάπολη Νέας Ιωνίας,στις 8μ.μ.,με ομιλητή τον Νίκο Σερετάκη,μέλος του γραφείου του ΚΣ.

- Δραπετσώνα,στην πλατεία Βάρναλη, στις 8μ.μ.,με ομιλήτρια τη Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου

, μέλος του Γραφείου του ΚΣ.

- Πειραιά,στο Πασαλιμάνι,στις 8μ.μ.

- Εύοσμος,στην κεντρική πλατεία, στις 9μ.μ.,με ομιλητή τον Νίκο Κούρο,μέλος του ΚΣ.

- Περαχώρα Κορινθίας,στις 8μ.μ.,με ομιλητή τον Κώστα Γεωργιάδη,μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας


Αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα

Αυθεντικές κουβανέζικες μελωδίες και λάτιν ρυθμοί θα πλημμυρίσουν αύριο τον κήπο της Παντείου, από τις 10 το βράδυ,όπου η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνει ένα νεανικό πάρτι, με ζωντανή μουσική από το κουβανέζικο συγκρότημα Groupo Candella.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια της κοινής πρωτοβουλίας αλληλεγγύης προς την Κούβα, που έχει αναλάβει η ΚΝΕ μαζί με άλλες τρεις νεολαίες, την ΕΔΟΝ,την ΚΝ Πορτογαλίας και τη Σοσιαλιστική Εργατική Γερμανική Νεολαία.Η καμπάνια έχει σκοπό την ανέγερση ενός Κέντρου Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Matansas και για το σκοπό αυτό έχει ανοιχτεί Λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα στον αριθμό 155/344494 - 57, στα ονόματα των Ν. Σερετάκη και Δ. Παπαδημητρίου,μελών του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, στο οποίο θα κατατεθούν και τα έσοδα του πάρτι της Οργάνωσης Σπουδάζουσας.

"Πιστεύουμε ότι η ενίσχυση τέτοιων πρωτοβουλιών έμπρακτης έκφρασης της διεθνούς αλληλεγγύης έχει ιδιαίτερη σημασία, σε μια περίοδο, μάλιστα, που ο ιμπεριαλισμός δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο, όπως το ζήσαμε και το ζούμε στην επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία.

Η Κούβα ήταν και είναι σύμβολο της αντίστασης των λαών στην ιμπεριαλιστική επιβολή, αφού κατάφερε τόσα χρόνια να αντισταθεί στο εγκληματικό εμπάργκο και τον αποκλεισμό, που της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και οι ιμπεριαλιστές", τονίζει ο Κύριλλος Παπασταύρου,γραμματέας της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, για την πολιτική σημασία της εκδήλωσης.

"Η ΚΝΕ έχει πρωτοστατήσει σε πρωτοβουλίες που "σπάνε αυτό το εμπάργκο"", λέει ο Κ. Παπασταύρου και υπογραμμίζει ότι "η νεολαία της χώρας μας πρέπει να πλαισιώσει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, δίνοντας το μήνυμα ότι η Σοσιαλιστική Κούβα δεν είναι μόνη της. Απάντηση στη Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών μπορεί να υπάρξει μόνο με τον κοινό αγώνα και την αλληλεγγύη των λαών".

Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στην Κούβα. Ηδη, η Οργάνωση Σπουδάζουσας έχει προγραμματίσει άλλη μια εκδήλωση στα τέλη Ιούλη.


ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ
Ανησυχία απ' τις απαντήσεις του υπουργού Αμυνας

Ανησυχία για τις απαντήσεις που έδωσε σχετικά με την ύπαρξη πυρηνικών όπλων στη χώρα μας ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος,σε ερωτήσεις βουλευτών - εκ των οποίων και οι Στρ. Κόρακας και Στ. Παναγιώτου του ΚΚΕ - εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής. Η Εταιρεία επισημαίνει ότι η γενικόλογη απάντηση που έδωσε ο υπουργός στους βουλευτές σχετικά με τα ξεχασμένα πυρηνικά των ΗΠΑ στον Αραξο - "από το τέλος της δεκαετίας του '80 το ΝΑΤΟ έχει προβεί σε δραστικές μειώσεις της παρουσίας των πυρηνικών στην Ευρώπη" - δε δίνει ουσιαστική απάντηση στο πότε επιτέλους θα απομακρυνθούν τα συγκεκριμένα πυρηνικά από το ελληνικό έδαφος. Οπως υπογραμμίζει, μετά την αλλαγή του καταστατικού του ΝΑΤΟ σύμφωνα με την οποία το ΝΑΤΟ μπορεί να προκαλέσει πρώτο πυρηνικό πλήγμα (καθεστώς παράνομο σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης) και μετά την εμπειρία της ομοφωνίας που προκάλεσε τους παράλογους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία δεν είναι δυνατόν να καθησυχαστεί με τη διατύπωση του υπουργείου ότι "οποιαδήποτε χρήση πυρηνικού όπλου από το ΝΑΤΟ υπόκειται στην ομόφωνη έγκριση από τα έθνη".

Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι η διαβεβαίωση του υπουργείου ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δε διαθέτουν, ούτε υπάρχει σχεδιασμός να προμηθευτούν, όπλα με ραδιενεργά στοιχεία DU, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα στοιχεία που έχουν δώσει στη δημοσιότητα οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία, η Ελλάδα (όπως και η Ταϊλάνδη, η Ταϊβάν, το Μπαχρέιν, η Σ. Αραβία, η Κορέα, η Τουρκία και το Κουβέιτ) έχει ήδη αγοράσει τέτοια όπλα τα οποία ευθύνονται για το "Σύνδρομο του Κόλπου". Η Εταιρεία κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής επισημαίνει ότι στην περίπτωση που όσα λέει ο υπουργός είναι αληθινά, θα πρέπει να καλέσει την αμερικανική κυβέρνηση να διαψεύσει τα σχετικά δημοσιεύματα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την προστασία των Ελλήνων στρατιωτών από τη ραδιενεργό μόλυνση.

"Οσο για τη διαβεβαίωση του υπουργού Υγείας ότι "δεν αποδεικνύεται αυξημένη συγκέντρωση πρωτογενών ή δευτερογενών ρύπων σε περιοχές της χώρας μας" -υπογραμμίζει η Εταιρεία- φυσικά δεν ισχύει αφού, μετρήσεις έγιναν από τους κκ Ραψομανίκη και Ζερεφό, αλλά χρειάστηκε το σκάνδαλο των διοξινών στα τρόφιμα του Βελγίου για ν' ανακοινωθεί επιτέλους η συγκρότηση φορέα κατάλληλου να μετρά τις διοξίνες και τους λοιπούς καρκινογόνους ρύπους και στην ατμόσφαιρα, όπως από την πρώτη στιγμή ζητούσαμε".

Τέλος η Εταιρεία κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής καλεί το υπουργείο Αμυνας, τώρα που σταμάτησαν οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία, να αποκτήσει τα σχετικά στοιχεία με τη χρήση βομβών ραδιενεργού Ουράνιου, αφού αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν ήδη βεβαιώσει ότι έγινε χρήση αυτών των όπλων και η αύξηση της ραδιενέργειας από ουράνιο 238 στα Σκόπια έχει ήδη τεκμηριωθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ