ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Μάη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στη μνήμη της αγωνίστριας ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΣΙΔΕΡΗ,που πέθανε στις 6 Μάη 1999 και αντί για στεφάνι στον τάφο της, συναγωνιστές της, μέλη του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Τούμπας Θεσσαλονίκης, προσφέρουν 12.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Εκλεισαν 12 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΣΩΤΗΡΗ ΑΛΕΞΑΤΟΥ,μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Γεωργία και τα παιδιά του Ανδρέας και Γιάννης προσφέρουν 20.000 δρχ. στη ΝΕ Αχαϊας για τις ευρωεκλογές, 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", που ήταν ο καθημερινός του σύντροφος και 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν στις 18 Μάη από το θάνατο του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Ν. ΠΑΡΛΑΚΟΓΛΟΥ.Γεννήθηκε στο χωριό Θηριόπετρα Αρδαίας το 1940. Εφτά χρονών στον Εμφύλιο, πήγε με άλλα Ελληνόπουλα στην Ουγγαρία, όπου έμεινε σε όλη τη διάρκεια του πολέμου. Το 1954 συναντήθηκε στην Τασκένδη με τους πολιτικούς πρόσφυγες γονείς του. Τελείωσε εκεί επαγγελματική σχολή και έγινε επιπλοποιός. Ως το 1985, που επέστρεψε στην πατρίδα, δούλεψε σε διάφορες δουλιές. Στην Ελλάδα, εργάστηκε στο Δήμο Συκεών Θεσσαλονίκης. Ηταν φιλήσυχος χαρακτήρας, καλός οικογενειάρχης και θερμός υποστηριχτής της πολιτικής του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η μητέρα του Αναστασία πρόσφερε 5.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

* * *

Ο ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΡΗΤΟΣ (φωτογραφία) γεννήθηκε το 1900 στα Ανω Βοδενά Βουλγαρίας. Το 1922 οργανώθηκε στο ΚΚ Βουλγαρίας. Το 1925 ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα. Πρωτοστάτησε σε όλους τους αγώνες της Γουμένισσας, όπου ζούσε. Το Μάη του 1942 ήταν με την ανταρτοομάδα "Αθανάσιος Διάκος". Στον Εμφύλιο, από το 1946, ήταν μαχητής του ΔΣΕ.

Πνίγηκε το 1953 ψαρεύοντας στον ποταμό Τσιρτσίκ του Ουζμπεκιστάν.

Ο ΔΗΜΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΣ (γερο - Δήμος) από το χωριό Πλαγιά Παιονίας Κιλκίς, εξόριστος τον Αϊ Στράτη, το 1941 πρωτοστάτησε στη δημιουργία πυρήνα του ΚΚΕ στα χωριά της Παιονίας και στην ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας του Αξιού στα "Στενά της Τσιγγάνας".

Το 1942 τον δολοφόνησαν χωροφύλακες.

Στη μνήμη τους προσφέρω στο ΚΚΕ 20.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ Γουμένισσας Κιλκίς.

Θανάσης Ρήτος

* * *

Με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατο του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΤΣΕΡΚΕΤΖΙΔΗ,μέλους του ΚΚΕ, η γυναίκα του Ευθυμία προσφέρει 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ Γουμένισσας.

* * *

Ο Νίκος και η Μαριάνθη Χαλεπλή προσφέρουν 25.000 δρχ. στη ΝΕ Πέλλας και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" για τις ευρωεκλογές, στη μνήμη της κόρης τους ΧΑΡΟΥΛΑΣ ΧΑΛΕΠΛΗ,η οποία γεννήθηκε στις 17 Μάη 1940 και πέθανε στις 12 Ιούλη 1963 στην Τασκένδη.

* * *

Στη μνήμη του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΣΜΙΔΗ,του οποίου η καρδιά έπαψε να χτυπάει στις 20 Μάρτη 1999, η γυναίκα του Βέρα, τα παιδιά του και τα εγγόνια του προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σταυροχωρίου, 40.000 δρχ. και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Πέρασαν τριάμισι χρόνια από το θάνατο του αδελφού μας ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΦΩΤΙΑΔΗ,λοχαγού του ΔΣΕ, από το Μεταξοχώρι Κιλκίς. Και 9 χρόνια από το θάνατο της συζύγου του ΦΡΟΣΩΣ.

Στη μνήμη τους καθώς και στη μνήμη των γονιών μας ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ και ΛΕΜΟΝΙΑΣ,που πέθαναν πριν από 13 χρόνια, προσφέρουμε 10.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές και 10.000 δρχ. για τον ηρωικό λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Χαράλαμπος και Σπύρος και οι κόρες του Δημ. Φωτιάδη

* * *

Στη μνήμη του πατέρα μας ΣΤΑΘΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ,που έζησε πολιτικός πρόσφυγας ως το 1976 στην Πολωνία. Και της μητέρας μας ΕΥΣΤΑΘΙΑΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ,η οποία "φιλοξενήθηκε" στα κρατητήρια στα "πέτρινα χρόνια". Καθώς και στη μνήμη των θείων μας ΔΗΜΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ,ο οποίος για τις ιδέες του φυλακίστηκε για 19 χρόνια και ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ,ο οποίος μετά τον Εμφύλιο έζησε παράνομος ως το 1967, πιάστηκε από τη χούντα και κλείστηκε στις φυλακές, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μελισσίων, 30.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

Κώστας και Γιώργος Δημόπουλος

* * *

Ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΙΚΗΣ (Σίφουνας) πολέμησε τους κατακτητές ως αξιωματικός του ΕΛΑΣ. Το μεταβαρκιζιανό κράτος τού το "ανταπέδωσε" με βασανιστήρια και 19 χρόνια φυλακή.

Με τη συμπλήρωση 7 χρόνων από το θάνατό του στις 24 Μάη, η γυναίκα του Δήμητρα Μπουρίκα προσφέρει στη μνήμη του, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Κωνσταντίνου" Ηλιούπολης, 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Πέρασε ένας χρόνος από τις 24 Μάη 1998, που έπαψε να χτυπά η φλογερή καρδιά του αγωνιστή, κομμουνιστή ΜΙΧΑΛΗ Νικ. ΤΣΑΜΕΤΗ.Γεννήθηκε το 1922 στο χωριό Τρίκωμο (Ζάλοβο) Γρεβενών. Από εκεί ξεκίνησε και η αντιφασιστική δράση του. Το Νοέμβρη του 1941 οργανώνεται στο ΕΑΜ, αργότερα πέρασε στην ΕΠΟΝ και το Σεπτέμβρη του 1943 εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ.

Μετά την Απελευθέρωση διώχτηκε και το Σεπτέμβρη του 1946 κατέφυγε στο ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες, τραυματίστηκε και έχασε το δεξί χέρι του. Από το φθινόπωρο του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Εκεί δούλεψε φιλότιμα στην παραγωγή και βραβεύτηκε επανειλημμένα για τη συνειδητή δουλιά του.

Επαναπατρίστηκε το 1979 με την οικογένειά του και πρόσφερε τις υπηρεσίες του στο μηχανισμό της ΚΟ Αθήνας, στις οργανώσεις της Καλλιθέας και αργότερα στην ΚΟΒ Περισσού, ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές 10.000 δρχ. και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η σύζυγός του Παναγιώτα

Τα παιδιά του και τα εγγόνια του.

* Ως φόρο τιμής στη μνήμη του αγαπητού μας Μιχάλη Τσαμέτη προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

Οι οικογένειες Κωνσταντίνου Ντόλα, Νικολάου Τσάγκα, Ευάγγελου Ακρίτα

* * *

Στα 74 χρόνια της έχασε τη μάχη με την επάρατη αρρώστια στις 7 Απρίλη 1999, η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Κ. ΜΑΚΡΗ.Μια ζωή με πλούσιο και αδιάκοπο αγωνιστικό και οικογενειακό περιεχόμενο. Γεννήθηκε στο χωριό Κέδρος Καρδίτσας και το πατρικό της όνομα ήταν Κουτσούμπα.Εφηβη την συνεπήρε ο μεγάλος αγώνας του ΕΑΜ. Ανέπτυξε αξιόλογη δράση από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Η μεταβαρκιζιανή τρομοκρατία δυνάμωσε την αγωνιστική της διάθεση, αφού έζησε το φρικτό βασανισμό και την άγρια δολοφονία συγχωριανών της αγωνιστών.

Το 1948 κατατάχτηκε στο ΔΣΕ και για τη δράση της και την πολιτική δραστηριότητα ανάμεσα στις συναγωνίστριές της του τμήματος στο οποίο ανήκε, ονομάστηκε λοχίας.

Στα 30 χρόνια προσφυγιάς στην Τασκένδη, ως μέλος του ΚΚΕ, έπαιρνε δραστήριο μέρος στη ζωή του Συλλόγου των Πολ. Προσφύγων. Εργάστηκε στην παραγωγή και τιμήθηκε με το Μετάλλιο "Λένιν". Παντρεύτηκε τον Κώστα Μακρή και απέκτησαν δύο κόρες, την Ηλέκτρα και τη Μάρθα. Η Ηλέκτρα έπεσε θύμα αυτοκινητικού δυστυχήματος, γεγονός που συντέλεσε στον κλονισμό της υγείας της και τον επώδυνο θάνατό της.

Με αμείωτη θλίψη και πόνο προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, που πάντα με πάθος υπερασπιζόταν.

Ο σύζυγός της Κώστας Μακρής

Η κόρη της Μάρθα

* * *

Ο παλαίμαχος αγωνιστής, αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή και μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ,που πέθανε στις 27 Φλεβάρη 1999, ήταν συνδικαλιστικό και κομματικό στέλεχος. Γεννήθηκε το 1911. Καταγόταν από την Τουρκία. Το 1922 ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα. Από μικρός γνώρισε τα βάσανα και τις ταλαιπωρίες της αγροτικής ζωής, γι' αυτό και έφηβος εντάχθηκε στους λαϊκούς αγώνες. Σε ηλικία 15 χρόνιων άρχισε να δουλεύει στα καπνομάγαζα της Νιγρίτας. Το 1933 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και το 1940 πέρασε στο ΚΚΕ, στο οποίο έμεινε πιστός έως το θάνατό του. Ο πόλεμος του 1940 τον βρίσκει να πολεμάει στα σύνορα του Μπέλλες. Μετά την κατάρρευση του μετώπου, επέστρεψε στην παλιά δουλιά του. Πολύ νωρίς εντάχθηκε στο ΕΑΜ και πήρε το δρόμο του βουνού. Ηταν ομαδάρχης στο 19ο Σύνταγμα Κερδυλλίων του ΕΛΑΣ ως την Απελευθέρωση.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας πιάστηκε, ξυλοκοπήθηκε, φυλακίστηκε και αναγκάστηκε να καταφύγει στην Κομοτηνή. Εκεί συνδέθηκε με την Κομματική Οργάνωση, δούλεψε στις γραμμές της και αργότερα πήρε και πάλι το δρόμο του βουνού. Εντάχθηκε στα τμήματα του ΕΛΑΣ. Στάλθηκε στη Σχολή Αξιωματικών και ονομάστηκε ανθυπολοχαγός. Ανέλαβε διμοιρίτης σε μονάδα της 6ης Μεραρχίας.

Με την υποχώρηση του ΔΣΕ πέρασε στη Βουλγαρία και από το 1950 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία.

Επαναπατρίστηκε το 1980 και εγκαταστάθηκε στο Λαγκαδά. Συνέχισε τον αγώνα του ως μέλος του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Αθηνά και τα παιδιά του Σάββας και Ευαγγελία προσφέρουν 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", 5.000 δρχ. στο περιοδικό της ΠΕΕΠΠ, 5.000 δρχ. στο Περιοδικό της Εθνικής Αντίστασης και 15.000 δρχ. στο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Λαγκαδά.

* * *

Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ γεννήθηκε στο χωριό Κολχίδα Κιλκίς το 1923. Το 1942 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και το 1943 πέρασε στην ΕΠΟΝ και στον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος δυο φορές σε αποστολή ΕΛΑΣιτών στα Κρούσια ως την Απελευθέρωση. Το Φλεβάρη του 1947, το κύμα τρομοκρατίας που αγκάλιασε όλη τη χώρα, τον υποχρέωσε να καταφύγει στα τμήματα του ΔΣΕ στα Κρούσια. Μαχητής στο Συγκρότημα Εφραιμίδη, πήρε μέρος σε μάχες από τα Κρούσια ως το Παγγαίο Σερρών και το Μπέλλες στην περιοχή του Κιλκίς. Τραυματίστηκε, νοσηλεύτηκε σε Νοσοκομείο του ΔΣΕ και επέστρεψε στο τμήμα του. Τραυματίστηκε και πάλι, βαριά αυτή τη φορά. Εχασε τα μάτια του και τα δυο χέρια του. Πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία, βοηθούσε όσο μπορούσε την εκεί οργάνωση των Πολιτικών Προσφύγων και ήταν μέλος της Επιτροπής της. Παντρεύτηκε και απέκτησε ένα γιο.

Επέστρεψε στο χωριό του, την Κολχίδα, το 1991. Ηταν μέλος της ΚΟΒ του χωριού του και του Παραρτήματος της ΠΕΕΠΠ.

Πέθανε στις 30 Γενάρη 1996.

Στη μνήμη του ο γιος του Μπέλος Μαυροκεφαλίδης πρόσφερε 10.000 δρχ. στο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Κιλκίς και 10.000 δρχ. στην ΚΟ Κιλκίς για τις ευρωεκλογές.

* * *

H ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΑΡΑΚΙΔΑ,το γένος Κόκκινου από το Μοναστηράκι Δωρίδας, που πέθανε στις 24 Απρίλη 1999, καταγόταν από οικογένεια αγωνιστών, για τη συμμετοχή της τόσο στην Εθνική Αντίσταση, όσο και στο ΔΣΕ υπέστη διώξεις, φυλακίσεις και εξορίες. Στους αγώνες έχασε δυο αδέρφια της. Τον Νίκο και τον Θανάση.

Ως το τέλος της ζωής της παρέμεινε πιστή στις αξίες και τα πανανθρώπινα ιδανικά του αγώνα.

Το 40ήμερο μνημόσυνό της θα γίνει την Κυριακή 30 Μάη στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου.

Στη μνήμη της προσφέρω 10.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

Ο σύζυγός της Γρηγόρης Χαρακίδας

* * *

Στη μνήμη της γιαγιάς μου ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΣΠΑΝΟΥ,αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και στη μνήμη της μητέρας μου ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑΣ ΣΠΑΝΟΥ,που πέθανε το 1967, προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.

Γιώργος Ν. Σπανός

* * *

Τέσσερα χρόνια και 4 μήνες πέρασαν από τότε που έφυγες από κοντά μας για πάντα ΚΩΣΤΑ.Πολέμησες στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και στην Κατοχή αγωνίστηκες από τις γραμμές του ΕΑΜ για την απελευθέρωση της πατρίδας. Εγινες μέλος του ΚΚΕ για να προσφέρεις ακόμα περισσότερα στον αγώνα. Τραυματίστηκες στα Δεκεμβριανά και οι μεταπελευθερωτικές κυβερνήσεις της Δεξιάς, το 1947, σε έστειλαν εξορία, όπως και χιλιάδες άλλους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του αξέχαστου αγωνιστή ΚΩΣΤΑ ΛΙΤΣΑ και των συντρόφων του, που πέρασαν μαζί όλα τα δύσκολα χρόνια, ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ,ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΕΡΜΕΓΚΑ,ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΚΟΤΖΟΥ,ΦΙΛ. ΜΑΥΡΙΚΗ και του καπετάν ΚΩΣΤΑ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ,που τους έσωσε τότε το 1955 με το καϊκι του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέας Κυψέλης, 20.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

Οικογένεια Κ. Λίτσα

* * *

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΜΠΙΚΙΝΗ η οικογένειά του προσφέρει για τις ευρωεκλογές στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κάτω Χαλανδρίου, 10.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου μας και αξέχαστου αγωνιστή συντρόφου και πατέρα ΝΤΙΝΟΥ ΚΑΠΕΛΛΑ και για την ονομαστική γιορτή του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 40.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Νεάπολης.

Κατίνα Καπέλλα, Θανάσης Καπέλλας

* * *

Συμπληρώνονται σήμερα, 23 Μάη, 40 μέρες από το θάνατο του αγωνιστή καλλιτέχνη ΒΑΣΙΛΗ ΡΟΓΚΟΤΗ.Από τα μαθητικά χρόνια του εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ. Στην Κατοχή, αρχικά πήρε μέρος σε διάφορες φοιτητικές ομάδες, που αντιστέκονταν στους κατακτητές. Για τη δράση του αυτή πιάστηκε με άλλους συμφοιτητές του και κλείστηκε στο στρατόπεδο "Παύλου Μελά". Το Μάρτη του 1942 εντάσσεται στο ΕΑΜ και συνεχίζει τη δράση του, ενώ συγχρόνως αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Πήρε μέρος στη μάχη της Ηλεκτρικής Εταιρείας και η τόλμη του ήταν τέτοια που οι σύντροφοί του τον αποκαλούσαν "το παλικάρι της Αντίστασης". Με την επικράτηση του ΕΑΜ στη Θεσσαλονίκη διορίστηκε διοικητής του 9ου τμήματος Βαρδαρίου. Μετά τη Βάρκιζα, ως δικηγόρος, παρέχει δωρεάν νομικές υπηρεσίες σε κρατούμενους αγωνιστές. Στον Εμφύλιο κατατάσσεται στο ΔΣΕ. Στο πλευρό του βρέθηκε και η πρώτη συντρόφισσά του Ελευθερία Περπερή, στέλεχος της ΕΠΟΝ, που αργότερα σκοτώθηκε σε μάχη στην περιοχή Νιγρίτας. Η λήξη του Εμφυλίου τον βρήκε στη Γιουγκοσλαβία, όπου παρέμεινε επί μία δεκαετία. Οταν κατάφερε να επαναπατριστεί τον περίμεναν νέες περιπέτειες και διωγμοί. Του είχαν στερήσει την ελληνική ιθαγένεια, ο δε Δικηγορικός Σύλλογος τον είχε διαγράψει από μέλος του.

Το 1961 τελικά απέκτησε τα παραπάνω δικαιώματά του, ξανάρχισε να δικηγορεί και να ασχολείται με τη ζωγραφική, ενώ παρέμεινε πιστός ως το τέλος της ζωής του στα δημοκρατικά ιδεώδη.

Στη μνήμη του προσφέρω 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.

Η σύζυγός του Ελένη Ρογκότη

* * *

Στη μνήμη του συναγωνιστή μου ΑΛΕΚΟΥ ΚΟΛΙΓΙΑΝΝΗ,μέλους του ΚΚΕ, από την Ελλοπία Θηβών, προσφέρω 10.000 δρχ., μέσω ΚΟ Μαγνησίας για τη μάχη των ευρωεκλογών.

Γιώργος Σκλιάς, Νέα Ιωνία Μαγνησίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ