ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μια σημαντική συνάντηση

Το Σάββατο στις 9 το πρωί αρχίζει η πανελλαδική σύσκεψη για την ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος

Ευρεία ανταπόκριση στους εργαζόμενους και στα συνδικάτα βρίσκει το κάλεσμα της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και ήδη 100 συνδικάτα έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν στην πανελλαδική σύσκεψη που διοργανώνει η Επιτροπή το Σάββατο, 3 Απρίλη, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και η οποία θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Πρωτοβουλίας τονίζει: "Η πλατιά σχεδόν καθολική ανταπόκριση από ευρύτερες μάζες εργαζομένων, όπου έφτασε και έγινε γνωστή η πρωτοβουλία μας. Οι αποφάσεις 100 συνδικάτων που μέχρι σήμερα έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική σύσκεψη. Οι εκατοντάδες συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες από κάθε πολιτικό και συνδικαλιστικό χώρο που έχουν ήδη ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους, επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μια σημαντική για το μέλλον και την προοπτική του συνδικαλιστικού κινήματος, συνάντηση".

- Να συμμετέχει στην πανελλαδική σύσκεψη και στις προσπάθειες ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος, αποφάσισε το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου.Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι αυτή την περίοδο προωθούνται μέτρα αναδιάρθρωσης που αφορούν το χώρο της Παιδείας, της Υγείας και Πρόνοιας. "Είναι μέτρα -συνεχίζει- που παίρνονται στην κατεύθυνση επίτευξης των στόχων της ΟΝΕ, έχουν αντανάκλαση στα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, στις εργασιακές τους σχέσεις και που θα ανατρέψουν ό,τι κατακτήθηκε από τους εργαζόμενους στον 20ό αιώνα". Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση - υπογραμμίζει - οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και άλλων κεντρικών συνδικαλιστικών οργανώσεων όχι μόνο δεν αντιστέκονται, αλλά συναινούν και συμβιβάζονται με τις κεντρικές επιλογές των κυβερνήσεων.

Επίσης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Δ. Γληνός" αποφάσισε να συμμετέχει στην πανελλαδική σύσκεψη.

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
"Εθνικός στόχος" τα κέρδη τους!

Κλιμακώνουν τους εκβιασμούς τους για πλήρη ασυδοσία, μετά από κοινή συνάντηση, Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και ΚΟΜΙΤΙ

Οσο αυξάνουν τα υπερκέρδη τους, τόσο πιο "αχόρταγοι" γίνονται οι Ελληνες εφοπλιστές, οι οποίοι στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας του ελληνικού πλοίου", αξιώνουν να ληφθούν μέτρα ανάλογα με αυτά που έλαβαν οι Ευρωπαίοι "εταίροι". Δηλαδή, να διωχτούν και οι εναπομείναντες Ελληνες ναυτεργάτες από τα ποντοπόρα πλοία, εντείνοντας παράλληλα τις απειλές τους για αύξηση της φυγής από το ελληνικό νηολόγιο!

Αυτά καταγράφτηκαν κατά τη συνάντηση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με τους εφοπλιστές της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (ΚΟΜΙΤΙ), που έγινε προχτές 29 Μάρτη στο Λονδίνο. Οι εκβιασμοί των εφοπλιστών δίνουν, ταυτόχρονα, το άλλοθι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την εφαρμογή ακόμα πιο σκληρής αντιναυτεργατικής πολιτικής. Είναι ενδεικτικό ότι λίγο πριν την κοινή συνάντηση των εφοπλιστικών ενώσεων, ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του σε ναυτιλιακό περιοδικό αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη επεξεργαστεί "ένα συνολικό πρόγραμμα τόσο για τον εκσυγχρονισμό της ακτοπλοϊας μας, όσο και για τη διατήρηση της επικράτησης της ποντοπόρου ναυτιλίας μας"...

Η συνεχής αύξηση των υπερκερδών που συσσωρεύουν οι Ελληνες εφοπλιστές, είναι κάτι που ομολογείται και στη χτεσινή κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και το ΚΟΜΙΤΙ. "Αξιοσημείωτο - αναφέρεται - είναι το γεγονός ότι το χρόνο που πέρασε ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος, συνεχώς ανανεούμενος, συνέχισε την ανοδική του πορεία, έστω και με μικρό ποσοστό και εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως, ανατρέποντας τις απαισιόδοξες προγνωστικές περί καθοδικής πορείας"! Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής προκλητικά: "Ειδικότερα στον εθνικό χώρο, δεδομένης της συνεχιζόμενης αναποφασιστικότητας της ελληνικής κυβερνήσεως να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα - ως αυτά που επιτυχώς έλαβαν για τις ναυτιλίες τους οι Ευρωπαίοι εταίροι μας - για την ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας του ελληνικού πλοίου, εκφράστηκαν φόβοι ότι η φυγή και αποφυγή του εθνικού νηολογίου από υπάρχοντα και νεότευκτα πλοία, θα συνεχιστεί, με δυσμενείς επιπτώσεις για όλους τους ενδιαφερόμενους και την οικονομία της χώρας γενικότερα"!

Οι εφοπλιστές αξιώνουν η "συγκράτηση της μειώσεως του νηολογίου και η προσέλκυση νέων πλοίων" να αποτελέσει "άμεσο εθνικό στόχο για την ελληνική κυβέρνηση"! Επίσης να συνεχιστεί ο "διάλογος" της κυβέρνησης, των εφοπλιστών και της ναυτεργασίας, προκειμένου "να υιοθετηθούν τα απαιτούμενα μέτρα για τη διάσωση του ελληνικού νηολογίου" και να επαναλειτουργήσουν οι ιδιωτικές ναυτικές σχολές! Οσον αφορά τα "απαιτούμενα μέτρα" που αναφέρουν οι εφοπλιστές υπενθυμίζεται ότι αφορούν την πλήρη "ελευθεριότητα" στη σύνθεση των πληρωμάτων.

Συγκέντρωση ναυτεργατών αύριο

Τραμπουκισμοί σε πλοίο του Αγούδημου σε βάρος συνδικαλιστών!

Εξω από τον Οίκο Ναύτου στον Πειραιά, στις 10 το πρωί,έχει καθοριστεί το αυριανό αγωνιστικό ραντεβού των ναυτεργατών που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην αντιναυτεργατική πολιτική, η οποία τους οδηγεί ομαδικά στην ανεργία και τη φτώχεια. Τη συγκέντρωση διοργανώνουν η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών,η ΠΕΜΕΝ και ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",που απαντούν ειδικότερα και στον εμπαιγμό του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας να καθορίσει το επίδομα του Πάσχα σε επίπεδα εξευτελιστικά επίπεδα, 30 χιλ. δρχ. για τους άγαμους και 45 χιλ. δρχ. για τους έγγαμους (!), ενώ με τις εξωφρενικές προϋποθέσεις που έθεσε, ακόμα και αυτό θα το πάρουν μόνο όσοι σταθούν... τυχεροί!

Χτες, στα πλαίσια της προετοιμασίας της αυριανής συγκέντρωσης, οι συνδικαλιστές ήρθαν αντιμέτωποι με τρομοκρατικές μεθοδεύσεις στο επιβατηγό πλοίο ΡΟΜΙΛΝΤΑ,του εφοπλιστή Αγούδημου,που επισκευάζεται αυτή την περίοδο στο λιμάνι του Πειραιά. Ο πλοίαρχος του πλοίου, προφανώς με την εντολή του εφοπλιστή, αλλά και ο εργολάβος του συνεργείου που εκτελεί τις επισκευαστικές εργασίες, Λουκιανός Δελαπόρτας,έβαλαν τους "μπράβους" τους και χτύπησαν τους συνδικαλιστές που θέλησαν να συνομιλήσουν με τα μέλη του πληρώματος! Η απάντηση των ναυτεργατών ήταν άμεση, καθώς μετά από λίγα λεπτά στο πλοίο έγινε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας.

Ο ταμίας της ΠΕΜΕΝ Νίκος Κοντός,που ήταν ένας από τους συνδικαλιστές που δέχτηκε την επίθεση των τραμπούκων, σημείωσε: "Επιχείρησαν να απαγορεύσουν τη συνδικαλιστική δράση. Οι ναυτεργάτες, όμως, έχουν κατακτήσει την επαφή με τα σωματεία τους και την είσοδο των συνδικαλιστών στο καράβι και για τον έλεγχο των παραβιάσεων της νομοθεσίας. Την κατάκτηση αυτή δεν πρόκειται να την "αγγίξει" κανείς. Προειδοποιούμε ότι δεν ανεχόμαστε ούτε πρόκειται να ανεχθούμε παρόμοιες μεθοδεύσεις".

Αρχίζει η λειτουργία του ΤΕΑΔΥ

Από αύριο Πέμπτη, 1η Απρίλη, - σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας - αρχίζει η λειτουργία του νέου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων,με βάση τις σχετικές διατάξεις του αντιασφαλιστικού νόμου 2676/'99.

Να σημειώσουμε ότι, με τις διατάξεις για την ενοποίηση των 12 Ταμείων Αρωγής, προωθείται η δραστική μείωση των επικουρικών συντάξεων σε ένα μεγάλο μέρος των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς ορίζεται ότι η ανώτερη επικουρική σύνταξη θα είναι το 20% της κύριας σύνταξης.

Επίσης, στα πλαίσια της υλοποίησης των σχετικών διατάξεων του Ν.2676/'99 έχει υπογραφεί υπουργική απόφαση και προωθείται προς δημοσίευση στην "Εφημερίδα της Κυβερνήσεως", με την οποία συγκροτείται το μεταβατικό ΔΣ του ΤΕΑΔΥ.

Στάσεις εργασίας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Τετράωρες στάσεις εργασίας πραγματοποιούν από τις 22 Μάρτη οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Θεσσαλονίκης.Η κινητοποίηση, σύμφωνα με την απόφαση του σωματείου, θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή 2 Απρίλη, με προοπτική κλιμάκωσης.

Η απόφαση για τις στάσεις εργασίας πάρθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση της Διοίκησης του σωματείου, μετά και την εξουσιοδότηση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, σαν αποτέλεσμα της στάσης της εταιρίας, που αρνείται επίμονα την υπογραφή διμερούς συμφωνίας, όπως έχει προτείνει το σωματείο.

Το σφράγισαν

Το Συμβούλιο Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων σφράγισε το εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στην Ομόνοια μετά το προχτεσινό φριχτό εργατικό ατύχημα

Στο σφράγισμα του εργοταξίου της Ομόνοιας στο ΜΕΤΡΟ Αθήνας προχώρησε το Συμβούλιο Υγιεινής και Ασφάλειας του παραρτήματος εργαζομένων του ΜΕΤΡΟ του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, μετά από το προχθεσινό ατύχημα που είχε αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του 38χρονου εργάτη Απόστολου Ζουρνατζή. Ο άτυχος εργάτης, μετά από χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στον "Ευαγγελισμό".

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Υγιεινής και Ασφάλειας, καταγγελίες προς τους αρμόδιους φορείς για την άθλια κατάσταση που επικρατεί τόσο στο εργοτάξιο της Ομόνοιας, αλλά και σε όλο το ΜΕΤΡΟ, έχουν γίνει πριν από πολύ καιρό. Ωστόσο, παρά τις συνεχείς καταγγελίες, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο ασφαλείας. Λόγω της έλλειψης μέτρων ασφάλειας, πριν 10 μήνες στο εργοτάξιο της Ομόνοιας, τραυματίστηκε σοβαρά και έμεινε ανάπηρος ένας άλλος εργαζόμενος.

Επίσης, το Συμβούλιο Υγιεινής και Ασφάλειας ενώ έχει απαιτήσει από το ΚΕΠΕΚ και την Κοινοπραξία να διορίσουν τεχνικό ασφάλειας, ως αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει τίποτα. Μάλιστα, παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες και συστάσεις προς τον Γάλλο εργοταξιάρχη κ. Αρές, ο τελευταίος δεν έχει κάνει τίποτα στην κατεύθυνση λήψης μέτρων ασφαλείας. Προχθές, μετά τα τραγικό ατύχημα, ο εργοταξιάρχης το μόνο που έκανε ήταν να εξαφανιστεί...

Καταγγέλλουν

Τη βίαιη επίθεση αστυνομικών δυνάμεων ενάντια στους απεργούς εργαζόμενους της γαλλικής βιομηχανίας οξυγόνου AIR LIQUIDE στην πύλη του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο, την περασμένη Τρίτη, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ίδιας εταιρίας στην Τανάγρα και δηλώνουν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην αδιάλλακτη στάση των εργοδοτών, που τροφοδοτείται από την πολιτική μονόπλευρης λιτότητας της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επίσης στην ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν "την απεργοσπαστική στάση δυο συνδικαλιστών, του Γ. Βαρλάμα,μέλους της ΕΕ της Ενωσης και του Κ. Σαδίκη,πρώην προέδρου της Ενωσης, οι οποίοι δούλευαν από την πρώτη μέρα της απεργίας και για 7 οκτάωρα συνέχεια".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ