ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάρτη 1999
Σελ. /7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Εθνικό κέντρο" και υποτέλεια

Η επικίνδυνη και τυχοδιωκτική λογική του "εθνικού κέντρου", που κρύβεται πίσω και από το "ενιαίο αμυντικό δόγμα", σε συνδυασμό με την υποτέλεια στις ΗΠΑ, έκανε το "θαύμα" της και στην περίπτωση των "S-300". Οπως δήλωσε επίσημα προχτές το βράδυ, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Γλ. Κληρίδης, το θέμα της μη έλευσης των πυραύλων "S-300" στην Κύπρο το έθεσε πρώτος ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος στην Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ και η Κύπρος πληροφορήθηκε την πρόταση εκ των υστέρων.

Αλλη μια φορά, η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε θεωρώντας αφ' ενός ότι έχει κάθε δικαίωμα να αποφασίζει για λογαριασμό ενός ανεξάρτητου κράτους και, από την άλλη, θέλοντας να δείξει στους Αμερικάνους πως κάνει ό,τι μπορεί για να ικανοποιηθούν οι επιθυμίες τους.

Ακριβώς, αυτή την πολιτική είναι που ο τόπος έχει πληρώσει ακριβά και κινδυνεύει να την πληρώσει ακόμα ακριβότερα, αν δεν υπάρξει η αντίσταση που επιβάλλεται.

Κανένα κόμμα;

"Κανένα κόμμα δεν πήρε θέση για το ΝΑΤΟ και την επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο, ούτε καν η Παπαρήγα. Μόνο ένας κοινοτάρχης ξεσηκώθηκε..." Τάδε έφη ένας άλλος δημοσιογράφος, ο Αγαμέμνων Φαράκος, στην εκπομπή του Π. Παναγιωτόπουλου στο κανάλι "Αλτερ 5" προχτές το βράδυ. Φαίνεται από τόσο κοντά παρακολουθεί τις εξελίξεις, τις θέσεις κομμάτων, τις καθημερινές δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ, τη συνέντευξη του Χ. Φλωράκη και τόσων άλλων στελεχών του Κόμματος, τις ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, τα συνεχή πρωτοσέλιδα του "Ρ", η "αντικειμενική δημοσιογραφία"!

"Δημώδες"

Μάνα, στο λέω

δεν μπορώ

τη "σύγκλιση"

τη "ζώνη"

και τους αγάδες,

που καιρό,

με στύβουν

σα λεμόνι!

Μάνα, στο λέω

δεν μπορώ

να διοικούν

σουλτάνοι,

ήρθε η ώρα μου,

θαρρώ,

να βγω

στο μεϊντάνι!

Μάνα, απ' αύριο

το πουρνό,

σηκώνω

το κεφάλι,

με τη γροθιά,

με το πανό,

αρχίζω, αγώνα

πάλη!

Ο οίστρος

Σημαντικές διαφορές

Τα ψέματα φαίνεται πως τέλειωσαν. Από χτες το βράδυ, οι φονικοί πύραυλοι και τα πολεμικά αεροπλάνα του ΝΑΤΟ, χτυπούν τη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας. Ουσιαστικά, πρόκειται για την έμπρακτη κήρυξη πολέμου ενάντια στο βόρειο γείτονά μας. Μια κήρυξη, η οποία φέρει την υπογραφή όλων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους και αυτή της ελληνικής κυβέρνησης. Ενός πολέμου παντελώς και ολοφάνερα άδικου, απάνθρωπου και ιμπεριαλιστικού. Τούτη τη φορά, όμως, έχουμε να κάνουμε μ' έναν πόλεμο, που έχει σημαντικές διαφορές από τα ανάλογα παραδείγματα των τελευταίων χρόνων. Η ΝΟ Γιουγκοσλαβίας δε βρίσκεται κάπου στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική ή στον Περσικό Κόλπο. Βρίσκεται στην καρδιά των Βαλκανίων και της Ευρώπης, είναι δίπλα μας. Και μπορεί, βέβαια, η τεχνολογική ανωτερότητα των ΝΑΤΟικών ορδών να είναι δεδομένη, αλλά και ο στρατός της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας είναι ετοιμοπόλεμος, έχει πλούσιες παραδόσεις και δε συγκρίνεται με αυτόν του Ιράκ.

Ολα φανερώνουν πως τα Βαλκάνια βυθίζονται ακόμη περισσότερο στον ιδιαίτερα επικίνδυνο κατήφορο του πολέμου, των αποσχιστικών τάσεων και της αλλαγής συνόρων. Και, δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσκολλημένη στην πολιτική εγκλωβισμού της χώρας στα τυχοδιωκτικά και πολεμοκάπηλα σχέδια της "νέας τάξης".

Τεράστιες ευθύνες

Η συνταγή είναι πολύ παλιά και δοκιμασμένη πάμπολλες φορές. Από αρχαιοτάτων χρόνων ακόμη είχε αναδειχτεί, ως ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Πολύ αργότερα, όταν ο ήλιος δεν έδυε ποτέ στις αποικίες της βρετανικής αυτοκρατορίας, οι υπεύθυνοι, επί των αποικιών και εξωτερικών ζητημάτων, μετέτρεψαν τη συνταγή σε επιστήμη...

Ναι, μιλάμε για την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε". Την πολιτική, για παράδειγμα, που εφαρμόζουν οι Αμερικανοί και οι ΝΑΤΟικοί εταίροι τους, χρόνια τώρα, στη Γιουγκοσλαβία. Μια πολιτική, που δίνει μεγάλα πλεονεκτήματα σ' αυτόν που την εφαρμόζει - ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν έχει στα υπέρ του και το συσχετισμό δύναμης - αλλά οδηγεί τους λαούς στον όλεθρο και την καταστροφή και αφήνει πίσω της πληγές ανοιχτές, που πυορροούν για πολλές δεκαετίες, μπορεί και αιώνες.

Κλασικό παράδειγμα της πολιτικής αυτής τα όσα συμβαίνουν σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο. Και ναι μεν οι ηγεσίες των ΗΠΑ και των άλλων μεγάλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ χρεώνονται τις ιστορικές και βαρύτατες ευθύνες, για όλα όσα έχουν γίνει και, ιδιαίτερα, οτιδήποτε προκύψει, από δω και πέρα, αλλά και οι ευθύνες των ηγεσιών των μικρότερων χωρών - όπως της Ελλάδας - δεν είναι καθόλου αμελητέες. Ακόμη περισσότερο, όταν βρίσκονται τόσο κοντά, όπως η δική μας χώρα, στην εστία της σύγκρουσης και ο κίνδυνος να γίνουν κι αυτές θύμα της ίδιας ακριβώς πολιτικής έχει γίνει άμεσος και ορατός.

Ποια η θέση της κυβέρνησης;

Μεγάλη δημοσιότητα βρήκε η πρόσφατη εξαγγελία του αρχιεπισκόπου, σχετικά με το επίδομα για το τρίτο παιδί. Οταν αποκαλύφθηκε, λίγο μετά, ότι η Αρχιεπισκοπή σχεδιάζει να ξεκινήσει την πρωτοβουλία της από την ακριτική Θράκη, αλλά να συμπεριλάβει μόνο τους χριστιανούς στο θρήσκευμα γονείς, αφήνοντας απ' έξω τους μουσουλμάνους, προσφέροντας τη... συμβολή της στις διαιρέσεις του τοπικού πληθυσμού, ελάχιστα ΜΜΕ ασχολήθηκαν, πολύ δε περισσότερο σχολίασαν το θέμα.

Το ζήτημα, όμως, δε σταμάτησε εδώ. Οπως διαβάζουμε σε προχτεσινή ανακοίνωση της Συνόδου, η τελευταία αποφάσισε "την αποστολή επιστολής προς τον πρωθυπουργό, η οποία θα αναφέρεται στο δημογραφικό πρόβλημα και στη ζητούμενη συνδρομή της πολιτείας για τη δημιουργία πόρων του συσταθησομένου προς τον σκοπό τούτο Ειδικού Ταμείου". Δηλαδή, με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού - με άλλα λόγια, του ελληνικού λαού - σχεδιάζει η Εκκλησία να ασκήσει το κοινωνικό της έργο και, μάλιστα, με το διαιρετικό και διχαστικό τρόπο, που αυτή θέλει. Περιττό να σημειώσουμε, βέβαια, ότι με την τελευταία είδηση ασχολήθηκαν ελάχιστα ΜΜΕ.

Ετσι κι αλλιώς, όμως, το θέμα παραμένει. Κι έχουμε μεγάλη περιέργεια, να μάθουμε τη θέση του αρμόδιου υπουργού και της κυβέρνησης, επί των πρωτοβουλιών και των αιτημάτων της Συνόδου...

Το δίλημμα της εποχής

Μέχρι τώρα ασκούσαν την εγκληματική και τρομοκρατική τους πολιτική, κρατώντας κάποια προσχήματα. Είτε για τον πόλεμο του Κόλπου, είτε για την επέμβασή τους στη Βοσνία, είτε αλλού. Φρόντιζαν, για παράδειγμα, να έχουν την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τώρα, οι μάσκες πέφτουν. Οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ προχωρούν σ' έναν απροκάλυπτα επιθετικό πόλεμο, έξω από τα όρια ευθύνης της "λυκοσυμμαχίας", χωρίς καμιά κάλυψη από τον ΟΗΕ και χωρίς να υπάρχει η παραμικρή απειλή ή πρόκληση από τη χώρα στην οποία επιτίθενται. Και το κάνουν αυτό, ενώ πλησιάζει η επέτειος των 50χρονων του ΝΑΤΟ. Θέλουν - εκτός των άλλων - να δώσουν κι ένα χειροπιαστό παράδειγμα του νέου δόγματος της ατλαντικής συμμαχίας, μπροστά στον 21ο αιώνα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και αποκαλύπτεται σήμερα γυμνή, χωρίς φτιασίδια και περιτυλίγματα. Είναι μια πραγματικότητα, που βάζει μπροστά στους λαούς και τις όποιες ηγεσίες τους το ξεκάθαρο δίλημμα: Υποταγή ή αντίσταση. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.

Θα πλέξει φανέλα;

Η αναγκαιότητα επαγρύπνησης και κινητοποίησης του ελληνικού λαού, που πρόβαλε ο "Ρ" στο χτεσινό πρωτοσέλιδό του, έγινε αντικείμενο σχολιασμού από την κ. Παναγιωταρέα της ΝΕΤ με την... ευφυέστατη "απορία" της, αν ο "Ριζοσπάστης" με την έκφραση "Ελληνες γρηγορείτε" προτρέπει τους Ελληνες να "πλέξουν τη φανέλα του στρατιώτη"... Βέβαια, στη θέση της έβαλε την εν λόγω κυρία ο δημοσιογράφος Β. Σκουρής, ο οποίος της θύμισε ότι ο "Ρ" είναι από τις εφημερίδες που επανειλημμένα, σχεδόν καθημερινά, το τελευταίο διάστημα προβάλλει την ανησυχία και την ανάγκη λαϊκής παρέμβασης για τις εξελίξεις αυτές...

Οσο για μας, μπορούμε να της προμηθεύσουμε της γυναίκας, το απαραίτητο μαλλί για το πλέξιμο, μην πάρει σβάρνα τα μαγαζιά και χάνει χρόνο...

Απλώς... βομβαρδισμοί

Σας πέρασε καθόλου από το μυαλό ότι "το ΝΑΤΟ δεν αποφάσισε πόλεμο, αλλά απλώς βομβαρδισμούς ενάντια στη Γιουγκοσλαβία";

Αν δεν το σκεφτήκατε κάπως έτσι, καιρός να το κάνετε, αφού έτσι μας "πληροφόρησε" χτες ο ανταποκριτής της ΝΕΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αλκης Κούρκουλας.

Εκτός κι αν ο άνθρωπος είπε απλώς την... τουρκική εκδοχή του ζητήματος!

Οι... διαπλοκές

Αν θέλετε, δε, να πάρετε μια εικόνα της σύνδεσης των όσων γίνονται στο Κοσσυφοπέδιο, με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων και, ταυτόχρονα, με τις μυστικές υπηρεσίες των μεγάλων δυνάμεων, διαβάστε το παρακάτω απόσπασμα από τα όσα γράφει το προχτεσινό "Βήμα".

"Αν κάποιος επιχειρούσε ένα "οδοιπορικό" στους δαιδαλώδεις δρόμους του οργανωμένου εγκλήματος με επίκεντρο το Κοσσυφοπέδιο, οι οποίοι επηρεάζουν ευθέως και την Ελλάδα, τότε θα έπρεπε να ξεκινήσει από το Σιτζάκ, έναν οικισμό που απέχει 20 χιλιόμετρα από τα Τίρανα. Είναι μια περιοχή με ολοκαίνουρια σπίτια, τα οποία διακρίνονται για την ομοιομορφία τους. Εχουν πισίνες στις αυλές τους και ελβετικές σημαίες στα μπαλκόνια τους. Μόνο σε διάστημα τριών ετών, από το 1995 ως το 1998, σε αυτή την περιοχή χτίστηκαν περίπου 600 "παλάτια". Ο Αζάμε Αζντάρι, τοπικό μέλος του Κοινοβουλίου, που είχε αναλάβει κάποτε και το ρόλο του "ξεναγού" των επισκεπτών, επεδείκνυε την περιοχή αυτή ως πρότυπο για ολόκληρη την Αλβανία. Το κύριο χαρακτηριστικό των κατοίκων της περιοχής αυτής, όπου οι περισσότεροι είναι υπήκοοι του Κοσσυφοπεδίου, είναι ότι εδώ και αρκετά χρόνια ελέγχουν το εμπόριο ναρκωτικών στις γερμανόφωνες κυρίως χώρες, αλλά και το εμπόριο όπλων στην περιοχή".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ