ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Απρίλη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Γεμάτο επεμβάσεις το "όραμα" του Κλίντον για το μέλλον...

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ. -

Το χαρακτήρα και τους απώτερους σκοπούς της ΝΑΤΟικής επιδρομής στη Γιουγκοσλαβία προέβαλε στον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς προχτές ο Μπιλ Κλίντον, μιλώντας στην ετήσια εκδήλωση των εκδοτών ημερήσιων εφημερίδων στο Σ. Φρανσίσκο.

Δίχως να παραλείπει την αναφορά σε ένα σχέδιο τύπου Μάρσαλ για τα Βαλκάνια, ο Κλίντον ισχυρίστηκε πως "δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το όραμα Μιλόσεβιτς - που είναι ριζωμένο στο μίσος, στη βία και στον κυνισμό - να επικρατήσει". Αντ' αυτού ο Κλίντον προέβλεψε την επικυριαρχία του ΝΑΤΟ "οραματιζόμενος" και έναν κόσμο, όπου οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα διαλέγουν την οδό της "ειρηνικής ολοκλήρωσης" και την "εθνική ανοχή".

Ο Πρόεδρος Κλίντον επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από το αίτημα του UcK για ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, χαρακτηρίζοντας εν ολίγοις το σχετικό αίτημα μη ρεαλιστικό, με επιχειρήματα πως η περιοχή "δεν έχει πόρους, υποδομή για να έχει μια βιώσιμη ανεξαρτησία", αλλά ένα καθεστώς διεθνούς προτεκτοράτου... Οπως πρόσθεσε: "Ενα ειρηνικό μέλλον... ρεαλιστικά... απαιτεί μια δημοκρατική μετάβαση στη Σερβία, καθώς οι Δημοκρατίες της περιοχής ποτέ δε θα είναι ασφαλείς με μια πολεμοχαρή τυραννία στη μέση. Ενα ειρηνικό μέλλον απαιτεί συνεχή, σταθερή αμερικανική εμπλοκή μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους, παλιούς και νέους". Κάλεσε δε ΕΕ και ΝΑΤΟ να έχουν "ανοιχτές τις πόρτες" τους, προκειμένου να δεχτούν και νέα μέλη.

Τέλος, αναφερόμενος στο βομβαρδισμό αυτοκινητοπομπών προσφύγων στην Τζακοβίτσα είπε ότι το συμβάν "ήταν ένα λυπηρό αλλά αναπόφευκτο γεγονός". Πρόσθεσε δε ότι θα ήταν λάθος η αλλαγή της τακτικής του ΝΑΤΟ, λόγω των άμαχων θυμάτων.

Εξω από το ξενοδοχείο του Σαν Φρανσίσκο που έγινε το συνέδριο των εκδοτών, ο Αμερικανός Πρόεδρος αντιμετώπισε δύο ομάδες διαδηλωτών, υπέρ και κατά των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία. Υπέρ ήταν μια ομάδα 50 ατόμων που ζητούσαν τον τερματισμό "της βίας και της γενοκτονίας" από τους Σέρβους, ενώ η άλλη ομάδα περισσότερων από 300 διαδηλωτών είχαν στόχους στα σώματά τους και φώναζαν συνθήματα όπως "Κλίντον, πόσα παιδιά σκότωσες σήμερα;" και "Ο Κλίντον λέει ψέματα, σκοτώνονται άνθρωποι".

ΡΩΣΙΑ
Η Δούμα προτρέπει... το Κρεμλίνο αποστασιοποιείται...

ΜΟΣΧΑ.-

Πορεία εύθραυστων "ισορροπιών" φαίνεται πως αναζητεί η Μόσχα με αφορμή την εμπλοκή της στο γιουγκοσλαβικό και δεδομένων των συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Ετσι, το περασμένο 24ωρο, είχαμε αφενός τη με συντριπτική πλειοψηφία απόφαση της ρωσικής Δούμας για ένταξη της Γιουγκοσλαβίας στην Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας, αλλά και τις ενδεικτικές δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν σε σχέση με το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει ο νέος απεσταλμένος του Γιέλτσιν, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, στο πλαίσιο της "συνεργασίας" ανάμεσα σε Μόσχα, Βρυξέλλες ή και Ουάσιγκτον.Κατά την ψηφοφορία στη Δούμα, 326 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ένταξης του Βελιγραδίου στην Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας (με μόνον 46 κατά) παροτρύνοντας, επιπλέον, την κυβέρνηση του προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν να αναλάβει περαιτέρω δράση.

Η Δούμα συστήνει στο Ρώσο πρόεδρο και την κυβέρνηση να εξετάσουν αμέσως όλα τα διεθνή, πολιτικά, οικονομικά, νομικά και λοιπά ζητήματα που σχετίζονται με αυτή τη μελλοντική ένταξη της Γιουγκοσλαβίας στην Ενωση.

Ομως, αυτή η εξέλιξη δεν προκάλεσε την κινητοποίηση, αλλά τη σταδιακή αποστασιοποίηση του Κρεμλίνου.Δηλαδή, ενώ πριν μία βδομάδα ο Γιέλτσιν είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ένταξης της Γιουγκοσλαβίας στην Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας, αλλά χτες, ο αναπληρωτής προσωπάρχης της ρωσικής προεδρίας υποβάθμισε την πιθανότητα μιας ένωσης με τη Γιουγκοσλαβία... Οπως δήλωσε ο Ολεγκ Σισούγεφ μιλώντας στο "Ρόιτερ": "Αυτό, βεβαίως δε θα συμβεί σύντομα, δεν είναι δυνατόν. Θα ήταν λάθος να το κάνουμε, τη στιγμή που θα αποτελούσε ένα βήμα που θα ενέπλεκε τη Ρωσία στην ένοπλη σύγκρουση. Ετσι είμαι βέβαιος ότι αυτό δεν αποτελεί ένα ζήτημα μιας ημέρας ή μιας εβδομάδας".

Υπό το πρίσμα αυτής της στροφής του Κρεμλίνου, που έγινε πιο έκδηλη με τον πρόσφατο διορισμό του πρώην πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν ως νέου επίσημου απεσταλμένου του προέδρου Γιέλτσιν για το γιουγκοσλαβικό, θα πρέπει να εξηγηθούν οι χτεσινές δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν. Ο Ζοσπέν εξέφρασε την ικανοποίησή του "για τα νέα καθήκοντα" που ανατέθηκαν στον Τσερνομίρντιν, ευχόμενος η Ρωσία "να συμμετάσχει περισσότερο σε μία λύση για το Κοσσυφοπέδιο". Ο Γάλλος πρωθυπουργός, που έκανε αυτές τις δηλώσεις ενώπιον της Γερουσίας, δεν έκρυψε την πεποίθησή του πως ο διορισμός Τσερνομίρντιν "θα επιτρέψει να υπάρξει μια θετική κινητοποίηση στην αναζήτηση μιας λύσης". Και κατέληξε λέγοντας: "Πιστεύω ότι η Ρωσία έχει τις δυνατότητες να παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο στην επίλυση την κρίσης αυτής, αν ευθυγραμμιστεί με τις προσπάθειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια πολιτική διευθέτηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ".Την ίδια, πάντως, ώρα, Ρώσοι στρατιωτικοί και διπλωμάτες προειδοποιούν ολοένα και συχνότερα για την εξαπόλυση και χερσαίας ΝΑΤΟικής επέμβασης κατά της Γιουγκοσλαβίας. Το πρακτορείο "ΙΝΤΕΡΦΑΞ" μεταδίδοντας τέτοιες απόψεις σημείωσε πως σύμφωνα με εκτιμήσεις Ρώσων διπλωματών και στρατιωτικών, το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να εξαπολύσει χερσαία επίθεση "που θα διαρκέσει επτά έως 10 μέρες". Η ίδια πηγή προσθέτει πως η Ρωσία θα κλιμακώσει τις προσπάθειές της για να αποτραπεί η υλοποίηση τέτοιας επέμβασης.

Τελευταία αλλά μη εξαιρετέα η χτεσινή επιστολή του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, στη ρωσική εφημερίδα "ΚΟΜΕΡΣΑΝΤ", όπου επαναλαμβάνει πως "η στρατιωτική επιχείρηση της Συμμαχίας στη Γιουγκοσλαβία θα συνεχίζεται όσο ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς δεν αποδέχεται τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας".

Κτίριο που μόλις βομβαρδίστηκε στην Νόβι Σαντ

Κτίριο που μόλις βομβαρδίστηκε στη Νόβι Σαντ

Στις φλόγες ένα κτίριο στο Πάντσεβο

Παραδομένο στις φλόγες ένα κτίριο στο Πάντσεβο

Απο την χτεσινή συνάντηση του Μ.Μιλουτίνοβιτς με τον Ι.Ρουγκόβα

Από τη χτεσινή συνάντηση του Μ. Μιλουτίνοβιτς με τον Ι. Ρουγκόβα

Βομβαρδισμένο εργοστάσιο στο Βάλιεβο εκατό χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά απο

Βομβαρδισμένο εργοστάσιο στο Βάλιεβο, εκατό χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ