Αμέριστη συμπαράσταση στο σέρβικο λαό δηλώνουν οι Ελληνες συντηρητές και μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων και εκφράζουν την αγωνία τους για τις καταστροφές μοναδικών μνημείων, δηλώνοντας ότι θα παράσχουν βοήθεια με κάθε μέσο, ακόμα και με αποστολές Ελλήνων συντηρητών στην περιοχή.
Με ανακοίνωσή της η ΠΕΣΑ ζητά "από το ΥΠΠΟ και τους Διεθνείς Οργανισμούς UNESCO, ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών), ICCROM (Διεθνές Συμβούλιο για τη Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων), EUROPA NOSTRA και την ECCO (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ενώσεων Συντηρητών) να βοηθήσουν αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση".
"Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει η Ενωση Συντηρητών Σερβίας σημαντικά μνημεία έχουν υποστεί καταστροφές από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ όπως: στομοναστήρι της Γκρατσάνιτσα (14ος αι.) σοβαρές καταστροφές έχει υποστεί ο ναός και έχουν εμφανιστεί μεγάλες ρωγμές στις τοιχογραφίες. Ζημιές προκλήθηκαν στους ναούς της Παρθένου και του Αγίου Νικολάου (12ος - 13ος αι.) στην Κουρσουμλίγια. Βομβαρδίστηκαν επίσης περιοχές που βρίσκονται σημαντικά μνημεία όπως το μοναστήρι της Βοϊλόβιτσα (15ος αι.) στο Πάντσεβο, ο ναός της Παρθένου Λίεβιτσκα (14ος αι.), ο ναός του Σωτήρος(14ος αι.), ο ναός του Αγίου Νικολάου (14ος αι.) στην περιοχή Πρίζρεν κ. ά. Οι εκπληκτικές τοιχογραφίες που σώζονται σε πολλά μνημεία και αποτελούν μοναδικά δείγματα τεχνοτροπίας της εποχής έχουν σοβαρές ζημιές".
"Η κραυγή αγωνίας της Ενωσης Συντηρητών Σερβίας δείχνει και το μέγεθος της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας".
"Η ΠΕΣΑ συμπαρίσταται στον αγώνα της Ενωσης Συντηρητών Σερβίας και θα προσπαθήσει με κάθε δυνατό μέσο να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια".
Προκηρύχτηκαν, από το ΥΠΠΟ,οι διαγωνισμοί κρατικών βραβείων συγγραφής θεατρικών έργων για το 1999.Ειδικότερα: ο διαγωνισμός κρατικού βραβείου συγγραφής θεατρικού έργου, κρατικού βραβείου για νέους συγγραφείς και βραβείου συγγραφής παιδικού θεατρικού έργου.
Τα προς βράβευση έργα μπορεί να ανήκουν σε όλα τα είδη της δραματικής τέχνης, πρέπει να μην έχουν εκδοθεί, ανεβαστεί ή μεταδοθεί. Τα υποβαλλόμενα έργα μπορεί να είναι και μονόπρακτα. Εργο που κρίθηκε μια φορά από την επιτροπή ή από άλλη επιτροπή δημοσίου τομέα δεν μπορεί να υποβληθεί προς κρίση. Οι διαγωνιζόμενοι παίρνουν μέρος με ένα και μόνο έργο και σε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις. Τα έργα υποβάλλονται με αίτηση και με ψευδώνυμο, σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίτυπα, στη Δ/νση Καλών Τεχνών, Τμήμα Θεάτρου (Μπουμπουλίνας 20, 10682 Αθήνα). Το πραγματικό ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και ο αριθμός τηλεφώνου του συγγραφέα θα περιέχονται μέσα σε σφραγισμένο φάκελο που θα συνοδεύει την αίτηση. Η τυχόν αναγραφή πραγματικού ονόματος και όχι του ψευδωνύμου συνιστά λόγο ακυρότητας της συμμετοχής. Στην αίτηση συμμετοχής ο ενδιαφερόμενος πρέπει να αναφέρει με σαφήνεια σε ποιον από τους διαγωνισμούς συμμετέχει, αλλιώς η συμμετοχή του είναι άκυρη και το έργο δε θα παραπέμπεται στην Επιτροπή.
Οι αιτήσεις με τα έργα θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 του Μάη 1999. Πληροφορίες και διευκρινίσεις θα δίνονται στο τηλέφωνο 8201.735-7.
Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών,την προσεχή Δευτέρα (7μμ) στην αίθουσα "Μ. Αβέρωφ" (Γενναδίου 8), οργανώνει εκδήλωση με θέμα "Μνήμη Δημοσθένη Ζαδέ". Θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της ΕΕΛ Παναγιώτης Τσουτάκος.Θα μιλήσουν οι λογοτέχνες: Κώστας Καρούσος ("Ο άνθρωπος - ποιητής Δ. Ζαδές"), Βίβιαν Γιαννούδη - Αυγερινού ("Ο δοκιμιογράφος Δ. Ζαδές"), Δημήτρης Αθανασίου ("Ο πεζογράφος Ζαδές"), Στάθης Παρασκευόπουλος ("Ο Δ. Ζαδές και η Κυπαρισσία"). Θα απαγγείλουν οι Αλεξάνδρα Βαϊτση - Βάκρου, Βίκυ Γεωργέτη.Η ΕΕΛ διοργανώνει μία ακόμη εκδήλωση: Στις 28/4 (7μμ) για τη μακρονησιώτικη λογοτεχνία,με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του Κλεόβουλου Δ. Δενδρινού "Αγνωστες σελίδες από τη Μακρόνησο 1948 - 1950",το οποίο θα προσφερθεί δωρεάν. Για την περιπέτεια του βιβλίου που γραφόταν στο κολαστήριο της Μακρονήσου θα μιλήσει ο Μιχάλης Σταφυλάς και θα διαβάσει ο ηθοποιός Δημήτρης Πετράτος.
Η διεύθυνση και η συντακτική επιτροπή του πολιτιστικού περιοδικού Περίτεχνο" θα δώσουν στις 26/4 (7μμ) στο "Εσπέρια Παλλάς" συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας την αξιόλογη προσπάθειά τους για ένα τριμηνιαίο έντυπο, που στις 180 σελίδες του αγκαλιάζει όλες τις τέχνες. Το θέατρο,τον κινηματογράφο,τη λογοτεχνία,την ποίηση,τη μουσική,το χορό,τα εικαστικά και την καλλιτεχνική φωτογραφία,με άρθρα, συνεντεύξεις, αφιερώματα, πορτρέτα, δοκίμια, κριτικές, επικαιρότητα, βιβλιοκριτική, γραμμένα από 30 γνωστούς ανθρώπους του πολιτισμού, Ελληνες και ξένους.
Το "Περίτεχνο" εντάσσει στην ύλη του και ένα αφιέρωμα - γνωριμία με τα θεατρικά πράγματα στις χώρες - μέλη της ΕΕ, με πρώτη τη Σουηδία. Το περιοδικό κυκλοφόρησε σε 15.000 αντίτυπα, από τα οποία 10.000 θα διατεθούν στην Ελλάδα, την Κύπρο και όπου υπάρχουν Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, 4.000 σε συνδρομητές στα Πανεπιστήμια, σχολές καλλιτεχνικής παιδείας, γκαλερί, συλλόγους, οργανισμούς και 1.000 σε καλλιτέχνες, τράπεζες και εταιρίες.
Τη συντακτική επιτροπή αποτελούν οι: Π. Βούλγαρης, Κ. Γεωργουσόπουλος, Γ. Δαλδάκη, Β. Ζιώγας, Χ. Μπακονικόλα, Π. Παμπούδη, Γ. Πεφάνης, Ι. Μπενάκης, Τ. Ρούσος.
"Το παιδί στον 21ο αιώνα" είναι το θέμα του "3ου Φεστιβάλ Μαθητικών Χορωδιών Νομαρχίας Πειραιά",που πραγματοποιείται σήμερα (6.30μμ), στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Συμμετέχουν 20 μαθητικές χορωδίες Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της Νομαρχίας Πειραιά, η Χορωδία του Μουσικού Γυμνασίου Πειραιά και το Χορωδιακό Εργαστήρι Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Νομαρχίας Πειραιά. Ολοι οι συμμετέχοντες θα τιμηθούν με πλακέτες και διπλώματα, για την αξιόλογη προσπάθειά τους όσον αφορά στην πολιτιστική αναβάθμιση στο χώρο της εκπαίδευσης.
Εργα του διάσημου μουσικοσυνθέτη θα ερμηνεύσουν η Κίτη Βαρδάμη (βιολί), μέλος της "Ορχήστρας των Χρωμάτων", η Νίκη Κουντούμη - Νικολάου (πιάνο), που παράλληλα με τις μουσικές σπουδές είναι και διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του ΕΜΠ, καθώς και δυο άλλες Πειραιώτισσες που διαπρέπουν στο χώρο της κλασικής μουσικής, η Ελένη Δάβου (τραγούδι) και η Ιωάννα Παρασκευοπούλου (πιάνο).
"Οι δραπέτες της σκακιέρας",η όπερα του Γιώργου Κουρουπού,σε λιμπρέτο του Ευγένιου Τριβιζά,ανεβαίνει και πάλι από αύριο και για τρεις ακόμη παραστάσεις (29/4 και 4, 6/5) στη Λυρική Σκηνή. Η όπερα, που ως θέμα έχει την πάλη ενάντια στην καταπίεση, το διαρκή αγώνα για ελευθερία, μέσα από μια απλή ιστορία αγάπης, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβρη με μεγάλη επιτυχία.
Στο νέο κύκλο παραστάσεων τη μουσική διεύθυνση ανέλαβε ο Μίλτος Λογιάδης.Η σκηνοθεσία είναι της Λυδίας Κονιόρδου,τα σκηνικά του Απόστολου Βέττα,τα κοστούμια της Ιωάννας Παπαντωνίου και η χορογραφία της Αποστολίας Παπαδαμάκη.Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Δημήτρης Σιγαλός, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Μάτα Κατσούλη, Μίνα Πολυχρόνου, Ευδοκία Χατζηιωάννου, Λυδία Αγγελοπούλου, Μαίρη - Ελεν Νέζη, Δάφνη Πανουργιά, Καλλιόπη Κοτζαηλία, Αντώνης Κορωναίος, Θανάσης Ευαγγέλου, Σπύρος Σακκάς και Παύλος Μαρόπουλος.Χορεύει η Ομάδα Sine Qua Non.
Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί το καθολικό της μονής Γκρατσάνιτσα