ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Αγωνίες" και "ελπίδες"

"Ελπίδες" ότι θα επικρατήσει η "κοινή λογική" εξακολουθεί να τρέφει η ελληνική κυβέρνηση και στο υπουργείο Εξωτερικών γίνεται προσπάθεια να προβληθούν τα "καλά" ενδεχόμενα.

Για το απευκταίο σενάριο της κλιμάκωσης μέχρι τη χερσαία εμπλοκή, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι επιφυλακτικό ως προς τις εκτιμήσεις του. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου χτες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη διατύπωσε την άποψη ότι αν τελικά η κατάσταση οδηγηθεί σε αυτό το σημείο και απαιτηθούν από το ΝΑΤΟ διευκολύνσεις, τότε, θα πρέπει, είπε ο Γ. Παπανδρέου, να αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο και ενδεχομένως να υπάρξει κάποια συνεννόηση μεταξύ των ελληνικών κομμάτων.

Οι "ελπίδες" της Αθήνας - όπως υποστηρίζουν Ελληνες διπλωμάτες - καλλιεργούνται από τα εξής στοιχεία:

Πρώτον, η Συμμαχία δεν έχει φέρει προς συζήτηση το θέμα της οργάνωσης μιας χερσαίας αποστολής και ο γγ του ΝΑΤΟ δεν έχει εκδώσει τη σχετική αγγελία προς τις χώρες - μέλη να συνεισφέρουν σε τέτοιου είδους δυνάμεις.

Δεύτερον, "πίσω" από τους βομβαρδισμούς, όπως υποστηρίζουν Ελληνες διπλωμάτες, εξελίσσεται απρόσκοπτα μια προσπάθεια συνδιαλλαγής. Το Βελιγράδι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει επιδείξει σ' αυτή την παρασκηνιακή διαβούλευση μεγάλη ελαστικότητα και ευελιξία, καθώς εμφανίζεται, όπως λένε, διατεθειμένο να διαπραγματευτεί την τύχη του νότιου Κοσσυφοπεδίου, συνδέοντας αυτό το θέμα με τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.

Το τρίτο στοιχείο που δημιουργεί ελπίδες στην Αθήνα είναι η διαφαινόμενη συμφωνία του Βελιγραδίου για την προώθηση μιας συνεχούς ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Κοσσυφοπέδιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία αυτή, αν τελικά παγιωθεί στην πράξη, αποτελεί το πρώτο "σημείο επαφής" μεταξύ της Γιουγκοσλαβίας και του ΝΑΤΟ. Η μεταφορά και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, είναι δυνατό να συμβάλουν στη δημιουργία κάποιων "ασφαλών" περιοχών μέσα στο Κοσσυφοπέδιο. Περιοχές όπου δε θα "επιχειρεί" ούτε ο γιουγκοσλαβικός στρατός, ούτε οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις. Αυτές οι "ασφαλείς" και τροφοδοτούμενες περιοχές, μπορεί να μετατραπούν σε προστατευόμενους "θύλακες", προσφέροντας μια διπλωματική διέξοδο, η οποία όμως οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου.

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην προσπάθεια προώθησης της "ανθρωπιστικής βοήθειας" και στο "ρόλο" που έχει ανατεθεί στην Ελλάδα για αυτόν το σκοπό. Στο ελληνικό ΥΠΕΞ γίνεται επίσης μια προσπάθεια να προβληθεί γενικότερα ο ελληνικός "ρόλος" και με μεγάλη ικανοποίηση ανακοινώθηκε η πρόσκληση που έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών από τον Ρώσο ομόλογό του να επισκεφτεί τη Μόσχα στις 28 του μηνός, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ηδη, μια πρώτη αποστολή με ανθρωπιστική βοήθεια, έφερε σε πέρας την προηγούμενη βδομάδα η ελληνική μη κυβερνητική οργάνωση "Ευρωπαϊκή Προοπτική". Η αποστολή αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από συμφωνία με το Βελιγράδι και με τη σύμφωνη γνώμη της Ουάσιγκτον.

Χτες, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα συναντήθηκε με τον Ελληνα υπουργό και στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση θέλησε να εκφράσει την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τον ελληνικό ρόλο στην προσπάθεια της προώθησης της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Κουβέντα για τις ευθύνες ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

Με μια "προεκλογικού" τύπου ομιλία, απευθύνθηκε χτες στους Ελληνοαμερικανούς συμπατριώτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, στη συνηθισμένη, σε αυτές τις περιπτώσεις, συνάντηση που πραγματοποιείται στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, κάθε φορά που κάποιος Ελληνας πολιτικός επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη.

Η ομιλία του πρωθυπουργού κινήθηκε γύρω από τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και περιέγραψε την αγωνία της Αθήνας για τις εξελίξεις. "Ας σκεφτούμε, είπε, τι κίνδυνοι για την ειρήνη στην περιοχή των Βαλκανίων και την αμφισβήτηση των συνόρων έχουν έρθει στην επιφάνεια από την πρόσφατη περιπέτεια στο Κόσσοβο".

Βέβαια, ο πρωθυπουργός, δεν είπε ούτε μια κουβέντα για το ρόλο και τις ευθύνες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην ομιλία του. Μίλησε μόνο για "το χρονικό ενός εξαγγελθέντος πολέμου και την κοινή γνώμη που βλέπει τις διπλωματικές προσπάθειες να φτάνουν σε αδιέξοδο, δίνοντας τη θέση τους στους βομβαρδισμούς".

Σε ό,τι αφορά την ελληνική εξωτερική πολιτική ο πρωθυπουργός είπε πως η χώρα σε αυτή την περίπτωση έχει μόνο τη δυνατότητα να ακολουθήσει μια πολιτική με βάση τις πιο κάτω αρχές:

  • Του σεβασμού του απαραβίαστου των συνόρων
  • Του σεβασμού των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων
  • Της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών
  • Της συνεργασίας για τη δημοκρατία, ανάπτυξη και κοινωνία των πολιτών.Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει τα δικά της ιδιαίτερα συμφέροντα στην περιοχή, τις δικές της επιδιώξεις. Στο σημείο αυτό ο Κ. Σημίτης, "αναφώνησε" το σύνθημα "πρώτα η Ελλάδα", συμπληρώνοντας ότι "η στάση μας στο ΝΑΤΟ καθορίζεται από την επιδίωξή μας να κατοχυρώσουμε τα δικά μας συμφέροντα, να αποφύγουμε ανυπολόγιστες συνέπειες για τα δικά μας συμφέροντα".

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Σήμερα η συνάντηση των κομμάτων της Αριστεράς

Αρχίζουν σήμερα στη Λευκωσία οι εργασίες της συνάντησης των κομμάτων της Αριστεράς των ευρωπαϊκών χωρών, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ. Ηδη, άρχισαν να καταφτάνουν οι αντιπροσωπείες διαφόρων κομμάτων, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του ΚΚ της Ρωσίας και βουλευτής Γκ. Ζουγκάνοφ, ο Βλ. Καζιεβνίκοφ, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Σ. Μπαταλιάν, ΓΓ και βουλευτής του ΚΚ Αρμενίας, ο Ρ. Μαντοβάντι, γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας, ο Α. Κοσούντα, πρόεδρος και βουλευτής του Κόμματος Ιταλών Κομμουνιστών κ. ά. Σήμερα αναμένονται στην Κύπρο, οι Α. Μπιίσκι, πρόεδρος του ΚΟΔΗΣΟ Γερμανίας, Β. Μπάιερ του ΚΚ Αυστρίας, Γ. Τούρνερ, πρόεδρος του Κόμματος των Εργαζομένων της Ουγγαρίας, Α. Νούνιες, γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Πορτογαλίας, Χ. Καπο, συντονιστής Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Ισπανίας κ.ά.

Οι εργασίες της Συνάντησης θα συνεχιστούν και θα λήξουν αύριο Πέμπτη. Οπως έχει ήδη δημοσιευτεί η Συνάντηση θα ασχοληθεί με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και θα συζητήσει τρόπους συλλογικής παρέμβασης των κομμάτων της Αριστεράς με στόχο τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών και την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Ο Γ. Ζουγκάνοφ είχε, χτες, το απόγευμα μακρά συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφια. Σήμερα το πρωί ο Ρώσος κομμουνιστής ηγέτης θα συναντηθεί χωριστά με τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη και με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρο Κυπριανού. Με τον Δημ. Χριστόφια θα έχει, επίσης, συνάντηση ο Ορέστης Κολοζώφ.

Εξάλλου, με τη συμμετοχή των ξένων αντιπροσωπειών θα πραγματοποιηθεί απόψε στην αίθουσα συνεδρίων της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) συγκέντρωση καταδίκης της αμερικανοΝΑΤΟικής επιδρομής κατά της Γιουγκοσλαβίας και αλληλεγγύης προς τον αγωνιζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό. Ομιλητής θα είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου ενώ ο Γ. Ζουγκάνοφ και άλλοι ξένοι αντιπρόσωποι θα απευθύνουν χαιρετισμό.

Το ΑΚΕΛ με την ευκαιρία της σημερινής επετείου του πραξικοπήματος της χούντας, στις 21 του Απρίλη 1967, αποτίει φόρο τιμής στους δημοκράτες αντιστασιακούς που αγωνίστηκαν και πολλοί από αυτούς θυσιάστηκαν, παλεύοντας ενάντια στη δικτατορία, παλεύοντας για δημοκρατία, ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνική πρόοδο και αξιοπρέπεια.

Στην Κύπρο ο Ορ. Κολοζώφ

Για την Λευκωσία αναχωρεί σήμερα ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, προκειμένου να πάρει μέρος στην διήμερη συνάντηση (21-22/4) των Ευρωπαϊκών Αριστερών Κομμάτων, που διοργανώνει το ΑΚΕΛ με θέμα: "Την παρέμβαση των κομμάτων για το σταμάτημα των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία και την ειρηνική επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου".

Εγκλήματα στο όνομα του "ανθρωπισμού"

Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, που οι διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο καταδίκαζαν τις επεμβάσεις των Αμερικάνων στο Βιετνάμ και άλλες χώρες της γης, ο Μπιλ Κλίντον και ο Γιόσκα Φίσερ, ήταν μεταξύ εκείνων που διακήρυτταν δημόσια υπέρμαχοι της ειρήνης και εχθροί του πολέμου. Τίποτε το παράξενο θα πείτε, αφού και οι δύο τους ανήκαν σε πολιτικά κόμματα που έχουν πολλές συγγένειες με το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα.

Το παράξενο βρίσκεται στο ότι σήμερα και ο Μπιλ Κλίντον και ο Γιόσκα Φίσερ όχι μόνο λένε αλλά και κάνουν τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που διακήρυτταν στο παρελθόν. Σήμερα ο Μπιλ Μπιλ Κλίντον (που έγινε πλανητάρχης με τις πλάτες του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος των ΗΠΑ) και ο Γιόσκα Φίσερ που κατέχει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, ανήκουν μεταξύ των ένθερμων υποστηρικτών του ανελέητου βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας. Και ο πρώτος και ο δεύτερος, ανέλαβαν την ευθύνη να τιμωρήσουν με πόλεμο ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, συνιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών, δολοφονώντας άμαχους πολίτες της Γιουγκοσλαβίας (Αλβανόφωνους και Σέρβους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, μικρούς και μεγάλους), με το επιχείρημα ότι αυτός ο πόλεμος γίνεται για "ανθρωπιστικούς λόγους" και ότι μόνο έτσι θα συνετιστεί ο "σφαγέας" Μιλόσεβιτς.

Και για να είμαστε ειλικρινείς, δε μας παραξενεύει καθόλου, που και τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Σημίτη και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στηρίζουν - με μικρές φραστικές παραλλαγές - αυτά που λένε και αυτά που κάνουν οι "αριστερές" και "σοσιαλιστικές" κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία. Με τη στάση τους, απλά επιβεβαιώνουν ότι ανήκουν στην ίδια οικογένεια της σοσιαλδημοκρατίας, που σήμερα ανέχεται, εγκρίνει ή και στηρίζει τα μεγαλύτερα εγκλήματα στον κόσμο στο όνομα του "ανθρωπισμού"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ