ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οργή λαού!

Φουντώνει η λαϊκή οργή και η αγανάκτηση του ελληνικού λαού ενάντια στους μακελάρηδες των Βαλκανίων. Μεγαλώνει η κατακραυγή για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεκάδες και εκατοντάδες τα μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας από μαζικούς φορείς, συνδικάτα, συλλόγους και το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας.

Την οργή τους για τη δολοφονική επίθεση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και τη συμπαράστασή τους προς τον σερβικό λαό εκφράζουν: Η ΟΓΕ, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, η ΕΔΗΚ,η Εταιρεία Ελληνοσερβικής Φιλίας,η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης,η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού,η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων,η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,το Σωματείο Εργαζομένων ΠΥΡΚΑΛ Υμηττού,ο Σύλλογος Λέσβιων Αχαρνών "Ο Ταξιάρχης",το παράρτημα Μενιδίου του Συνδικάτου Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές,η Πανδημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Μενιδίου,ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίας Αννας Αχαρνών,ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕ - ΔΕΗ,το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λευκάδας,η Γενική Ομοσπονδία Προσωπικού ΔΕΗ,η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου,η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών,η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης,η τοπική επιτροπή Ηλιούπολης της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη,το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αρτας,το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου,ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ - ΝΠΔΔ Πελοποννήσου - Νοτιοδυτικής Ελλάδας,ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΤΣΑ Αθηνών και Περιχώρων "Ο Αγιος Χριστόφορος",το Σωματείο Συνταξιούχων και Επιδοματούχων ΙΚΑ Ζωγράφου,η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ,η Ενωση Εργαζομένων στα Μεταλλεία της ΑΜΕ Δελφών - Διστόμου,η Κομματική Οργάνωση Αντίκυρας του ΚΚΕ,η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Υπαλλήλων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας,ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας,η Ενωση Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροπλάνων Ολυμπιακής Αεροπορίας,η Ενωση Τεχνικών Εναέριων Μεταφορών - Πτυχιούχων,ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων,το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου,η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών,το Ζωγραφιώτικο Κίνημα Ειρήνης,η Ενωση Υπαλλήλων Εστιατορίων και Κέντρων Διασκέδασης,το Σωματείο Μαγείρων και Λοιπού Προσωπικού Νομού Αττικής,ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά,ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων,η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών,το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας,ο Σύλλογος Αργυροχρυσοχόων Αθηνών,η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής,το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (τμήμα βορειοανατολικού Αιγαίου),το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Λάρισας,η ΟΛΜΕ,η ΣΕΑ Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ και ΤΕΒΕ του Νομού Ηρακλείου.

Στη Θεσσαλονίκη

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς καταγγέλλει τη ΝΑΤΟική επίθεση και ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει τη μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ.

Με ανακοινώσεις και ψηφίσματα καταδικάζουν τα σχέδια του ΝΑΤΟ: Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Επιπλοποιών Νομού Θεσσαλονίκης, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, το ΔΣ του παραρτήματος Θεσσαλονίκης - Κεντρικής Μακεδονίας της Κίνησης για την Ειρήνη, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Εθνική Ανεξαρτησία, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής του ΑΠΘ, η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης.

Οι πανεπιστημιακοί καταγγέλλουν

Σε ψήφισμα καταγγελίας της ΝΑΤΟικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία και την ανάληψη πρωτοβουλιών, για να αναδειχτούν οι βρώμικοι σχεδιασμοί των χωρών, που εμπλέκονται στην επίθεση, προχώρησε η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

"Η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης παρακολουθεί με έκδηλη αγωνία τον απαράδεκτο βομβαρδισμό της γειτονικής Νέας Γιουγκοσλαβίας, με πρόσχημα την προάσπιση των συμφερόντων των μειονοτήτων. Ανθρώπινα θύματα και υλικές ζημιές δεν είναι οι μόνες επιπτώσεις της συνεχιζόμενης επέμβασης στη γείτονα χώρα. Η απροκάλυπτη επίθεση, στηριζόμενη στην πρωτοβουλία των ΗΠΑ και στην επικουρία κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πλήττει, παραπέρα, την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη σε μια περιοχή των Βαλκανίων με άμεσο τον κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης και προσβάλλει βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία και τη δημοκρατία".

Πεντακόσια μέλη του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καταδικάζουν την επέμβαση στο Κόσσοβο και εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στο δοκιμαζόμενο σέρβικο λαό. Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποίησαν χτες ενέκριναν ομόφωνα και υπέγραψαν το παρακάτω ψήφισμα:

"Καταδικάζουμε την απόφαση των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και των άλλων κρατών- μελών του ΝΑΤΟ για τη στρατιωτική επέμβαση εναντίον της φίλης χώρας Γιουγκοσλαβίας. Είμαστε αντίθετοι στη χρησιμοποίηση του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης ως πύλης εισόδου των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων. Θεωρούμε ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να αποτελεί πύλη εισόδου επιστημονικής γνώσης, πολιτισμού και ευημερίας και όχι πολέμου και καταστροφών. Η απόφαση για την επέμβαση, η οποία ελήφθη έξω από τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών συνιστά κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς εννόμου τάξεως και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή".

Αλλοι φορείς που καταγγέλλουν την εγκληματική επέμβαση του ΝΑΤΟ είναι:

Ο Σύλλογος Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής τους Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, Ενωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρικής Μακεδονίας, Δημοκρατική Κίνηση Βιοτεχνών Εμπόρων Θεσσαλονίκης, Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, Δημοτική Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Επιθεωρητών Εργασίας Μακεδονίας Θράκης - Θεσσαλίας και Ηπείρου, Ενωση Μεταπτυχιακών Φοιτητών Θεσσαλονίκης ΑΠΘ, Σύλλογος Φοιτητών Νομικής, το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο και ο Σύλλογος Καθηγητών του 15ου Ενιαίου Λυκείου Θεσσαλονίκης.

Ακόμα, το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης καταδικάζει την απόφαση των κυβερνήσεων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης για τη στρατιωτική επέμβαση εναντίον της γειτονικής Γιουγκοσλαβίας.

Η Ευρώπη των μεταναστών καταγγέλλει

Μαζική συγκέντρωση διοργάνωσαν οι Σέρβοι στο κέντρο της Στοκχόλμης, στην οποία συμμετείχε δυναμικά και η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας (ΟΕΣΚΣ), εκφράζοντας την ενεργό συμπαράσταση του ελληνισμού της Σουηδίας στον αγώνα των Σέρβων για το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη χώρα τους χωρίς ξένη επέμβαση.

Η ΟΕΣΚΣ σε ανακοίνωσή της καταδικάζει τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και τους καταγγέλλει ως κρατική τρομοκρατική ενέργεια των Αμερικανών και των συμμάχων του, ενώ καταγγέλλει τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ανοχή στη φονική αυτή ενέργεια του ΝΑΤΟ.

Καλεί δε την ελληνική κυβέρνηση να μη συμμετάσχει με οποιοδήποτε τρόπο στον βρώμικο αυτό πόλεμο, αλλά να προχωρήσει αμέσως στο πάγωμα της συμμετοχής της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και να συντονιστεί με τις δυνάμεις εκείνες που αντιδρούν στην πολεμική αυτή ενέργεια του ΝΑΤΟ. Καλεί, τέλος, όλους τους Ελληνες της Σουηδίας να συμμετάσχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις του σερβικού λαού για το σταμάτημα των βομβαρδισμών.

Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία

Την τυχοδιωκτική επίθεση του ΝΑΤΟ καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία,απαιτώντας την άμεση παύση των πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Επίσης, ζητά την επιστροφή των εμπλεκόμενων μερών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με στόχο την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης προς όφελος όλων, των Σέρβων και των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και όλων των λαών των Βαλκανίων, μέσα στα αναγνωρισμένα διεθνώς σύνορα, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εδαφικής κυριαρχίας των κρατών της περιοχής.

"Η εμπέδωση της "νέας τάξης πραγμάτων" στην περιοχή των Βαλκανίων υπό την κηδεμονία τους είναι ο ανομολόγητος στόχος των Αμερικανών", τονίζει στην ανακοίνωση η Ομοσπονδία, επισημαίνοντας ότι οι ευθύνες του Βελιγραδίου στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για τις στρατιωτικές επιθέσεις των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, ενώ "ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της περιοχής των Βαλκανίων και γενικότερης πολεμικής ανάφλεξης είναι υπαρκτός και καταδικαστέος".

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ
Πάντα στην πρώτη γραμμή

Στις μαζικές ανακοινώσεις - διαμαρτυρίες, που φθάνουν καθημερινά στην εφημερίδα, από Οργανώσεις, Κινήσεις και άλλους μαζικούς φορείς, για το σταμάτημα του αισχρού πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, την πρώτη θέση κατέχουν αυτές των Αντιστασιακών μας Οργανώσεων.

Πανελλήνια Ενωση Αντιστασιακών Εθνικής Αντίστασης

"Εμείς οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στο σερβικό λαό, που υπερασπίζεται την ακεραιότητα της χώρας του, καθώς και τη θέλησή μας να παλέψουμε μαζί του για τη Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών, όπως τότε που παλέψαμε μαζί τον φασίστα Χίτλερ και νικήσαμε!

Συνεχίζουμε, επίσης, την πάλη μας για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και την υπεράσπιση της ειρήνης. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της χώρας μας για τις διευκολύνσεις που παρέχει στη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τα εδάφη μας, στρατευμάτων που προορίζονται να κτυπήσουν τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας. Απαιτούμε να σταματήσει κάθε μορφή συμμετοχής της Ελλάδας στις εγκληματικές ενέργειες. Να επιστρέψουν άμεσα οι μονάδες του ελληνικού στρατού από τη Βοσνία και Αλβανία. Εξω οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια".

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων - Αγωνιστών ΕΑ 1941 - '44

"Καταγγέλλουμε την ορδή των Αμερικάνων - ΝΑΤΟικών δολοφόνων. Ξαναλέμε, όπως το 1941: Οχι στην υποταγή και στο ραγιαδισμό. Ναι στην αντίσταση και στον αγώνα, μαζί με τους λαούς των Βαλκανίων, ενάντια στους βάρβαρους, φασίστες επιδρομείς".

Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ)

"Το αίμα τρέχει ξανά... Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναγωνιστές μας, που μαζί πολεμήσαμε το φασισμό και στεκόμαστε δίπλα τους για να φράξουμε το δρόμο στους επιδρομείς. Δε θα αφήσουμε τους γκάνγκστερ των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να διαλύσουν τη Γιουγκοσλαβία και να ξαναχαράξουν τα σύνορά της".

Σ' αυτό το πνεύμα κινούνται και οι ανακοινώσεις - καταγγελίες των παρακάτω Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ και των άλλων ΕΑΜογενών Οργανώσεων:

Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων,Γλυφάδας,Αιγάλεω,Καλλιθέας,Μενιδίου,Βόλου,Αμαρουσίου,Λαυρίου,Ξάνθης,Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συνταξιούχων - Αναπήρων και Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης και Αντιδικτατορικού Αγώνα (ΠΟΣΑΘΕΑΑ).Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών(ΚΑΕ), το Παράρτημα ΙΛΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ και η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ).

Με μια μαντινάδα...

"Τι λυπηρό 'ναι ένας λαός

να κολυμπά στο αίμα

κι άλλοι λαοί να κάθονται

με χέρια σταυρωμένα.

Οταν μονιάσει ένας λαός

και τα δεσμά του σπάσει

μπορεί να χτίσει άλλο ντουνιά

και τούτο να χαλάσει".

* * *

Με αυτή τη μαντινάδα, ατόφιο ασήμι, της μεγάλης πολιτιστικής δημιουργίας του τόπους της, αλλά και των ένδοξων αγωνιστικών παραδόσεων της Κρήτης, η Αντιπολεμική Επιτροπή Ανωγείων "χτυπάει τη λύρα" της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Μ' αυτό τον τρόπο καλεί όλες τις Επιτροπές Ειρήνης σε παγκρήτια σύσκεψη στο Ηράκλειο για να συντονιστούν σε ένα βροντερό αντιπολεμικό σάλπισμα.

Συγκέντρωση στο Κερατσίνι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την εγκληματική επέμβαση του ΝΑΤΟ διοργανώνουν σήμερα Τρίτη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Λαού,οι μαζικοί φορείς του Κερατσινίου. Με αφορμή την προγραμματισμένη συγκέντρωση τρεις γυναικείοι σύλλογοι της πόλης - η "Στοργή του Παιδιού", η "Πολιτιστική Παρέμβαση" και ο Σύλλογος Γυναικών Ευγένειας Χαραυγής "Η Κυψέλη" - με ανοιχτή επιστολή καλούν όλες τις γυναίκες του Κερατσινίου να αντισταθούν μαζικά και δυναμικά στο συντελούμενο έγκλημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ