ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Φλεβάρη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΜΗΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Το Σαββατοκύριακο του πολιτισμού

Συνεχίζονται και αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, οι εκδηλώσεις του 2ου Δίμηνου Πολιτιστικής Παρέμβασης,που οργάνωσαν τα Πολιτιστικά Τμήματα της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ.Η σημερινή εκδήλωση αφορά στον κινηματογράφο. Στις 8 το βράδυ, λοιπόν, θα προβληθεί η μικρού μήκους ταινία του Δημήτρη Δήμου "Ο ταυρομάχος".Στη συνέχεια, θα προβληθεί η ταινία του μεγάλου και διεθνώς καταξιωμένου δημιουργού, του Θόδωρου Αγγελόπουλου"Μια αιωνιότητα και μια μέρα...".Για τη σπουδαία - θεματολογικά και μορφολογικά - ταινία του Αγγελόπουλου, θα πούμε ότι αξίζει, όπως όλες οι ταινίες του, να τη δει και να την ξαναδεί ο καθένας μας. Να σκεφθεί και να ξανασκεφθεί κάθε πλάνο, κάθε λέξη, κάθε πρόσωπό της. Να μπορέσει να "διαβάσει" το νόημα και το μήνυμα κάθε συμβόλου της, ώστε να προβληματιστεί για το πού βαδίζει σήμερα, αλλά και πού θα 'πρεπε να βαδίσει ο άνθρωπος, ο τόπος μας, ο κόσμος. Και να μπορέσει να διακρίνει και το βαθύτατο πόνο του Αγγελόπουλου από τα πληγωμένα οράματα...Η Κυριακή,μέρα ψυχαγωγίας των παιδιών, και στις 11 το πρωί, θα συντροφευτούμε με μια μεγάλη λαϊκή τέχνη, την τέχνη του Θεάτρου Σκιών,εμψυχωμένη από τον εξαίρετο "μάστορά" της Γιώργο Μαμάη.Στη συνέχεια, οι ηθοποιοί Σπύρος Μπιμπίλας και Νικολέτα Βλαβιανού διαβάζουν αποσπάσματα από ένα σπουδαίο πνευματικό δημιούργημα της ποιήτριας Ρίτας Μπούμη - Παπά.Πρόκειται για το υπέροχο λυρικό και βέβαια διδακτικό "Παραμύθι της μαγικής φλογέρας" (Εκδόσεις "Σύγχρονη Εποχή").

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Εικόνα ρευστότητας

Η κατάσταση μέσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να θυμίζει "καζάνι που βράζει", παρά την επιθυμία ορισμένων να μιλούν για τα "πρώτα χαμόγελα", που έχει επιφέρει στην ηγεσία του κόμματος η μεταφορά των "4" από την Κένυα. Ετσι, χτες, πέραν της νέας... παρέλασης πρωτοκλασάτων στελεχών σε δημόσιες συναθροίσεις, όπου συνεχίζουν να κατατίθενται οι προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες ορισμένων, άρχισαν να εκδηλώνονται και αρνήσεις συμμετοχής μελών του ΠΑΣΟΚ στις εσωκομματικές εκλογές του Σαββατοκύριακου, με αντικείμενο την εκλογή αντιπροσώπων για το συνέδριο. Αιτία, όπως καταγγέλλεται η "λαθροχειρία" που επιχειρείται εκ μέρους των"εκσυγχρονιστών".

Προσυνεδριακά
"χαρακώματα"

Συγκεκριμένα, ανοιχτό παραμένει αν η πτέρυγα των "τσοχατζοπουλικών" στηνΠάτρα θα πάρει μέρος στις εκλογικές διαδικασίες, αφού η όλη διαδικασία καταγγέλλεται ως "εκφυλισμός" και χαρακτηρίζεται ως "στημένο παιχνίδι με σημαδεμένη την τράπουλα".Είναι χαρακτηριστικό ότι προχτές αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαϊας επειδή το ΕΓ - μπροστά στο τεταμένο κλίμα - επέλεξε να μη στείλει εκπρόσωπό του στη συνεδρίαση. Οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν ότι επιχειρείται νοθεία, μέσω της συμμετοχής στις εκλογές της "θεματικής οργάνωσης Νέας Γενιάς", στην οποία οι "εκσυγχρονιστές" έχουν εγγράψει 450 μέλη. Βέβαια, τίποτα δεν αποκλείει η... φωνασκούσα πτέρυγα να προσέλθει τελικά στις εκλογές, προσθέτοντας έτσι μια ακόμα "πινελιά" της γνωστής τακτικής που ακολουθεί η πλευρά Τσοχατζόπουλου, όλο το τελευταίο διάστημα.

Το βαρύ κλίμα, πάντως, στο ΠΑΣΟΚ προκύπτει και από το γεγονός ότι καταγγελίες των προσυνεδριακών διαδικασιών φτάνουν και από άλλες οργανώσεις όπως της Κεφαλλονιάς, της Αργυρούπολης κ.ά., ενώ αίσθηση προκάλεσε επιστολή που έστειλε χτες η μειοψηφία της Νομαρχιακής Α Αθήνας στο ΕΓ. Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν 6 μέλη, αναφέρεται ότι "η παράδοση του Κούρδου ηγέτη αποτελεί μαύρη κηλίδα για την ιστορία της δημοκρατικής παράταξης και της χώρας" και ζητείται "αλλαγή πολιτικής και αλλαγή ηγεσίας" μέσα από το συνέδριο.

"Μοιραίοι" λέει
ο Παπουτσής...

Οσον αφορά τις δημόσιες εμφανίσεις στελεχών που έχουν καταγραφεί στην "αντισημιτική" πλευρά, χτες ο κοινοτικός επίτροπος προέβη σε αρχηγική εμφάνιση σε ομιλία του στο Περιστέρι. Ο Χρ. Παπουτσής ζήτησε "να καταλογιστούν ευθύνες και να απομακρυνθούν όλοι οι υπαίτιοι του διασυρμού της χώρας", αφού, όπως είπε, "ουδείς είναι ανεύθυνος και οι πολιτικές ευθύνες είναι αντικειμενικές και αναλογούν στον καθένα ανάλογα με το θεσμικό του ρόλο". Εφτασε, μάλιστα να μιλήσει για "μοιραίους ανθρώπους" (!) που προέβησαν σε "θλιβερούς χειρισμούς"...

Α. Τσοχατζόπουλος

Από τη δική του πλευρά ο Α. Τσοχατζόπουλος, μιλώντας στη Νομαρχιακή Αθήνας του ΠΑΣΟΚ, θέλησε να εμφανιστεί ως ο "εγγυητής" ενός ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα "ανασυνταχθεί" και θα παίξει το ρόλο "κορμού της κεντροαριστεράς". Ο υπουργός Αμυνας έκανε λόγο για "βαρύ πολιτικό και εθνικό κλίμα", βάδισε ξανά στο δρόμο των κορονών τόνωσης του "αριστερού προφίλ" του, με αναφορές όπως"να αναρωτηθούμε τι έγινε η φυσιογνωμία μας ως ΠΑΣΟΚ" και ακολουθώντας τη γραμμή "ΠΑΣΟΚ ή χάος" κάλεσε σε συσπείρωση ενόψει των ευρωεκλογών, για να αποφευχθεί η πολιτική"αποσταθεροποίηση"...

Η Β. Παπανδρέου

Στην άλλη πλευρά των ενδοκυβερνητικών πτερύγων, τώρα, συνεργάτες της Β. Παπανδρέου έλεγαν ότι δίνουν μεγάλη σημασία στην επιτυχία του συνεδρίου, γιατί μπορεί να λειτουργήσει "θετικά" για τις ευρωεκλογές. Στα ερωτήματα, δε, σχετικά με τα σενάρια που μιλούν για κατανομή ρόλων μεταξύ της ίδιας και του Α. Τσοχατζόπουλου, απαντούσαν ότι δεν την απασχολούν, για να συμπληρώσουν όμως, ότι ανέκαθεν η θέση της υπουργού είναι υπέρ "μιας ευρύτερης εσωκομματικής συμφωνίας και κατανομής των ευθυνών"... Την ίδια ώρα στο στρατόπεδο του πρωθυπουργού συνεχίζει να υπάρχει κλίμα αμηχανίας, αφού η παρουσία του πρωθυπουργού στη Βόννη, αφ' ενός δε συνοδεύτηκε από κάποια"εξαργυρώσιμα" αποτελέσματα στο εσωτερικό της χώρας, αφ' ετέρου, του στέρησε τη δυνατότητα να πιστωθούν στον ίδιο, προσωπικά, τα όποια θετικά από τη μεταφορά των "4" από την Κένυα.

Μυστήριο με την αναβολή της συνέντευξης

Δεν επιθυμεί η κυβέρνηση να βγει στη δημοσιότητα το ημερολόγιο που κρατούσαν οι τρεις συνεργάτριες του Οτσαλάν

Υπό αυστηρότατη αστυνομική φρούρηση βρίσκονται οι τρεις Κούρδες συνεργάτριες του Α. Οτσαλάν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου τις μετέφεραν μετά την άφιξή τους από την Κένυα, ενώ δεν επιτρέπεται από τις αστυνομικές δυνάμεις σε κανένα δημοσιογράφο να εισέλθει στο εσωτερικό του ξενοδοχείου.

H προγραμματισμένη συνέντευξη για τις 12.30 χτες το μεσημέρι από τις τρεις Κούρδες αναβλήθηκε και η επίσημη εκδοχή που δόθηκε διά του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δ. Ευσταθιάδη ήταν ότι η ματαίωση έγινε με απόφαση των τριών γυναικών, κατόπιν συνεννόησης με τις οργανώσεις τους. Τελικά, η συνέντευξη αναμένεται να δοθεί σήμερα στις 4.00 το απόγευμα.

Η πραγματική αιτία για την αναβολή της συνέντευξης, προφανώς, βρίσκεται αλλού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να "ακουστούν" όσα έχουν να διηγηθούν οι τρεις γυναίκες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τρεις γυναίκες έχουν να παρουσιάσουν προς τον Τύπο ένα ημερολόγιο που περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια την περιπέτεια του Οτσαλάν, από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Ευρώπη, μέχρι τη σύλληψή του στην Κένυα. Το πνεύμα του ημερολογίου είναι ήδη γνωστό, από όσα έχουν δηλώσει οι τρεις γυναίκες αλλά και ο Ττγματάρχης της ΕΥΠ, και αποδίδει σοβαρότατες κατηγορίες στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς μιλάει για "παράδοση" του Οτσαλάν. Η συνέντευξη χτες, λοιπόν, αναβλήθηκε, σε μια προσπάθεια να "αμβλυνθούν" και να "στρογγυλευτούν" τα όσα περιέχει αυτό το ημερολόγιο και ενοχλούν την ελληνική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ χτες το μεσημέρι συνέβησαν και διάφορα ευτράπελα στην είσοδο του ξενοδοχείο, όπου βρίσκονται οι τρεις συνεργάτριες του Α. Οτσαλάν. Στην αρχή ο Αν. Ναξάκης ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι οι τρεις Κούρδες δεν επιθυμούν να δώσουν συνέντευξη. Λίγο αργότερα εκπρόσωπος του ξενοδοχείου δήλωνε τα ίδια στους δημοσιογράφους και τελικά ήρθε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δ. Ευσταθιάδης να επιβεβαιώσει την αναβολή της συνέντευξης.

Οσο αφορά την παραμονή στο ξενοδοχείο των τριών γυναικών, ο Δ. Ευσταθιάδης είπε ότι με απόφασή τους θα παραμείνουν ακόμη δύο - τρεις ημέρες εκεί και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τους παράσχει την προστασία τους. Διευκρίνισε ότι δεν είναι κρατούμενες και πως οι ίδιες ζητήσανε την προστασία της χώρας μας.

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του εκτελούντος χρέη εκπροσώπου Τύπου Ν. Αθανασάκη, ο οποίος δήλωσε ότι για λόγους προστασίας κρίθηκε σκόπιμο να φιλοξενηθούν σε κάποιο ξενοδοχείο. "Η εγγύηση για την προστασία τους, συνέχισε, θα σήμαινε και την παραμονή τους σ' ένα συγκεκριμένο χώρο. Δεν είναι κρατούμενες, δεν έχουν συλληφθεί".

Σε ερώτηση αν οι ίδιες δε θέλουν να επικοινωνήσουν με τους δημοσιογράφους, ο Ν. Αθανασάκης απάντησε ότι δεν οργανώνει ούτε αποδιοργανώνει τη συνέντευξη η κυβέρνηση και δεν έχει απαγορευτεί καμιά συνέντευξη από ελληνικής πλευράς.

Τέλος, σχετικά με το πολιτικό άσυλο στις τρεις γυναίκες ο Ν. Αθανασάκης και ο Δ. Ευσταθιάδης είπαν ότι στις δύο Κούρδες έχει παραχωρηθεί πολιτικό άσυλο, ενώ η τρίτη επιθυμεί να επιστρέψει στο Βέλγιο και ότι η ελληνική πλευρά θα τη βοηθήσει σ' αυτή την κατεύθυνση, παραχωρώντας της τα σχετικά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Προς αλλαγή ηγεσίας στην Αστυνομία;

Εντονος προβληματισμός επικρατεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση για το εύρος των αλλαγών προσώπων στη διοικητική κλίμακα της Αστυνομίας, με αφορμή τις ετήσιες κρίσεις των αξιωματικών, που κανονικά πρέπει να αρχίσουν τη Δευτέρα. Οι δυσμενείς εντυπώσεις που προκλήθηκαν εις βάρος της κυβέρνησης, τόσο από το φιάσκο της οδού Νιόβης όσο και από το χειρισμό της υπόθεσης Οτσαλάν, κάνουν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη να προβάλλουν το αίτημα των ριζικών αλλαγών στην Αστυνομία, αρχής γενομένης από τον αρχηγό του σώματος Ι. Γεωργακόπουλο. Τις τελευταίες μέρες, όμως, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται διχασμένο, αφού άλλοι τάσσονται υπέρ της διατήρησης του αρχηγού και άλλοι υπέρ της αποπομπής του. Οι πρώτοι, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι προσβάλλουν τους ανώτατους αξιωματικούς στο σύνολό τους, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καλύτερος αξιωματικός αυτήν τη στιγμή από τον Ι. Γεωργακόπουλο και εργάζονται παρασκηνιακά, ώστε να μη συγκληθεί τις επόμενες μέρες το ΚΥΣΕΑ. Η άλλη μερίδα υποστηρίζει ότι στην κορυφή της Αστυνομίας πρέπει να προωθηθούν κυρίως εκείνοι εκ των νεοτέρων αξιωματικών που είναι κοντά στο ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από το αν θα πρέπει, στην περίπτωση αυτή, να αποστρατευτούν άλλοι αρχαιότεροι αξιωματικοί.

Συγκέντρωση αποστράτων αξιωματικών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν οι ενώσεις των αποστράτων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, την Τρίτη 2 Μάρτη στις 11 π.μ. στο Πολεμικό Μουσείο. Κεντρικός άξονας της διαμαρτυρίας είναι οι πενιχρές, όπως τις χαρακτηρίζουν, συντάξεις των αποστράτων αξιωματικών που έχουν περιπέσει στο 42 - 45% των αποδοχών των εν ενεργεία αξιωματικών.

ΠΑΣΟΚ
Κατατέθηκε η πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή

Κατατέθηκε τελικά χτες στη Βουλή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με σκοπό την "πλήρη διερεύνηση των πραγματικών δεδομένων της υπόθεσης Οτσαλάν", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο της πρότασης.

Την πρόταση υπογράφουν 116 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρώτο τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Κ. Σκανδαλίδη, ενώ απουσιάζουν, μεταξύ άλλων, τα ονόματα των λεγόμενων "σκληρών" της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", όπως του Σ. Παπαθεμελή, Λ. Βερυβάκη και Α. Πεπονή.Αντίθετα, την πρόταση υπογράφουν οι τρεις αποπεμφθέντες υπουργοί Θ. Πάγκαλος, Φ. Πετσάλνικος και Α. Παπαδόπουλος, αλλά κανένας εν ενεργεία υπουργός.

Στο σύντομο κείμενο της πρότασης αναφέρεται ότι η υπόθεση Οτσαλάν "όπως εξελίχθηκε προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες στην κοινή γνώμη. Βασική θέση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της κυβέρνησης, ήταν και είναι η εμμονή στην ανάγκη πλήρους διερεύνησης των πραγματικών δεδομένων της υπόθεσης. Στο θεσμικό πλαίσιο ενός κοινοβουλευτικού συστήματος η διερεύνηση αυτή πρέπει κατεξοχήν να γίνει από τη Βουλή μέσω Εξεταστικής Επιτροπής".

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος η συζήτηση για την πρόταση θα έχει τη μορφή "γενικευμένης Επερώτησης" κάτι που σημαίνει ότι θα τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της Βουλής. Για τη λήψη απόφασης απαιτούνται 151 τουλάχιστον ψήφοι επειδή, σύμφωνα με τον κανονισμό, πρόκειται για "εθνικού ενδιαφέροντος θέμα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ