ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Μάη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Είναι η ώρα του ΚΚΕ

Του Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ

Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων του κατεστημένου συγκλίνει, άλλη μια φορά, στην ίδια, πάγια, επιδίωξη: Ο λαός, οι εργαζόμενοι, να οδηγηθούν στις κάλπες του Ιούνη μέσα από ένα βομβαρδισμό άθλιας και προσβλητικής προπαγάνδας, μέσα από τα "συνήθη" εκβιαστικά διλήμματα, μέσα από φτηνές και γελοίες προσωπικές αντιπαραθέσεις. Πιστεύουν ότι άλλη μια φορά θα καταφέρουν με αυτές τις μεθόδους να σπείρουν σύγχυση, να κουκουλώσουν τις εγκληματικές ευθύνες για τα δεινά του λαού και του τόπου, να αποκοιμίσουν συνειδήσεις, να τρομοκρατήσουν και να υφαρπάξουν τη λαϊκή ψήφο. Ετσι ώστε την επομένη των εκλογών, χωρίς "σοβαρά προβλήματα" από τη λαϊκή ετυμηγορία, να συνεχίσουν από κοινού να υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και να στηρίζουν την πολιτική των πολεμοκάπηλων του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ.

* * *

Κι όμως αυτή η εκλογική αναμέτρηση δεν είναι όπως οι προηγούμενες και η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων μπορεί να αγγίξει και επηρεάσει λιγότερο τις λαϊκές μάζες. Ο βρώμικος πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, εκτός των άλλων, έχει επιδράσει καταλυτικά στις συνειδήσεις, έχει γκρεμίσει μύθους και έχει καταρρίψει αυταπάτες δεκαετιών.

  • Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος κατά του γιουγκοσλαβικού λαού, χωρίς κανένα πρόσχημα και καμία "νομιμοποίηση", κατέδειξε σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα, που ήταν ίσως εγκλωβισμένα στην κυρίαρχη ιδεολογία, ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι η "συμμαχία" που διασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά αντίθετα είναι το ίδιο το πρόσωπο του πολέμου, η συμμορία των φονιάδων των λαών. Δεν μπορεί, με άλλα λόγια, να γίνει αποδεκτή, τουλάχιστον όσο πριν τον πόλεμο, η προπαγάνδα των δύο μεγάλων κομμάτων ότι το ΝΑΤΟ μας προφυλάσσει από τον πόλεμο και μας εξασφαλίζει την "ησυχία μας".
  • Η Ευρωπαϊκή Ενωση, με την πλήρη στήριξη και απόλυτη ταύτιση στον πόλεμο, χρεοκόπησε και γελοιοποιήθηκε στα μάτια των λαών της. Αντιλαμβάνονται πλέον όλο και περισσότεροι ότι τίποτα καλό δεν έχουν να περιμένουν από αυτό το οικοδόμημα, τη δικτατορία των πολυεθνικών. Και βέβαια δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες του τύπου ότι με την "πολιτική ενοποίηση" και την ΚΕΠΠΑ, το ΕυρωΝΑΤΟ δηλαδή, η ΕΕ θα είναι καλύτερη για τους λαούς της. Οποια επιπλέον δύναμη αποκτά είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα την στρέφει κατά των λαών που θα τολμήσουν να αντισταθούν.
  • Τα κόμματα της πλουτοκρατίας, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στήριξαν την εγκληματική πολιτική των ΝΑΤΟικών δολοφόνων, ψελλίζοντας μόνο ορισμένες ανώδυνες φραστικές "αντιρρήσεις", κάτω από την καθολική λαϊκή αντίθεση στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς. Οχι μόνο δεν έβγαλαν τα αναγκαία συμπεράσματα, αυτά που έβγαλε η πλειοψηφία του λαού, αλλά επιμένουν στους "μονόδρομους" της υποτέλειας και αμερικανοδουλίας. Χωρίς κανένα δισταγμό πρόσφεραν γην και ύδωρ στη σύγχρονη αυτοκρατορία του εγκλήματος και μετέτρεψαν τη χώρα σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών ταγμάτων θανάτου, ντροπιάζοντας τον ελληνικό λαό, που με πολλούς τρόπους ενίσχυσε τις γραμμές του αντιπολεμικού αντιΝΑΤΟικού κινήματος.

* * *

Ταυτόχρονα διαγκωνίζονται για το ποιος θα εκφράσει με τον καλύτερο τρόπο και θα παρουσιάσει τις αποτελεσματικότερες ιδέες και σχέδια για τη λεηλασία των γειτονικών λαών, πάνω στα ερείπια του πολέμου. Πρόκειται για την αποτρόπαια επιχείρηση που φέρει τον κωδικό "ανασυγκρότηση των Βαλκανίων", έχοντας πλήρως αποδεχτεί τις βασικές "αρχές" του γερμανικού "προγράμματος σταθερότητας", που θέλει τη μετατροπή των βαλκανικών χωρών σε προτεκτοράτα της Δύσης.

Η υποκριτική "απογοήτευσή" τους για τη στάση της ΕΕ στον πόλεμο συνοδεύεται από προτάσεις "να πάμε πιο γρήγορα στην ΚΕΠΠΑ και την πολιτική ενοποίηση της ΕΕ".

Επίσης, προσπαθούν να ανακαλύψουν ανύπαρκτες διαφορές στην πολιτική τους, τη στιγμή που τα λαϊκά στρώματα γνωρίζουν πολύ καλά, και πως το έχουν πληρώσει ακριβά, ότι από κοινού στηρίζουν τους πυλώνες της αντιλαϊκής επίθεσης: Ιδιωτικοποιήσεις, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, λιτότητα στον αιώνα τον άπαντα, γκρέμισμα ασφαλιστικού κ. ο. κ.

* * *

Σε αυτές τις εκλογές μπορεί, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, να γίνει το μεγάλο άλμα, που να σηματοδοτήσει την απαρχή για την ήττα του κυρίαρχου μπλοκ εξουσίας, όπως και να γίνουν αφετηρία για έναν άλλο συσχετισμό δύναμης και για την εφαρμογή μιας πολιτικής προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων.

Βασική προϋπόθεση είναι να απεγκλωβιστούν ευρύτερα τμήματα των λαϊκών μαζών από τις λογικές του "μονόδρομου" και του ρεαλισμού της υποταγής. Δεν μπορεί να είναι μονόδρομος ο δρόμος της δυστυχίας, της φτώχειας και του πολέμου. Και σε αυτές τις εκλογές υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες από άλλες φορές. "Οταν ο λαός θέλει, μπορεί". Σε αυτό ακριβώς συγκεντρώνει την προεκλογική δράση του το ΚΚΕ. Η πρόσκληση - πρόκληση που απηύθυνε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα ήταν σαφής: "Εμείς λέμε στον ελληνικό λαό: Πέταξε από πάνω σου, στη μεγάλη σου πλειοψηφία, παγιωμένες απόψεις και προκαταλήψεις ότι πρέπει να ψηφίζεις κόμματα - εξουσίες ή κόμματα που είναι ανεκτά αν θέλετε από τους κύκλους της εξουσίας".

Οσοι αντιστέκονται, όσοι αναζητούν δρόμους που να μπουν φρένο στην πολιτική που τρέφει τα κέρδη της πλουτοκρατίας, της ίδιας πολιτικής που φέρνει τον πόλεμο, οφείλουν μέσα στην κάλπη να χρησιμοποιήσουν πραγματικά και όχι άσφαιρα πυρά. Και μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα με την πολιτική του ΚΚΕ, αλλά δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσουν ότι η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η πιο "καλή σφαίρα" που πλήττει στο "κέντρο" την εγκληματική πολιτική που εφαρμόζεται.

Αντίθετα, μπορεί κανείς να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι ψηφίζοντας το κόμμα του Μάνου, του Σαμαρά, τον ΣΥΝ, κόμματα που στηρίζουν ή ανέχονται την πορεία στην ΟΝΕ, την ενσωμάτωση στην ΕΕ, ψηφίζει ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική και στέλνει μήνυμα αντίστασης ή έστω διαμαρτυρίας; Μπορεί να ισχυριστεί ότι πιάνει τόπο η ψήφος του και θα μετρήσει την επόμενη μέρα των εκλογών προς όφελος των αγώνων και των συμφερόντων του; Με αυταπάτες για αντιμετώπιση των προβλημάτων με άλλης μορφής διαχείριση της πορείας προς την ΟΝΕ, τίποτε δε θα αλλάξει προς όφελος του λαού. Οπως δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο, για το λαό, η κατάσταση, αν επιτευχθεί η ΚΕΠΠΑ και η Πολιτική Ενωση, όπως προβάλλει το ΔΗΚΚΙ, και μάλιστα ως αντίβαρο στις ΗΠΑ.

* * *

Δεν μπορεί να μην αναφερθεί πως θα αποτελούσε βέβαια επιτυχία των κομμάτων αυτής της εξουσίας και επιβράβευση της αντιλαϊκής πολιτικής, αν το βράδυ της 13ης Ιούνη διαπιστώσουν περιχαρείς να βγαίνουν αλώβητοι από τη λαϊκή ετυμηγορία, ή έστω, όσο και αν ακούγεται σκληρό, ότι η αλήθεια είναι πως ενδεχόμενη διατήρηση των δυνάμεων διαχείρισης του συστήματος - ανεξάρτητα χρώματος - θα εκληφθεί ως το "πράσινο φως" για τη συνέχιση με πιο ταχείς ρυθμούς της ίδιας πολιτικής, που ήδη την έχουν πληρώσει βαρύτατα τόσο η χώρα όσο και ο λαός. Και αυτό χρειάζεται να επισημανθεί με έμφαση στους εργαζόμενους και στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Υπάρχει συσσωρευμένη πείρα, η οποία συνηγορεί ότι μπορεί να γίνει κατανοητή αυτή η αλήθεια και να υπάρξει η απάντηση που πρέπει και χρειάζεται από τις λαϊκές μάζες. Στο κάτω κάτω της γραφής όσοι επέλεγαν σε παλιότερες εκλογές να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους ή την αντίστασή τους μέσω διαφόρων πολιτικών σχημάτων που δημιουργήθηκαν από τα σπλάχνα του πολιτικού συστήματος, μάλλον θα πρέπει να το έχουν μετανιώσει, γιατί διαπίστωσαν ότι η ψήφος τους μέτρησε στο μεγάλο σεντούκι της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι, λοιπόν, η ώρα του ΚΚΕ.

Οσοι αντιστέκονται, όσοι αναζητούν δρόμους να μπουν φρένο στην πολιτική που τρέφει τα κέρδη της πλουτοκρατίας, της ίδιας πολιτικής που φέρνει τον πόλεμο, μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα με την πολιτική του ΚΚΕ, αλλά δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσουν ότι η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η πιο "καλή σφαίρα" που πλήττει στο "κέντρο" την εγκληματική πολιτική που εφαρμόζεται


Η ΠΑΛΛΑΪΚΗ αντίθεση στη ΝΑΤΟική επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας, η συντριπτική καταδίκη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του μαζικού κινήματος, η ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές, είναι τα ελπιδοφόρα μηνύματα που δίνουν τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην περιοχή του Δήμου Λάρισας από την εταιρία ΔΗΜΕΛ και αρκετά στοιχεία της δημοσιεύτηκαν, ήδη, στην τοπική εφημερίδα "Ελευθερία" (σελίδες 10 - 11)

ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία φαίνεται να τον θεωρούν ως κατάλληλη ευκαιρία για να εξαπολύσουν έναν ακόμα πόλεμο. Αυτή τη φορά πρόκειται για πόλεμο κατά της λογικής, αλλά και κατά εκείνων των εννοιών και αξιών, που, έτσι κι αλλιώς, η άρχουσα τάξη ποτέ δεν έπαψε να φιλοδοξεί να τις μολύνει, να τις αποστεώσει και να αναποδογυρίσει το πραγματικό τους περιεχόμενο. Η "νέα τάξη" έχει διάφορους τρόπους να μιλά για τον εαυτό της. Εχει, όμως, έναν μόνο τρόπο για να επιβάλει τον εαυτό της: το έγκλημα(σελίδες 12 - 13)

"ΨΗΦΙΣΤΕ ΜΑΣ για να σας... συντρίψουμε!" Αυτό είναι το μήνυμα που ουσιαστικά στέλνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προς τα λαϊκά στρώματα, ενόψει των ευρωεκλογών της 13ης Ιούνη, ανεξάρτητα από τα ίδια τα λόγια και τις συγκεκριμένες δηλώσεις που διατυπώνουν διάφοροι κυβερνώντες. Τα κυβερνητικά σχέδια για τη μετά τις εκλογές περίοδο είναι τόσο καθαρά, που μοναδική προοπτική για τους εργαζόμενους της χώρας είναι η αποφασιστική καταδίκη των κομμάτων του δικομματισμού και των άλλων εραστών της ΟΝΕ και της ΕΕ και η δυναμική ενίσχυση του ΚΚΕ (σελίδα 15)

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ που οι δολοφονικές δυνάμεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ βομβαρδίζουν το λαό της Γιουγκοσλαβίας, ένας άλλος βομβαρδισμός, αυτός μέσα στη χώρα μας, επιχειρείται να περάσει απαρατήρητος. Ο βομβαρδισμός που κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας πραγματοποιούν ενάντια στην Παιδεία, στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς. Οι πρόσφατες "φιλότιμες" προσπάθειες του φιλοκυβερνητικού Τύπου, να καλλωπίσει την άθλια εικόνα του αντιεκπαιδευτικού εγχειρήματος της κυβέρνησης, εξαίροντας μάλιστα τις υποτιθέμενες"παραχωρήσεις" της προς τους μαθητές της Β Λυκείου, προκαλούν θυμό και αγανάκτηση σε όσους γνωρίζουν από κοντά το δράμα των μαθητών και των οικογενειών τους (σελίδες 34 - 35)

ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ είναι οι συνέπειες στους κλάδους ένδυσης - υπόδησης από την είσοδο της χώρας στην ΕΟΚ (τη μετέπειτα Ευρωπαϊκή Ενωση) και την υλοποίηση των κατευθύνσεων που αυτή επέβαλε και έσπευσαν να ακολουθήσουν τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ. Η ευρωπαϊκών προδιαγραφών "κρίση" στους κλάδους συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, στην πορεία προς την Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση και θα συνεχιστεί και μετά από αυτή, στο όνομα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, της συγκέντρωσης του συνόλου της παραγωγικής δραστηριότητας σε λίγα πολυεθνικά μεγαθήρια(σελίδες 38 - 39)

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ βρέθηκαν ο Κιμ Χιονγκ Τζουν, υπεύθυνος για την Ανατολική Ευρώπη του διεθνούς τμήματος του κόμματος Εργατών της ΛΔ Κορέας και ο Κιμ Μιονγκ Χο, μέλος του διεθνούς τμήματος. Ο "Ρ" τους συνάντησε και συζήτησε μαζί τους για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα τους μετά τις αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές, που την έχουν πλήξει τα τελευταία χρόνια, καθώς και την πρόσφατη ένταση στις σχέσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας Κορέας με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία (σελίδες 44 - 46)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ