ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπράβο στο «Ριζοσπάστη»

Συγχαρητήρια για το δισέλιδο που αφιέρωσες στους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες. Είσαι η πρώτη εφημερίδα που έθεσες ορθά-κοφτά το θέμα της χορήγησης πολιτικού ασύλου. Επιτέλους! Κάποιος έπρεπε να μιλήσει γι' αυτό που όλοι αποσιωπούν.

Ναι λοιπόν! Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό άρνησης ασύλου απ' όλες τις χώρες της Ευρώπης και τους περισσότερους θανάτους αθώων προσφύγων, καθώς και τη χειρότερη μεταχείριση.

Αυτά που συμβαίνουν εδώ είναι αδιανόητα για δημοκρατική χώρα. Και συμβαίνουν μέσα σ' ένα «ανθρωπιστικό» και «υπερδημοκρατικό» ντελίριο, που κατακλύζει παραπλανητικά το δημόσιο λόγο. Κάθε μέρα υποχρεωνόμαστε ν' ακούμε για την αντίσταση διαφόρων στη χούντα και τα όσα... υπέφεραν εις Παρισίους όπου ήταν αυτοεξόριστοι. Την ίδια ώρα που αυτοί οι ίδιοι... «ήρωες» βλέπουν απαθέστατοι τα μαρτύρια των χιλιάδων απάτριδων και κάνουν πως δεν τα βλέπουν! Ενώ συνεχίζουν να μας μιλούν για τα κατορθώματά τους! Ελεος πια. Μέχρι πού θα φτάσει η ξεφτίλα αυτής της χώρας;

Μπράβο στο «Ριζοσπάστη» που για άλλη μια φορά στάθηκε στο πλευρό όλων των πολιτικών φυγάδων, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Μπορεί για τους «δημοκράτες» το Αφγανιστάν, π.χ., να είναι ελεύθερο τώρα και μπορεί οι Κούρδοι να τους χαλάνε τη συνταγή της ελληνοτουρκικής φιλίας, αλλά δε γίνεται να ντροπιαζόμαστε όλοι εξαιτίας τους.

Να σταματήσει πια αυτό το σόου της αντίστασης στη χούντα. Είναι ύβρις προς τα εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο που βασανίζονται και πεθαίνουν αυτή τη στιγμή δίχως εξαργύρωση με θεσάρες, τιμές και πολύ χρήμα.

Συντροφικά

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
Τερψιθέα-Πειραιάς


Εκκληση στους αντιστασιακούς για το «Μέτωπο»

Με την πολιτική του ξεπουλήματος της χώρας μας στη νέα τάξη πραγμάτων, που ακολούθησε η κυβέρνηση του κ. Σημίτη τα τελευταία χρόνια, επιβάλλεται σήμερα, περισσότερο από άλλες φορές, η επαγρύπνηση από όλους μας.

Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, το ΝΑΤΟ με τα στρατηγεία του στη Λάρισα, μάς θυμίζουν τη γερμανική κατοχή 1941-44. Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, να ξεφύγουμε από αυτόν τον ασφυκτικό κλοιό που μας έχουν; Διέξοδοι υπάρχουν, αρκεί να θέλουμε και να μπορούμε να δούμε σωστά για το ποιοι ενδιαφέρονται για το λαό και την ειρήνη αυτού του τόπου.

Το ΚΚΕ, που πάντα αγωνιζόταν και αγωνίζεται στο πλευρό του λαού για καλύτερες συνθήκες ζωής, είναι, όπως πάντα, «παρόν», με το νέο ΕΑΜ που χτίζει και ονομάζει: Αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό πατριωτικό μέτωπο. Μ' αυτό κατεβαίνει στις εκλογές της 9ης Απρίλη και διεκδικεί καλύτερες θέσεις στην πολιτική ζωή του τόπου.

Θεωρώ χρέος μου, να απευθυνθώ σ' όλους τους επιζώντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης - ΕΑΜίτες, ΕΛΑΣίτες, ΕΠΟΝίτες, Αετόπουλα και τους μαχητές ΔΣΕ των χωριών της Ρούμελης, στην περιοχή της Λιβαδειάς που είναι και ο τόπος καταγωγής μου, καθώς και στους απογόνους τους, να ενισχύσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ. Πιστεύω πως κατ' αυτόν τον τρόπο θα τιμήσουμε τους αγώνες και το αίμα που έδωσαν για τη λευτεριά της πατρίδας μας, από τον πόλεμο του 1940 έως τον εμφύλιο το 1949.

Μπορεί με ορισμένους συναγωνιστές να 'χουμε διαφορετικές θέσεις πολιτικές, όμως συμφωνάμε στο ότι λέμε ΟΧΙ στον πόλεμο και ΝΑΙ στην ειρήνη. Καλώ όλους τους συναγωνιστές μου, όπως τότε που πολεμούσαμε μαζί στον Ελικώνα για να λευτερώσουμε την πατρίδα, να βοηθήσουμε τώρα στη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου και, μπροστάρηδες όπως πάντα, να προχωρήσουμε στη νίκη!

Συντροφικά


ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΠΗΤΑΣ


Παράλογη γραφειοκρατία

Για παράλογη γραφειοκρατία και ταλαιπωρία, προκειμένου να εκδώσουν νέο ελληνικό διαβατήριο, καταγγέλλουν το Ελληνικό Γενικό Προξενείο του Λονδίνου (Τμήμα Διαβατηρίων), μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Εργατών Λονδίνου. Με γράμμα που έστειλαν στο «Ρ», αναφέρουν: «Εμείς, ο Ελληνικός Σύλλογος Εργατών Λονδίνου καταγγέλλουμε το Ελληνικό Προξενείο Λονδίνου ότι αρνείται να χορηγήσει ή ανανεώσει ελληνικά διαβατήρια σε Ελληνες που ζουν και εργάζονται στην Αγγλία, εάν δεν παρουσιάσουν ορισμένα παράλογα δικαιολογητικά όπως: Τα Ρ60 ή τα εκκαθαριστικά σημειώματα της Βρετανικής Εφορίας, που προκύπτει ότι φορολογούμαστε. Απόδειξη της διευθύνσεώς μας (π.χ. λογαριασμό τηλεφώνου, άδεια οδήγησης κλπ.)...

Δε φτάνει που μας ανάγκασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη μεγάλη ανεργία που δημιούργησε, να φύγουμε εκτός Ελλάδας για να ζήσουμε, επιπλέον θέλει να μας... αστυνομεύει σε ξένα κράτη. Θέλει να μάθει, αν είμαστε νόμιμα εδώ ή παράνομα, αν πληρώνουμε φόρους ή όχι, για να μας προδίδει στις βρετανικές Αρχές! Μάλιστα, εμάς τους συμπατριώτες της.

Είναι απίστευτο και όμως αληθινό. Εκτός ότι είναι καθαρά ανθελληνική και προδοτική πράξη, γιατί παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματά μας, το χειρότερο απ' όλα, η πράξη αυτή του Ελληνικού Προξενείου, μας ντροπιάζει όλους εμάς τους Ελληνες που ζούμε εδώ, μειώνει την πατρίδα μας στο επίπεδο του yes sir... Είναι μια δουλοπρεπής στάση, πέρα για πέρα. Ζητάμε να πάψουν να ισχύουν αμέσως αυτά τα μέτρα που στρέφονται εναντίον του πιο φτωχού κομματιού των Ελλήνων μεταναστών.

Και ας μην ξεχνούν οι κυβερνώντες ότι με τους ψήφους των φτωχών βγήκε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ, γιατί έλεγε ότι ήταν σοσιαλιστικό! Και επειδή και εγώ μέχρι τώρα ΠΑΣΟΚ ψήφιζα, δεν ξέρω πια αν πρέπει να μουντζώνω τον εαυτό μου, το ΠΑΣΟΚ ή και τους δυο μαζί...


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Εκπρόσωπος του«Ελληνικού Συλλόγου Εργατών Λονδίνου»


Ο... πολυμήχανος κ. Γιαννόπουλος

Από την ημέρα που ο κ. Γιαννόπουλος έκανε μήνυση στο «Ριζοσπάτη», διαβάζω και ξαναδιαβάζω τα όσα γράφτηκαν στην εφημερίδα για τη δίκη Γιαννόπουλου - Κατριβάνου και προσπαθώ να βρω τι ήταν εκείνο που τον ενόχλησε τόσο πολύ, σε σημείο μάλιστα που να ζητάει 500 εκατομμύρια αποζημίωση.

Δε βρήκα, λοιπόν, τίποτα το αξιόποινο. Ομως μετά από πολλή σκέψη κατέληξα στο εξής συμπέρασμα. Ο Ε. Γιαννόπουλος, σαν πολυμήχανος άνθρωπος που είναι, σκέφθηκε ότι εφόσον ένα από τα αιτήματα των αντιστασιακών της γερμανικής κατοχής είναι να ανεγερθεί στην πρωτεύουσα ένα μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, σκέφθηκε... ν' αρπάξει αυτή την ευκαιρία. Το μνημείο, σκέφτηκε να το κάνει, όχι με δικά του λεφτά ή του δημοσίου, αλλά με τα λεφτά των ιδίων των κομμουνιστών κάνοντας μήνυση στο «Ριζοσπάστη» και ζητώντας με αγωγή 500 εκατ. δραχμές! Ετσι θα έχει, με «ένα σμπάρο δυο τρυγόνια». Θα κάνει θόρυβο γύρω από το όνομά του, σαν σπουδαίου αντιστασιακού και χώρια που θα «σκάσει» και τους κομμουνιστές που τους την «έφερε»!

Νομίζω πως κάπως έτσι σκέφτηκε ο κ. υπουργός Δικαιοσύνης και προέβη στη δίωξη της εφημερίδας μας. Εξ άλλου δεν είναι πρώτη φορά που θα ενεργήσει κατ' αυτόν τον τρόπο. Εδώ κατόρθωσε και τρύπωσε και φωτογραφήθηκε πίσω από τον Σαράφη και τον Βελουχιώτη και θα δειλιάσει τώρα, που διαθέτει όλα τα μέσα;


ΘΩΜΑΣ ΨΩΦΑΚΑΣ


Ο αντικομμουνισμός του κ. Αθανασίου

Δημοσιεύουμε ορισμένες σκέψεις και απόψεις που μας έστειλε ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΤΟΣ, κάτοικος Κυψέλης. Γράφει:

Ο κύριος Αθανασίου σε εκπομπή του, πρόσφατα στο ΜΕGΑ, με προσκεκλημένους την κ. Λιάνα Κανέλλη και τον κ. Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, σχολιάζοντας και δίνοντας συνέχεια, σε προεκλογική περίοδο, στη σκανδαλολογία και στην πορνοσυζήτηση - με τα οποία τροφοδοτούνται εφημερίδες, κανάλια και όχι μόνο - ούτε λίγο-ούτε πολύ, μας είπε (με την άδεια και ευλογία του) πως μπορούμε να εκπορνευόμαστε και να υπερηφανευόμαστε γι' αυτό μπροστά στις οθόνες των καναλιών και κατά προτίμηση στο MEGA. Και μάλιστα, στην εκπομπή του, αρκεί να έχουμε άδεια να πληρώνουμε το φόρο μας και να διαμαρτυρόμαστε σε πορείες για την... Τσετσενία.

Τώρα, να θέλει ο κ. Αθανασίου να του ομολογούν, δημοσίως, το ποιοι ή ποιες εκπορνεύονται, είναι δικό του πρόβλημα. Ομως και εμείς διερωτόμαστε, όπως και τα ναρκωτικά που πάνε πακέτο με την πορνεία, ακόμα και με το έγκλημα, μήπως αυτή η παρότρυνση του εν λόγω κυρίου γίνεται για να εξυπηρετηθούν κάποιοι, να διευκολυνθούν και να μην κουράζονται και ψάχνουν, αλλά να μπορούν άνετα να διαλέγουν και να κάνουν την επιλογή τους μέσω της τηλεόρασης;

Εκείνο όμως που δε μας εξήγησε ο παραπάνω παρουσιαστής είναι, γιατί ανακάτεψε τους κομμουνιστές. Οπως, τάχατες, αυτοί που εκπορνεύονται φοβούνται να το λένε δημοσίως, έτσι και οι κομμουνιστές φοβούνται να λένε πως είναι μέλη του ΚΚΕ!!!

Αραγε ο αντικομμουνισμός του κ. Αθανασίου τον κάνει να μη βλέπει ή να ξεχνάει πως οι κομμουνιστές σ' όλη τους την κομματική και αγωνιστική ζωή, στις διώξεις και στα βασανιστήρια, ακόμα και μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, ποτέ δεν απαρνήθηκαν την κομματική τους ιδιότητα, αλλά πάντοτε με θάρρος και υπερηφάνεια την υπερασπίστηκαν; Εδωσαν και την ίδια τους τη ζωή, για την ιδεολογία τους, τα ιδανικά τους και το κόμμα τους, που είναι στενά δεμένο με τον αγώνα τους για τη λευτεριά, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, την προκοπή του λαού μας και όλων των λαών και την ειρήνη σ' όλο τον κόσμο. Οι κομμουνιστές είναι σεμνοί, έντιμοι, αξιοπρεπείς και υπερήφανοι άνθρωποι. Δεν κομπάζουν και δε φιγουράρουν την κομματική τους ιδιότητα.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμα ερώτημα για όλους αυτούς και τον κ. Αθανασίου: Θα κατέβαιναν ποτέ σε πορείες και διαμαρτυρίες για το δράμα των λαών της Τσετσενίας, της Ρωσίας, του Τιμόρ, του Κογκό, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, της Κύπρου και για τη γενοκτονία των Κούρδων; Θα διαμαρτύρονταν, ακόμα. για τα εκατομμύρια ανέργους-πρόσφυγες της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Θα έκαναν πορείες για τα παιδιά που πεθαίνουν κάθε μέρα από την πείνα;

Κλείνοντας, ο Σ. Π. σημειώνει: Για να μη γίνει παρεξήγηση πρέπει να πω, ότι πολλοί που βρέθηκαν μαζί μας και στην πρώτη γραμμή όλων των μορφών τις κινητοποιήσεις, όλο αυτό το διάστημα που αναφέρω, ίσως θα έβλεπαν να γίνονταν και παρόμοιες κινητοποιήσεις και για την Τσετσενία και για αλλού. Δεν έχουν σχέση αυτά που γράφω με αυτούς τους πατριώτες αγωνιστές, όλοι μας πονάμε και αγανακτούμε για όλα αυτά που γίνονται. Ομως πρέπει να δούμε, ποιος πραγματικά φταίει και ανάλογα να στρέψουμε την οργή μας και την αγανάκτησή μας και τις κινητοποιήσεις μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ