Τετάρτη 31 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
"Εθνικός στόχος" τα κέρδη τους!

Κλιμακώνουν τους εκβιασμούς τους για πλήρη ασυδοσία, μετά από κοινή συνάντηση, Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και ΚΟΜΙΤΙ

Οσο αυξάνουν τα υπερκέρδη τους, τόσο πιο "αχόρταγοι" γίνονται οι Ελληνες εφοπλιστές, οι οποίοι στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας του ελληνικού πλοίου", αξιώνουν να ληφθούν μέτρα ανάλογα με αυτά που έλαβαν οι Ευρωπαίοι "εταίροι". Δηλαδή, να διωχτούν και οι εναπομείναντες Ελληνες ναυτεργάτες από τα ποντοπόρα πλοία, εντείνοντας παράλληλα τις απειλές τους για αύξηση της φυγής από το ελληνικό νηολόγιο!

Αυτά καταγράφτηκαν κατά τη συνάντηση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με τους εφοπλιστές της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (ΚΟΜΙΤΙ), που έγινε προχτές 29 Μάρτη στο Λονδίνο. Οι εκβιασμοί των εφοπλιστών δίνουν, ταυτόχρονα, το άλλοθι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την εφαρμογή ακόμα πιο σκληρής αντιναυτεργατικής πολιτικής. Είναι ενδεικτικό ότι λίγο πριν την κοινή συνάντηση των εφοπλιστικών ενώσεων, ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του σε ναυτιλιακό περιοδικό αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη επεξεργαστεί "ένα συνολικό πρόγραμμα τόσο για τον εκσυγχρονισμό της ακτοπλοϊας μας, όσο και για τη διατήρηση της επικράτησης της ποντοπόρου ναυτιλίας μας"...

Η συνεχής αύξηση των υπερκερδών που συσσωρεύουν οι Ελληνες εφοπλιστές, είναι κάτι που ομολογείται και στη χτεσινή κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και το ΚΟΜΙΤΙ. "Αξιοσημείωτο - αναφέρεται - είναι το γεγονός ότι το χρόνο που πέρασε ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος, συνεχώς ανανεούμενος, συνέχισε την ανοδική του πορεία, έστω και με μικρό ποσοστό και εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως, ανατρέποντας τις απαισιόδοξες προγνωστικές περί καθοδικής πορείας"! Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής προκλητικά: "Ειδικότερα στον εθνικό χώρο, δεδομένης της συνεχιζόμενης αναποφασιστικότητας της ελληνικής κυβερνήσεως να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα - ως αυτά που επιτυχώς έλαβαν για τις ναυτιλίες τους οι Ευρωπαίοι εταίροι μας - για την ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας του ελληνικού πλοίου, εκφράστηκαν φόβοι ότι η φυγή και αποφυγή του εθνικού νηολογίου από υπάρχοντα και νεότευκτα πλοία, θα συνεχιστεί, με δυσμενείς επιπτώσεις για όλους τους ενδιαφερόμενους και την οικονομία της χώρας γενικότερα"!

Οι εφοπλιστές αξιώνουν η "συγκράτηση της μειώσεως του νηολογίου και η προσέλκυση νέων πλοίων" να αποτελέσει "άμεσο εθνικό στόχο για την ελληνική κυβέρνηση"! Επίσης να συνεχιστεί ο "διάλογος" της κυβέρνησης, των εφοπλιστών και της ναυτεργασίας, προκειμένου "να υιοθετηθούν τα απαιτούμενα μέτρα για τη διάσωση του ελληνικού νηολογίου" και να επαναλειτουργήσουν οι ιδιωτικές ναυτικές σχολές! Οσον αφορά τα "απαιτούμενα μέτρα" που αναφέρουν οι εφοπλιστές υπενθυμίζεται ότι αφορούν την πλήρη "ελευθεριότητα" στη σύνθεση των πληρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ