ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Συμφωνία στα μέτρα των μεγάλων του εμπορίου

Πλαίσιο ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων συμφώνησαν χτες η πλειοψηφία της κλαδικής ομοσπονδίας, έμποροι, ΣΕΛΠΕ και ΣΕΣΜΕ. Σε επαγρύπνηση και αγώνα καλεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων. Καταγγέλλει η ΕΣΑΚ

Σε συμφωνία για το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων τροφίμων, την οποία θα παρουσιάσουν τη Δευτέρα στον υπουργό Εργασίας, προκειμένου, βάσει αυτής, να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση, κατέληξαν χτες η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και οι πρόεδροι του ΣΕΛΠΕ (πολυκαταστήματα) Μ. Παράβαλος,του ΣΕΣΜΕ (σούπερ μάρκετ) Κ. Βερόπουλος και της ΕΣΕΕ (έμποροι) Δ. Καψάλης.Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση δεν είχε κληθεί η ΓΣΕΒΕΕ.

Η συμφωνία προβλέπει τα παρακάτω: Ελεύθερη έναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων. Καθημερινά κλείσιμο των καταστημάτων στις 8μμ το χειμώνα και στις 9μμ το καλοκαίρι. Το Σάββατο κλείσιμο στις 6μμ και η Κυριακή αργία, από την οποία εξαιρούνται τα αμιγώς τουριστικά καταστήματα. Στο πλαίσιο αυτό μπορούν οι κατά τόπους εμπορικοί σύλλογοι να προχωρούν σε τοπικές ή κλαδικές συμφωνίες για μικρότερα ωράρια.

Το πλαίσιο αυτό, παρότι προωθήθηκε κάτω από την πίεση των συνεχών κινητοποιήσεων εμποροϋπαλλήλων - ΕΒΕ ενάντια στην παράταση του ωραρίου σε περιοχές, πολυκαταστήματα κλπ, κινείται στα όρια της απελευθέρωσης, δε διασφαλίζει το κλείσιμο των καταστημάτων τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, ενώ δε γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στις εργασιακές σχέσεις και στην κατάργηση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης, που αποτελούν και τα κυριότερα αιτήματα των εμποροϋπαλλήλων.

Εκτός αυτών, τίποτα δεν εγγυάται την τήρηση ούτε καν αυτής της συμφωνίας, δεδομένου ότι ήταν ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Μ. Παράβαλος,αυτός που αθέτησε από την επομένη κιόλας τη διαβόητη "συμφωνία κυρίων" που είχε συνάψει πρόσφατα με τον υπουργό Εργασίας, για κλείσιμο των καταστημάτων τα Σάββατα στις 5μμ - μετά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε Κηφισιά, Κολωνάκι και Γλυφάδα - ανακοινώνοντας την παράταση του ωραρίου στα καταστήματά του ("Κωτσόβολος") τα Σάββατα ως τις 9 το βράδυ.

Παρ' όλα αυτά, ο πρόεδρος της κλαδικής Ομοσπονδίας, Α. Φραγκόπουλος,πλέοντας σε πελάγη ευτυχίας και χαρακτηρίζοντας την ημέρα "ιστορική" (!), έσπευσε να εξαγγείλει τη λήξη των κινητοποιήσεων!

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Π. Βαμβακάς,τόνισε: "Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων έχει κάνει σαφές ότι πέρα από το απόγευμα του Σαββάτου, διεκδικεί το κλείσιμο των καταστημάτων τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης και βέβαια την κατάργηση της μερικής απασχόλησης. Παλεύουμε για ένα ανθρώπινο ωράριο και για τη διασφάλιση της πλήρους και σταθερής απασχόλησης για την οποία δε γίνεται λόγος σ' αυτή τη συμφωνία, που ναι μεν βάζει ένα φρένο στα καταστήματα τροφίμων, τα οποία σήμερα λειτουργούν ως τις 9 έως τις 10 το βράδυ, αλλά στα υπόλοιπα καταστήματα το ωράριο παρατείνεται κατά δύο ώρες το Σάββατο. Θέλω να καλέσω τους εργαζόμενους να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, γιατί μόνο κάτω από τη δική μας πίεση και τους αγώνες μπορεί να ανατραπεί η ασυδοσία που επικρατεί στον κλάδο".

Μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,είχε δηλώσει ότι τη Δευτέρα το πρωί θα γίνει συνάντηση, ώστε αυτή τη φορά η συμφωνία να επικυρωθεί με κοινή υπουργική απόφαση.

Η ΕΣΑΚ

Η ΕΕ της ΕΣΑΚ με ανακοίνωσή της κατάγγειλε την εμφανιζόμενη σαν "ιστορική" συμφωνία και επισημαίνει: "Η συμφωνία που υπογράφτηκε από την πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων υποθηκεύει το ωράριο και τις εργασιακές σχέσεις των εμποροϋπαλλήλων στις ορέξεις των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών. Η τακτική αναδίπλωσης της εργοδοσίας σε ορισμένα δευτερεύοντα ζητήματα, είναι αποτέλεσμα των αγώνων των εμποροϋπαλλήλων, χωρίς να αλλάζει την ουσία, τους στόχους και τις επιδιώξεις της εργοδοσίας. Η ΕΕ της ΕΣΑΚ καλεί τους εμποροϋπάλληλους της χώρας να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέσα από τους συλλόγους τους, για να μην περάσουν τα σχέδια, οι επιδιώξεις κυβέρνησης - μεγαλεμπόρων".

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Γερή η πρώτη "προειδοποιητική βολή"

Μαζική, μαχητική συγκέντρωση και πορεία, χτες το απόγευμα, στον Πειραιά. Νέο αγωνιστικό ραντεβού σήμερα στις 6.30 μ.μ. στο ΕΚΠ. Σύγκληση του διυπουργικού οργάνου υποχρεώθηκε να εξαγγείλει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας

"Αγώνας μέχρι τη νίκη"!Αυτή ήταν η απάντηση που έστειλαν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στην πολιτική της ερήμωσης και διάλυσης της Ζώνης, κατά τη διάρκεια της δυναμικής και μαζικής συγκέντρωσης, που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα στο ΕΚ Πειραιά και της μαχητικής πορεία, που ακολούθησε προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο υπουργός, Στ. Σουμάκης,υποχρεώθηκε να δεσμευτεί ότι την επόμενη βδομάδα θα συγκληθεί το διυπουργικό όργανο, ενώ οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για σήμερα, με νέα συγκέντρωση στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.Οπως δήλωσαν, ο αγώνας τους δε θα σταματήσει, αν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν υλοποιηθούν.

Από νωρίς το απόγευμα, εργαζόμενοι και άνεργοι συγκεντρώθηκαν στο ΕΚΠ. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Ι. Πουντίδης,απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, τόνισε ότι οι διοικήσεις των σωματείων κάνουν μια ολόκληρη προσπάθεια για να επαναφέρουν στο προσκήνιο την αναγκαιότητα στήριξης και ανάπτυξης της Ζώνης. "Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί - συνέχισε - μια πρώτη προειδοποιητική βολή στην κυβέρνηση. Μόνο με την πάλη έχουμε πετύχει ό,τι έχουμε μέχρι σήμερα. Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους. Από τους δήμους και πολλούς φορείς έχει εκφραστεί η συμπαράσταση στον αγώνα μας. Αν δεν υπάρξει η δική μας αγωνιστική παρέμβαση, η Ζώνη θα βρίσκεται σ' αυτή την κωματώδη κατάσταση".

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων Θ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική χρειάζεται απάντηση και θα την έχει με τον νέο δυναμικό αγώνα που ξεκινάει.

Ο Γ. Μπατζακόπουλος,πρόεδρος των ναυπηγοξυλουργών, επισήμανε ότι οι κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα στον Πειραιά θα βάλουν "φρένο" στην πολιτική του Κ. Σημίτη.

Στη συνέχεια, εργαζόμενοι και άνεργοι, αλλά και πολλοί εκπρόσωποι φορέων που συμπαραστέκονται και έμπρακτα σε αυτόν τον αγώνα, ξεκίνησαν πορεία από το ΕΚΠ, με προορισμό το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ακρίβεια - ανεργία - αυταρχισμός, να ποιος είναι ο εκσυγχρονισμός" και "Η Ζώνη παλεύει και θα νικήσει, τα μέτρα της ΕΟΚ θα τα τσακίσει",ήταν δυο από τα συνθήματα που φώναζαν με παλμό οι διαδηλωτές, ενώ η ανακοίνωση των σωματείων της Ζώνης μοιραζόταν στους πολίτες του Πειραιά, που δήλωναν τη συμπαράστασή τους.

Η πορεία κατέληξε στο ΥΕΝ και αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον υπουργό.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο βουλευτής του ΔΗΚΙ, Γ. Αράπης,ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος,η νομαρχιακή σύμβουλος Ε. Παντελάκη,αντιπροσωπεία συνταξιουχικών σωματείων του Πειραιά κ.ά.

  • Την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα για τη σωτηρία της Ζώνης εκφράζουν με ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και "Στέφενσων",που καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της. "Είναι απαράδεκτο - τονίζουν - η χώρα με τη μεγαλύτερη ναυτιλία να μην έχει ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία".
Και μαθήματα... ασφάλειας!

Σεμινάριο για την ασφάλεια των πλοίων διοργανώνουν οι... εφοπλιστές στη Χίο, μέσου του - γνωστού - Π. Τσάκου, όπως γράφει η εφημερίδα "ΑΛΗΘΕΙΑ" της Χίου, η οποία "στολίζει" και τους εφοπλιστές, αλλά και τον υπουργό Ναυτιλίας Στ. Σουμάκη,που έδωσε εντολή να συμμετέχουν στο σεμινάριο οι σπουδαστές της ΑΔΣΕΝ του νησιού, για να υπάρχει πλούσιο ακροατήριο...

Μαθήματα ασφάλειας, λοιπόν, από αυτούς που διατηρούν τον πιο γερασμένο στόλο. Από αυτούς που απασχολούν αλλοδαπούς ναυτεργάτες με ελάχιστες αποδοχές. Από αυτούς που παραβιάζουν συστηματικά το νόμο για τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων με τη βοήθεια των εγκριτικών πράξεων του εκάστοτε υπουργού Ναυτιλίας. Από αυτούς που δεν τηρούν τους κανόνες... ασφάλειας. Εχει γεμίσει ο τόπος "τιμητές", ήρθε και ο καιρός της θάλασσας.

Στη Βουλή το θέμα των εκβιασμών σε πλοία

Στους γνωστούς μηχανισμούς εκβιασμού και τρομοκρατίας καταφεύγουν οι εφοπλιστές, προκειμένου να κάμψουν την αγωνιστικότητα των ναυτεργατών, καταγγέλλουν με ερώτησή τους, στους υπουργούς Ναυτιλίας και Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Σταύρος Παναγιώτου.

Συγκεκριμένα, οι πλοιοκτήτες Βασίλης και Αντώνης Αγαπητός, στους οποίους ανήκει η εταιρία "Αγαπητός Λάινς",ξεκινώντας από την επομένη της λήξης της απεργίας, προσπάθησαν να απολύσουν από το επιβατικό πλοίο "ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ" δύο μέλη του κατώτερου πληρώματος.

Οι βουλευτές αναφέρουν, επίσης, ότι η ίδια εταιρία, αρνείται σε όλα της τα πλοία να καταβάλλει τα ημερομίσθια στους ναυτεργάτες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της απεργίας έκαναν βάρδια για την ασφάλεια του πλοίου.

Τέλος, ερωτούν τους δύο υπουργούς, εάν σκοπεύουν να παρέμβουν, με ποιο τρόπο και πότε, ώστε να σταματήσουν οι ενέργειες των εφοπλιστών και των ανθρώπων τους, που στόχο έχουν την τρομοκράτηση των ναυτεργατών που πήραν ενεργά μέρος στην πρόσφατη απεργία του κλάδου; Και ποια μέτρα θα πάρουν, ώστε οι ναυτεργάτες, που κατά τη διάρκεια της απεργίας, είχαν βάρδια στο προσωπικό ασφαλείας των πλοίων, τόσο της εταιρίας "Αγαπητός Λάινς", όσο και άλλων εταιριών, να πληρωθούν τα ημερομίσθιά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ