ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τώρα αντιγράφουν αγγλικά φορολογικά μοντέλα

Την πρόθεσή του να αντιγράψει το σύστημα "αυτοϋπολογισμού" του φόρου από τον ίδιο τον φορολογούμενο, εκδήλωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, που πήγε στην Αγγλία να πάρει μαθήματα φορολογικής πολιτικής

"Λονδρέζικα μοντέλα" αναζητά τώρα η κυβέρνηση για τον "εκσυγχρονισμό" του φορολογικού συστήματος που ισχύει στην Ελλάδα και το οποίο θεωρείται όχι μόνο απαρχαιωμένο και αναχρονιστικό αλλά και ιδιαίτερα φορομπηχτικό. Αυτό προκύπτει από σχετικές δηλώσεις που έκανε χτες - μετά το τέλος της επίσημης επίσκεψής του στη Μεγάλη Βρετανία - ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς,που πήγε να πάρει μαθήματα άσκησης φορολογικής πολιτικής. Από τα μαθήματα που πήρε ο υφυπουργός έδειξε να συγκινείται ιδιαίτερα από το φορολογικό σύστημα της Αγγλίας.

Ο υφυπουργός δεν έκρυψε την πρόθεσή του να "αντιγράψει" από το βρετανικό μοντέλο φορολογικής πολιτικής το σύστημα του "αυτοϋπολογισμού" του φόρου από τον ίδιο τον φορολογούμενο, η εφαρμογή του οποίου θα εξασφαλίσει "χρυσές δουλιές" στα ιδιωτικά λογιστικά γραφεία και παράλληλα θα απογυμνώσει τις εφορίες από σημαντικές αρμοδιότητες, όπως ο έλεγχος και η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων κλπ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι το φορολογικό σύστημα της Μεγάλης Βρετανίας θεωρείται ένα από τα πιο φορομπηχτικά της Ευρώπης, καθώς παράλληλα με τους φόρους που εισπράττει το κράτος προστίθεται η βαριά φορολογία που επιβάλλουν οι - αποκεντρωμένοι από την κεντρική διοίκηση - φορείς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης.

Οπως μετέδωσε χτες το ΑΠΕ, ο Γ. Δρυς στις δηλώσεις του επισήμανε ότι συγκέντρωσε σημαντικές γνώσεις και ιδέες από το φορολογικό σύστημα της Αγγλίας, προσθέτοντας ότι "ορισμένες από αυτές θα τις μελετήσει για την πιθανή εφαρμογή τους στην Ελλάδα". Διευκρίνισε δε ότι αναφέρεται στο σύστημα "αυτοϋπολογισμού του φόρου από τους φορολογούμενους πολίτες", που καθιερώθηκε πριν δύο χρόνια στην Αγγλία, το οποίο, όπως είπε, "θα μελετήσουμε με την προοπτική να το εφαρμόσουμε και στην Ελλάδα".

Το ενδεχόμενο - σοβαρό από ό,τι φαίνεται - να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο σύστημα στη χώρας μας (πιθανότατα μέσω του προωθούμενου φορολογικού νομοσχεδίου που θα ισχύσει το 2000 για τα φετινά εισοδήματα) θα επιφέρει "χρυσές δουλιές" στα φοροτεχνικά γραφεία, στα οποία αναμένεται να στραφεί, με το αζημίωτο βέβαια, ένα μεγάλο μέρος των φορολογούμενων, λόγω της πολυπλοκότητας του ισχύοντος φορολογικού συστήματος. Ας σημειωθεί ότι το σύστημα της αυτόματης εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων από τα φοροτεχνικά γραφεία κυκλοφορεί ως σενάριο περισσότερο από ένα χρόνο και αποτελεί απόρροια της συνεργασίας των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με τους εμπειρογνώμονες του IRS και των Αμερικανών φορο-κυνηγών.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Διακρίσεις σε βάρος των ουζερί - τσιπουράδικων

Σχετικές καταγγελίες ιδιοκτητών ουζερί Βόλου, έφεραν στη Βουλή με Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Μπ. Αγγουράκης

Την αδικία που συντελείται σε βάρος των επαγγελματιών ιδιοκτητών ουζερί στο Βόλο, κατά τη ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Μπ. Αγγουράκης με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών. Οι βουλευτές του ΚΚΕ αφού τονίζουν ότι η Α ΔΟΥ Βόλου, ελέγχοντας τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, δε λαμβάνει υπόψη σχετικές οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών - σύμφωνα με τις οποίες στα επαγγέλματα που δεν περιλαμβάνονται στους πίνακες Συντελεστών Καθαρού Κέρδους εφαρμόζεται ο συντελεστής του περισσότερο συναφούς ή συγγενούς επαγγέλματος, που στην προκειμένη περίπτωση είναι τα οινομαγειρεία ή οινοεστιατόρια - ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει για την άρση αυτής της αδικίας.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

"Ενα από τα σημεία αναφοράς του Βόλου και της Ν. Ιωνίας είναι και τα τσιπουράδικα - ουζερί.

Τα καταστήματα αυτά έχουν γίνει πανελλαδικά γνωστά για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τον έντονα "χρωματισμένο" από τις συνήθειες του τόπου μας παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας τους. Παράλληλα, συμβάλλουν στην τοπική οικονομία αφού προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες προκειμένου να απολαύσουν την ποικιλία των εδεσμάτων της κουζίνας τους.

Η κατηγορία των καταστημάτων αυτών, ουζερί, δε συμπεριλαμβάνεται στους πίνακες Συντελεστών Καθαρού Κέρδους (ΣΚΚ) της Υπουργ. Απόφασης 17417/23 - 12 - 85 και τηρούν βιβλία Β Κατηγορίας του ΚΒΣ και φορολογούνται με βάση τον ΣΚΚ 14 (ΚΑ 9014) που αναφέρεται σε οινοεστιατόρια ή οινομαγειρεία ως το πλησιέστερο στον πίνακα συναφές επάγγελμα που λειτουργεί με τις ίδιες ακριβώς συνθήκες. Αντ' αυτού η Α ΔΟΥ Βόλου ελέγχουσα τους επιχειρηματίες των ουζερί για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών χρήσεων εκδίδει Ειδικά Σημειώματα με τα οποία εφαρμόζει το μέσο όρο των Συντελεστών της κατηγορίας 9 του πίνακα, τον οποίο προσδιορίζει στο 21% επί των ακαθάριστων εσόδων, διατυπώνοντας τον αβάσιμο ισχυρισμό ότι αφού τα ουζερί δε συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα ΣΚΚ άρα πρέπει να εφαρμοστεί ο μέσος όρος της παραπάνω κατηγορίας.

Η κατηγορία αυτή (9) συμπεριλαμβάνει επαγγέλματα που είναι άσχετα με τα ουζερί, ενώ αγνοούνται οδηγίες του υπουργείου στις κατά τόπους ΔΟΥ, εγκ. 16/1996, Ε.1959/ Εγκ. 4/14 - 2 - 80, και η πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, Απόφ. 1846/1954, 1102/93 κ.ά., για τις περιπτώσεις των επαγγελμάτων που δε συμπεριλαμβάνονται στον κοινοποιούμενο πίνακα ΜΣΚΚ, ότι θα εφαρμόζεται ο Συντελεστής του περισσότερο συναφούς ή συγγενούς επαγγέλματος. Ως δε συγγενές ή συναφές επάγγελμα πρέπει να θεωρείται εκείνο που έχει ως αντικείμενο παρόμοιες ή παρεμφερείς εργασίες και λειτουργεί με τις ίδιες ή ανάλογες συνθήκες.

Τα ουζερί αναμφισβήτητα λειτουργούν με τις ίδιες συνθήκες λειτουργίας των οινομαγειρείων ή οινοεστιατορίων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για την άρση της κατάφωρης αδικίας σε βάρος των επαγγελματιών των ουζερί και αν σκοπεύει να εντάξει με σχετική οδηγία τα ουζερί στο ΣΚΚ του ΚΑ 9014 για την ομαλοποίηση της διαδικασίας περαίωσης των ανέλεγκτων φορολογικών τους υποθέσεων".

Αυξημένη κερδοφορία και από την ΕΤΕΒΑ

Αυξημένα κέρδη επιφύλαξε και για την ΕΤΕΒΑ (Ελληνική Τράπεζα Επενδύσεων Βιομηχανικής Ανάπτυξης ΑΕ) η οικονομική πολιτική που εφαρμόστηκε το 1998. Τα αποτελέσματα της ΕΤΕΒΑ για τη χρήση 1998 ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε χτες.

Αναλυτικότερα, το 1998:

  • Τα καθαρά προ προβλέψεων και φόρων κέρδη της ΕΤΕΒΑ έφτασαν στα 13,8 δισ. δρχ., από 5,5 δισ. δρχ. τον προηγούμενο χρόνο, σημειώνοντας αύξηση κατά 150,9%. Ενα μεγάλο μέρος της αύξησης αυτής οφείλεται, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, στα έσοδα από την πώληση του μεριδίου της ΕΤΕΒΑ στην Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης το Μάη του 1998.
  • Το σύνολο ενεργητικού αυξήθηκε στα 346,8 δισ. δρχ., από 202,9 δισ. δρχ., οι χορηγήσεις δανείων έφτασαν τα 145,87 δισ. δρχ., από 78,34 δισ. δρχ. και οι καταθέσεις ιδιωτών και θεσμικών πελατών ανήλθαν σε 179,13 δισ. δρχ. από 56,24 δισ. δρχ.
  • Το πρώτο τρίμηνο του 1999 τα κέρδη προ φόρων της ΕΤΕΒΑ, μετά προβλέψεις και αποσβέσεις, ανήλθαν στα 7,79 δισ. δρχ., έναντι 2,45 δισ. δρχ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου, σημειώνοντας έτσι αύξηση κατά 218%.

Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης ανακοινώθηκε επίσης η πρόθεση της ΕΤΕΒΑ να εξαγοράσει τοπική χρηματιστηριακή εταιρία στο Βουκουρέστι, κίνηση που αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 1999.

Για τη χρήση 1998, η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 650 δρχ. ανά μετοχή, έναντι 550 δρχ. ανά μετοχή το 1997.

Δάνειο 254 εκατ. "ευρώ" στον ΟΣΕ

Δάνειο σε συνάλλαγμα, συνολικού ύψους 254 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ (περίπου 83 δισ. δραχμές με τη σημερινή ισοτιμία δραχμής - ΕΥΡΩ) θα πάρει ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ), με την έκδοση ομολόγων ισόποσης αξίας που θα εκδώσει και ανέλαβε να προωθήσει στους ενδιαφερόμενους η πολυεθνική εταιρία "Salomon Smith Barney" (μέλος του αμερικάνικου τραπεζοχρηματιστηριακού ομίλου της "Citigroup"). Αυτό προκύπτει από σχετική ανακοίνωση της τράπεζας CITIBAN στην Ελλάδα, θυγατρικής της "Citigroup".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται λακωνικά:

  • Ο ΟΣΕ θα εκδώσει στις 30 Ιουνίου 1999 ομολογιακό δάνειο δεκαετούς διάρκειας,ύψους 254 εκατ. ΕΥΡΩ, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.
  • Το επιτόκιο του δανείου είναι 6,30%.

Διευκρινίζεται επίσης ότι είναι το πρώτο ομολογιακό δάνειο που εκδίδει ο ΟΣΕ σε ΕΥΡΩ, ότι το δάνειο αυτό έχει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και πως η οργάνωση του δανείου ανατέθηκε στη "Salomon Smith Barney".

ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Αρχίζουν επίσημα την 1η Ιούλη

Από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία θα διαρκέσουν και οι φετινές θερινές εκπτώσεις, εξαντλώντας το επιτρεπόμενο - επισήμως - δίμηνο. Ετσι, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Ομορων Νομών και Νήσων Αιγαίου οι εκπτώσεις της καλοκαιρινής περιόδου θα αρχίσουν την Πέμπτη 1η Ιούλη και θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου. Οπως προκύπτει από τα όσα αναφέρει η Ομοσπονδία, η ημερομηνία έναρξης των εκπτώσεων ουσιαστικά εκβιάστηκε από τις παραπλανητικές προεκπτώσεις και προσφορές που διαφημίζουν ότι πραγματοποιούν τα λεγόμενα επώνυμα καταστήματα κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

Πάντως, έστω κι αν η πραγματοποίηση εκπτώσεων φαντάζει πάντα σαν σανίδα σωτηρίας για τους εκατοντάδες χιλιάδες εμπόρους, που επί χρόνια βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται, στην πράξη έχει αποδειχτεί ότι η διάρκεια των εκπτώσεων όσο μεγάλη και να είναι δε διασφαλίζει την αύξηση του τζίρου των μαγαζιών. Γεγονός είναι ότι η πορεία του τζίρου στις εκπτώσεις, αλλά και όλο τον υπόλοιπο χρόνο εξαρτάται άμεσα από το εισόδημα των μισθοσυντήρητων οικογενειών των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, που αποτελούν την πελατεία των μαγαζιών. Και τα λαϊκά εισοδήματα δεν είναι αρκετά για να συντηρήσουν τα μαγαζιά, γιατί δεν επαρκούν καλά καλά ούτε για την κάλυψη των ανελαστικών αναγκών. Από την άλλη μεριά η ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών αποσπά όλο και μεγαλύτερο μέρος της λαϊκής κατανάλωσης σε βάρος των μικρών μαγαζιών. Ολα αυτά δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ότι αυτές οι εκπτώσεις μπορούν να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα από όλες τις προηγούμενες των τελευταίων χρόνων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ