ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Φλεβάρη 1997
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εφευρετικότητα στην ... τοκογλυφία

Ιδιαίτερα εφευρετικές έχουν αποδειχτεί οι τράπεζες, στην προσπάθειά τους να κερδίζουν από την ανάγκη που έχει ο κάθε ενδιαφερόμενος για ρευστό. Μια ανάγκη που γεννιέται βέβαια από τη συνεχιζόμενη επί χρόνια πτώση της αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων, η οποία πολλές φορές όμως είναι εντελώς τεχνητή και αποτέλεσμα του καταναλωτικού προτύπου που δημιουργεί η διαφήμιση και η προσπάθεια των επιχειρήσεων να προωθούν τα εμπορεύματα που παράγουν. Σ' αυτά τα πλαίσια στην αγορά υπάρχουν ήδη μια σειρά τρόποι χρηματοδότησης των ενδιαφερομένων, ο ένας πιο... ακριβός από τον άλλο.

Καταναλωτικά δάνεια

Το ύψος τους κυμαίνεται από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δραχμές μέχρι και 8 εκατ. δρχ. Το 1996 αυξήθηκαν με ρυθμούς 34,8%, παρά τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κεντρική τράπεζα. Τη διάρκειά τους, που μπορεί να φτάνει μέχρι και τους 48 μήνες, την επιλέγει ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητες αποπληρωμής του δανείου. Στα διάφορα δικαιολογητικά που απαιτούν οι τράπεζες είναι αντίγραφο της φορολογικής σας δήλωσης, που πρέπει να είναι ύψους τουλάχιστον 3 εκατ. δρχ., ενώ ορισμένες τράπεζες ζητούν και την προσκόμιση του εντύπου Ε9 (υποδηλώνει την ύπαρξη ακίνητης περιουσίας). Ακόμα χρειάζεται η αστυνομική σας ταυτότητα ή και (κατά περίπτωση) ένα πρόσφατο λογαριασμό ΔΕΚΟ στο όνομά σας, ενώ πιθανό είναι να σας ζητηθεί βεβαίωση του νόμου 105 ότι δε χρωστάτε δάνειο σε κάποια άλλη τράπεζα (οι όροι χορήγησης ποικίλλουν από τράπεζα σε τράπεζα).

Τα δικαιολογητικά αυτά, με εξαίρεση τη βεβαίωση περί άληκτων οφειλών, καταθέτετε τόσο εσείς όσο και ο εγγυητής σας, τον οποίο οι τράπεζες προτιμούν - για ευνόητους λόγους - να είναι κοντινό σας πρόσωπο. Επιπρόσθετα, για την εκταμίευση καταναλωτικού δανείου, διαδικασία που διαρκεί από λίγες ώρες μέχρι μερικές μέρες ανάλογα με την τράπεζα, απαιτείται πάντοτε η προσκόμιση πρόσθετων δικαιολογητικών, που σχετίζονται με το σκοπό της λήψης του δανείου. Για παράδειγμα, για την αγορά διαρκών αγαθών η τράπεζα θα απαιτήσει τις σχετικές αποδείξεις από το κατάστημα που θα τα αγοράσετε. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο χέρι παίρνετε σχεδόν πάντα λιγότερο ποσό από αυτό που ζητήσατε, γιατί επιβαρύνεστε τα διάφορα έξοδα έκδοσης του δανείου, που φτάνουν μέχρι και τις 40.000 δρχ., ενώ συνήθως προκαταβάλλετε και το ΦΠΑ επί των τόκων.

Προσωπικά δάνεια

Ισχύουν όλα τα παραπάνω σε ό,τι αφορά τα δικαιολογητικά και τα λοιπά έξοδα, με τη θεμελιακή διαφορά ότι για να πάρετε προσωπικό δάνειο, δε χρειάζεται να "λογοδοτήσετε" στην τράπεζα για ποιο σκοπό θα το χρησιμοποιήσετε.Σαν αντάλλαγμα όμως, οι τράπεζες συνήθως "τσιμπάνε" το επιτόκιο κατά μια μονάδα σε σχέση με το επιτόκιο του καταναλωτικού δανείου. Θα σας ζητήσουν επίσης βεβαίωση ότι δε χρωστάτε χρήματα σε άλλη τράπεζα από άλλο προσωπικό δάνειο που είχατε πάρει. Κατά τα λοιπά, η διάρκεια των προσωπικών δανείων φτάνει μέχρι και τους 36 μήνες, το μέγιστο ύψος τους μέχρι 1 εκατ. δρχ., ενώ συνήθως μεγαλύτερο είναι και το εισόδημα που θα σας ζητήσουν.

Δάνειο για ΙΧ

Οι περισσότερες τράπεζες συνεργάζονται με αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, προκειμένου να διευκολύνουν τους χιλιάδες υποψήφιους αγοραστές που ανήκουν στη μεγάλη κατηγορία των "μη εχόντων". Το αποτέλεσμα είναι για τις πρώτες να βάζουν κι άλλα μετρητά στα ταμεία τους, για τις δεύτερες να τονώνουν την "πεσμένη" αγορά ΙΧ. Το ίδιο ευτυχείς δεν είναι ωστόσο οι καταναλωτές, καθώς τα επιτόκια των συγκεκριμένων δανείων, αν και είναι κατά 1 ή 2 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες των καταναλωτικών (και συνεπώς από αυτή την άποψη συμφέρουν), δεν παύουν να είναι αρκετά "τσουχτερά". Η διάρκεια των καταναλωτικών δανείων για αγορά αυτοκινήτου φτάνει μέχρι και τους 60 μήνες και το μέγιστο ύψος τους τα 8 εκατ. δρχ. Εννοείται ότι και εδώ απαιτούνται τα "κλασικά" δικαιολογητικά, καθώς και τα σχετικά "διαπιστευτήρια" από την αντιπροσωπεία του αυτοκινήτου που συνεργάζεται με την τράπεζα που επιλέξατε.

Πιστωτικές κάρτες

Το "πλαστικό χρήμα", όπως έχει επικρατήσει να λέγεται η αγορά αγαθών και υπηρεσιών χωρίς χρήση μετρητών, συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό μέρος των πωλήσεων που γίνονται στα εμπορικά καταστήματα, τα εστιατόρια, τις τηλεαγορές, τις ασφάλειες και ένα σωρό άλλα. Κάθε τράπεζα έχει τις δικές της κάρτες, οι οποίες, γενικότερα, διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με το τι προσφέρουν. Ετσι, διεθνώς υπάρχουν κάρτες τύπου "Βίζα", "Μάστερκαρντ", "Γιούροκαρντ" κτλ., ενώ σε επίπεδο τραπεζών στις ίδιες κάρτες προστίθεται το σήμα της τράπεζας και έτσι, για παράδειγμα, η "Βίζα" γίνεται "Ιονοκάρτα Βίζα", "ΑΤΕ Βίζα", "Πειραιώς Βίζα" κτλ. ανάλογα με την τράπεζα. Πέρα όμως από τη διάκριση αυτή, υπάρχει "Χρυσή Βίζα", "Σίλβερσταρ Βίζα", "Κλάσικ Βίζα" κτλ., που διαφέρουν μεταξύ τους στα είδη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, στις ευκολίες που προσφέρουν και στο πιστωτικό όριο που καλύπτουν. Οι κάρτες με τις περισσότερες παροχές στοιχίζουν περισσότερο, τόσο ως προς το ύψος του εισοδήματος το οποίο πρέπει να έχετε προκειμένου να σας χορηγηθούν, όσο και στην ετήσια συνδρομή και το επιτόκιο που χρεώνονται.

Τελευταία εμφανίστηκε ένα νέο είδος καρτών, προϊόν συνεργασίας των τραπεζών με διάφορες επιχειρήσεις και πολυκαταστήματα. Οι κάρτες αυτές ("co - branded" έχουν επικρατήσει να λέγονται διεθνώς) είναι μέχρι στιγμής εφτά και προσφέρουν ορισμένες επιπλέον απολαβές σε σύγκριση με τις "απλές" (μεγαλύτερες πιστώσεις, άτοκες δόσεις, καλύτεροι όροι εξόφλησης κτλ.), ενώ κατά τα λοιπά λειτουργούν όπως όλες οι άλλες.

Για να αποκτήσετε πιστωτική κάρτα, πρέπει κατ' αρχήν το ελάχιστο εισόδημα που δηλώνετε στην εφορία να ξεπερνά τα 2 εκατ. δρχ., ενώ πριν την αποκτήσετε λάβετε υπόψη ότι το ετήσιο επιτόκιο είναι στην κυριολεξία ληστρικό,καθώς αρχίζει από 25% και φτάνει μέχρι και το 36%,στο οποίο μάλιστα θα συνυπολογίσετε την ετήσια συνδρομή, που κυμαίνεται από 4.000 δρχ. μέχρι και 25.000 δρχ. Τέλος, αξίζει να έχουμε υπόψη μας ότι η καθυστερημένη πληρωμή των οφειλών συνεπάγεται την επιβολή τόκων υπερημερίας, οι οποίοι ξεπερνούν το συμβατικό επιτόκιο κατά 2,5 εκατοστιαίες μονάδες.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Ανεξάντλητο χρυσωρυχείο για τραπεζίτες...

Ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη ο όγκος των καταναλωτικών πιστώσεων, αγγίζοντας τον Αύγουστο του 1996 τα 500 δισ. δρχ., έναντι 230 δισ. δρχ. το Γενάρη του 1995!

Χρυσές δουλιές κάνουν οι τράπεζες εκμεταλλευόμενες τις ανάγκες των εργαζομένων που προκαλεί η πολυετής πολιτική λιτότητας και το καθεστώς της απελευθέρωσης των τραπεζών από κάθε περιορισμό και στον τομέα της λεγόμενης καταναλωτικής πίστης. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τομέας των καταναλωτικών δανείων, που από τον καιρό της απελευθέρωσης (1993) και μετά, παρουσιάζει εκρηκτικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το συνολικό χρέος των νοικοκυριών από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε ενάμισι μόλις χρόνο και τετραπλασιάστηκε σε διάστημα δυόμισι χρόνων! Τον Αύγουστο του 1996 τα ανεξόφλητα υπόλοιπα στις τράπεζες άγγιξαν τα 500 δισ. δρχ. έναντι 230 δισ. δρχ. στις αρχές του 1995 και 128 δισ. δρχ. στις αρχές του 1994.

Πλήγμα για την οικονομία

Οι συγκεκριμένοι αριθμοί δε θα ενδιέφεραν τόσο, αν η άσκηση της οικονομικής - και ειδικότερα της νομισματικής - πολιτικής έμενε ανεπηρέαστη από την εξέλιξή τους. Η αλματώδης άνοδος των καταναλωτικών πιστώσεων είναι ο βασικότερος παράγοντας που τροφοδοτεί την αποκαλούμενη "πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα", η οποία "τρέχει" με ρυθμούς γύρω ή και αρκετά πάνω από το 20% και διογκώνει τη ζήτηση - έστω και αν αυτή είναι ουσιαστικά στο μεγαλύτερο μέρος της τεχνητή - επομένως ενισχύει και τις πληθωριστικές πιέσεις. Εννοείται ότι δεν υπάρχει - και δεν μπορεί να υπάρξει - με το υφιστάμενο καθεστώς της απελευθερωμένης αγοράς, οποιαδήποτε παρέμβαση από μέρους της κυβέρνησης (ενώ όταν είναι, ας πούμε, για τη συγκράτηση των μισθών...), παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις κι εκεί... με ρέγουλα. Οπως έγινε για παράδειγμα το περασμένο καλοκαίρι, που η Τράπεζα της Ελλάδος έλαβε κάποια μέτρα περιορισμού της αύξησης των καταναλωτικών πιστώσεων (αυστηρότεροι όροι χορήγησης κλπ.), χωρίς όμως να αποδώσουν όσο θα έπρεπε, αφού και μετά τα μέτρα ο ρυθμός αύξησής τους ήταν στο τέλος του 1996 18,6%. Η οικονομία, με τη βοήθεια των οικονομούντων αυτής της χώρας, βγαίνει χαμένη από την έξαρση των καταναλωτικών δανείων και την αλόγιστη χρήση "πλαστικού χρήματος".

Εύκολα κέρδη για τις τράπεζες

Φυσικά, αυτό δεν ενδιαφέρει καθόλου τους τραπεζίτες, που με συνοπτικές διαδικασίες ικανοποιούν τις επιθυμίες των πελατών τους, εφόσον πληρούν κάποια τυπικά κριτήρια φερεγγυότητας. Στη διαμόρφωση της συγκεκριμένης κατάστασης συμβάλλει η ανυπαρξία ελέγχων ή περιορισμών από την κεντρική τράπεζα - πάντα μέσα στα πλαίσια της "απελευθέρωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος". Τα πολύ υψηλά επιτόκια καταναλωτικών δανείων (που διατηρούνται σε τριπλάσιο σχεδόν ύψος από τα επιτόκια καταθέσεων), σε συνδυασμό με την τεράστια ζήτηση για δάνεια αυτής της μορφής, αποτελούν στην κυριολεξία χρυσωρυχείο για τις πιστώτριες τράπεζες.

Σχετικά με το "προφίλ" των δανειοληπτών, τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες, δυσδιάκριτες πολλές φορές μεταξύ τους. Οι περισσότεροι προσφεύγουν στον τραπεζικό δανεισμό για την κάλυψη καταναλωτικών αναγκών ελλείψει "ρευστού". Αλλοι, ακόμα και αν δε βρίσκονται σε "δεινή" οικονομική κατάσταση, παρασύρονται από τις διαφημίσεις και το βομβαρδισμό προτύπων που έχουν αποτέλεσμα τη δημιουργία δήθεν αναγκών που πρέπει οπωσδήποτε να ικανοποιηθούν. Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στα εξής:

  • Η έξαρση της καταναλωτικής πίστης είναι σε μεγάλο ποσοστό αποτέλεσμα της πολυετούς λιτότητας σε βάρος του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά και για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, όπως είδη διαρκείας, ρούχα, ακόμα και τρόφιμα (!), βρίσκει την εύκολη, πλην όμως δαπανηρή, όπως εξηγείται σε άλλο κείμενο, λύση του τραπεζικού δανεισμού.
  • Ο καταναλωτισμός στη χώρα μας περνάει μέρες δόξας. Ακόμα και αν ο νεοέλληνας δεν έχει τα προς το ζην, θα ικετέψει - κυριολεκτικά - για να πάρει καταναλωτικό δάνειο και να αγοράσει προϊόντα που δεν τα χρειάζεται πραγματικά, αλλά που τα έχει ο γείτονας...

Βασίλης ΡΑΓΙΑΣ

... και πονοκέφαλος για τους καταναλωτές

Παρά τον κατ' ευφημισμό "έντονο" ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών, το κόστος του δανεισμού για αγορά καταναλωτικών αγαθών παραμένει σε τοκογλυφικά επίπεδα. Τη στιγμή που ο επίσημος πληθωρισμός είναι 7,5% και τα επιτόκια των καταθέσεων ταμιευτηρίου περίπου 10%, οι τράπεζες συνεχίζουν να τοκίζουν μέχρι και με 30% το χρόνο τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών, ενώ σήμερα δεν υπάρχει επιτόκιο καταναλωτικής πίστης κάτω από 20%! Αυτό συμβαίνει παρά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες διαφόρων φορέων (καταναλωτικές ενώσεις, Βιοτεχνικά Επιμελητήρια κλπ.) και παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός, και μαζί του όλα τα καταθετικά επιτόκια, παρουσιάζουν συνεχώς πτωτική πορεία.

Σαν όμως να μην έφταναν αυτά, στην προσπάθειά τους να εμφανίσουν τα καταναλωτικά τους προϊόντα σαν "φτηνά" ή "προσιτά", οι τράπεζες βρίσκουν και διάφορους τρόπους να ξεγελάσουν τους ανυποψίαστους πελάτες τους. Τα "εξτρά" των δανειακών συμβάσεων βρίσκονται στα ψιλά γράμματα και συνήθως δε γίνονται αντιληπτά από τον πελάτη ή, σε άλλες περιπτώσεις, "κάτι δεν πάει καλά" όταν έρθει η ώρα της πληρωμής μιας από τις - 12 μέχρι και 60 - δόσεις αποπληρωμής. Εδώ κάνουμε ορισμένες χρήσιμες παρατηρήσεις που καλό θα είναι να λάβετε υπόψη προτού λάβετε την απόφαση να προσφύγετε σε τραπεζικό δανεισμό, είτε αυτός έχει τη μορφή πιστωτικής κάρτας, είτε καταναλωτικού, είτε προσωπικού δανείου, είτε "ειδικού" δανείου για αγορά αυτοκινήτου.

  • Κάθε δάνειο που χορηγείται για καταναλωτικούς σκοπούς προσαυξάνεται στο ονομαστικό του επιτόκιο κατά 1% (ν.128/75) και επιβαρύνεται με τον Ειδικό Φόρο Τραπεζικών Εργασιών, τον περίφημο ΕΦΤΕ, που ανέρχεται σε 4% επί των τόκων του δανείου. Αυτό επισημαίνεται διότι οι τράπεζες στις περισσότερες περιπτώσεις διαφημίζουν τα επιτόκια στην ονομαστική τους αξία, χωρίς δηλαδή να υπολογίζουν τις συγκεκριμένες εισφορές που αποδίδονται στα κρατικά ταμεία.
  • Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στον υπολογισμό των "τόκων ποινής" που συνεπάγεται η μη εμπρόθεσμη καταβολή των τοκοχρεολυτικών δόσεων, δηλαδή των τόκων υπερημερίας. Αυτοί, μέχρι πρότινος βρίσκονταν στα επίπεδα του 30% - 38%, αλλά με πρόσφατη παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος - και αφού ξεσηκώθηκε σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος και οι ενώσεις των καταναλωτών - περιορίστηκαν σε 2,5 εκατοστιαίες μονάδες κατ' ανώτατο ύψος πάνω από το συμβατικό ετήσιο επιτόκιο χρέωσης, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει απολύτως τίποτα, καθώς το τελευταίο διατηρείται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα. Εν ολίγοις, μην παρασυρθείτε και βάλετε την υπογραφή σας, εκτός αν είστε βέβαιοι ότι θα μπορέσετε να ανταπεξέλθετε εμπρόθεσμα στις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η σύμβαση και, προπαντός, μην ποντάρετε στις διαφημίσεις περί "περιόδων χάριτος" ή στις φήμες περί... ευσπλαχνίας των τραπεζιτών.
  • Προσφιλής συνήθεια των τραπεζών, αλλά και γενικότερα των πιστωτών κάθε μορφής, είναι να προβάλλουν το μηνιαίο επιτόκιο και όχι το ετήσιο. Δεν το κάνουν ακούσια, αλλά για να παραπλανήσουν τους υποψήφιους καταναλωτές - άσχετα από το γεγονός ότι το κεφάλαιο ανατοκίζεται σε μηνιαία βάση. Οταν, για παράδειγμα, μια τράπεζα διαφημίζει ότι το επιτόκιο της πιστωτικής της κάρτας είναι 2% το μήνα, ο πολύς κόσμος κάνει τον απλό υπολογισμό 2% χ 12 μήνες = 24% ετήσιο επιτόκιο. Αυτό είναι λάθος διότι, βάσει συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου (πολλαπλός ανατοκισμός), το πραγματικό ετήσιο επιτόκιο διαμορφώνεται πάντοτε σε υψηλότερα επίπεδα. Εν προκειμένω, η τράπεζα χρεώνει τους χρήστες των πιστωτικών της καρτών με 26,82% και όχι με 24%.
  • Δε θα πρέπει να αγνοείται ότι τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων είναι σταθερά για ολόκληρη τη διάρκεια αποπληρωμής τους. Για παράδειγμα, δάνειο ενός εκατ. δρχ. πενταετούς διάρκειας στοιχίζει σήμερα περίπου 27.000 δρχ. Στο μεταξύ όμως, στο βαθμό που θα επιτυγχάνεται υποχώρηση του πληθωρισμού θα "πέφτουν" και τα επιτόκια, αλλά ο πελάτης θα συνεχίσει να πληρώνει και στο πέμπτο έτος 27.000 δρχ., ενώ π. χ. το ίδιο δάνειο με τους ίδιους όρους θα στοιχίζει φτηνότερα. Πρόκειται για μια περίπτωση που τη γνωρίζουν καλά όσοι πήραν παλαιότερα, για παράδειγμα, στεγαστικό δάνειο με σταθερό επιτόκιο 25% ή και παραπάνω, ενώ τα ίδια επιτόκια για αγορά κατοικίας είναι κάτω από 15%.
  • Ποικίλουν, τέλος, από τράπεζα σε τράπεζα, οι όροι χορήγησης καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσετε για να μπορέσετε να πάρετε καταναλωτικό δάνειο ή πιστωτική κάρτα. Ολες οι τράπεζες συναρτούν το μέγιστο ποσό του δανείου που μπορούν να σας χορηγήσουν με βάση τη φορολογική σας δήλωση, το ύψος της οποίας για δάνειο 1 εκατ. δρχ. πρέπει να είναι τουλάχιστο 3 εκατ. δρχ. Πέραν όμως αυτών, έχετε κατά νου ότι λιγότερη "χαρτούρα" ή άμεση εκταμίευση του δανείου συνεπάγεται σχεδόν πάντα υψηλότερο επιτόκιο.
Συνάλλαγμα; Παρακάμψτε

Τα δάνεια σε συνάλλαγμα αποτελούν ειδική μορφή καταναλωτικής πίστης και δε χορηγούνται από όλες τις τράπεζες. Το επιτόκιό τους μπορεί να είναι χαμηλό σε σχέση με ένα δραχμικό δάνειο, αλλά έχουν το μειονέκτημα ότι εμπεριέχουν το συναλλαγματικό κίνδυνο που συνεπάγεται η μεταβολή της ισοτιμίας του ξένου νομίσματος σε σχέση με τη δραχμή.

Για παράδειγμα, δάνειο με επιτόκιο γαλλικών φράγκων στοιχίζει σήμερα περίπου 6% το χρόνο, αλλά ούτε η ίδια η τράπεζα που το χορηγεί, και πόσο μάλλον εσείς, είστε σε θέση να προβλέψετε τη διακύμανση του γαλλικού νομίσματος σε σχέση με τη δραχμή για όσο διάστημα θα το εξοφλείτε. Οι ενδιάμεσες μεταβολές των ισοτιμιών θα επηρεάζουν αντίστοιχα και το ύψος των τοκοχρεολυτικών δόσεων και, ενδεχομένως, να σας βγάλουν και εκτός προϋπολογισμού.

Αυτός είναι άλλωστε και ο βασικότερος λόγος που οι τράπεζες απαιτούν από τους πελάτες τους πολύ μεγαλύτερα εισοδήματα όταν πρόκειται για τη σύναψη καταναλωτικού ή προσωπικού δανείου σε συνάλλαγμα. Επιπρόσθετα, η εξόφλησή τους γίνεται συνήθως μέσα σε ένα μόνο έτος (που σημαίνει μεγάλες δόσεις), ώστε να λιγοστεύει ο κίνδυνος από τη μεταβολή των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Β. Ρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ