ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μετρώντας...

ΤΙ ΕΓΙΝΕ, ΑΚΟΜΑ μετράνε τα τρακτέρ που συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Θεσσαλία; Γιατί σ' αυτό φαίνεται να έχει εστιάσει την προσοχή της η κυβέρνηση τούτες τις μέρες και βέβαια μακριά από αυτήν κάθε σκέψη για ουσιαστικό προβληματισμό πάνω στα προβλήματα των αγροτών.

***

Ο Ρέππας, έβαλε για μια ακόμα φορά στο χθεσινό "μπρίφινγκ" την... ιδεολογική βάση του κοινωνικού αυτοματισμού και στο τέλος μόνο... καρφιά δε μοίρασε για το ξεφούσκωμα λαστίχων στο οποίο είχαν καταφύγει την προηγούμενη φορά.

***

Οσο για τον Ανωμερίτη, δε λέμε, μέχρι στιγμής, φέρεται πιο κόσμια από τον ανεκδιήγητο προκάτοχό του, πλην όμως την ίδια πολιτική (μάλλον ακόμα χειρότερη) προτίθεται να εφαρμόσει.

***

Θεωρίες περί αλλαγής καλλιεργειών, εθνικά σχέδια αγροτικής παραγωγής, επαγγελματικές ενώσεις και ευρωπαϊκή προσαρμογή. Αυτά είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης που - ακόμα κι αν σε κάποιους ακούγονται "σύγχρονα" - δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι δεν έχουν ουσία.

***

Με τη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού και με την ασφυκτική οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει τι θα γίνει; Αυτό είναι το ερώτημα και σε αυτό δεν απαντούν και γιατί δε θέλουν και γιατί δεν μπορούν, αφού τέλος πάντων για να υπερασπίσεις τα συμφέροντα αυτού του τόπου πρέπει να πεις και κανένα "όχι" στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ψέματα να μην λέμε...

***

Αυτοί όμως εκεί, συνεχίζουν και επιμένουν να λένε "όχι" στον ελληνικό λαό είτε είναι αγρότες σήμερα, μαθητές χθες, ποιος ξέρει τι άλλο αύριο. Δυστυχώς έτσι το πάνε και έτσι θα το πάνε. Οπότε θα κάτσουν σε μια άκρη και θα βλέπουν τα τρακτέρ να πληθαίνουν και θα μετράνε, και θα μετράνε...

***

Τα 'χουμε πει κι άλλη φορά. Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη...

Το ψέμα στην υπηρεσία της προπαγάνδας

"Η απόφαση της λεγόμενης Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής δε συμβάλλει στη θετική αντιμετώπιση και στην επίλυση των προβλημάτων των αγροτών, γιατί καταργεί το διάλογο και προωθεί τη σύγκρουση και την αντιπαράθεση, αδιαφορώντας για τα πραγματικά συμφέροντα των αγροτών. Είναι φανερό ότι πρόκειται για κινητοποιήσεις με προφανείς πολιτικούς στόχους. Τέτοιες εκδηλώσεις είναι κατευθυνόμενες και δεν έχουν καμιά σχέση με το αγροτικό κίνημα". Ποτέ τόσα πολλά ψέματα δεν ειπώθηκαν σε τόσο λίγες φράσεις, όπως οι παραπάνω που εκστόμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πρώτον.Το ποιος έχει καταργήσει το διάλογο - και όχι μόνο με τους αγρότες - το ξέρει και ο τελευταίος πολίτης. Ο μόνος διάλογος που γίνεται ανεκτός από την κυβέρνηση είναι αυτός που έχει στόχο τη συμφωνία με την πολιτική της.

Δεύτερον.Αν υπάρχει κάποιος που "προωθεί τη σύγκρουση και την αντιπαράθεση", αυτός δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση Σημίτη, γιατί δε θέλει ούτε μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα επιβίωσης και ξεκληρίσματος που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Το ηχηρό "τίποτα στους αγρότες", στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποδεικνύει περίτρανα ότι είναι ορκισμένος εχθρός των συμφερόντων των αγροτών.

Τρίτον.Αν χρειαζόταν να προστεθεί κάτι παραπάνω για το ποιος "αδιαφορεί για τα πραγματικά συμφέροντα" των αγροτών, αρκεί να ειπωθεί ότι στα τρία και πλέον χρόνια κυβέρνησης Σημίτη δεν έχει παρθεί ούτε ένα μέτρο υπέρ των αγροτών, ενώ έχουν υποταχθεί μοιρολατρικά σε όλες τις ολέθριες αποφάσεις των Βρυξελλών. Δυστυχώς για την κυβέρνηση, οι αγρότες γνωρίζουν πολύ καλά την αλήθεια.

Πόσο αμείλικτος;

"Εγώ τονίζω ότι θα είμαι αμείλικτος στις περιπτώσεις που οι γιατροί έχουν καταστρατηγήσει την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Αν υπάρξουν τέτοια περιστατικά, διότι το λέτε αυτή τη στιγμή ότι υπάρχουν...".

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Λ. Παπαδήμας, στο "Βήμα" της περασμένης Κυριακής (7.2.1998).

Εκτός απ' τις δηλώσεις μένει να δούμε και πόσο αμείλικτος είναι στην πράξη ο υπουργός. Λόγου χάρη: Θα θέσει και - άμεσα - κάποιον σε διαθεσιμότητα από αυτούς που - αποδεδειγμένα - έχουν κάνει παραβάσεις;

Αν δεν υπάρξει παράδειγμα, δε θα υπάρξει και παραδειγματισμός.

Ερωτήματα από το Μέγαρο Μαξίμου

Βγήκε χτες το πρωί στις δέκα και κάτι ο Ν. Κακαουνάκης στο "Φλας" και παρότρυνε τους δημοσιογράφους να κάνουν - γιατί "σ' αυτόν δε βγαίνει" - στο Β. Μπούτα, μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής και βουλευτή του ΚΚΕ, την εξής ερώτηση: "Αν δεν είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα πουλούσε το βαμβάκι μόνο 78 δραχμές το κιλό. Τότε γιατί οι αγρότες αγωνίζονται να φύγουμε απ' την Ευρωπαϊκή Ενωση;".

Χτες πάλι κατά τις 12.30 μιλούσε στο "Σκάι" ο Γ. Παττάκης, μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής. Και ο Δ. Βερύκιος τα είπε χύμα: "Εκεί στον πρωινό καφέ στου Μαξίμου αποφασίστηκε να διοχετεύσουν ώστε να τίθεται στα στελέχη του ΚΚΕ που παίρνουν μέρος στις αγροτικές κινητοποιήσεις το ερώτημα...". και άρχισε να λέει το ερώτημα που είχε θέσει δυο ώρες πριν από το "Φλας" ο Κακαουνάκης.

Βέβαια, ο Γ. Παττάκης έβαλε τα πράγματα στη θέση τους αλλά έμαθε κι ο κόσμος πώς γεννιούνται οι μεγάλες απορίες στον Κακαουνάκη.

ΥΓ: Η στήλη είχε προκαλέσει και παλιότερα το Ν. Κακαουνάκη να του πληρώσουμε τα έξοδα για να πάει στα μπλόκα των αγροτών και να τους "βγάλει στον αέρα", αλλά που τέτοιο κότσι...

Γκρίζα... πρόκληση

"Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού", έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Το "Μέγκα", βέβαια, δεν... αμάρτησε μόνο και, μάλιστα, δυο φορές. Εκανε κάτι πολύ χειρότερο. Και την Πέμπτη και την Παρασκευή και, μάλιστα, στα πλαίσια των βραδινών ειδησεογραφικών του δελτίων, που έχουν και τη μεγαλύτερη τηλεθέαση, μας έριξε κατάμουτρα την... είδηση για τον "Μίστερ Μαρτίνι". Τη μια μέρα, για να μας αναγγείλει την άφιξή του στην Αθήνα, και την άλλη, για να μας πληροφορήσει πώς πέρασε τη μέρα του...

Φαίνεται, πως πρέπει να ξεχάσουμε όσα είχαμε συνηθίσει. Μέχρι σήμερα καταφέρναμε και ξεχωρίζαμε τις ειδήσεις από τις διαφημίσεις. Από δω και πέρα ίσως αυτό να γίνει πολύ δύσκολο, έως και ακατόρθωτο. Ισως, αυτό ακριβώς να θέλει και το προαναφερόμενο κανάλι.

Και να σκεφθείτε, ότι ο "Μίστερ Μαρτίνι" ήρθε στην Αθήνα, για να παρουσιάσει την τελευταία διαφήμισή του... Οχι, δε γνωρίζουμε αν σ' αυτή περιλαμβάνεται και η προκλητική, γκρίζα διαφήμιση του "Μέγκα"...

Τίτλοι ντροπής

Πολλούς και διάφορους ...τίτλους έχει αποσπάσει μέχρι σήμερα η χώρα μας. Για παράδειγμα, είμαστε τελευταίοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στις δαπάνες για την Παιδεία, όπως και σ' αυτές για τον πολιτισμό. Τελευταίοι είμαστε, επίσης, στις δαπάνες για τη Δημόσια Υγεία, ενώ είμαστε πρώτοι στους ρυθμούς αύξησης των κερδών της ολιγαρχίας, όπως και στις λεγόμενες αμυντικές δαπάνες.

Τώρα, όπως όλα δείχνουν, θα διεκδικήσουμε κι έναν ακόμη τίτλο, της χώρας με τους περισσότερους υποκινούμενους και, μάλιστα, από τους κομμουνιστές. Σύμφωνα με όσα λένε οι κυβερνώντες, μετά τους ...υποκινούμενους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, τους ναυτεργάτες, τους οικοδόμους και διάφορους άλλους κλάδους εργαζομένων παλιότερα, υποκινούμενοι είναι και οι αγρότες, ενώ έχουν βάλει σοβαρή υποψηφιότητα για τον ίδιο χαρακτηρισμό και οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Τέλος πάντων, τα λένε που τα λένε, δεν κάνουν και μια αίτηση, μη τυχόν και περάσει η χώρα μας στο βιβλίο Γκίνες;.. Ετσι, για να λένε πως κάτι πρόσφεραν κι αυτοί...

Κυβέρνηση σκόπιμα ξεχασιάρα

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος έχει αναλάβει ειδικό ρόλο στο συντονισμό της αντιαγροτικής προπαγάνδας, προεξόφλησε ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις απέτυχαν παταγωδώς! "Οι πληροφορίες που έχουμε - είπε - οδηγούν στο περίπου ασφαλές συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται να αναπτυχθούν περαιτέρω οι κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι αγρότες στη Θεσσαλία. Η Συντονιστική Επιτροπή, παρά την προσπάθειά της, δεν κατάφερε να βρει θετική ανταπόκριση στη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών της Θεσσαλίας... Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας μιλούν για ένα μικρό αριθμό μηχανημάτων, τα οποία βρίσκονται σε κίνηση αυτή την ώρα, αριθμό πολύ κατώτερο των προσδοκιών των οργανωτών αυτής της κινητοποίησης, των μελών δηλαδή της καλούμενης Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής". Στη συνέχεια, όταν ρωτήθηκε πώς ξέρει ότι η συμμετοχή των αγροτών είναι κατώτερη των προσδοκιών των διοργανωτών, έδωσε την εξής καταπληκτική απάντηση: "Γνωρίζω ποια είναι τα στοιχεία των προηγούμενων ετών. Γνωρίζω ότι τότε είχαμε μία κινητοποίηση ενός ικανοποιητικού αριθμού αγροτών" (!). Φυσικά, θα θυμούνται όλοι, ότι ποτέ η κυβέρνηση δεν είχε χαρακτηρίσει ικανοποιητική τη συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις. Το γιατί τις χαρακτηρίζει τώρα έτσι, ο λόγος είναι προφανής.

Αυτό, όμως, που καταφέρνουν είναι να υποκινούν όλο και περισσότερους αγρότες ναενισχύσουν τα μπλόκατου αγώνα και της ελπίδας.

Ο "εκατομμυριούχος"

Ο,τι έχω

και ορίζω

Θοδωρή μου

στα χαρίζω,

παρ' το χέρσο μου

"πεζούλι"

το σκληρό μου

μεροδούλι,

την ΑΤΕ

και τους εμπόρους

που μου τρώνε

το μεδούλι!

Ο,τι έχω

τούτο, κείνο

Θοδωρή μου

σου τα δίνω,

παρ' την ΓΚΑΤΤ

και το "ζωνάρι",

τη σοδειά -

τρεις σάκους στάρι -

τον ιδρό,

την αγωνία,

κι άντε χάσου,

κατεργάρη!

Ο οίστρος

"Μαύρη" πρόληψη

Είπε ακόμα ο Λ. Παπαδήμας στη συνέντευξή του στο "Βήμα" και τούτο: "Θα μπορούσε κανείς να υποχρεώσει τους ασφαλιστικούς οργανισμούς να ενεργοποιηθούν έντονα στον τομέα της πρόληψης. Να μπορέσουν, δηλαδή, σε ομάδες πληθυσμού ορισμένων ηλικιών να κάνουν συγκεκριμένες εξετάσεις, που σήμερα δε γίνονται. Αυτό να επιβληθεί και να είναι υποχρεωτικό".

Τα περί της προληπτικής ιατρικής έχουν θεσμοθετηθεί ξανά και ξανά με τελευταίο το νόμο για τη συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων (Ν. 2676/5.1.1999). Το άρθρο 33 είναι για την ιατρική περίθαλψη και αναφέρει επί λέξει: "Καθιερώνεται η υποχρεωτική προληπτική ιατρική, με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και τη λήψη μέτρων για την πρόληψη της εκδήλωσης ή την αποτροπή της εμφάνισης νοσηρών καταστάσεων".

Πώς, όμως, να μπορέσουν να ανταποκριθούν τα ασφαλιστικά ταμεία - και κυρίως το ΙΚΑ - όταν οι οφειλέτες του μένουν ασύδοτοι και χρωστούν τα μαλλιοκέφαλά τους περιμένοντας τις χαριστικές ρυθμίσεις;

Και εκτός αυτού, έρχεται η κυβέρνηση και φορτώνει - υποχρεωτικά - στα Ταμεία τα δυσβάσταχτα νοσήλια των νοσοκομείων.

"Μαύρη" πρόληψη, δηλαδή, θα κάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ