Συναντήσεις των πολιτικών νεολαιών με κυβερνητικά στελέχη και Νεολαίες. Με τον γραμματέα της Σοσιαλιστικής Νεολαίας Σερβίας, συναντήθηκε ο Ν. Σοφιανός στο Βελιγράδι
"Διαπιστώσαμε τη θέληση, τον ενθουσιασμό, τη σιγουριά του λαού, την αποφασιστικότητα, την τρέλα ενός λαού να αψηφήσει τους καθημερινούς βομβαρδισμούς, να κάνει συναυλίες υπό τον ήχο των σειρήνων. Ενας λαός, που αποδείχνει με τη στάση του ότι υπάρχει άλλος δρόμος: Η αντίσταση στις επιλογές του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών, της ΕΕ".Με τα λόγια αυτά, ο Ν. Σοφιανός, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, περιέγραψε, μιλώντας στο "Ρ", τα όσα συνάντησε η αντιπροσωπεία των ελληνικών πολιτικών νεολαιών κατά την επίσκεψή της στη Γιουγκοσλαβία.
Οι επαφές των πολιτικών νεολαιών ξεκίνησαν με την επίσκεψή τους στα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και μια πρώτη ενημέρωσή τους από τον Αλεξάντερ Ράστοβιτς, γραμματέα της Σοσιαλιστικής Νεολαίας. H ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλ. Μιλόσεβιτς, στον οποίο εξέφρασε την αλληλεγγύη όλων των νέων της χώρας μας και την πεποίθησή τους για το δίκαιο του σερβικού αγώνα. Ο Σλ. Μιλόσεβιτς, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του για το κίνημα αλληλεγγύης στην Ελλάδα με τις συνεχείς διαδηλώσεις, τόνισε την πεποίθησή του για την τελική νίκη των Σέρβων, αλλά και κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για τα πρωτοφανή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που πραγματοποιεί στη χώρα. Επίσης εξέφρασε τις ανησυχίες του για την παγκόσμια ειρήνη, στην περίπτωση που συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ και επισήμανε την ανάγκη για αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα της "νέας τάξης πραγμάτων". Επόμενος σταθμός ήταν ο κεντρικός χώρος συναυλιών στο Βελιγράδι, όπου οι εκπρόσωποι απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό και μετά το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στο Νόβι Σαντ, μια πόλη όπου έχουν καταστραφεί γέφυρες, εργοστάσια, νοσοκομεία, κτίρια και που, σύμφωνα με τοπικούς πολιτειακούς παράγοντες, οι ζημιές στην πόλη ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες μάρκα. "Τα αισθήματα της αγανάκτησης, της οργής, του μίσους απέναντι στο ΝΑΤΟ, σ' αυτόν το βρώμικο πόλεμο μεγαλώνουν μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής, μπροστά στο κόστος σε ανθρώπινες ζωές", λέει στο "Ρ" ο Ν. Σοφιανός.
Κατά την επιστροφή στο Βελιγράδι, επισκέφτηκαν μια γέφυρα στον ποταμό Σάβα όπου κάθε βράδυ γίνονται συναυλίες για να δημιουργούνται ανθρώπινες αλυσίδες προστασίας στις γέφυρες του Βελιγραδίου, αλλά και σε άλλες πόλεις. Και εκεί φάνηκε η αποφασιστικότητα, ο ενθουσιασμός και η σιγουριά, ότι σ' αυτόν τον αγώνα έχουν την ηθική υπεροχή, και η θέληση να δείξουν στο ΝΑΤΟ ότι εδώ είναι Βαλκάνια, εδώ είναι Γιουγκοσλαβία, εδώ οι Σέρβοι δε θα γονατίσουν στην υπεροχή τη στρατιωτική, στις πολεμικές επιχειρήσεις.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον γραμματέα της Σοσιαλιστικής Νεολαίας, Αλεξάντερ Ράστοβιτς.Στην τοποθέτησή του, ο Νίκος Σοφιανός εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στους Σέρβους, "που δέχονται τη βάρβαρη επίθεση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών" και εξέφρασε τη σταθερή θέση των Ελλήνων κομμουνιστών για το άμεσο σταμάτημα των βομβαρδισμών.
Στη συνέχεια, ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του Κόμματος σε διεθνές επίπεδο και συγκεκριμένα για την κοινή διακήρυξη εφτά κομμουνιστικών κομμάτων καταδίκης των ιμπεριαλιστών και της θέλησης για πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις, στις 23 Απρίλη, μέρα που το ΝΑΤΟ γιορτάζει τα 50 του χρόνια. Τέλος, συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί επαφή της Νεολαίας τους με την ΠΟΔΝ την επόμενη βδομάδα και συζήτησαν το ενδεχόμενο αυτή να συμμετέχει ως παρατηρητής. Στην αντιφώνησή του, ο Αλεξάντερ Ράστοβιτς, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες ειδικά στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ, που "παραδοσιακά πρωτοστατεί στις αντιΝΑΤΟικές διαδηλώσεις", ζήτησε από τον γραμματέα της ΚΝΕ να συνεχίσει τον αγώνα, τόσο μέσα στην Ελλάδα, όσο και έξω από αυτή "με την τεράστια επιρροή που διαθέτετε" για ανάπτυξη των κινητοποιήσεων, αλλά και για πιο αντικειμενική ενημέρωση, αφού "σήμερα τα δυτικά ΜΜΕ ασκούν δικτατορική ψυχολογική πίεση στους λαούς".
Συμμετοχή στη "λεία" της "ανοικοδόμησης των Βαλκανίων" διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση
Σχέδια επί χάρτου για την "επόμενη ημέρα" μελετά η ελληνική κυβέρνηση που συνεχίζει να άγεται και να φέρεται ανάμεσα σε ευχές για να σταματήσουν οι ΝΑΤΟικές επιθέσεις και να ξεκινήσει η διπλωματική αναζήτηση λύσης για το Κοσσυφοπέδιο και σε υπογραφές στα αλλεπάλληλα ΝΑΤΟικά ανακοινωθέντα.
Η Αθήνα, δεμένη στο αμερικανικό άρμα, απλώς παρακολουθεί τις διπλωματικές διεργασίες, δίχως ουσιαστικές δυνατότητες παρέμβασης. Οπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης - μετά τη χτεσινή σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη - "ελπίζουμε η διπλωματία να παίξει το ρόλο της και η ΕΕ να αρθρώσει το λόγο της".
Οι "ελπίδες" της Αθήνας απορρέουν από τη γερμανική δραστηριότητα για την έναρξη μιας διαδικασίας συνδιαλλαγής μεταξύ Βελιγραδίου και ΝΑΤΟ με την ανάμειξη της Μόσχας. Οπως σημειώνουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η Γερμανία έχει οικοδομήσει τις σχέσεις της με τη Μόσχα την τελευταία δεκαετία και δεν επιθυμεί να θέσει υπό δοκιμασία τα οικονομικά πλεονεκτήματα που απορρέουν από αυτές τις σχέσεις, προς χάριν των αμερικανικών συμφερόντων. Οι ίδιες πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ σημειώνουν επίσης, ότι η ΝΑΤΟική συμμαχία δεν είναι τόσο "αρραγής" όσο επιθυμούν οι Αμερικανοί να την εμφανίζουν.
Η Γερμανία, λοιπόν, έχει κάθε λόγο να αναζητήσει διαδικασίες συνδιαλλαγής και η ελληνική κυβέρνηση, αδύναμη ή ανίκανη να αναλάβει την όποια πρωτοβουλία, απλώς "συμπαρίσταται" και για να "δείξει" πως και αυτή κάτι κάνει, καταθέτει "λόγια του αέρα".
Αυτό έγινε και χτες μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε "ελληνική πρωτοβουλία" με τρεις, μάλιστα, πυλώνες! Η πρωτοβουλία αυτή, όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου, είναι συμπληρωματική της ερμανικής και φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των βαλκανικών χωρών σε βάθος.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών, ο πρώτος πυλώνας έχει να κάνει με την προώθηση ενός αισθήματος ασφάλειας στην περιοχή, με την υιοθέτηση μιας διακήρυξης στην οποία θα επαναλαμβάνονται αυτονόητες αρχές του Διεθνούς Δικαίου, όπως για παράδειγμα αυτής που μιλά για το απαραβίαστο και το σεβασμό των συνόρων. Ο δεύτερος πυλώνας, κινείται και αυτός σε επίπεδο διακηρύξεων του σεβασμού των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, σε μια προσπάθεια να εμπεδωθεί, όπως είπε ο υπουργός, η "δημοκρατία" σε όλες της χώρες της περιοχής.
Στον τρίτο πυλώνα βρίσκεται η "ουσία" της ελληνικής πρότασης και οι "μύχιοι πόθοι" της Αθήνας για την ανάληψη ενός "ρόλου" στην περιοχή. Οι πόθοι αυτοί έχουν να κάνουν με τις αμερικανικές "υποσχέσεις" προς την Αθήνα για "ουσιαστική συμμετοχή της Ελλάδας στη διαδικασία ανοικοδόμησης" της Γιουγκοσλαβίας. Ο τρίτος πυλώνας, λοιπόν, αναζητά τρόπους επενδύσεων (μικρό σχέδιο Μάρσαλ ονειρεύεται η Αθήνα) προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη των Βαλκανίων και να απορροφηθούν με τον τρόπο αυτό οι εντάσεις των κοινωνικών προβλημάτων.
Απεγνωσμένες κινήσεις και προσπάθειες για να επωφεληθεί... εκλογικά από το βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία καταβάλει η ηγεσία της ΝΔ, καθώς διαπιστώνει ότι η πλήρης στοίχισή της πίσω από την κυβερνητική πολιτική της αφαιρεί "πόντους" ενόψει των ευρωεκλογών.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο Κ. Καραμανλής έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια "διαφοροποίησης" και "κριτικής" στην κυβέρνηση, όχι βέβαια για την ευθυγράμμισή της με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, αλλά γιατί δεν τηρεί με συνέπεια και μέχρι τέλους αυτή τη στάση, ώστε να είναι "αξιόπιστες" οι πρωτοβουλίες της έναντι των "συμμάχων", και αντί γι' αυτό εφαρμόζει "τακτική διγλωσσίας". Χαρακτηριστικό της οπτικής γωνίας από την οποία ο πρόεδρος της ΝΔ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, είναι οι συνεχείς εκκλήσεις του για σύσταση του περιβόητου "εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής", το οποίο ουσιαστικά θα "θεσμοθετήσει" την "εθνική στρατηγική".
Μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο ο Κ. Καραμανλής είπε ότι είναι λάθος η τακτική της διγλωσσίας που ακολουθεί η κυβέρνηση - δηλαδή, "να επιδιώκει να είναι υπάκουο παιδί προς τα έξω, να παίρνει εύσημα από έξω και μετά να έρχεται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης να επικρίνει τις δικές της επιλογές και τις αποφάσεις στις οποίες συμμετείχε" - γιατί αυτή η τακτική "δυναμιτίζει και υπονομεύει τη δυνατότητα της Ελλάδας να παίξει έναν παρεμβατικό, διαμεσολαβητικό ρόλο". Ενα ρόλο, συνέχισε, που δεν μπορεί να τον παίξει ακριβώς γιατί η ίδια πριονίζει την αξιοπιστία της, προφανώς έναντι των "συμμάχων".
Στον Κ. Στεφανόπουλο επανέλαβε την πάγια θέση του για την "ανάγκη να έχουμε εθνική στρατηγική" και τη σύσταση συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής. Επειδή όμως η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση, πρότεινε να γίνει μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Κ. Στεφανόπουλου.
"Αν δε δοθεί πολιτική λύση θα είναι εγκληματική η απόφαση που θα πάρουν όσοι σπρώξουν τα πράγματα προς τον πόλεμο". Αυτό τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του που έκανε χθες από το Ηράκλειο της Κρήτης. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία και τι πρέπει να γίνει, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε σ' ένα σημείο που θα παρθεί η τελική απόφαση: "'Η θα έχουμε κλιμάκωση του πολέμου με εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων, που σημαίνει πόλεμος στα Βαλκάνια με ό,τι αυτό συνεπάγεται ή θα επικρατήσει τελικά η λογική και η αίσθηση δικαίου και θα πάμε σε μια πολιτική λύση, την οποία βλέπω απόλυτα εφικτή αυτή την ώρα". Αναφερόμενος στη στάση της Ελλάδας είπε ότι "πρέπει να έχει το θάρρος ξεκάθαρα να πει ότι αυτό που γίνεται σήμερα δεν είναι απλώς αδικία, είναι μια τρέλα, είναι κάτι παράλογο".
Αν αλλάξουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία (αν γίνει δηλαδή χερσαία επέμβαση), τότε θα υπάρξουν προβλήματα στην ελληνική οικονομία, δήλωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, σε μια σαφή προσπάθεια να καθησυχάσει για τις επιπτώσεις που ήδη υπάρχουν από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία.