ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ"
"Εσπευσμένη" παραχώρηση στους ιδιώτες

Αποχώρησε από τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής ο βουλευτής Αχ. Κανταρτζής, καταγγέλλοντας τις "ταχύτατες" διαδικασίες συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου

Με εσπευσμένες διαδικασίες προχώρησε η κυβέρνηση στην εισαγωγή για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για το "σχεδιασμό και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη περιοχών Ολυμπιακών έργων", κάτι που οδήγησε στην αποχώρηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζή από τη συνεδρίαση.

Οπως κατήγγειλε ο βουλευτής, αποχωρώντας για να μην νομιμοποιήσει τη διαδικασία, το νομοσχέδιο δόθηκε στους βουλευτές μόλις τη Δευτέρα και χτες μπήκε για συζήτηση, ενώ τα απαραίτητα διαγράμματα με τους χάρτες των περιοχών που αφορά το νομοσχέδιο και μάλιστα όχι όλα δόθηκαν την Τρίτη. Χαρακτηριστικό της μεθόδευσης είναι το ότι με την έναρξη της συνεδρίασης χτες παραδόθηκε στους βουλευτές ένα ογκώδες κιβώτιο με τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων έργων που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η σωστή προετοιμασία των βουλευτών.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο επί της αρχής του νομοσχεδίου, γιατί στο όνομα της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 καταργείται κάθε προϋπάρχουσα ρύθμιση για την προστασία του περιβάλλοντος στην Αττική και παραδίνονται στην κερδοσκοπική εκμετάλλευση του μεγάλου κεφαλαίου περιοχές της Αττικής με τεράστια οικολογική και περιβαλλοντική σημασία. Το νομοσχέδιο αυτό είναι φυσική συνέχεια του προηγούμενου για την οργάνωση των Αγώνων, με το οποίο η Ολυμπιάδα και κατά επέκταση οι ελεύθεροι χώροι της Αττικής γης, που είναι το έδαφος υλοποίησής της παραδίνονται στους ιδιώτες επενδυτές.

Αυτή η θεσμική κατοχύρωση των συμφερόντων των πολυεθνικών - διαπλεκομένων στηρίζεται στην ανατροπή του ρυθμιστικού σχεδίου ως προς τις βασικές του κατευθύνσεις, στην υπέρβαση βασικών διατάξεων του νόμου- πλαίσιου για την προστασία του περιβάλλοντος και στην παραβίαση της νομολογίας όπως αυτή έχει διαμορφωθεί με πλήθος αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου έρχονται να νομοθετήσουν το κέρδος των πολυεθνικών και είναι χαρακτηριστικό ότι ο ιδιώτης γίνεται γενικός δερβέναγας στο Ολυμπιακό Χωριό που θα κατασκευαστεί. Αυτός φτιάχνει την πολεοδομική μελέτη, αυτός είναι υπεύθυνος και για τις πράξεις εφαρμογής. Ούτε καν ο οικείος δήμος δε θα μπορεί να ασκήσει δικαιώματα και υποχρεώσεις του στην περιοχή του Ολυμπιακού Χωριού. Εξόφθαλμα είναι και τα όσα θεσπίζονται σαν όροι δόμησης και χρήσεων γης στις περιοχές - "φιλέτο", που αποδεικνύονται μία "σαπουνόφουσκα": Η κυβέρνηση παρέχει την κάλυψή της σε κάθε πιθανή αυθαιρεσία στη σύνταξη των σχετικών μελετών και σχεδίων που απαιτούνται για τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας στον ιδιώτη επενδυτή.

Οσο δε για τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι οι γνωστές θέσεις της μισοάνεργης εργασίας των μερικών δικαιωμάτων και της μερικής απασχόλησης, ενώ ακόμη και το θεσμό των εθελοντών τον εκμεταλλεύονται μεγαλοεκδότες για να τσεπώσουν τις επιχορηγήσεις, στηριζόμενοι στην εθελοντική προσφορά εργασίας.

Η υπουργός Πολιτισμού Ε. Παπαζώη, μιλώντας στην Επιτροπή ισχυρίστηκε ότι με την Ολυμπιάδα η Αθήνα θα γίνει ένα μητροπολιτικό κέντρο και ότι οι αγώνες θα είναι η αφορμή για να γίνει η πόλη ελκυστική.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΠΥΡΑΥΛΟΙ "ΠΑΤΡΙΟΤ"
Στην υπηρεσία της "ασφάλειας των ΗΠΑ"

Αποκαλυπτική ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου με αφορμή το επίσημο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για αγορά των πυραύλων

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε χτες πως η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε επίσημα από τις ΗΠΑ να αγοράσει το αντιαεροπορικό - αντιπυραυλικό σύστημα "Πάτριοτ".Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως η αγορά περιλαμβάνει επίσης συστήματα υποστήριξης, ανταλλακτικά, τεχνική υποστήριξη και προγράμματα εκπαίδευσης των χειριστών του συστήματος, ύψους 200 εκατ. δολαρίων. Το συνολικό κόστος της παραγγελίας, που αφορά 4 συστήματα "Πάτριοτ", είναι 800 εκατ. δολάρια, με δυνατότητα απόκτησης 2 ακόμα συστημάτων, οπότε ανεβαίνει στα 1,2 τρισ. δολάρια, δηλαδή περισσότερα από 350 δισ. δραχμές. Σύμφωνα με τη διατύπωση που χρησιμοποιεί το Πεντάγωνο "μέσα από τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ελλάδας η προτεινόμενη πώληση θα συμβάλει στην προώθηση της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ".

ΚΥΠΡΟΣ
Σε "καλό δρόμο" οι ενταξιακές διαδικασίες

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Μέσα σε κλίμα "συνεργασίας και κατανόησης", όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κύπρου Γ. Βασιλείου,πραγματοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες η 4η Συνάντηση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, σε επίπεδο διαπραγματευτών.

Στη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε το επίπεδο εναρμόνισης της κυπριακής νομοθεσίας σε σχέση με το κοινοτικό κεκτημένο σε πέντε τομείς: Δίκαιο εταιριών, προστασία καταναλωτών και δημόσια υγεία, Τελωνειακή Ενωση, εξωτερικές (εμπορικές) σχέσεις και ανταγωνισμός.

Τα κεφάλαια προστασίας καταναλωτών και δημόσια υγεία, Τελωνειακή Ενωση και εξωτερικές σχέσεις, όπως ανέφερε η διαπραγματευτική αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Ανοιχτά παραμένουν τα κεφάλαια του εταιρικού δικαίου και ανταγωνισμού για τα οποία θα συνεχιστούν οι επαφές και η εξέταση συμπληρωματικών πληροφοριών, με στόχο να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες και σ' αυτούς τους τομείς.

Εκφράζεται επίσης αισιοδοξία ότι μέχρι την επόμενη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουνίου σε επίπεδο υπουργών, θα κλείσει και το κεφάλαιο που αφορά τις επικοινωνίες.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί συνολικά σε εννέα τομείς συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της βιομηχανικής πολιτικής και της στατιστικής.

Με τον Βρετανό Αρμοστή ο Δ. Χριστόφιας

Ο γγ του ΑΚΕΛ κατά τη συνάντησή του με τον Βρετανό Αρμοστή ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματος για το Κυπριακό, τονίζοντας ιδιαίτερα πως οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης πρέπει να παραμείνουν στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και να στοχεύουν σε λύση στη βάση των ψηφισμάτων του Διεθνούς Οργανισμού. Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία, επανέλαβε την αξίωση για άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών και την εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων.

"Διευκρινίσεις" θα ζητήσει ο Σπ. Κυπριανού

Ο πρόεδρος της Βουλής Σπ. Κυπριανού ανέφερε ότι το θέμα των απειλών εναντίον της πρεσβείας της Κύπρου στην Τεχεράνη διερευνάται. Μιλώντας κατά την άφιξή του από την περσική πρωτεύουσα, ο Σπ. Κυπριανού είπε ότι πρόκειται για κίνηση από κάποιους που δεν επιθυμούν βελτίωση των σχέσεων Κύπρου - Ιράν. Παραδέχτηκε επίσης ότι δεν είχε ενημερωθεί για το επεισόδιο πριν την άφιξη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της οποίας ηγούνταν στο Ιράν. Ο πρόεδρος της Βουλής απέρριψε τέλος δημοσίευμα περσικής εφημερίδας ότι πίσω από τη βομβιστική ενέργεια εναντίον της πρεσβείας στην Τεχεράνη βρίσκονταν οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες.

Το αίμα στο παζάρι του πολέμου

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Ο αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης Dow jones παρουσιάζει άνοδο, κατά τη διάρκεια της επιδρομικής επιχείρησης κατά της Γιουγκοσλαβίας. Πιο απλά, το αίμα των αθώων "παίζεται" στο παζάρι του πολέμου και αποκτά χρηματιστηριακή αξία φρίκης. Και αποκαλύπτει το αποτρόπαιο πρόσωπο του καπιταλισμού. Ολα τα φονικά σύνεργα του Αρμαγεδδώνα δοκιμάζονται στη Γιουγκοσλαβία, ανανεώνονται και οι φοβερές επιδρομές οδηγούν σε νέο κύκλο παραγγελιών στις τερατώδεις πολεμικές βιομηχανίες, που αποτελούν το κρυφό πρόσωπο της πολιτικής εξουσίας.

Ολα είναι μεθοδικά ταξινομημένα εκεί, που το άγαλμα της "Ελευθερίας", κρατάει σβησμένη τη δάδα. Ολα ψυχρά ταξινομημένα, όπως στους παγωμένους νεκροθαλάμους των ανατομείων. Ολα έχουν την αποτίμησή τους σε δολάρια, σ' αυτό το παζάρι του αίματος. Αυτές οι βόμβες των 500 κιλών, ή λίτρων, εξαφανίζουν ένα εργοστασιακό συγκρότημα από την κορυφή, ως τους υπόγειους χώρους. Αυτές, με την επένδυση των κεφαλών με αποδυναμωμένο ουράνιο, διαπερνούν μπετόν και ατσάλι και εγκαταλείπουν για τις επόμενες γενιές τη φονική τους ραδιενέργεια. Εχουμε και τις άλλες των 2,5 τόνων. Και για τα μωρά, για τις μανάδες, τους γέροντες τους αμάχους, χρησιμοποιούμε "κατά λάθος" τις βόμβες - κάνιστρα βομβιδίων, που δεν αφήνουν τίποτα ζωντανό στη διασπορά του άμεσου θανάτου και αυτού που θα ακολουθήσει από τα βομβίδια - νάρκες του εδάφους.

Ομορφα, καθαρά, ταξινομημένα πράγματα, εκεί, στα τρίγωνα, τετράγωνα και πεντάγωνα του τρόμου, που προχωρούν σε στατιστικές αποτιμήσεις, όπως έκανε εκείνος ο σατανικός γιατρός των χιτλερικών στρατοπέδων ο Μέγκελε, που μέτραγε την αντοχή, ως το θάνατο σε συνθήκες βρασμού, απόλυτου ψύχους, στην προοδευτική αφαίμαξη, τη διάρρηξη του στομαχεντερικού συστήματος και τους φρικτούς ακρωτηριασμούς.

Ετσι και τώρα η αμερικανοΝΑΤΟική συμμορία επεξεργάζεται τα στατιστικά στοιχεία του εγκλήματος: Πόσοι άνθρωποι εξαερώνονται αμέσως, πόσοι ακρωτηριάζονται. Πόσες γυναίκες θα αποβάλουν. Πόσοι και πότε θα παρουσιάσουν καρκινογενέσεις, τερατογενέσεις και γενετικές παραμορφώσεις. Και πού είσαι, ω, απερίγραπτε Τζέιμι Σέι: - Κάνε μια ανακοίνωση για το πόσα λίτρα αίματος αναλογούν μέχρι τώρα στους σκοτωμένους και ποια είναι η χρηματιστηριακή αξία για τους επενδυτές μας!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ