ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ"
Δράση ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια

Στις 4 σήμερα το απόγευμα, οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στο κλειστό γυμναστήριο του Μίλωνα, με σκοπό να καθορίσουν το πρόγραμμα δράσης τους, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα και την περαιτέρω ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων

Παναθηναϊκή συγκέντρωση διοργανώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην "Ολυμπιακή Αεροπορία" και στις θυγατρικές της εταιρίες. Η συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 μ.μ. στο κλειστό γυμναστήριο του Μίλωνα, αποφασίστηκε ομόφωνα στο πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως, με σκοπό να καθορίσουν οι εργαζόμενοι το πρόγραμμα δράσης τους, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα και την περαιτέρω ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων.

Οπως αναφέρει με χτεσινή της ανακοίνωση η ΟΣΠΑ, σκοπός της σημερινής συγκέντρωσης, στην οποία έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, της ΓΣΕΕ, του ΕΚΑ και των ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ, είναι η ενημέρωση των εργαζομένων για τις ομόφωνες αποφάσεις του συνεδρίου, που αφορούν τις θέσεις και το πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας, με σκοπό την ανατροπή του κυβερνητικού σχεδίου ιδιωτικοποίησης του εθνικού αερομεταφορέα.

Σημειώνεται ότι το νέο διαπαραταξιακό προεδρείο της ΟΣΠΑ έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται η ραδιοτηλεοπτική καμπάνια για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, η έγγραφη κοινοποίηση του προβλήματος στα ευρωπαϊκά συνδικάτα, καθώς και οι από κοινού πρωτοβουλίες με τα πρωτοβάθμια σωματεία για τη συγκρότηση επιτροπών στους χώρους δουλιάς, που θα βοηθήσουν στην ενεργοποίηση των εργαζομένων.

Εκτός της σημερινής ενημερωτικής συγκέντρωσης, στο συνέδριο της ΟΣΠΑ αποφασίστηκε ομόφωνα η διοργάνωση νέας συγκέντρωσης και πορείας διαμαρτυρίας των εργαζομένων στο κέντρο της Αθήνας, στις 8 Μάρτη 1999. Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ (ΕΣΑΚ) πρότειναν επιπλέον την κήρυξη 24ωρης απεργίας με συγκέντρωση μέσα στο Φλεβάρη, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε.

Τα στελέχη της παράταξης επισημαίνουν την ανάγκη να αξιοποιηθεί ενωτικά και αγωνιστικά από τους ίδιους τους εργαζόμενους η ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου για τη συγκρότηση επιτροπών στους χώρους δουλιάς. Υπογραμμίζουν ότι για τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό τους κίνημα είναι μονόδρομος ο ενωτικός αγώνας και τονίζουν ότι για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων είναι ανάγκη να συγκροτηθεί ένα ευρύ μέτωπο δράσης συνδικαλιστικών και κοινωνικών δυνάμεων.

"ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ"
Επικίνδυνες εξελίξεις για την παιδεία και τους εκπαιδευτικούς

Συνάντηση χτες του ΔΣ της ΟΛΜΕ, με τον υφυπουργό Παιδείας για το θέμα της αναπλήρωσης της ύλης

Το ζήτημα της αναπλήρωσης της ύλης ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Ανθόπουλο, ενώ το ίδιο θέμα απασχόλησε και τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ. Κατά τη συνάντηση, ο υφυπουργός Παιδείας απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει περικοπή της ύλης, ενώ για το ζήτημα της αποζημίωσης των καθηγητών, που θα διδάξουν τις επιπλέον ώρες, ο Γ. Ανθόπουλος επιφυλάχτηκε να απαντήσει μέσα στη βδομάδα, μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών.

Το ζήτημα, που έχει προκύψει, είναι αν η εργασία που προσφέρεται για την αναπλήρωση είναι πρόσθετη ή οφειλόμενη και ανάλογα κρίνεται το αν πρέπει να αμειφθεί ή όχι. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, πάντως, κρίνει ότι δε στοιχειοθετείται τυπική υποχρέωση των εκπαιδευτικών για εργασία τα Σάββατα και αποφάσισε, όταν χρειαστεί, να καλύψει τους εκπαιδευτικούς που θα υποχρεωθούν να δουλέψουν τα Σάββατα με απεργιακή κινητοποίηση.

Κατά τη χτεσινή συνάντηση με τον υφυπουργό Παιδείας, τέθηκε και το ζήτημα του "Διεθνούς Απολυτηρίου" και της προνομιακής μεταχείρισης των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων, οι οποίοι δεν υποχρεούνται να δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΔΕΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, με βάση τα λεγόμενα του υφυπουργού, υπάρχει ο κίνδυνος η ανισότητα αυτή να γίνει ακόμα μεγαλύτερη. Ο υφυπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι έχει συσταθεί επιτροπή που εξετάζει το θέμα. Ομως, επειδή το "Διεθνές Απολυτήριο" θεωρείται ξένος τίτλος (όπως π. χ. ο τίτλος του Γαλλικού Λυκείου) υπάρχει ενδεχόμενο πολύ σύντομα, στα πλαίσια των υποχρεώσεων της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι τίτλοι αυτοί να αναγνωρίζονται αυτόματα ως ισότιμοι με το απολυτήριο του "ενιαίου" λυκείου. Χωρίς, δηλαδή, την υποχρέωση οι κάτοχοι του "Διεθνούς Απολυτηρίου" να δίνουν εξετάσεις στη Γ Λυκείου, και μόνο με το βαθμό του "Διεθνούς Απολυτηρίου" θα γίνεται και η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Με αφορμή τη συζήτηση για την πορεία του κλάδου στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, η ΔΕΕ καταγγέλλει ότι από τις μέχρι τώρα συζητήσεις στο ΔΣ για τη γενική συνέλευση"Οργανωτική 2", "εκφράζεται από μέρους της συναινετικής πλειοψηφίας του ΔΣ η προτεραιότητα για το οργανωτικό συνέδριο, με μια επικίνδυνη λογική που στοχεύει στην ανατροπή της διαδικασίας λήψης των αποφάσεων, στην κατάργηση ουσιαστικά των μαζικών διεργασιών και της γενικής συνέλευσης και αντικατάστασή τους με ένα νέο σχήμα, κατά το οποίο οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ανά σχολείο. Δηλαδή, προσπαθούν να μετατρέψουν την οργανωτική δομή της ΟΛΜΕ στα πρότυπα ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικάτων, όπου οι αποφάσεις δε λαμβάνονται από τις γενικές συνελεύσεις, αλλά μια συγκυριακή πλειοψηφία", τονίζουν κύκλοι της ΔΕΕ.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ '99
Μέχρι τις 31 του Μάρτη οι αιτήσεις των ετεροδημοτών

Στον τόπο διαμονής τους μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, στις Ευρωεκλογές του Ιούνη, οι ετεροδημότες. Ηδη από χτες μέχρι και τις 31 του Μάρτη,οι ετεροδημότες μπορούν να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση, στον οικείο δήμο ή κοινότητα και στην οικεία νομαρχία, στην οποία θα αναφέρουν τον τόπο που επιθυμούν να ψηφίσουν. Ετσι, θα συμπεριλαμβάνονται στους Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους Ετεροδημοτών.Σχετική ένδειξη "ετεροδημότης" θα αναγράφεται και στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου ή κοινότητας, όπου είναι γραμμένοι, προκειμένου να αποφευχθεί διπλοψηφία.

Στην υπεύθυνη δήλωση ο ετεροδημότης πρέπει να δηλώσει:

  • τον νομό, δήμο ή κοινότητα και ενορία, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι γραμμένος.
  • τον νομό, τον δήμο ή κοινότητα, το δημοτικό διαμέρισμα, την ενορία και διεύθυνση διαμονής. Επίσης, πρέπει να προσδιορίσει αν διαμένει μόνιμα ή προσωρινά στον τόπο όπου επιθυμεί να ψηφίσει.
  • Μαζί με τη δήλωση, ο ετεροδημότης πρέπει να υποβάλει φωτοαντίγραφο του εκλογικού του βιβλιαρίου.

Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί και από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

Στα τέλη Απρίλη, κάθε ετεροδημότης πρέπει να φροντίσει να πληροφορηθεί εάν όντως είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, στα τηλέφωνα: 1561 για τη Νομαρχία Αθηνών και 1207 για την υπόλοιπη Αττική και Ελλάδα. 'Η επικοινωνώντας με τις κατά τόπους νομαρχίες, τους δήμους ή κοινότητες. Εξάλλου, πίνακες με τα εκλογικά τμήματα και τους εκλογείς ετεροδημότες θα αναρτηθούν στις νομαρχίες, τους δήμους και σε δημόσιους χώρους.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί δεν περιλαμβάνονται στους Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους Ετεροδημοτών.

Να σημειώσουμε πως οι νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης,νοούνται ως μία εκλογική περιφέρεια ο καθένας. Κατά συνέπεια ο πολίτης που είναι γραμμένος σε εκλογικούς καταλόγους δήμου ή κοινότητας της Β' Εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών και διαμένει στην Α' Εκλογική Περιφέρεια, δε θεωρείται ετεροδημότης και θα ψηφίσει μόνο στη Β' Εκλογική Περιφέρεια. Οσοι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Αθηναίων υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση απευθείας στη Νομαρχία Αθηνών.

Οσοι διαμένουν στον Δήμο Αθηναίων, μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις, από τις 3 μ.μ. έως τις 7 μ.μ.,στα παρακάτω κέντρα της Νομαρχίας: Παγκράτι,1ο και 7ο Δημοτικά Σχολεία (Σπ. Μερκούρη 20). Λόφος Σκουζέ,144ο και 163ο Δημοτικά Σχολεία (Μετοχίτη και Χατζηαποστόλου). Κυψέλη,27ο και 30ό Δημοτικά Σχολεία (Χιλιανδρίου και Κασταλίας). Κέντρο Αθήνας,στην Υπηρεσία Διαβατηρίων της Νομαρχίας Αθηνών (Σολωμού 43 και Πατησίων). Κεντρικό Κατάστημα Νομαρχίας Αθηνών (Κηφισίας 125 - 127).

Φωτιά σε χωματερή στα Ανω Λιόσια

Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι χτες το βράδυ η φωτιά που ξέσπασε, την Κυριακή τα ξημερώματα, σε χώρο αποθήκευσης απορριμμάτων του ιδιώτη Κωστούλα στα Ανω Λιόσια, ακριβώς απέναντι από την, υπό αποκατάσταση, χωματερή. Στην περιοχή έσπευσαν αρχικά έξι οχήματα της Πυροσβεστικής με 20 πυροσβέστες και παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά ξεκίνησε μέσα στη χωματερή από άγνωστη αιτία και έκανε τη ζωή των κατοίκων στις γύρω περιοχές "κόλαση", καθώς η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική από τα σκουπίδια και τα υλικά που καίγονταν.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που εκδηλώνεται πυρκαγιά στο συγκεκριμένο χώρο. Τελευταία φορά που ξέσπασε πυρκαγιά ήταν τον περασμένο Δεκέμβρη. Χτες το πρωί στο χώρο πήγαν τόσο ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Π. Παπαπέτρου όσο και ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων Ν. Παπαδήμας.

  • Την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, ύψους δέκα εκατομμυρίων δραχμών και προστίμου ενός εκατομμυρίου ημερησίως, στην εταιρία "Κωστούλας", η οποία λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια χωρίς άδεια, αποφάσισε ο νομάρχης Δυτικής Αττικής, Π. Παπαπέτρου, μετά από αυτοψία που πραγματοποίησαν χτες στο χώρο της φωτιάς κλιμάκια της Νομαρχίας και της Πολεοδομίας. Ανάλογες διοικητικές κυρώσεις έχουν επιβληθεί και στο παρελθόν, ενώ ο νομάρχης, με την 79/99 απόφασή του, έχει ζητήσει το "σφράγισμα" της χωματερής, καθώς δεν πληρεί τους όρους ασφαλούς λειτουργίας. Ωστόσο, η εταιρία συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά...
3Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΜΕΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στόχος η συσπείρωση και ο αγώνας

Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας και με εποικοδομητικό διάλογο, έγινε την Κυριακή 28 Φλεβάρη η 3η Τομεακή Συνδιάσκεψη του Τομέα Ιδιωτικών Σχολών της ΚΝΕ. Η συζήτηση ανέδειξε τα θετικά στοιχεία και εντόπισε τις αδυναμίες, εξετάζοντας τα συμπεράσματα και τους δείκτες της δράσης του Τομέα τον προηγούμενο χρόνο.

Αντιπροσωπευτικό της διαδικασίας ήταν το πείσμα και η θέληση όλων για το ανέβασμα της συλλογικής και ατομικής δράσης, με στόχο τη μαζικοποίηση της ΚΝΕ στον ιδιόμορφο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Σε ένα χώρο, όπου οι νέοι αναζητούν μια άλλη διέξοδο, από αυτή που τους πλασάρουν, την οποία μπορούν να τη βρουν στο πρόσωπο της ΚΝΕ.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις αντικειμενικές δυσκολίες και δυνατότητες που υπάρχουν στις ιδιωτικές σχολές, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την κατάσταση και τα προβλήματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, την ασυδοσία και την κερδοσκοπία που ευδοκιμούν στους κόλπους της, αλλά και τα όνειρα και τις ελπίδες των νέων. Ορίστηκε ως πρώτο μέλημα η ανάπτυξη του κινήματος, η συγκρότηση του παλλαϊκού μετώπου για την παιδεία, η συσπείρωση των σπουδαστών γύρω από το Σύλλογο Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών και την ΚΝΕ, με στόχο τον αγώνα για δημόσια και δωρεάν παιδεία. Το νέο συμβούλιο και η γραμματέας του ΤομέαΝέλλη Γεωργοπούλου,δυναμωμένοι από την εμπειρία της δίχρονης δράσης τους, δεσμεύτηκαν να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για την πραγματοποίηση και υπέρβαση των στόχων που τέθηκαν. Τη συνδιάσκεψη παρακολούθησε, εκ μέρους του Γραφείου της ΚΟΑ, ο Νίκος Καλούτσης.

Παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής έκανε χτες το ΔΣ της ΟΛΜΕ, ενάντια στις υβριστικές δηλώσεις που εκτόξευσαν εναντίον καθηγητών και των αγωνιζόμενων μαθητών μέλη του Κοινοβουλίου, υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές, όπως οι υπουργοί Παιδείας και Δικαιοσύνης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος και εν μέρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ επέδωσε υπόμνημα με το οποίο ζητά να ανασκευαστούν οι επίμαχες δηλώσεις ενώπιον της Βουλής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ