Οι "βαριές εκφράσεις" και οι "υψηλοί τόνοι" επιστρατεύονται, για να συγκαλύψουν την ανυπαρξία διαφορών με την κυβερνητική πολιτική
Με κάθε τρόπο ανταποκρίνεται και υποδαυλίζει η ηγεσία της ΝΔ την άθλια και βρώμικη παράσταση που στήνει από κοινού με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, με κοινό στόχο και συμφέρον να μη γίνει καμία ουσιαστική συζήτηση για την αντιλαϊκή και απάνθρωπη πολιτική του δικομματισμού.
Η Ρηγίλλης, δίνοντας την εντύπωση ότι βρίσκεται σε μια άτυπη συνεννόηση και συμφωνία με τη Χ. Τρικούπη, κλιμακώνει τη "διαφημιστική" της εκστρατεία επικεντρώνοντας σε ανώδυνα, διαδικαστικά και αστεία ζητήματα για την κυβέρνηση και την πολιτική της. Για παράδειγμα, χτες ο εκπρόσωπος του κόμματος Αρ. Σπηλιωτόπουλος ανέδειξε ως κεντρικό ζήτημα "της ημέρας" ότι η κυβέρνηση "δε δέχεται και δεν αντέχει την κριτική" και αμέσως μετά έσπευσε να συμφωνήσει στην τηλεοπτική μονομαχία του Κ. Σημίτη με τον Κ. Καραμανλή στις 7 Ιούνη.
Ταυτόχρονα, την ολοφάνερη ανυπαρξία διαφορών στην πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων επιχειρούν να την καλύψουν με "βαριές κουβέντες" και "υψηλούς τόνους". Ετσι, ο εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλαζονεία και αυταρχισμό και για καθεστωτική νοοτροπία, αλλά, ταυτόχρονα, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η διαφημιστική καμπάνια της ΝΔ "απλώς περιγράφει τα κακώς κείμενα της καθημερινότητάς μας και κάνει βασικές διαπιστώσεις". Φυσικά δεν μπορεί να μιλήσει για το ένοχο, γιατί θα 'πρεπε να καταδικάσει τη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική, που είναι και δική της πολιτική. Είναι χαρακτηριστικά τα κείμενα που συνοδεύουν τις κατασκευασμένες στον κομπιούτερ τηλεοπτικές διαφημίσεις. Για την ανεργία: "Αριθμοί, δείκτες, λογαριασμοί είναι ο ψυχρός κόσμος του κ. Σημίτη. Η ανεργία είναι η πραγματικότητα που ζούμε εμείς. Η ανεργία κτυπάει την πόρτα των νέων κι όμως: ο κ. Σημίτης αποκομμένος από τα προβλήματά μας και απόμακρος νομίζει ότι πέτυχε". Η αλήθεια είναι ότι η πολιτική της ΝΔ για την... απασχόληση δε διαφέρει ούτε κατά μία κεραία από αυτή που εφαρμόζεται. Αλλο παράδειγμα. Για την υγεία - παιδεία: "Αριθμοί, δείκτες, λογαριασμοί είναι ο ψυχρός κόσμος του Κ. Σημίτη. Η διαλυμένη Παιδεία εγκαταλείπει το νέο στην ανεργία και στην αγωνία για το αύριο. Η δημόσια Υγεία καταρρέει και παίζει καθημερινά με τα προβλήματα του αρρώστου. Κι όμως... ", κλπ. Η αλήθεια είναι πως ό,τι έχει κάνει στην Παιδεία και την Υγεία η κυβέρνηση έχει τις ευλογίες της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία όμως ζητά πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, για να δείξει ότι... "διαφέρει", βοηθώντας και πιέζοντας έτσι την κυβέρνηση να τα πάρει μια ώρα γρηγορότερα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα άλλα τηλεοπτικά σποτ για την εγκληματικότητα και τους φόρους.
Στα "θολά νερά" πήγε να ψαρέψει ο ευρωβουλευτής Αλ. Αλαβάνος
Να δημιουργήσει συγχύσεις στην κοινή γνώμη - και ιδιαίτερα, στον κόσμο της Αριστεράς - προσπάθησε ο Αλ. Αλαβάνος,ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, μιλώντας κατά τη διάρκεια προεκλογικής επίσκεψής του στη Λάρισα.
Από τη μια επιχείρησε ν' αποκρύψει την ουσία των θέσεων του ΣΥΝ για τον χαρακτήρα και το ρόλο της ΕΕ - ψελλίζοντας μόνο κάποιες αντιρρήσεις για τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και προβάλλοντας κάποιες ανέξοδες επιφυλάξεις για τον τρόπο οικοδόμησης της ΟΝΕ - και από την άλλη προσπάθησε να παρουσιάσει τον ΣΥΝ ως δύναμη της Αριστεράς, η οποία, μάλιστα... κόπτεται για την ενότητα των αριστερών δυνάμεων.
Αποσκοπώντας δε να "ψαρέψει σε θολά νερά", δε δίστασε να εμφανιστεί και σαν κατήγορος του ΚΚΕ, καταλογίζοντάς του τις ευθύνες, επειδή - άκουσον, άκουσον - η... Αριστερά δε συγκρότησε κοινό ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές (;!).
Τέλος, εμφανιζόμενος ως "περιπατών εν νέφοις", ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΝ θα καταλάβει την τρίτη στη σειρά, θέση, εκλογικής δύναμης στις ευρωεκλογές, κινδυνεύοντας να προκαλέσει... τη θυμηδία των ακροατών του, οπαδών του κόμματος...
Σχετικά με τις δηλώσεις του Αλ. Αλαβάνου, με δήλωσή του ο Γ. Χώτος,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος, επισημαίνει:
"Με έκπληξη διαβάσαμε στον τοπικό Τύπο της Λάρισας, δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνου, στις οποίες ισχυρίζεται ότι: "Η Αριστερά θα μπορούσε στις ευρωεκλογές να συγκροτήσει ένα κοινό ψηφοδέλτιο. Για το γεγονός ότι αυτό δεν έγινε, ευθύνεται, κυρίως το ΚΚΕ".
Πρόκειται για αναίδεια ψεύδους και επιχείρηση αποπροσανατολισμού. Τέτοια πρόταση δε διατυπώθηκε, ούτε καν σαν σκέψη, από την ηγεσία του ΣΥΝ και φυσικά, ούτε από το ΚΚΕ. Αλλωστε, δε θα μπορούσε να υπάρξει, γιατί είναι γνωστές οι ριζικά αντίθετες θέσεις σχετικά με τον χαρακτήρα και το ρόλο της ΕΕ.
Αντί λοιπόν να απολογηθούν στον ελληνικό λαό για τις θέσεις του κόμματός τους και τη στάση που κράτησαν απέναντι στην ΕΕ, επιχειρούν, με τέτοια ψέματα, να συγκαλύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους και να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους, αποσκοπώντας να "κλέψουν" την ψήφο τους.
Οι εργαζόμενοι, ο λαός μας, έχουν την ευκαιρία στις 13 Ιούνη, ν' αποδοκιμάσουν έμπρακτα, με την ψήφο τους, όλους όσοι στηρίζουν την ΕΕ και τις αντιλαϊκές επιλογές της, δυναμώνοντας με την ψήφο τους το ΚΚΕ".
***
***
Ν. Μπ.
Τον "πρωτοπόρο" ρόλο του, σε νεοφιλελευθερισμό και αντιδραστικότητα, φροντίζει να επιβεβαιώνει με τις καθημερινές παρεμβάσεις του ο Στ. Μάνος, ώστε, αφενός να κεντρίσει το ενδιαφέρον όσων συμμερίζονται τέτοιες απόψεις, αλλά και για να ενθαρρύνει και στηρίξει τέτοιες πολιτικές. Μετά τη χτεσινή συνάντηση που είχε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι "στα Βαλκάνια θα χρειαστεί διεθνής στρατιωτική παρουσία για τη διαφύλαξη της ειρήνης στο Κοσσυφοπέδιο, για πολλά χρόνια(!). Η Ελλάδα, ως δύναμη σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή οφείλει να συμμετέχει στη δύναμη αυτή".
Παρακολουθήστε σήμερα από την Τηλεόραση του "902" :