ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Παγκρήτια μαντινάδα τη Δευτέρα

Το σύνολο σχεδόν των Κρητών καλλιτεχνών μετέχει στην αντιπολεμική επιτροπή και καλεί στη συναυλία, που θα γίνει στην πλατεία Ελευθερίας

Αντιπολεμικό κάλεσμα σαλπίζουν οι καλλιτέχνες της Κρήτης, οι οποίοι, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των καιρών, συμπαρατάχτηκαν με το φιλειρηνικό κίνημα, δημιουργώντας τη Συντονιστική Επιτροπή Αντιπολεμικής Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών και καλώντας το λαό του νησιού στο μεγάλο αντιπολεμικό μουσικό συλλαλητήριο στις 17 Μάη, στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Ελευθερίας Ηρακλείου.

Στην ανακοίνωσή τους, σημειώνουν: "Ξέρουμε για το χαρακτήρα του πολέμου στη Βαλκανική και για τους υπεύθυνους της τραγωδίας. Ο πολιτισμός είναι πηγή ζωής, διαμορφώνει ήθη και έθιμα, προτείνει, δημιουργεί, είναι τρόπος ζωής και αντίστασης. Τη συναυλία που διοργανώνουμε τη βλέπουμε σαν την έναρξη μιας πολιτιστικής και αντιπολεμικής αντίστασης απέναντι στους ντόπιους και ξένους ηγεμόνες".

Οι καλλιτέχνες της Πρωτοβουλίας ζητούν την άμεση διακοπή των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους, να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Επίσης, καταδικάζουν το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, "τα σχέδια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, τις παραβιάσεις του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου".

Απαιτούν την επιστροφή του αντιτορπιλικού από την Αδριατική και να μην καταδικαστούν οι δύο ναύτες που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Να μη χρησιμοποιείται το έδαφος, ο ουρανός και η θάλασσα της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ. Να απεμπλακεί η Ελλάδα από τον πόλεμο. Να μην υπάρξει αλλαγή συνόρων και να γίνουν σεβαστά από την κυβέρνηση τα αντιπολεμικά αισθήματα του λαού.

"Στηρίζουμε τη φιλία, τη συνύπαρξη, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την ειρηνική διαβίωση των λαών, σεβόμαστε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών να αποφασίζουν κυρίαρχα για τον τρόπο ανάπτυξης και επίλυσης των προβλημάτων τους, καλούμε τον ηρακλειώτικο λαό να διατρανώσει μαζί μας τα αντιπολεμικά του αισθήματα τη Δευτέρα 17 Μάη, γιατί ο πολιτισμός είναι ένα από τα πιο σπουδαία όπλα που θα χαρακώσει το μέτωπο του πολέμου και θα ατσαλώσει τις ψυχές των λαών", καταλήγει η ανακοίνωση.

Την αντιπολεμική πρωτοβουλία αποτελούν: Αβυσσινός Κωστής, Αδαμίδης Γιώργος, Αλεφαντινός Μιχάλης, Αμίν Αλαγκαμπού, Ανδρουλάκης Κωστής, Ανδρουλάκης Ροδάμανθος, Αντωνάκης Γιώργος, Αξέγνιοι Περάτες, Απλό Θέατρο, Αποστολάκης Δημήτρης - Χαϊνης, Αστεριάδης Γιώργος, Αύρα, Blue Shades, Γκερεδάκης Γιώργος, D Band, Δολαψάκης Κώστας, Ελξις, Ζαχαριουδάκης Δημήτρης, Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου, Θέατρο Κνωσσού, Iggitur, Καμπουράκης Στέλιος, Καραταράκη Αθηνά, Καράτζης Γιώργης, Κουβίδη Ελένη, Κυπριωτάκης Μάριος, Κυριακάκης Νίκος, Κώτη Μαρία, Λαδιανός Ανδρέας, Λαοδίκης Γιώργης, Λιαπάκης Μανώλης, Λιάτης Χρήστος, Λυσσανδράκης Γιάννης, Μανιάς Μάνος, Μαρακομιχελάκης Μιχάλης, Blue Jazz, Μελλισουργάκης Κωστής, Μετοχαράκης Βαγγέλης, Νεάρχου Παράπλους, Ξυλούρη Ελευθερία, Ξυλούρης Γιάννης (Ψαρογιάννης), Ξυλούρης Γιώργης (Ψαρογιώργης), Ξυλούρης Νίκος, Παξιμαδάκης Γιάννης, Παπαδάκης Γιώργος, Παπουτσάκης Γιώργος, Πασχαλίδης Μίλτος, Πατραμάνης Μιχάλης, Πετράκης Βαγγέλης, Πετράκης Μένιος, Πινακουλάκης Τάκης, Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Αλικαρνασσού "Η Αρτεμισία", Σαβάκης Ηλίας, Σακαλή Ειρήνη, Σαμόλης Νεκτάριος, Σάρκα, Σταυρακάκης Βασίλης, Σταυρακάκης Γιάννης, Σταυρακάκης Γιώργης, Σταυρακάκης Μήτσος, Σταυρακάκης Μιχάλης, Σταυρακάκης Μίχαλος - Νιδιώτης, Σταυρακάκης Νικηφόρος, Σταυράκης Γιώργος, Τουτουδάκη Σπυριδούλα, Τσαντάκης Γιώργος, Τσικαλάς Μανώλης, Χαραμπαλάκης Γιάννης, Χάνναν Χήλα, Χαρτοφύλακας Σπύρος, Φουκάκης Μανόλης, Ψαραντώνης, Πετράκης Μένιος, Κυπριωτάκης Μάριος, Παπαγιαννάκης Μανώλης, Βασιλάκης Θανάσης.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Γέφυρα φιλίας τα σύνορα

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι της Βόρειας Ελλάδας διαδηλώνουν ενάντια στο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών, στη διάρκεια διαβαλκανικής συνάντησης στα σύνορα

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση των εργαζομένων στο κάλεσμα των διοικήσεων των Εργατικών Κέντρων της Μακεδονίας και Θράκης για την Παμβαλκανική Συνάντηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που θα πραγματοποιηθεί στο Συνοριακό Σταθμό των Ευζώνων, αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, ενάντια στον πόλεμο που το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί συνεχίζουν κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Οι εργαζόμενοι, που θα ξεκινήσουν με λεωφορεία και αυτοκίνητα απ' όλες τις πόλεις της Β. Ελλάδας, θα συναντηθούν στα σύνορα για να εκφράσουν τη θέλησή τους να σταματήσουν επιτέλους οι καταστροφικοί βομβαρδισμοί, να επικρατήσει η ειρήνη, η φιλία και η συνεργασία μεταξύ των λαών των Βαλκανίων. Να απεμπλακεί η χώρα μας από τον πόλεμο και να σταματήσει η κυβέρνηση να παρέχει διευκολύνσεις στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες.

"Οι λαοί των Βαλκανίων ζούμε, στο τέλος του αιώνα μας, τη φρίκη ενός παράλογου πολέμου, που το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι διεξάγουν κατά της Γιουγκοσλαβίας. Οι ανελέητοι βομβαρδισμοί, ο χαμός αθώων και αμάχων, οι πρόσφυγες, η οικονομική, παραγωγική και οικολογική καταστροφή, που συντελείται στα Βαλκάνια, προσθέτουν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις καινούριες ευθύνες και καθήκοντα.

Στον όλεθρο και στην καταστροφή, που φέρνει ο πόλεμος, τα Εργατικά Κέντρα της Μακεδονίας και Θράκης και οι εργαζόμενοι της Β. Ελλάδας αντιπαραθέτουμε τη βούλησή μας για Ειρήνη, Φιλία, Συνεργασία, Συναδέλφωση όλων των λαών των Βαλκανίων", τονίζεται στην ανακοίνωση - κάλεσμα των Εργατικών Κέντρων.

Επίσης τα Εργατικά Κέντρα της Β. Ελλάδας καλούν να συμμετάσχουν στη μεγάλη συνάντηση στο Συνοριακό Σταθμό των Ευζώνων οι συνδικαλιστικές οργανώσεις όλων των χωρών των Βαλκανίων, για να δηλώσουν από κοινού την αμετακίνητη θέληση όλων των εργαζομένων για το απαραβίαστο των συνόρων, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και την ευημερία των λαών στις χώρες της Βαλκανικής.

Οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσουν με λεωφορεία που το ΕΚΘ ναύλωσε, στις 10 το πρωί από την εκκλησία του Αγ. Δημητρίου, για να συναντηθούν με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της Βόρειας Ελλάδας στους Ευζώνους.

Την Κυριακή στη Ρεντίνα

Μεγάλη πορεία ειρήνης και αντιπολεμική συναυλία ενάντια στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία οργανώνουν την Κυριακή 15 Μάη οι Δήμοι Αγίου Γεωργίου Απολλωνίας, Αρεθούσας, Μαδύτου, Ρεντίνας και η Επιτροπή Πολιτών Δήμου Ρεντίνας. Η πορεία θα ξεκινήσει ταυτόχρονα από τους Δήμους στις 11 π. μ. και θα καταλήξει στη Ρεντίνα, όπου στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συναυλία.

Η "Επιτροπή Πολιτών ενάντια στον πόλεμο στα Βαλκάνια" στο Δήμο Ρεντίνας, που έχει ήδη στο ενεργητικό της μια σειρά δραστηριότητες, όπως λαμπαδηφορία και αντιπολεμική συναυλία, καταγγέλλοντας την αμερικανοΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, καλεί τους κατοίκους της περιοχής στην πορεία ειρήνης, ενώ σε διακήρυξή της τονίζει μεταξύ άλλων:

"Ο πόλεμος που διεξάγεται στα Βαλκάνια είναι επιθετικός και επεκτατικός, ενάντια σε μια κυρίαρχη χώρα, καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας και δικαίου. Είναι πόλεμος συμφερόντων. Είναι πόλεμος που αξιοποιεί τα μειονοτικά ζητήματα σαν αφορμή, κόντρα στη λογική ότι οι μειονότητες πρέπει να αποτελούν γέφυρες φιλίας ανάμεσα στους λαούς της Βαλκανικής, με κατοχυρωμένα τα δικαιώματά τους σ' όλη την έκταση.

Αυτοί που σχεδίασαν και πραγματοποιούν αυτό τον πόλεμο είναι το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Είναι η πρακτική εφαρμογή του νέου Δόγματος του ΝΑΤΟ που επικυρώθηκε πανηγυρικά από τους 19 ηγέτες των χωρών - μελών του".

Στη συνέχεια με τη Διακήρυξη η "Επιτροπή Πολιτών ενάντια στον πόλεμο" απαιτεί να σταματήσουν άμεσα οι βομβαρδισμοί. Να αποχωρήσουν οι ΝΑΤΟικοί από τα Βαλκάνια, να σταματήσει η κυβέρνηση να παρέχει διευκολύνσεις για την προώθηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή και να κλείσουν τα λιμάνια, τ' αεροδρόμια και οι σιδηρόδρομοι για τους ΝΑΤΟικούς. Επίσης δηλώνουν ότι δε θα επιτρέψουν να αποβιβαστεί ούτε ένας ΝΑΤΟικός στρατιώτης από το λιμάνι του Σταυρού και καλούν να βρίσκονται όλοι οι κάτοικοι σε ετοιμότητα. Τέλος καλούν όλους, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση, μαχητικά να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο στα Βαλκάνια και την αλληλεγγύη τους στον βαριά δοκιμαζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό.

Καταδικάζουν

Την απαίτηση να σταματήσει τώρα ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία εκφράζει με απόφασή του το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αργυρούπολης και παράλληλα καταδικάζει την πολιτική του ΝΑΤΟ. Τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία καταδικάζει με απόφασή του και ο Σύλλογος Γυναικών Αργυρούπολης.

Πορεία Ειρήνης Νέα Αρτάκη - Χαλκίδα

Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, σε συνεργασία με τους πέντε δήμους της περιοχής, το Εργατικό Κέντρο, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, σωματεία και φορείς της πόλης, διοργανώνουν πορεία Ειρήνης την Κυριακή 16 του Μάη, στις 6 μ.μ., από την πλατεία της Νέας Αρτάκης μέχρι τη Χαλκίδα.

Με ανακοίνωσή τους οι φορείς καλούν τους εργαζόμενους, τη νεολαία, όλους τους φιλειρηνιστές να συμμετέχουν μαζικά για "να διαδηλώσουμε ενάντια στον πόλεμο, στους Αμερικάνους και Ευρωπαίους δολοφόνους των λαών, ενάντια στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ".

"Εδώ είναι Βαλκάνια... "

Διαδήλωση συνδικαλιστών των ΟΤΑ

Για ακόμα μια φορά, η πόλη των Ιωαννίνων έγινε τόπος διαμαρτυρίας των εργαζομένων κατά του βρώμικου πολέμου, που διεξάγει το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ), που πραγματοποιούν εδώ και τρεις μέρες το 29ο Συνέδριό τους στα Γιάννενα, διέκοψαν χτες στη μία το μεσημέρι της εργασίες και βγήκαν στους δρόμους.

Μετά από πρόταση του Συλλόγου Εργαζομένων Ιωαννίνων, η οποία υποστηρίχτηκε θερμά από την παράταξη της ΕΣΑΚ και έγινε δεκτή από την πλειοψηφία των συνέδρων, τα μέλη της Ομοσπονδίας πραγματοποίησαν αντιπολεμική, αντιαμερικανική, αντικυβερνητική διαδήλωση.

Με συνθήματα, όπως "Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι Περσικός. Εδώ δε θα περάσει ο ιμπεριαλισμός" και "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ - που συμμετέχουν στο συνέδριο - διαδήλωσαν την αντίθεσή τους ενάντια στο δολοφονικό πόλεμο, που διεξάγουν τα "γεράκια" του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση που έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε ορμητήριο των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών. Παράλληλα, απαίτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει την υπογραφή της από το βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν το απόγευμα, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθούν εκλογές για να αναδειχτούν τα νέα όργανα της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Αποστολή και της ΟΛΜΕ στο Βελιγράδι

Αναχωρεί σήμερα στις 4 το απόγευμα από την πλατεία Κάνιγγος η αποστολή της ΟΛΜΕ για το Βελιγράδι. Στην αποστολή συμμετέχουν 100 εκπαιδευτικοί από το Λεκανοπέδιο και τη Νότια Ελλάδα, 50 από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, ενώ θα τους συνοδεύσει στην αποστολή και αντιπροσωπεία από το Εικαστικό Επιμελητήριο.Κατά την παραμονή στο Βελιγράδι, η αποστολή της ΟΛΜΕ θα συναντηθεί με τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών της Γιουγκοσλαβίας, με άλλες κοινωνικές οργανώσεις, αλλά και το υπουργείο Παιδείας και θα πάρει μέρος σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο γιουγκοσλαβικό λαό και καταγγελίας των πολεμικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.

Επίσης, η ΟΛΜΕ συγκεντρώνει χρήματα από τους καθηγητές, αλλά και τους μαθητές όλων των σχολείων της χώρας με σκοπό να "υιοθετήσουν" δύο κατεστραμμένα σχολεία από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς - ένα στο Βελιγράδι και ένα στην Πρίστινα - συμβάλλοντας έτσι στην ανοικοδόμησή τους με το ποσό που θα συγκεντρωθεί. Ηδη μέχρι χτες συγκεντρώθηκαν 13 εκατομμύρια δραχμές. Ο αριθμός λογαριασμού που έχει ανοιχτεί στο όνομα της ΟΛΜΕ είναι: 114/002786007396 Τράπεζα Πίστεως.

Συγκέντρωση αύριο στο αεροδρόμιο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους ευρωατλαντικούς βομβαρδισμούς σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, διοργανώνουν αύριο Σάββατο 15 Μάη οι ΚΟΒ αερομεταφορών του ΚΚΕ,στις 12 το μεσημέρι, στο Δυτικό Αερολιμένα έξω από την αίθουσα αναχωρήσεων των γραμμών εξωτερικού. Με κοινή τους ανακοίνωση καλούν σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση για να καταδικαστούν οι ΝΑΤΟικοί δολοφόνοι και να απαιτηθεί η πλήρης απεμπλοκή της χώρας από το βρώμικο πόλεμο, να μην παρέχεται καμιά διευκόλυνση και να μη χρησιμοποιούνται τα ελληνικά αεροδρόμια από τους ΝΑΤΟικούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ