Με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση, αντέδρασαν χτες οι εργαζόμενοι στις προκλήσεις της εργοδοσίας, που προσβλέπει σε μια συνολική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων
Δραστική μείωση του προσωπικού, αφαίρεση δικαιωμάτων και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων,δρομολογεί η ιταλική διεύθυνση της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ.Εικοσιτετράωρη απεργία με υψηλά ποσοστά συμμετοχής και συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στη Λυκόβρυση πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στα σχέδια της εταιρίας και διεκδικώντας υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ φέρονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις.
Πριν ένα μήνα περίπου η εταιρία εμφάνισε στα σωματεία ένα σχέδιο διμερούς συμφωνίας, στο οποίο προβλέπεται μείωση προσωπικού κατά 285 άτομα σε σύνολο 1.600, με τη μορφή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, "οικειοθελών αποχωρήσεων" και προσωρινής απόλυσης. Στην τελευταία περίπτωση, ο εργαζόμενος αν δεν έχει βρει δουλιά για ένα περίπου χρόνο, θα... επιστρέφει, αλλά με νέα σύμβαση και μειωμένα δικαιώματα.
Στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται ότι "το προσωπικό εφόσον η οργάνωση το επιτρέπει, μπορεί να μετατρέψει τη σχέση εργασίας σε part time (δηλ. μερική απασχόληση)"! Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία μεικτής τεχνικής επιτροπής, με συμμετοχή των σωματείων που "θα συνεισφέρει με προτάσεις στη δημιουργία ενός ορθολογικότερου συστήματος αμοιβών".
Τα σωματεία απέρριψαν αυτό το σχέδιο και προς το παρόν η εταιρία το έχει"παγώσει". Ωστόσο στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, έθεσε σαν απαραίτητο όρο την κατάργηση των τριετιών και του επιδόματος της 27ετίας. Εμφάνισε ένα νέο "πριμ συμμετοχής" που θα δίνεται εφόσον έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της εταιρίας, όχι ισομερώς στους εργαζόμενους, αλλά μετά από αξιολόγηση του καθενός απ' την εταιρία, με κριτήρια όπως "καλές εργασιακές σχέσεις, κουλτούρα, αμοιβαία αξιοπιστία, συνέπεια συμπεριφορών...". Τέλος προτείνει αυξήσεις σε περίπτωση μονοετούς σύμβασης εργασίας 1,5% και 8% (σε δόσεις) σε περίπτωση διετούς.
Να σημειώσουμε πως συνολικά ο όμιλος ΑΓΕΤ παρουσίασε επίσημα κέρδη το '98 ύψους 24,371 δισ. δραχμών, από 18,5 δισ. δρχ. που είχε παρουσιάσει το '97. Μόνο η ΑΓΕΤ (χωρίς τις θυγατρικές) είχε το '98 κέρδη 20,8 δισ. δρχ. ενώ το '97 είχε 17 δισ. δραχμές.
Στη συγκέντρωση που έγινε χτες στα κεντρικά γραφεία, μίλησε ο πρόεδρος του σωματείου Βόλου, Δ. Παπαϊωάννου, ο οποίος κατάγγειλε την αδιάλλακτη στάση της εταιρίας και συμπλήρωσε πως "αυτό που θέλει η εταιρία είναι να καταργήσει τη συλλογική σύμβαση εργασίας και να ανατρέψει το εργασιακό καθεστώς σε συνδυασμό με το νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης". Καταλήγοντας σημείωσε πως οι εργαζόμενοι δεν παραχωρούν τα κεκτημένα τους.Χαιρετισμό απηύθυναν ο Φ. Σταθόπουλος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Τσιμεντεργατών, ο Α. Φραγκόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και ο Θ. Πατρίκιος, μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ.
Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών κατέθεσε το ψήφισμα με τα αιτήματα των εργαζομένων στη γενική συνέλευση των μετόχων που συνεδρίαζε εκείνη την ώρα.Την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας κοινή σύσκεψη των σωματείων της ΑΓΕΤ προκειμένου να καθοριστούν μορφές κλιμάκωσης του αγώνα. Στη σύσκεψη θα κληθούν να συμμετέχουν και σωματεία των θυγατρικών της ΑΓΕΤ, αλλά και του ομίλου "Τσιμέντων Χαλκίδας" που ανήκει επίσης στην ιταλική "Κονκρέτουμ".
Αργεί, αλλά δε λησμονεί, να "τιμωρήσει" τους ενοχλητικούς εργαζόμενους η επιχείρηση "Μετρόπολις", που πριν λίγες μέρες κοινοποίησε - για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες - απόλυση στον Κ. Βλάχο.Τον ίδιο εργαζόμενο είχε επιχειρήσει να απολύσει πέρυσι τον Δεκέμβρη, χωρίς να τα καταφέρει, αφού ήρθε αντιμέτωπη με τους συναδέλφους του, οι οποίοι έδωσαν μάχη για να μείνει ο Κ. Βλάχος στη δουλιά, αλλά και για την τήρηση του ωραρίου και την κέρδισαν.
Το "αδίκημα", όμως, κατά τη λογική της επιχείρησης είχε ήδη διαπραχτεί από τον εργαζόμενο, που όχι μόνο διεκδίκησε τα δικαιώματά του, αλλά έθεσε και υποψηφιότητα για τη διοίκηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Το δισκάδικο "Μετρόπολις" επικαλείται μείωση προσωπικού, λόγω πτώσης των κερδών, ωστόσο την ίδια περίοδο ανοίγει δύο νέα καταστήματα.
Προχτές, ο εργαζόμενος και συνδικαλιστές από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους εκπροσώπους της επιχείρησης στην Επιθεώρηση Εργασίας της οδού Αμερικής. Εκεί, οι συνδικαλιστές θύμισαν στον Επιθεωρητή κ. Σπυρόπουλο ότι σε παλιότερο έλεγχο της Επιθεώρησης είχαν διαπιστωθεί σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, καθώς και ότι οι εργαζόμενοι της αποθήκης κλειδώνονται σ' αυτή ως τη λήξη του ωραρίου. Οι εκπρόσωποι της επιχείρησης αρνήθηκαν ότι έγινε κάτι τέτοιο! Εκπληξη, όμως, προκάλεσε και η στάση του Επιθεωρητή, ο οποίος αρνήθηκε να πάρει θέση σχετικά με την απόλυση ακόμα και όταν τον παρότρυναν οι συνδικαλιστές.
Για εμπαιγμό καταγγέλλει τις πλειοψηφίες των δύο οργανώσεων η ΤΕ Θεσσαλονίκης της ΕΣΑΚ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-
"Σ' αυτή την κρίσιμη περίοδο για όλους τους λαούς της Βαλκανικής, θεωρούμε εμπαιγμό τη διημερίδα που διοργανώνει η ΓΣΕΕ και το ΕΚΘ με θέμα "Εργασιακές σχέσεις στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης - Μείωση του χρόνου εργασίας και επιπτώσεις στην απασχόληση"", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή Θεσσαλονίκης της ΕΣΑΚ.
Στην ανακοίνωση οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ δηλώνουν ότι "σεβόμενοι την κρισιμότητα των περιστάσεων", αρνούνται να συμμετάσχουν σ' αυτή την εκδήλωση, που πραγματοποιείται αύριο και το Σάββατο και καλούν όλους τους εργαζόμενους να πυκνώσουν τις γραμμές του αγώνα, ενάντια στον πόλεμο και για την απεμπλοκή της χώρας μας από αυτόν.
Η ΕΣΑΚ υπογραμμίζει ότι "προκαλεί ιδιαίτερη αγανάκτηση και οργή η παρουσία στη διημερίδα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), η οποία υποστήριξε τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, "τη στιγμή που ο λαός της πόλης αντιδρά καθημερινά σ' αυτά τα εγκληματικά σχέδια".
"Η μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση στο λιμάνι την 1η Μάη και ο διήμερος αποκλεισμός του από τους εργαζόμενους, ανέδειξε το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι πρωτοστατούν στην ανάπτυξη αντιπολεμικών - αντιΝΑΤΟικών εκδηλώσεων, καθώς και εκδηλώσεων αλληλεγγύης προς τον γιουγκοσλαβικό λαό". Στο θέμα των εργασιακών σχέσεων η ΕΣΑΚ επισημαίνει: "Η ενασχόληση με τις εργασιακές σχέσεις από κυβερνητικά στελέχη και εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων Ευρωπαϊκών και εγχώριων, αποτελεί κατάφωρη υποκρισία, όταν είναι γνωστό ότι προώθησαν την κατάργηση του 8ωρου, της πλήρους απασχόλησης και άνοιξαν το δρόμο για τη γενικευμένη εφαρμογή της μερικής απασχόλησης και της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων".
"Είναι ακριβώς αυτοί, συνεχίζει η ανακοίνωση, που χαιρέτισαν και υποστήριξαν την περιβόητη "ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟ" της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αποτελεί το Ευαγγέλιο του εργασιακού μεσαίωνα που πάνω εκεί στηρίχτηκε η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου".
Με "άνωθεν εντολή" παρακολουθούνται από αστυνομικούς με πολιτικά, κινητοποιήσεις των οικοδόμων και αντιπολεμικές εκδηλώσεις του λαού της Πάτρας.
Αυτό επιβεβαιώθηκε κατά την παράσταση διαμαρτυρίας για την έξαρση της τρομοκρατίας, που πραγματοποίησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση της πόλης, μέλη και στελέχη του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας.
Οπως αναφέρθηκε στους συνδικαλιστές, ασφαλίτες με πολιτικά, εκτελώντας εντολές υπουργείου και ανωτέρων, παρακολουθούν όλες τις κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις για "να προλάβουν τυχόν έκτροπα"! Εξαίρεση κάνουν μόνο για τις συγκεντρώσεις που γίνονται σε αίθουσες. Επίσης, με εντολή εισαγγελέα έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την απεργιακή κινητοποίηση των οικοδόμων, αλλά και για αντιπολεμικές εκδηλώσεις εργαζομένων στον Αραξο.
Οι συνδικαλιστές καταδίκασαν τις μεθοδεύσεις αυτές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και δήλωσαν πως με αυτό τον τρόπο όχι μόνο δεν πρόκειται να καμφθούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αλλά θα υπάρξει κλιμάκωση.
ΠΑΤΡΑ. -
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η "Προοδευτική Ενότητα Υγειονομικών" που υποστηρίχτηκε από την ΕΣΑΚ, στις εκλογές που έγιναν για την εκλογή αντιπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ του Νοσοκομείου "Αγ. Ανδρέας" της Πάτρας. Στις εκλογές, που χαρακτηρίστηκαν από αύξηση της συμμετοχής των ψηφοφόρων, η ΠΕΥ αύξησε τις δυνάμεις της κατά 50%, έσπασε για πρώτη φορά την αυτοδυναμία της ΠΑΣΚΕ, η οποία δεν κατάφερε να εκλέξει αντιπρόσωπο από τον α γύρο και διεκδικεί με αξιώσεις την εκλογή αντιπροσώπου στις επαναληπτικές εκλογές της Τετάρτης 19/5. Επί 681 ψηφισάντων, η ΠΕΥ πήρε 156 ψήφους (είχε 98), η ΠΑΣΚΕ 301, η ΔΑΚΕ 74 και η "Παρέμβαση" 121.
Δύο ακόμα ναυτεργάτες έρχονται να προστεθούν στη μακάβρια λίστα των θυμάτων των Ελλήνων εφοπλιστών. Χτες στο φορτηγό πλοίο ελληνικών συμφερόντωνLEADER A II με σημαία Κύπρου, εκδηλώθηκε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να αγνοούνται δύο ναυτεργάτες. Η πυρκαγιά, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας,άρχισε στις 9 το πρωί από τις καμπίνες του πληρώματος, όταν το πλοίο έπλεε στη θάλασσα του Γιβραλτάρ.
Το πλήρωμα του πλοίου αποτελείται από δύο Ελληνες, 18 Φιλιππινέζους και 4 Ρουμάνους. Από τους 24 ναυτεργάτες αγνοούνται δύο Φιλιππινέζοι, ενώ οι υπόλοιποι είναι καλά στην υγεία τους και σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, βρίσκονται σε ασφαλές σημείο του πλοίου, ενώ η φωτιά περίπου στις 12 το μεσημέρι είχε τεθεί υπό έλεγχο. Δίπλα στο φλεγόμενο πλοίο έσπευσαν δύο ναυαγοσωστικά, ένα ρυμουλκό και ελικόπτερο της Ισπανικής Ακτοφυλακής.
Το "LEADER A II" είχε αποπλεύσει από Νέα Ορλεάνη, φορτωμένο με σιτηρά και προορισμό την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Οι Ελληνες ναυτικοί είναι οι Γιώργος Λιούσκος, πλοίαρχος και Ιωάννης Κώνστας, εφαρμοστής.
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στην ΑΓΕΤ