ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Απρίλη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Σε καθήκοντα υπαλλήλου του ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός αναλώθηκε χτες σε εξαγγελίες "πρωτοβουλιών" και "προτάσεων" της κυβέρνησης σχετικά με την κρίση στα Βαλκάνια, που δεν αποτελούν παρά την ελληνική "συμβολή" στην προώθηση ενός νέου "σχεδίου Μάρσαλ" στην περιοχή

Με τη γλώσσα των εκπροσώπων του ΝΑΤΟ μίλησε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, παρουσιάζοντας την υποτιθέμενη πρόταση της Ελλάδας "για την υπέρβαση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο και τη σταθεροποίηση στα Βαλκάνια". Πρόταση για την οποία προηγουμένως είχε ενημερώσει τον Κ. Στεφανόπουλο, κατά τη διάρκεια 45λεπτης συνάντησής τους.

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά πόσο εκτός πραγματικότητας είναι, αλλά και ταυτόχρονα πόσο βαθιά, και με ευθύνη της κυβέρνησης του, έχει εμπλακεί η χώρα στα πολεμικά παιχνίδια των ιμπεριαλιστών. Επίσης έκανε φανερό ότι ο ρόλος που διεκδικεί η κυβέρνηση είναι αυτός της θεραπαινίδας των δολοφόνων των λαών. Η πρόταση που παρουσίασε αναφέρεται πρώτο στην "επίλυση" της κρίσης, δεύτερο στη "σταθεροποίηση, τον εκδημοκρατισμό, την ανάπτυξη και την ενσωμάτωση των Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική" και τρίτο στην "αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών προβλημάτων". Ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον "δεν πρόκειται να προκύψει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα". Βάζοντας ο ίδιος τα... πράγματα στη θέση τους, είπε πως "οι μοναχικοί καβαλάρηδες δεν πρόκειται να λύσουν το θέμα", επιβεβαιώνοντας πως ο ίδιος είναι ένας ταπεινός υπάλληλος του ΝΑΤΟ.

Κατά τα άλλα, η ανησυχία για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η πολεμική κρίση είναι πλέον εμφανής στην κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο που, όπως εκτιμάται, η ΝΑΤΟική επίθεση "θα έχει μάκρος". Το πλέον σημαντικό, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση στα πλαίσια της χτεσινής συνεδρίασης επιχείρησε να προετοιμάσει το έδαφος για τη στάση της επόμενης μέρας του πολέμου. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε ότι θα σταλούν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Αλβανία, αλλά και αλλού στα Βαλκάνια,με τη μορφή "ειρηνευτικής" δύναμης, ώστε να μην καλυφθεί - όπως ειπώθηκε - ο χώρος από άλλες δυνάμεις και κυρίως ιταλικές, σε ό,τι αφορά ειδικά στην Αλβανία...

Με τα λόγια του ΝΑΤΟ

Χαρακτηριστικό του πόσο ταυτισμένος είναι ο Κ. Σημίτης με την αμερικανονατοϊκή προπαγάνδα είναι ότι όπου χρειαζόταν να κάνει αναφορά στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, χρησιμοποιούσε τις λέξεις "στρατιωτικές παρεμβάσεις".Την ίδια ώρα παραδέχτηκε το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τα γεράκια του ΝΑΤΟ. "Η μέχρι σήμερα, είπε, στρατιωτική παρέμβαση στη Γιουγκοσλαβία δεν απέτρεψε την εθνική κάθαρση στο Κοσσυφοπέδιο. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες κατακλύζουν τα γειτονικά κράτη. Οι θάνατοι, οι αρρώστιες, η πείνα, η καταστροφή αποτελούν πια ένα μόνιμο φαινόμενο στην περιοχή. Η παρέμβαση οδήγησε σε θάνατο αμάχους, αμέτοχους, χωρίς ευθύνη, πράγμα απαράδεκτο. Εκφράζουμε τη λύπη μας γι' αυτές τις ενέργειες". Επίσης διαπίστωσε: "Η ΠΓΔΜ έχει υποστεί βαρύτατες οικονομικές συνέπειες. Το ίδιο συμβαίνει με την Αλβανία. Και στις δύο χώρες υπάρχει κίνδυνος πολιτικής αποσταθεροποίησης. Το καθεστώς Μιλόσεβιτς, αντί να αποδυναμωθεί, όπως επιδίωκαν οι ενέργειες, έχει σταθεροποιηθεί".

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν επιπτώσεις στην Ελλάδα, τις οποίες όμως τις εντόπισε στον... τουρισμό και την... εμπορική κίνηση. Λες και πρόκειται για κάποιο φυσικό φαινόμενο και όχι πόλεμο που μαίνεται στα σύνορα της χώρας. "Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, έχει υποστεί και αυτή σημαντικές οικονομικές συνέπειες. Ο τουρισμός, το καλοκαίρι, μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στις εξαγωγές, μεγάλη δυσκολία στις εξαγωγές και στη Β. Ελλάδα η εμπορική κίνηση έχει μειωθεί σημαντικά".

Με "πυξίδα" τις ΗΠΑ και τη Γερμανία

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος, εισαγωγικά, στην πρόταση που θα προωθήσει, είπε: "Ολα δείχνουν ότι η στρατιωτική παρέμβαση, αντί να λύσει τα προβλήματα, επέτεινε προβλήματα και εν πάση περιπτώσει δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα στην περιοχή".Για να ακολουθήσει η παρουσίαση της "συνολικής πρότασης της Ελλάδας για την υπέρβαση της κρίσης και τη σταθεροποίηση στα Βαλκάνια".

Μια πρόταση που στην ουσία της κινείται στα πλαίσια της γερμανικής πρότασης και βέβαια διέπεται από το πνεύμα των επιτιθέμενων. Και για να μην υπάρξει καμιά παρεξήγηση ο Κ. Σημίτης επισήμανε: "Θα εντείνουμε την κινητοποίησή μας με ένα σύνολο μέτρων και πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τους εταίρους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ". Και συνέχισε: "Ο βασικός μας στόχος είναι η ύπαρξη μιας "συνεργασίας" θεσμών και ενεργειών που θα οδηγήσουν από τη μια μεριά στην αποδοχή από τη Γιουγκοσλαβία των προϋποθέσεων για την κατάπαυση του πυρός και των πολεμικών ενεργειών και από την άλλη μεριά της αποδοχής από το ΝΑΤΟ".

Οι προϋποθέσεις που μπαίνουν είναι: Απόσυρση των στρατευμάτων της Γιουγκοσλαβίας από το Κοσσυφοπέδιο. Ασφαλής επιστροφή των προσφύγων. Ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης "με ευρεία νομιμοποιητική βάση". Η "βάση" αυτή προβλέπει τη "νομιμοποίηση" των αποφάσεων που θα ληφθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη συνεργασία της Ρωσίας. Και βέβαια ο Κ. Σημίτης δεν παρέλειψε να επισημάνει: "Βάση αυτής της δέσμης αρχών είναι τα όσα συζητήθηκαν στο Ραμπουγέ,που αποτελούν ένα πλαίσιο. Αλλά το πλαίσιο αυτό στηρίζεται σε ορισμένες κατευθύνσεις που είναι για μας εκ των ων ουκ άνευ".

Μόνιμη παρέμβαση...

Το δεύτερο κεφάλαιο της πρότασης αυτής αφορά τις μετά τον πόλεμο διευθετήσεις. Τα όσα είπε ο Κ. Σημίτης σκιαγραφούν το νέο καθεστώς που θέλουν να επιβάλουν οι ιμπεριαλιστές στα Βαλκάνια. Μίλησε για ένα "συνολικό σχέδιο σταθεροποίησης και ανάπτυξης των Βαλκανίων" στα πρότυπα του σχεδίου Μάρσαλ, παρόλο που δεν το κατονόμασε. Αξονες αυτού του σχεδίου είναι: Η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, ο εκδημοκρατισμός της, η εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών, η προστασία των ατομικών και μειονοτικών δικαιωμάτων, η εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού επίλυσης συγκρούσεων.

Οι προτάσεις αυτές που ανέπτυξε ο Κ. Σημίτης είναι το πλαίσιο για την επιβολή στα Βαλκάνια μιας δικτατορίας της "νέας τάξης πραγμάτων" του ιμπεριαλισμού."Αυτό το οποίο θα ξεκινήσουμε τώρα, είπε, όσον αφορά την τρέχουσα κρίση, θα πρέπει μετά να γίνει ένα μονιμότερο καθεστώς.Η ήδη υπάρχουσα διαπεριφερειακή συνεργασία πρέπει να συντονιστεί, να είναι μόνιμη και ιδίως να αφορά, σε μεγάλο βαθμό, αυτό το πλαίσιο ανάπτυξης και σταθερότητας".

Αναφορικά με την "ανθρωπιστική βοήθεια" ο Κ. Σημίτης δεν παρέλειψε και στον τομέα αυτό να αναπαράγει τη ΝΑΤΟική προπαγάνδα, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στο Μαυροβούνιο, στα πλαίσια των μεθοδεύσεων για πλήρη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, και ανακοίνωσε τη διοργάνωση στην Αθήνα διάσκεψης για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο βρώμικος πόλεμος και η "επόμενη μέρα"

Ο βρώμικος πόλεμος και η "επόμενη μέρα"
Η εξέλιξη των ΝΑΤΟικών σεναρίων στη Γιουγκοσλαβία και η προετοιμασία για το "μεγάλο φαγοπότι"

Ο ΝΑΤΟικός "μακρύς πόλεμος εξόντωσης" κατά της Γιουγκοσλαβίας, μετά τις πρώτες "θεαματικές" τρεις βδομάδες, εισέρχεται στην "κλασική" μεσαία φάση, κατά την οποία η χρήση της στρατιωτικής βίας διοχετεύεται και προς πολλαπλούς πολιτικο - οικονομικούς στόχους για τη διάρκεια και μετά το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για επανάληψη, στη νέα μορφή του "τεχνολογικού πολέμου", του παλιού "πολέμου χαρακωμάτων", όπου, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει πλέον "μέτωπο", υποτάσσονται στα απαίσια χαρακτηριστικά του πολέμου όλες οι μορφές ζωής, των επιτιθέμενων και των αμυνόμενων, των πρωταγωνιστών και των δευτεραγωνιστών, των αρμάτων και της προπαγάνδας, της γεοστρατηγικής και της γεοοικονομίας. Είναι η "λογική του πολέμου" στη νέα ολοκληρωτική μορφή, ανάλογη της "παγκοσμιοποίησης", π.χ., στην οικονομία ή στην προπαγάνδα. Ακριβώς η αποτυχία ενός "γρήγορου" πολέμου, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, εξαναγκάζει σε εξάπλωση και εμβάθυνση του πολέμου, γεγονός που εξηγεί την αμηχανία και την ταραχή όλων των εμπλεκόμενων. Κάθε μέρα που περνάει όλο και πιο πολύ, όλο και περισσότεροι, εξαναγκάζονται σε περισσότερες "εξηγήσεις" για πολλές πτυχές που ξεπερνούν τις στενές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Στα πλαίσια αυτά ο "θεαματικός", "καθαρός", "γρήγορος" πόλεμος μετατρέπεται τάχιστα σε πόλεμο καθεστώτων, τάξεων και λαών. Κάθε μέρα που περνάει, στις στρατιωτικές νίκες ή ήττες αρχίζουν να συγκεντρώνονται και οι άλλες "βρώμικες απώλειες", αυτές σε επίπεδο καθεστώτων, τάξεων και λαών. Και όταν ο πόλεμος "βγαίνει" από τα κουτιά της τηλεόρασης, οι εμπνευστές του νιώθουν ήδη απειλητικά τις λαϊκές ανάσες.

ΝΑΤΟ

Οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ αναγνώρισαν ημιεπίσημα ότι έχασαν τον "πρώτο γύρο", ότι απέτυχαν να "προστατέψουν" τους αλβανόφωνους του Κοσσόβου και κατά συνέπεια, δεν απομένει παρά η στρατιωτική ήττα της Σερβίας στο Κόσσοβο και η επιστροφή των προσφύγων υπό ΗΠΑ-ΝΑΤΟική "προστασία". Πρόκειται για τακτική αναδίπλωση στη βάση πάντα του αρχικού στρατηγικού στόχου που ήταν και παραμένει η απόσχιση του Κοσσόβου από τη Γιουγκοσλαβία και η αναπόφευκτη καθεστωτική αλλαγή στη συρρικνωμένη Σερβία. Οι αεροπορικές επιθέσεις συνεχίζονται και εντείνονται για να "καθαρίσουν" την ευρύτερη περιοχή, δηλαδή εξόντωση των σερβικών δυνάμεων στο Κόσσοβο και αδυναμία του Βελιγραδίου σε οποιαδήποτε μορφή "επιχειρησιακής ανταπόδοσης", αλλά όπως δήλωσε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα, "χωρίς στρατιωτικούς δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ούτε την επιστροφή ούτε την προστασία των προσφύγων".Ηδη το "χαμήλωμα" των επιχειρήσεων από τα αεροπλάνα στα ελικόπτερα αποτελεί κλιμάκωση και προγεφύρωμα προς τις χερσαίες επιχειρήσεις. Αυτές θα αρχίσουν αμέσως μόλις το ΝΑΤΟ ανακηρύξει το Κόσσοβο περιοχή "όχι εχθρική" για τα στρατεύματά του, δηλαδή όταν οι εναέριες επιχειρήσεις και οι δολιοφθορές του UCK και των δυτικών κομάντος του επιστρέψουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα των εχθροπραξιών επί του εδάφους με τις λιγότερες απώλειες. Το ιδανικό σενάριο για το ΝΑΤΟ θα ήταν η είσοδος στο Κόσσοβο χερσαίων δυνάμεων χωρίς πόλεμο, που θα καταλάμβαναν την περιοχή, περίπου όπως το Κουβέιτ, και μετά θα καλούσαν επιλεκτικά τους ντόπιους να επιστρέψουν ώστε να δημιουργηθεί το "κράτος του Κοσσόβου" με συγκεκριμένο πληθυσμό. Πρόκειται για τη θεωρία της "μη επέμβασης" με στόχο τη δημιουργία της ζώνης των τριών "θυλάκων" (Κόσσοβο, Αλβανία, FYROM) που θα συνδέσει τη Βοσνία με την Ελλάδα.Με εξαίρεση το "σενάριο" περί εσωτερικής ανατροπής του Μιλόσεβιτς και μονομερούς συνθηκολόγησης "άνευ όρων" του Βελιγραδίου, αποτελεί τη μόνη εναλλακτική λύση για το ΝΑΤΟ. Από στρατιωτικής πλευράς αυτό σημαίνει αναγκαστικά έναν "μακρύ πόλεμο" και ήδη στο ΝΑΤΟ ψιθυρίζουν για επιχειρήσεις "μέχρι και το καλοκαίρι". Από πολιτικής πλευράς όμως σημαίνει ότι χαλάει το πανηγύρι της ΝΑΤΟικής συνόδου κορυφής στην Ουάσιγκτον 23-24 του Απρίλη, με όλα τα επακόλουθα. Και προϋποθέτει ενεργή συμμετοχή της Ρωσίας, η οποία θα έρθει στα Βαλκάνια "καθαρή" ιδεολογικά και με πολλαπλές απαιτήσεις και "ιστορικά" δικαιώματα. Παράπλευρα "σενάρια" για απόσχιση του Μαυροβουνίου και πολύ περισσότερο της Βοϊβοντίνας, που δεν πρέπει να αποκλείονται θα έκοβαν την πρόσβαση της Σερβίας στην Αδριατική και το Δούναβη, δημιουργώντας ασφυκτικές καταστάσεις στο εσωτερικό της βαλκανικής και θα προδιέθεταν για ένα νέο πόλεμο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η οικονομική καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας αλλά και των γύρω περιοχών θα "συντηρούσε" τη γεοοικονομική αποσταθεροποίηση μέχρι "νεωτέρας". Οπως δήλωσε δημόσια ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα, "η συμμετοχή των ΗΠΑ στον πόλεμο είναι μεγαλύτερη των Ευρωπαίων" και κατά συνέπεια, και τα μεταπολεμικά οφέλη. Στις ευρωπαϊκές "μεγάλες δυνάμεις" δεν απομένουν παρά μόνο τα στενά οικονομικά κέρδη από τον πρώτο "βρώμικο" πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή τη φορά όμως η Γερμανία και η Ιταλία βρίσκονται "με τη σωστή πλευρά".

Η Ευρωπαϊκή Ενωση

Οσο και αν η προπαγάνδα προσπάθησε να το μασκαρέψει, τα 15 ευρωπαϊκά κράτη βομβαρδίζουν τη Γιουγκοσλαβία, ως ΝΑΤΟ, από την αρχή των επιχειρήσεων. Κατά συνέπεια, ανέλαβαν πλήρως το κόστος της στρατιωτικής επιχείρησης, χωρίς όμως ευδιάκριτα γεοστρατηγικά οφέλη. Απομένει η μονομερής και κακομοίρικη οικονομική συνεκμετάλλευση της περιοχής μετά το τέλος των εχθροπραξιών, κάτι το οποίο δεν μπορεί να εξισορροπήσει την αμερικανική κατοχή της Βαλκανικής, για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία. Ολες οι "ειρηνευτικές προτάσεις" από την ευρωπαϊκή πλευρά, αποσκοπούν αποκλειστικά στον οικονομικό διαμελισμό της βαλκανικής λείας μετά το τέλος των εχθροπραξιών. Κορύφωση των (...) προσπαθειών αποτελεί το πρόσφατο γερμανο - γαλλικό "σχέδιο" το οποίο θα επανέλθει και πάλι, παρά τις αρχικές δυστοκίες, μόνο που θα αλλάζει κάθε φορά περιτύλιγμα. Τα στενά οικονομικά οφέλη των Ευρωπαίων στη νέα τάξη πραγμάτων, κατέστησε σαφή και ο Αμερικανός Πρόεδρος Κλίντον με το πρώτο διάγγελμα τα χαράματα της "μαύρης Τετάρτης" που άρχισαν οι βομβαρδισμοί. Ενόψει αυτής της κερδοσκοπίας και η Αθήνα υπόσχεται "βοήθεια" προσπαθώντας να πείσει τον ελληνικό λαό όπως με την περίπτωση Οτσαλάν που (...) δεν έθιξε, λέει, το Χρηματιστήριο και την "πορεία προς την ΟΝΕ". Το γεγονός της ευρωπαϊκής και ιδιαίτερα ελληνικής διάθεσης κερδοσκοπίας, παρόλο που μαίνεται ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, αποτελεί και την πλέον σημαντική "απώλεια" των κυβερνώντων σ' αυτό τον πόλεμο.

Βησσαρίων ΓΚΙΝΙΑΣ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Κριτική" εκ του ασφαλούς

Με εμφανή αμηχανία, αποτέλεσμα της πλήρους σύμπλευσης με την κυβερνητική πολιτική στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό, υποδέχτηκε η ηγεσία της ΝΔ τις χτεσινές εξαγγελίες του Κ. Σημίτη.

Αρχικά υπήρξε σχόλιο μέσω "κύκλων της ΝΔ", στο οποίο αναφέρεται ότι τα όσα είπε ο Κ. Σημίτης είναι συγκεχυμένα και ασαφή, δε συνιστούν πρόγραμμα δράσης και κατέληγε με τη... συγκλονιστική αποκάλυψη ότι "είναι απόφαση της ΕΕ να μη διευρύνει τον κύκλο ένταξης άλλων χωρών".

Αργά το απόγευμα από τους Αμπελόκηπους της Θεσσαλονίκης ο Κ. Καραμανλής είπε ότι η πρωτοβουλία Σημίτη είναι για εσωτερική κατανάλωση και λόγια του αέρα, αφού δεν έγινε καμία προετοιμασία και δεν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις. Οσο για την ουσία της "κριτικής" της ηγεσίας της ΝΔ προς την κυβέρνηση, την επανέλαβε χτες ο εκπρόσωπος του κόμματος, Αρ. Σπηλιωτόπουλος. "Μπορούσαμε και μπορούμε να συνενώσουμε τη φωνή μας για να πούμε ξεκάθαρα τις θέσεις των Ελλήνων στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στον ΟΗΕ, στα κράτη της ταραγμένης γειτονιάς μας". Δηλαδή, ζητά αυτό που κάνει η κυβέρνηση Σημίτη. Με τη διαφορά ότι η κυβέρνηση, όπως και η ηγεσία της ΝΔ, δεν εκφράζει τις θέσεις των Ελλήνων, αλλά τις θέσεις που θέλουν να ακούσουν οι "ισχυροί σύμμαχοι".

Από την πλευρά του, ο Κ. Καραμανλής, στις ομιλίες του στην περιοδεία που πραγματοποιεί στη Θεσσαλονίκη, επιχειρεί να δημιουργήσει την εικόνα ότι αν ήταν αυτός στην κυβέρνηση θα έλεγε "στα ίσια" τις απόψεις του στους "συμμάχους", σε αντίθεση με την κυβέρνηση Σημίτη, που προτίμησε να παίξει για μια ακόμα φορά το "υπάκουο και καλό παιδί".

Σε δραματικό ύψος αποκάλυψε πως η Ευρώπη του σήμερα, "δεν είναι η Ευρώπη που πιστέψαμε". Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, όπου η Ευρώπη εμφανίζεται αδύναμη και όχι συνένοχη, ο Κ. Καραμανλής στην ομιλία του στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης σημείωσε: "Σήμερα αισθανόμαστε την απογοήτευση από το μικρό της ανάστημα, να μην έχει λόγο, να μην μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις. Οχι απλώς να μην παίρνει πρωτοβουλίες ως θα όφειλε. Οχι απλώς να μην ηγείται αλλά να σέρνεται ανήμπορος θεατής στις εξελίξεις τις δραματικές".

Αναφερόμενος στο κράτος, ο Κ. Καραμανλής το χαρακτήρισε ως τον μεγάλο άρρωστο, γιατί, όπως είπε, βρίσκεται στην υπηρεσία συντεχνιακών και μεγάλων συμφερόντων. "Βρίσκεται σε διάλυση και αποσύνθεση", δήλωσε και υποσχέθηκε πως το κόμμα του θα κάνει την αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος. "Μιλώ για θαύματα. Την Ελλάδα του αύριο δε θα την οικοδομήσουμε με το παρελθόν και τις διαφορές που μας χωρίζουν", είπε.

ΚΚΕ
Να συγκαλύψει την ευθύνη της επιδιώκει η κυβέρνηση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού

Την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών της ελληνικής κυβέρνησης στο βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τις χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

"Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση έχει κάνει την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι των ευρω-αμερικανικών δυνάμεων πολέμου, που έχει δώσει υλική, ηθική και πολιτική υποστήριξη στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει δήθεν πρωτοβουλίες ειρήνης. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να συγκαλύψει ευθύνες και να διασκεδάσει τη δυσαρέσκεια του ελληνικού λαού.

Το μόνο που έχει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, είναι να διακόψει κάθε μορφή στήριξης του ΝΑΤΟ στη δολοφονική του επίθεση κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας".

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Σήμα κινδύνου για το ΕΥΡΩ

Οι δυσάρεστες για την ευρωπαϊκή οικονομία εξελίξεις απασχολούν τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που άρχισε χθες και συνεχίζεται σήμερα στη Δρέσδη. Το ΕΥΡΩ βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο σε σχέση με το δολάριο, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώνονται σημαντικά εξαιτίας της ύφεσης που παρουσιάζεται στις μεγάλες χώρες - μέλη. Οπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις τελευταίες εκτιμήσεις της για τις οικονομικές επιδόσεις των 15 κρατών - μελών προβλέπει για το 1999 μέσο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2,1%, έναντι 2,4% που ήταν η πρόβλεψή της το φθινόπωρο του 1998.

Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Ιβ Τιμπό ντε Σιλγκί ανέφερε πρόσφατα ότι η επιβράδυνση αυτή έχει προσωρινό χαρακτήρα. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης ο Γάλλος Επίτροπος υπογράμμισε ότι πρωταρχικός στόχος των χωρών της ζώνης ΕΥΡΩ θα πρέπει να είναι η συνέχιση της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Σχετικά με την πτώση του ΕΥΡΩ ο Γάλλος επίτροπος υιοθέτησε μια πρωτοφανή εξήγηση. "Δεν είναι το ΕΥΡΩ ασθενές, δήλωσε, αλλά είναι το δολάριο που στην παρούσα φάση εμφανίζεται εξαιρετικά ισχυρό"...

Μεταξύ των άλλων θεμάτων που θα συζητήθηκαν χθες στη Δρέσδη ήταν και το ζήτημα της εξωτερικής εκπροσώπησης του ΕΥΡΩ, ενώ σήμερα οι "15" θα ασχοληθούν με το ζήτημα της φορολογικής εναρμόνισης στην ΕΕ.

ΣΥΝ
ΟΧΙ σε πολεμικό ορμητήριο

Για "ρεσιτάλ διγλωσσίας για προφανείς λόγους εσωτερικής κατανάλωσης", μιλά ο ΣΥΝ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, με την οποία "καλείται ο κ. Σημίτης να δεσμευτεί ότι η κυβέρνηση θα πει κατηγορηματικά "όχι" στις μεθοδευόμενες χερσαίες επιχειρήσεις και θα αντιταχθεί σε κάθε περίπτωση στη μετατροπή της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο".

Από την πλευρά του, ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, με δήλωσή του τονίζει πως "ο κ. Σημίτης, αντί να ζητήσει ευθέως τον άμεσο τερματισμό των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, καθώς και όλων των εχθροπραξιών, ως προϋπόθεση ειρηνικής πολιτικής λύσης, εξαγγέλλει πρωτοβουλίες με προτάσεις οι οποίες στην ουσία τους συνιστούν αόριστες παραλλαγές των απαράδεκτων θέσεων του ΝΑΤΟ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ