ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Απρίλη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
58 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
Η αντίσταση μονόδρομος, για το χθες και το σήμερα

Ηταν Κυριακή 6 Απριλίου 1941 και ώρα 5.15 όταν τα στρατεύματα του Χίτλερ εξαπέλυσαν ταυτόχρονη επίθεση εναντίον της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας με σκοπό να θέσουν τα Βαλκάνια υπό τον πλήρη έλεγχό τους κάμπτοντας κάθε εστία αντίστασης που υπήρχε ως εκείνη τη στιγμή. Η επίθεση υπαγορευόταν από τα άμεσα και μακροπρόθεσμα πολεμικά σχέδια των δυνάμεων του άξονα και είχε απασχολήσει τα επιτελεία του Χίτλερ πολύ καιρό πριν, ειδικότερα από το Νοέμβριο του 1940.

Μια τέτοια επιχείρηση είχε κριθεί απαραίτητη για τους παρακάτω, σε γενικές γραμμές, λόγους:

- Για να μπορεί να προετοιμαστεί και πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα, η επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης.

- Για την καλύτερη ενίσχυση των δυνάμεων του άξονα στην Αφρική και την απομάκρυνση κάθε κινδύνου που μπορούσε να απειλήσει την εκμετάλλευση των πετρελαιοπηγών της Ρουμανίας.

- Για να απεμπλακεί η φασιστική Ιταλία από τον πόλεμο με την Ελλάδα, ο οποίος την είχε φέρει σε δεινή θέση.

Σελίδες ηρωικής αντίστασης

Η στρατιωτική δύναμη πυρός που χρησιμοποίησαν οι ναζί εναντίον της Ελλάδας ήταν δεκαπλάσια απ' αυτή του ελληνικού στρατού. Παρ' όλα αυτά, όμως, στα οχυρά που βρίσκονταν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα γράφτηκαν σελίδες ηρωικής αντίστασης των στρατευμένων παιδιών του ελληνικού λαού. Επί τέσσερις μέρες τα εφεδρικά τμήματα του ελληνικού στρατού στα οχυρά Ρούπελ και Περιθωρίου απέκρουαν τις κατά κύματα επιθέσεις του εχθρού. Αλλά όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, δεν ήταν δυνατό να επαναληφθεί η εποποιια της Πίνδου. Βέβαια στην επιτάχυνση της κατάρρευσης του μετώπου δε συνέβαλε μόνο ο αρνητικός για την Ελλάδα στρατιωτικός συσχετισμός δυνάμεων αλλά και η πολιτική του μεταξικού καθεστώτος που δεν είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη ενίσχυση των προκεχωρημένων φυλακίων με έμψυχο και άψυχο πολεμικό υλικό, ικανό να παρατείνει την αντίσταση και να προκαλέσει μεγαλύτερες καταστροφές στον αντίπαλο, παρόλο που η γερμανική επίθεση ήταν αναμενόμενη. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το σύνολο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κρατούνταν καθηλωμένο στα αλβανικά βουνά ενώ τη μέρα της γερμανικής εισβολής ο υπουργός Στρατιωτικών Παπαδήμας με διαταγή του έδινε δίμηνη άδεια στους έφεδρους οπλίτες του Μακεδονικού μετώπου.

Στις 9 Απρίλη ο χιτλερικός στρατός κατέλαβε τη Θεσσαλονίκη, στις 27 Απρίλη την Αθήνα και μέχρι τα τέλη Μάη όλη την Ελλάδα. Πριν, όμως, την οριστική κατάρρευση του μετώπου, ο βασιλιάς, η κυβέρνηση, μεγάλο μέρος αξιωματούχων της 4ης Αυγούστου κ. ά. κατέφυγαν στην Κρήτη αφήνοντας πίσω τους τους γνωστούς, μετέπειτα, δοσίλογους και Κουίσλιγκς.

Η κατάληψη της Ελλάδας από τα φασιστικά στρατεύματα έμπασε τη χώρα στη μαύρη περίοδο τριπλής κατοχής (Γερμανική - Ιταλική - Βουλγαρική). Ομως ο ελληνικός λαός δεν παραδόθηκε. Με μπροστάρη, καθοδηγητή και αιμοδότη το ΚΚΕ δημιούργησε το έπος της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης που κατάληξή του είχε την απελευθέρωση της ελληνικής γης από το φασισμό. Αυτό το έπος είναι που παραδειγμάτισε γενιές και γενιές Ελλήνων αγωνιστών στην πάλη εναντίον του ιμπεριαλισμού για μια Ελλάδα λεύτερη, ανεξάρτητη, δημοκρατική, για μια Ελλάδα κι έναν κόσμο της ειρήνης και της κοινωνικής προόδου. Αυτό το έπος είναι που παραδειγματίζει και σήμερα, σε στιγμές κρίσιμες, σε στιγμές που τα Βαλκάνια δοκιμάζονται από τις ορδές του νέου άξονα, από τις ορδές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Την ερχόμενη Κυριακή, ο "Ριζοσπάστης" θα έχει μεγάλο αφιέρωμα στην επέτειο αυτή.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΤΣΑΛΑΝ
Μετέωροι ισχυρισμοί πρακτόρων της ΕΥΠ

Με τις καταθέσεις των υπαλλήλων της ΕΥΠ που είχαν βάρδια στο ανατολικό αεροδρόμιο τη μέρα της άφιξης του Οτσαλάν την Ελλάδα, συνεχίστηκαν χτες οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που ερευνά την υπόθεση της παράδοσης του Κούρδου ηγέτη.

Στους υπαλλήλους αυτούς οι υπουργοί που χειρίστηκαν την υπόθεση - με τις καταθέσεις τους στον εισαγγελέα - είχαν προσπαθήσει να ρίξουν όλες τις ευθύνες για την είσοδο του Οτσαλάν στη χώρα μας, κάνοντας λόγο για ασυγχώρητες τουλάχιστον ελλείψεις.

Από το υπόμνημα που κατέθεσε στην υπηρεσία του ο υπάλληλος της ΕΥΠ Γ. Μαγγίνας, που είχε βάρδια εκείνη τη μέρα, προκύπτει ότι ο Οτσαλάν πέρασε από το χώρο των επισήμων του ανατολικού αεροδρομίου χωρίς διαβατήριο και με καλυμμένο το πρόσωπό του με κασκόλ.

Είπε ότι του παραδόθηκαν τρία διαβατήρια των επιβατών του αεροσκάφους με τα ονόματα των Α. Ναξάκη, Κάγια Λιφέρ και Γιακάρ Κεντίζ, αλλά ο ίδιος πηγαίνοντας στην αίθουσα των επισήμων είδε και ένα τέταρτο άτομο που απομακρυνόταν από την αίθουσα. Το άτομο αυτό κατά τον υπάλληλο της ΕΥΠ ήταν ξανθό και είχε το κασκόλ του τυλιγμένο μέχρι το ύψος της μύτης. Τον ακολούθησε και είδε ότι μπήκε σε ένα αυτοκίνητο μάρκας "Τζάγκουαρ", με κυπριακές μάλλον πινακίδες, τον αριθμό των οποίων δε συγκράτησε.

Πάντως η κατάθεσή του έδωσε την εντύπωση ότι η είσοδος του Οτσαλάν στη χώρα μας ήταν προσχεδιασμένη προκειμένου να καταλήξει τελικά στα χέρια των Τούρκων, γιατί δεν πείθει η εξήγηση του υπαλλήλου της ΕΥΠ για την ευκολία με την οποία πέρασε ο Οτσαλάν σε μία περίοδο που υποτίθεται ότι είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα για να μην εισέλθει στη χώρα μας ο Κούρδος ηγέτης.

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί να καταθέσει στην επιτροπή ο Σ. Καλεντερίδης που είχε συνοδεύσει με εντολή της ΕΥΠ τον Οτσαλάν στην Κένυα.

Θα δεχτούμε αυτή την προσβολή;

Οι εκδηλώσεις του ελληνικού λαού κατά της νατοϊκής θηριωδίας στη Γιουγκοσλαβία ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για την κυβέρνηση και τους προϊσταμένους της, τόσο για την πολύ μεγάλη συμμετοχή σ' αυτές, όσο και για τη μαχητικότητα και τον αντιαμερικανικό - αντιευρωπαϊκό - αντιιμπεριαλιστικό τους χαρακτήρα. Τόσο δυσάρεστη μάλιστα που η κυβέρνηση αποφάσισε εσπευσμένα, κατόπιν αμερικανικών εισηγήσεων, να αναλάβει εκστρατεία για την αλλαγή της λεγόμενης "κοινής γνώμης".

Ενας απ' τους κεντρικούς στόχους της εκστρατείας είναι να εγγραφεί στη συνείδηση του λαού η ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας σαν συνυπεύθυνη, αν όχι αποκλειστικά υπεύθυνη, για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, με την κατηγορία ότι επιχειρεί "εθνική εκκαθάριση" εις βάρος της αλβανικής μειονότητας. Μια άποψη που πέρα από την υποκρισία της έχει αποτέλεσμα συμψηφισμό των ευθυνών του θύτη και του θύματος.

Ενας άλλος στόχος είναι η δικαιολόγηση της κυβερνητικής στάσης, την οποία ο πρωθυπουργός περιέγραψε με το σλόγκαν: "Πρώτα η Ελλάδα". Δηλαδή η δικαιολόγηση της συμμετοχής στο έγκλημα κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας, κατά των Βαλκανίων, στο όνομα δήθεν των "εθνικών συμφερόντων".

Ηδη, χτες, είχαμε κινήσεις με σκοπό τη συστράτευση των μεγάλων μέσων ενημέρωσης (εφημερίδων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών) στο βομβαρδισμό της κοινής γνώμης τις επόμενες μέρες. Οπως έγινε γνωστό δόθηκαν οδηγίες, κατ' αρχήν σε ΕΡΤ και ΝΕΤ, να αποφεύγονται κάποιοι "δυσάρεστοι" όροι και εκφράσεις, όπως "νατοϊκές επιδρομές" που διαμορφώνουν αρνητικό κλίμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ και φέρνουν, βέβαια, σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση που έχει υπογράψει όλες τις σχετικές αποφάσεις.

Β}έβαια, κορυφαία εκδήλωση αυτής της εκστρατείας ήταν το διάγγελμα του πρωθυπουργού. Ενα διάγγελμα που θα βρει θέση στις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της Ελλάδας, αφού ήταν κήρυγμα κατάλυσης κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου από το δίκαιο του ισχυροτέρου, κήρυγμα εγκατάλειψης κάθε ηθικής αρχής, όπως της αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους λαούς, χθες του Ιράκ και του Κουρδιστάν, σήμερα της Γιουγκοσλαβίας, αύριο ποιος ξέρει, ποιας χώρας... Και αυτό για να μας βάλουν οι ισχυροί στην ΟΝΕ, να μας "προστατέψουν" απ' την Τουρκία, για να έχει η Ελλάδα μια θέση στο τραπέζι όπου θα μοιραστεί η λεία του εγκλήματος. Ντροπή!

Ο ελληνικός λαός που καθημερινά σχεδόν βρίσκεται στο δρόμο για να διαδηλώσει την αντίθεσή του στο νατοϊκό έγκλημα και την πολιτική της κυβέρνησης, ούτε θύμα παραπληροφόρησης είναι, ούτε αντιδρά συναισθηματικά όπως ισχυρίζονται μερικοί. Σ' αυτόν τον τόπο έχουν συμβεί πολλά και στα περισσότερα δεινά υπάρχει η σφραγίδα των μεγάλων "προστατών", άλλοτε της Βρετανίας, άλλοτε των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ιστορική μνήμη και η συνείδηση είναι ο λόγος γι' αυτή την κινητοποίηση και γι' αυτό συνιστά προσβολή για τον ελληνικό λαό η προσπάθεια της κυβέρνησης και όσων άλλων πάρουν μέρος σ' αυτήν, με σκοπό να πείσουν ότι η μνήμη και η συνείδηση μπορούν να εξαργυρωθούν με μερικά "ευρώ" και με μερικά κομμάτια από τα σπαραγμένα Βαλκάνια.

ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ
Μέχρι αύριο, Τετάρτη, οι δηλώσεις

Λήγει αύριο Τετάρτη, 7 Απρίλη, η προθεσμία υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων όσων ετεροδημοτών επιθυμούν στις ευρωεκλογές της 13ης Ιούνη να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους. Η ίδια παράταση δόθηκε και για τους Ελληνες εκλογείς κατοίκους χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι ψηφίζουν στις 12 Ιούνη. Οι υπηρεσίες των νομαρχιών και των δήμων της χώρας, όπου υποβάλλονται οι αιτήσεις, θα είναι ανοιχτές από τις 3 έως τις 7 το απόγευμα.

Η δήλωση υποβάλλεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ή από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο στον οικείο δήμο ή κοινότητα, μαζί με φωτοαντίγραφο του εκλογικού βιβλιαρίου. Οσοι διαμένουν σε πρωτεύουσες νομών υποβάλλουν τη δήλωση στην οικεία Νομαρχία. Στη δήλωση ο ετεροδημότης πρέπει να δηλώσει: Το νομό, δήμο ή κοινότητα και ενορία, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι γραμμένος. Το νομό, το δήμο ή κοινότητα, το δημοτικό διαμέρισμα, την ενορία και διεύθυνση διαμονής. Επίσης πρέπει να προσδιορίσει αν διαμένει μόνιμα ή προσωρινά στον τόπο όπου επιθυμεί να ψηφίσει.

Οσοι διαμένουν στο Δήμο Αθηναίων μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, από τις 3 έως τις 7μμ, στα παρακάτω κέντρα της Νομαρχίας: Παγκράτι,1ο και 7ο Δημοτικά Σχολεία (Σπύρου Μερκούρη 20). Λόφος Σκουζέ,144ο και 163ο Δημοτικά Σχολεία (Μετοχίτη και Χατζηαποστόλου.Κυψέλη,27ο και 30ό Δημοτικά Σχολεία (Χιλιανδρίου και Κασταλλίας). Κέντρο Αθήνας,στην Υπηρεσία Διαβατηρίων της Νομαρχίας Αθηνών (Σολωμού 43 και Πατησίων). Κεντρικό Κατάστημα Νομαρχίας Αθηνών,(Κηφισίας 125-127).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ