ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Μάη 1999
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ
Διαρκής πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Συνέντευξη με τον Κιμ Χιονγκ Τζουν, υπεύθυνο για την Ανατολική Ευρώπη του Διεθνούς Τμήματος του Κόμματος Εργατών της ΛΔ Κορέας, και Κι Μιονγκ Χο, μέλος του Διεθνούς Τμήματος του ίδιου κόμματος

Στην Αθήνα βρέθηκαν, πριν από μερικές μέρες, ο Κιμ Χιονγκ Τζουν,υπεύθυνος για την Ανατολική Ευρώπη του Διεθνούς Τμήματος του κόμματος Εργατών της ΛΔ Κορέας και ο Κιμ Μιονγκ Χο,μέλος του ίδιου Τμήματος. Ο "Ρ" τους συνάντησε και συζήτησε μαζί τους για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα τους μετά τις αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές, που την έχουν πλήξει τα τελευταία χρόνια, καθώς και την πρόσφατη ένταση στις σχέσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας Κορέας με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

-Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θέσει, επανειλημμένως, το θέμα της διενέργειας ελέγχων στη Λαϊκή Δημοκρατία Κορέας, επικαλούμενες στοιχεία περί μυστικού πυρηνικού οπλοστασίου. Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις σε αυτήν την υπόθεση και πώς εκτιμάτε αυτήν την αμερικανική επιμονή;

- Κ. Χ. Τζ.: Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές προσπαθούσαν, ανέκαθεν, να πλήξουν και να υπονομεύσουν το σοσιαλιστικό καθεστώς της χώρας μας και για να το πετύχουν αυτό, πρέπει, πάντα, να βρίσκουν ή να εφευρίσκουν μια καλή δικαιολογία. Μια καλή δικαιολογία είναι και όλη αυτή η προπαγανδιστική φιλολογία που ανέπτυξαν περί μυστικών πυρηνικών όπλων κρυμμένων σε υπόγειες τοποθεσίες στη Βόρεια Κορέα. Οι ΗΠΑ μάς ζήτησαν να τους επιτρέψουμε να στείλουν στη χώρα μας "ειδικούς εμπειρογνώμονες", για να ελέγξουν τις δήθεν πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Εμείς, από την πλευρά μας, ζητήσαμε από τις ΗΠΑ να μας παρουσιάσουν τις αποδείξεις που έχουν για τους ισχυρισμούς τους. Παρά την πίεσή μας, οι ΗΠΑ αγνόησαν το αίτημά μας και επέμειναν στην αρχική τους θέση για αποστολή επιθεωρητών. Με δεδομένη αυτήν την κατάσταση, εμείς τονίσαμε στις ΗΠΑ ότι, εφόσον επιτραπεί σε επιθεωρητές να εισέλθουν στη Βόρεια Κορέα και να ελέγξουν τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, θα πρέπει να αναλάβουν την όποια ευθύνη προκύψει στην περίπτωση που δεν ανακαλύψουν τίποτε επιλήψιμο, γιατί είναι σαφές ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της χώρας μας.

Οι επίμαχες εγκαταστάσεις δεν έχουν καμία σχέση με πυρηνικά όπλα. Στο σημείο αυτό, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Βόρεια Κορέα και οι ΗΠΑ είχαν και έχουν εχθρικές σχέσεις, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, ακόμη, και ως εμπόλεμη κατάσταση. Με βάση αυτές τις συνθήκες, υπάρχουν πολλές υπόγειες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Επειδή, όντως, υφίστανται υπόγειες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εμείς αποδεχτήκαμε να αρχίσουμε τον, έστω και μηδαμινό, διάλογο με τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, δεν αποκλείσαμε το ενδεχόμενο να επιτρέψουμε τους ελέγχους αυτούς με την προϋπόθεση, όμως, να "πληρώσουν", δηλαδή να δώσουν χρηματική αποζημίωση για την παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας μας, στην οποία θα προβούν, πραγματοποιώντας τους ελέγχους. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε αυτά τα χρήματα "φόρο εισόδου" στη χώρα.

-Σε ποιο σημείο βρίσκεται, σήμερα, αυτή η αντιπαράθεση;

- Κ. Χ. Τζ.: Εμείς ξεκαθαρίσαμε στις ΗΠΑ ότι, αν αποφασίσουν να έρθουν στη χώρα μας, η κίνηση αυτή θα έχει χαρακτήρα επίσκεψης και σε καμία περίπτωση χαρακτήρα ελέγχου. Τους ζητήσαμε, δηλαδή, με άλλα λόγια, να "πληρώσουν" την όποια επίσκεψη πραγματοποιούσαν με μία σημαντική οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας. Μετά από αυτό το σημείο, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, διότι προφανώς οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να χορηγήσουν την οποιαδήποτε βοήθεια προς την οικονομία της Βόρειας Κορέας, παρά το γεγονός ότι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν ελέγχους.

Με αισιοδοξία συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε...

- Μιλήσατε για οικονομική βοήθεια. Ποια είναι, σήμερα, η κατάσταση της οικονομίας της χώρας, ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε;

- Κ. Χ. Τζ.: Εδώ και 50 χρόνια, η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει το πρόβλημα του εμπάργκο, που έχει επιβληθεί σε βάρος της από τις ΗΠΑ. Είναι γνωστό ότι, σήμερα, το εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο ελέγχεται από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οργανισμούς που διευθύνονται, σχεδόν εξ ολοκλήρου, από την Ουάσιγκτον. Κατά συνέπεια, εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε εμπορικές συναλλαγές με τους δύο αυτούς οργανισμούς. Μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, όποια χώρα θελήσει είτε να επενδύσει στη χώρα μας είτε να συνάψει εμπορικές σχέσεις μαζί μας, θα πρέπει, πρώτα, να πάρει τη σχετική άδεια από την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ.

Πριν από την ανατροπή του σοσιαλισμού, ο μεγαλύτερος όγκος των εμπορικών συναλλαγών της χώρας μας γινόταν με τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού σε αυτές τις χώρες, διεκόπησαν αυτομάτως όλες οι σχετικές συμφωνίες. Μια τέτοια κατάσταση μάς οδήγησε να αναζητήσουμε εμπορικές συμφωνίες με καπιταλιστικές χώρες και κατά συνέπεια ως βασικό νόμισμα των ανταλλαγών αυτών αναδεικνύεται το δολάριο. Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό ότι οι ΗΠΑ μπορούν ανά πάσα στιγμή να επέμβουν, μέσω της τιμής του δολαρίου, για να ζημιώσουν τη χώρα μας.

Εκτός, όμως, από αυτές τις δυσκολίες, από το 1995 και μετά η Βόρεια Κορέα δέχτηκε αλλεπάλληλα πλήγματα φυσικών καταστροφών. Η μισή αγροτική παραγωγή καταστράφηκε εντελώς, εξαιτίας των πλημμυρών, οι οποίες εξαφάνισαν τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμου εδάφους. Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι ζημιές και στον τομέα της αγροτικής βιομηχανίας. Τα τελευταία πέντε χρόνια η κατάσταση στη Βόρεια Κορέα είναι αλήθεια ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Εντούτοις, πιστεύουμε ότι αν οι αντίξοες αυτές συνθήκες είχαν συμβεί σε μια χώρα με καπιταλιστικό σύστημα, τα πράγματα δε θα ήταν ίδια. Η Βόρεια Κορέα, ως σοσιαλιστικό κράτος, έχει λάβει σειρά μέτρων, για να ανακουφίσει το σύνολο του κορεάτικου λαού.

Πριν από τις φυσικές καταστροφές, ο κορεάτικος λαός ζούσε σε ιδιαίτερα ικανοποιητικές συνθήκες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και ορισμένα προβλήματα. Με βάση την υπάρχουσα εμπειρία, ο κορεάτικος λαός αντιμετωπίζει με αισιοδοξία τις αντιξοότητες και τα προβλήματα και διατηρεί την πίστη του στο σοσιαλιστικό σύστημα. Αλλωστε, ο λαός μας έχει μια παράδοση αγώνα. Για παράδειγμα, τη δεκαετία του 1950 ήταν ο πόλεμος της Κορέας, όπως ονομάζεται, και στο τέλος αυτού του πολέμου, η χώρα μας είχε, πραγματικά, καταστραφεί. Εκείνη την εποχή, ο λαός της Β. Κορέας κινητοποιήθηκε και εργάστηκε με όλες του τις δυνάμεις για την ανοικοδόμηση της χώρας, αντιμετωπίζοντας συγχρόνως σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης.

-Πώς ακριβώς αντιμετωπίζετε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση;

- Μ. Χ. Τζ.: Εχουμε, ήδη, θέσει σε εφαρμογή σχέδια αντιμετώπισης των σημερινών δυσκολιών. Στη χώρα μας, μέχρι σήμερα, υπάρχει ενότητα ανάμεσα στην κυβέρνηση, στο κόμμα και στις λαϊκές μάζες. Ολος ο πληθυσμός πιστεύει στη σοσιαλιστική ιδεολογία. Συνεχίζουμε να παλεύουμε με αισιοδοξία και χαμόγελο.

Η οικονομία μας είναι ανεξάρτητη. Μέσα στην προηγούμενη χρονιά, καταφέραμε να ισοσκελίσουμε, τουλάχιστον, τις ζημιές που προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές. Για παράδειγμα, ολόκληρος ο πληθυσμός κινητοποιήθηκε και συμμετείχε στην προσπάθεια αναδάσωσης των κατεστραμμένων εδαφών, φυτεύοντας 150 χιλιάδες δέντρα στα βουνά. Φυτέψαμε, πάλι, 30 χιλιάδες εκτάρια αγροτικής γης, ενώ επιδιορθώθηκαν ή οικοδομήθηκαν, εξαρχής, 5 χιλιάδες βιομηχανικές αγροτικές μονάδες και εργοστάσια ηλεκτρισμού σε όλη τη χώρα.

Φέτος, λάβαμε σημαντικές αποφάσεις ενίσχυσης της παραγωγής σιτηρών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην ενίσχυση της καλλιέργειας πατάτας. Μέχρι σήμερα, η παραγωγή μας κυμαινόταν από 10 έως 20 τόνους ανά εκτάριο, ενώ φέτος σκοπεύουμε να φθάσουμε τους 40 με 100 τόνους ανά εκτάριο. Εάν πετύχουμε σε αυτό μας το σχεδιασμό, θα έχουμε, στο σύνολο, 4 - 5 εκατομμύρια τόνους πατάτας. Ανανεώσαμε πολλούς ακόμα καλλιεργήσιμους αγρούς. Αν φέτος δεν υπάρξουν φυσικές καταστροφές, η αγροτική παραγωγή μας θα αυξηθεί πολύ.

Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε και στην ανάπτυξη της άμυνας της χώρας, για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε και να αναπτύξουμε το σοσιαλιστικό σύστημα της χώρας. Ο λαϊκός στρατός μας διακήρυξε ότι είναι "έτοιμος να αντισταθεί σε κάθε επιθετικό πόλεμο των ΗΠΑ με έναν πόλεμο για την ελευθερία". Δεν έχουμε αυταπάτες: είναι δεδομένο ότι ο στρατός μας έχει περιορισμένες δυνατότητες.Είναι σαφές ότι αν ποτέ προκύψει το οποιοδήποτε πρόβλημα, δε θα είμαστε εμείς που θα ξεκινήσουμε την οποιαδήποτε στρατιωτική αντιπαράθεση, στην οποία, όμως, θα αμυνθούμε με κάθε τρόπο και μέσο.

Σταθερή τακτική οι "αψιμαχίες" της Ιαπωνίας

-Φτάνοντας προς το τέλος της κουβέντας μας, θα ήταν καλό να διευκρινιστεί άλλη μια πληροφορία, σχετική με τη χώρα σας, που έχει δει το φως της δημοσιότητας, πρόσφατα. Εκτενή ήταν τα ρεπορτάζ των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων σχετικά με την αντιπαράθεση Ιαπωνίας - Λαϊκής Δημοκρατίας Κορέας με αφορμή ένα κορεατικό πολεμικό πλοίο, το οποίο βρέθηκε στα ιαπωνικά χωρικά ύδατα, όπως κατήγγειλε το Τόκιο, προχωρώντας σε μια σαφή επιθετική ενέργεια. Τι ακριβώς συνέβη;

- Κ. Χ. Τζ.: Την περασμένη χρονιά, εκτοξεύσαμε έναν δορυφόρο, του οποίου η εκτόξευση, τελικά, πέτυχε μετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες. Την πρώτη φορά, ο δορυφόρος έπεσε σε κορεατικά χωρικά ύδατα, αλλά μετά, τη δεύτερη αποτυχημένη απόπειρα, έπεσε σε ιαπωνικά χωρικά ύδατα. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Ιαπωνία και η Κορέα έχουν, τα τελευταία 100 χρόνια τουλάχιστον, ιδιαίτερα εχθρικές σχέσεις. Για παραπάνω από 40 χρόνια, η Ιαπωνία είχε καταλάβει την Κορέα και κατά τη διάρκεια αυτής της κατοχής ο ιαπωνικός στρατός σκότωσε περισσότερους από 10 εκατομμύρια Κορεάτες. Περισσότερες από 200 χιλιάδες βιάστηκαν ή κακοποιήθηκαν από Ιάπωνες στρατιώτες. Νομίζουμε ότι με δεδομένα αυτά τα γεγονότα, η Ιαπωνία θα πρέπει, κάποια στιγμή, επισήμως να απολογηθεί στο λαό μας για όσα δεινά του προκάλεσε, να ζητήσει συγνώμη, αλλά και να τον αποζημιώσει.

Αντίθετα, όμως, η Ιαπωνία εμμένει στην εχθρική της στάση απέναντί μας και έχει, απολύτως, συμπαραταχτεί με τις ΗΠΑ, προσπαθώντας, μονίμως, να βρει κάποια αφορμή επίθεσης και στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τη Βόρεια Κορέα. Από τους Ιάπωνες ξεκίνησε και καλλιεργήθηκε όλος αυτός ο θόρυβος περί εκτόξευσης πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα εναντίον της χώρας τους και υποστήριξαν ότι για να εξαλειφθεί η απειλή που παρουσιάζουν για την ανθρωπότητα αυτοί οι πύραυλοι, θα πρέπει να ανατραπεί το σύστημα το οποίο τους παράγει, δηλαδή ο σοσιαλισμός στη Βόρεια Κορέα. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ προωθούν ένα κοινό σύστημα άμυνας, το οποίο, φυσικά, και επιθυμούν να θέσουν σε εφαρμογή βρίσκοντας κάποιο πρόσχημα, κάποια αφορμή.

Το πολυσυζητημένο πλοίο, στο οποίο αναφέρονται οι Ιάπωνες, δεν ήταν στρατιωτικό πλοίο και καμία κίνησή του δεν αποτελούσε απειλή για την Ιαπωνία. Είναι ξεκάθαρο ότι χρησιμοποίησαν την παρουσία του ως πρόσχημα για την ενδυνάμωση της στρατιωτικής τους παρουσίας, αλλά και για να καλλιεργήσουν συγκεκριμένη αντίληψη στη διεθνή κοινότητα, διότι για το συγκεκριμένο περιστατικό δεν έχουν, στα χέρια τους, κανένα απολύτως επιλήψιμο στοιχείο. Είναι ξεκάθαρο ότι επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα ενδεχόμενης επιθετικότητας, κάτι που έχει, επανειλημμένως, συμβεί στο παρελθόν, έστω και αν τα δυτικά ΜΜΕ ουδέποτε το μετέδωσαν.

Κλείνοντας τη συζήτησή μας, ο Κιμ Χιονγκ Τζουν θέλησε να στείλει ένα μήνυμα τόσο στους Ελληνες κομμουνιστές όσο και σε όλες τις προοδευτικές και επαναστατικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο.

"Είμαστε πεπεισμένοι για την τελική νίκη του σοσιαλισμού, γιατί είναι η επιστήμη και αλήθεια. Είναι, σήμερα, περισσότερο ξεκάθαρο από ποτέ, ότι οι ιμπεριαλιστές, και κυρίως οι ΗΠΑ, συμπεριφέρονται σαν παγκόσμιοι χωροφύλακες, όπως πράττουν στη Γιουγκοσλαβία ή στο Ιράκ, παραγκωνίζοντας τον ΟΗΕ. Πρέπει να είμαστε αυστηροί και απαιτητικοί από τους εαυτούς μας και από τη δράση μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση. Τα χαρακτηριστικά των ιμπεριαλιστικών επιθέσεων και προκλήσεων δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξουν. Είναι ουτοπία να πιστέψει κανείς, κάτι που πολλοί υποστηρίζουν ότι έγινε με τον Γκορμπατσόφ στην πρώην Σοβιετική Ενωση, ότι τα χαρακτηριστικά των ιμπεριαλιστών θα αλλάξουν ποτέ. Η κατάληξη είναι γνωστή: το σοσιαλιστικό καθεστώς ανατράπηκε χωρίς ούτε έναν πυροβολισμό. Πρέπει, μόνιμα, να είμαστε σε εγρήγορση, προκειμένου να μην υποταχθούμε.

Με βάση αυτές τις αρχές, τα κομμουνιστικά κόμματα, τα εργατικά και τα προοδευτικά κόμματα σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να ενισχύουν διαρκώς την αλληλεγγύη και την ενότητά τους. Ο σύντροφος Κιμ Γιονγκ Ιλ, Γραμματέας του κόμματός μας, έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ότι η μόνη εναλλακτική λύση εκτός από τη διαρκή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό είναι ο θάνατος. Η ενότητα των κομμουνιστών, των προοδευτικών δυνάμεων, είναι σημαντικότατος παράγοντας για τη νίκη της επανάστασης. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σαφής η σημασία των διεθνών συναντήσεων των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων τόσο σε επίπεδο ηπείρου όσο και σε επίπεδο περιοχής.

Σε αυτό το σημείο, δεν μπορεί κανείς να μην τονίσει το σημαντικότατο ρόλο που διαδραματίζει προς αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ, με το οποίο έχουμε ιδιαίτερα καλές σχέσεις, εδώ και χρόνια. Η αλληλεγγύη και η συντροφικότητά μας προς τους Ελληνες κομμουνιστές δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει. Θα είμαστε, πάντα, στο πλευρό τους όπως και στο πλευρό όλων των επαναστατικών δυνάμεων του κόσμου στον κοινό αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στην παγκοσμιοποίηση".

Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ

Νέοι στόχοι ειρήνης...

"Ο αγώνας πάντα συνεχίζεται"! Αυτή είναι η μόνιμη επωδός του ειρηνιστικού κινήματος. Αυτό συμβαίνει και τώρα. Μετά τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, το βλέμμα των ειρηνιστών στρέφεται στις ευρωεκλογές. Τρεις βδομάδες, τρεις Κυριακές απομένουν έως τις 13.6.99. Θα είναι η μέρα της κρίσεως, μια κατεξοχήν διεθνής ημέρα. Το κίνημα ειρήνης καλείται να αποδείξει κι εδώ έμπρακτα τον πραγματικά αδέσμευτο διεθνή χαρακτήρα του. Με βάση την αρχή του ότι δεν είναι κομματικός ούτε αντικομματικός σχηματισμός, καλείται να επιβεβαιώσει το χαρακτήρα του ως κοινωνικής δύναμης κριτικής και παρέμβασης. Καλείται να κρίνει την πολιτική θέση των κομμάτων έναντι της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης του κεφαλαίου και του μιλιταρισμού. Αυτό το μέγα ζήτημα το κρίνει σε συνδυασμό με την πολεμική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Αυτό σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων η υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση συμπλέκεται με τους επεμβασίες του ΝΑΤΟ. Η ίδια απέδειξε ομόφωνα ότι είναι ομοτράπεζος εταίρος του ΝΑΤΟ με επικυρίαρχο τις ΗΠΑ.

***

Το κίνημα ειρήνης ως αντιιμπεριαλιστικό, αντιμιλιταριστικό, αντικομφορμιστικό κίνημα καλείται να κρίνει τη συμπεριφορά των κομμάτων έναντι του ενιαίου ευρω-ατλαντικού συνασπισμού υπαρκτής ΕΕ και ΝΑΤΟ. Καλείται να επιβεβαιώσει την αρχή του ότι δεν ταυτίζεται με τα κόμματα, αλλά διασταυρώνεται με αυτά σε ένα συνεχή αντιφατικό κύκλο. Το κριτήριό του συνοψίζεται στο ποιος στάθηκε σταθερά πολέμιος απέναντι στην ευρω-ατλαντική πολεμική επέμβαση του ΝΑΤΟ και της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης και ποιοι προσπαθούν να την κουκουλώσουν με το διάφανο πέπλο μιας αγοραίας αντιπολεμικής λεξι-λαγνείας. Ποιος ζήτησε και ζητά σταθερά τη διάλυση του ΝΑΤΟικού μιλιταριστικού συνασπισμού και ποιοι τον κρίνουν αναγκαίο έστω και προσωρινά. Ποιος ζητά την απεμπλοκή της χώρας από το ΝΑΤΟ και ποιοι είτε την αρνούνται είτε τη θεωρούν προσωρινά αναγκαία. Ποιος χαρακτηρίζει σταθερά την υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση ως φωλιά λεόντων και ποιοι τη θεωρούν αναγκαία. Ποιος αποκλείει την πιθανότητα μετατροπής της από δολοφονική συμμαχία του κεφαλαίου με το μιλιταρισμό σε εστία ειρήνης και προόδου και ποιοι επιμένουν να βολεύονται τη ζεστή αγκαλιά των τροφείων της. Ποιος επιζητά την αποδέσμευση της Ελλάδας από τον μιλιταριστικό ιμπεριαλισμό της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης και ποιοι, αντίθετα, επιζητούν την ολοκλήρωσή του.

Με λίγα λόγια, το κίνημα ειρήνης καλείται να επιλέξει μεταξύ των κομμάτων που στήριξαν και στηρίζουν την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση, με το χρυσωμένο χάπι ότι θα την αλλάξουν και του μοναδικού κόμματος που σταθερά και ξάστερα ζητά τη διάλυσή της.

***

Ο αδέσμευτος χαρακτήρας του ειρηνιστικού κινήματος τού επιβάλλει να έχει μια καθαρή και ανοιχτή δημόσια παρέμβαση στις ευρωεκλογές. Οι μαχήτριες κι οι μαχητές του οφείλουν να μιλήσουν ανοιχτά και δημόσια σύμφωνα με τις αρχές του κινήματός τους. Με απλά και καθαρά λόγια οφείλουν να εξηγήσουν στον κάθε απλό Ελληνα πολίτη τι σημαίνει ειρήνη και τι πόλεμος. Ποιοι χρησιμοποιούν στα λόγια την ειρήνη για να σκεπάσουν φιλοπόλεμες πράξεις και ποιος αγωνίζεται σταθερά γι' αυτήν. Εάν οι μαχήτριες κι οι μαχητές του ειρηνιστικού κινήματος δεν το πράξουν αυτό με δύναμη ψυχής, τότε θα γίνουν το σαμάρι κάθε κρυφού και φανερού πολεμοκάπηλου επιβήτορα. Περισσότερο, θα χλευαστούν ως οι ηλίθιοι της ιστορίας. Στον αγώνα αυτό δεν υπάρχουν συμβιβασμοί, όπως ακριβώς δεν υπάρχει συμβιβασμός στην πολεμική καταστροφή και γενοκτονία της Γιουγκοσλαβίας από το ευρωατλαντικό ιμπεριαλιστικό σύμπλεγμα ΝΑΤΟ και υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μπλερ, Ζοσπέν, Σρέντερ, Ντ' Αλέμα, όλα τα μπουμπούκια της χτεσινής ειρηνιστικής αντισοβιετικής συνομοταξίας πατούν πάνω στο ματωμένο κορμί της Γιουγκοσλαβίας. Συζητούν ασυστόλως περί ειρηνευτικών σχεδίων και ταυτόχρονα βομβαρδίζουν ανηλεώς τη Γιουγκοσλαβία. Οι εγχώριοι ομογάλακτοί τους, σοσιαλιστές, νεοαριστεροί και σοσιαλδημοκράτες, όλοι οι σοσιαλπροδότες ανησυχούν μήπως και η συνεχιζόμενη πολεμική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία βλάψει ανεπανόρθωτα την "ευρωπαϊκή προοπτική". Τρομάρα τους!

Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

Καταβάλλονται σοβαρές προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών στην

Καταβάλλονται σοβαρές προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών στην αγροτική οικονομία

Εδώ και 50 χρόνια, η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει το πρόβλημα του εμπάργ

Εδώ και 50 χρόνια, η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει το πρόβλημα του εμπάργκο, που έχει επιβληθεί σε βάρος της από τις ΗΠΑ. Είναι γνωστό ότι, σήμερα, το εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο ελέγχεται από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οργανισμούς που διευθύνονται, σχεδόν εξ ολοκλήρου, από την Ουάσιγκτον



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ