Προκλητικός και αήθης για μία ακόμα φορά ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος,κατέφυγε χτες στον πρωτόγονο αντικομμουνισμό, προκειμένου να αντικρούσει τη θέση του ΚΚΕ για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την επικύρωση ή μη της Συνθήκης του Αμστερνταμ.
Παίρνοντας το λόγο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που από χτες επεξεργάζεται τη συνθήκη, χαρακτήρισε το αίτημα του ΚΚΕ για δημοψήφισμα σαν απόδειξη ότι το ΚΚΕ είναι εχθρός του κοινοβουλευτισμού και καταφεύγει σε οχλοκρατικές εκδηλώσεις, όπως είναι το δημοψήφισμα.
Συγκεκριμένα, στο ακατάσχετο υβρεολόγιό του είπε ότι το ΚΚΕ "αμφισβητεί τον κοινοβουλευτισμό εμπράκτως" και προχωρεί σε "διατάραξη της κοινωνικής ζωής του τόπου".Τον αμφισβητεί, είπε, και πολιτικά και θεωρητικά και "είναι υπέρ μίας ασαφούς άμεσης δημοκρατίας με την παρέμβαση ενός άμορφου λαού και γι' αυτό ζητάει δημοψήφισμα, γιατί δε δέχεται ότι το αστικό Κοινοβούλιο εκπροσωπεί γνήσια το λαό". Ο ίδιος δήλωσε υπερήφανος για την αστική δημοκρατία, η οποία εκπροσωπεί το λαό και ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι καταργείται το Κοινοβούλιο με "οχλοκρατικές εκδηλώσεις προβολής ενός καλώς εννοουμένου κοινωνικού συμφέροντος όπως το καταλαβαίνει μία μειοψηφία" όπως εμμέσως χαρακτήρισε το δημοψήφισμα. Φυσικά το παραλήρημα δεν μπορούσε παρά να περιλαμβάνει τον απαραίτητο σε αυτές τις περιπτώσεις μαϊντανό περί "αδίστακτων δικτατοριών" που υπήρχαν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες "τυράννησαν και εξόντωσαν τους λαούς τους".
Δίνοντας ένα δείγμα του κατά πόσο ο ίδιος σέβεται το αστικό Κοινοβούλιο για το οποίο είναι τόσο υπερήφανος, μόλις τέλειωσε το υβριστικό του παραλήρημα, έσπευσε να φύγει από την αίθουσα, επικαλούμενος ειλημμένη υποχρέωση.
Η όλη στάση του υπουργού Εξωτερικών, για μία ακόμη φορά, είναι προκλητική και απαράδεκτη και επιβεβαιώνει τα αδιέξοδα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνησή του,τονίζει με δήλωσή του για το θέμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας.Συγκεκριμένα αναφέρει: "Ο κ. Πάγκαλος, προκειμένου να αποκρούσει τη θέση του ΚΚΕ να γίνει δημοψήφισμα για την επικύρωση ή μη της Συνθήκης του Αμστερνταμ, για μια ακόμα φορά κατέφυγε στον πρωτόγονο αντικομμουνισμό. Χαρακτήρισε την απαίτηση για δημοψήφισμα σαν απόδειξη ότι το ΚΚΕ είναι εχθρός του κοινοβουλευτισμού και καταφεύγει σε οχλοκρατικές εκδηλώσεις (όπως το δημοψήφισμα)!!!
Προφανώς ο Θ. Πάγκαλος θέλει να αγνοεί ότι η πιο δημοκρατική στάση και πρακτική είναι να ερωτάται ο ελληνικός λαός για τόσο σοβαρά θέματα, που αφορούν το μέλλον και την ύπαρξη της χώρας και του λαού μας, όπως εξάλλου προβλέπει και το Σύνταγμα.
Προφανώς συμφέρει στην κυβέρνηση το θέμα να κλείσει ερήμην του λαού, χωρίς τη στοιχειώδη ενημέρωση, με συνοπτικές διαδικασίες στο Κοινοβούλιο όπου τα "κουκιά" είναι μετρημένα και ελεγχόμενα.
Προφανώς ο Θ. Πάγκαλος και η κυβέρνησή του δε θέλουν μία πλατιά συζήτηση στο λαό, την ώρα που ξετυλίγονται μαζικές αντιδράσεις του λαού ενάντια στις εφαρμοζόμενες πολιτικές και όταν η αντίθεση ενάντια στο Μάαστριχτ, το Αμστερνταμ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, συνεχώς μεγαλώνει.
Εάν θέλει ο Θ. Πάγκαλος να υπερασπιστεί το Κοινοβούλιο, ας διαβάσει τις παραπάνω συνθήκες με τις οποίες οι αρμοδιότητες των Εθνικών Κοινοβουλίων συρρικνώνονται δραματικά.
Η όλη του στάση, για μια ακόμη φορά, είναι προκλητική και απαράδεκτη και επιβεβαιώνει τα αδιέξοδα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνησή του".
Ερήμην του λαού, καθώς η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά τόσο τη διενέργεια δημοψηφίσματος όσο και την ουσιαστική ενημέρωση, άρχισε χτες στην ειδική 70μελή επιτροπή της Βουλή η συζήτηση για την έγκριση της συνθήκης του Αμστερνταμ, η οποία στη συνέχεια θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Σώματος.
Η Συνθήκη αυτή, παρ' όλο που χαλκεύει νέα δεσμά για τον ελληνικό λαό, δεν τίθεται για έγκριση από τον ίδιο, παρ' όλο που πάνω από εκατό χιλιάδες Ελληνες συνυπέγραψαν το αίτημα για δημοψήφισμα, κάτι που δείχνει το πώς εννοούν οι κυβερνώντες το σεβασμό στη λαϊκή κυριαρχία, τόνισε στην παρέμβασή του στην επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής.Μάλιστα, σχολιάζοντας τα όσα ισχυρίζονται οι διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες ότι δεν απαιτείται δημοψήφισμα, αφού το 85% του ελληνικού λαού όπως εκφράζεται μέσα από τα κόμματα συμφωνεί με τη Συνθήκη, τόνισε: "Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα". Αλλωστε, υπογράμμισε, η Συνθήκη του Αμστερνταμ δεν ήταν προεκλογική εξαγγελία κανενός κόμματος και εάν υιοθετηθεί η λογική των "εικαζόμενων κάθε φορά ποσοστών των κομμάτων" τότε δε θα είχε κανένα νόημα οποιαδήποτε συζήτηση στη Βουλή για όλα τα θέματα. Αυτό που πραγματικά φοβάται η κυβέρνηση, είπε, είναι η οργή του ελληνικού λαού που τόσα χρόνια ένιωσε στην πλάτη του τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ενωση.
Μιλώντας για την ουσία των διατάξεων της Συνθήκης υπογράμμισε:
"Η Συνθήκη του Αμστερνταμ δεν έρχεται από το πουθενά, είναι συμπληρωματική στην αντίστοιχη του Μάαστριχτ και στο οικοδόμημα της ΕΕ, που χτίζεται για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ελληνικού και ευρωπαϊκού κεφαλαίου, των μονοπωλίων και των πολυεθνικών.
Τώρα πλέον στα έξι και πλέον χρόνια μετά το Μάαστριχτ, ο λαός μας έχει τη δυνατότητα να βγάλει τα συμπεράσματά του, βλέποντας πλέον χειροπιαστά μπροστά του τα αποτελέσματα της πορείας προς την ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ. Βλέποντας πόσο απατηλός είναι ο ισχυρισμός ότι η ΕΕ οδηγεί στην ενοποίηση της Ευρώπης, με στόχο τη δήθεν ευημερία των λαών, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι η ΕΕ χτίζεται με την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων και των λαών. Από τη μια νέα κέρδη, πλούτος και χλιδή για το κεφάλαιο και από την άλλη φτώχεια, ανεργία, διαρκής λιτότητα και κατεδάφιση των κατακτήσεων των εργαζομένων, συρρίκνωση και καταπάτηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι τα 55 εκατομ. Ευρωπαίων που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας, τα 20 εκατομ. ανέργων, τα πέντε εκατομ. αστέγων".
Ο Αχ. Κανταρτζής υπογράμμισε ότι η Συνθήκη, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας περιλαμβάνει την οικοδόμηση νέων πανευρωπαϊκών μηχανισμών καταστολής που βάζουν σε αμφισβήτηση στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα (π. χ. νομιμοποίηση του ηλεκτρονικού φακελώματος). Επίσης ενισχύεται η δράση της Ευρωπόλ, με στόχο τη δημιουργία πανευρωπαϊκών μηχανισμών καταστολής για την αντιμετώπιση των λαϊκών κινημάτων.
Αναφερόμενος στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας ανέφερε ότι στοχεύει στη μεγαλύτερη δυνατότητα επιβολής και κυριαρχίας των ισχυρότερων χωρών και στη θεσμοθέτηση των στρατιωτικών παρεμβάσεων. Σχετικά δε με τα όσα περί απασχόλησης αναφέρει η Συνθήκη, είπε ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα ευχολόγιο, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, που όμως χρησιμοποιείται για να προωθηθεί με επιμονή η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Το ΚΚΕ καταψηφίζει τη Συνθήκη, κατέληξε ο βουλευτής υπογραμμίζοντας:
"Η θέση του ΚΚΕ, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, που οικοδομείται δεν έχει καμία σχέση με τον "εθνικό απομονωτισμό". Αντίθετα, η πάλη για εθνική ανεξαρτησία δίνεται με την πάλη κατά της νέας τάξης, δίνεται με την επιδίωξη για ισότιμη συμμετοχή στο διεθνή καταμερισμό.
Η απάντηση του ΚΚΕ στην πολιτική της καπιταλιστικής ενοποίησης είναι ο αγώνας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για μια άλλη Ευρώπη, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίζουν οι λαοί. Για μια Ευρώπη της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας για τους εργαζόμενους χωρίς εκμετάλλευση που συνδέονται με βαθιές αντιιμπεριαλιστικές αντιμονοπωλιακές αλλαγές. Αυτή η Ευρώπη προϋποθέτει την πάλη ενάντια στην ΕΕ συνολικά και τη συνολική ρήξη με τις επιλογές της".
Τη διαφήμιση της Συνθήκης του Αμστερνταμ ανέλαβαν με τις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Χ. Ροκόφυλλος και της ΝΔ Μ. Γιαννάκου - Κουτσίκου.Ο πρώτος ισχυρίστηκε ότι η Συνθήκη προωθεί "με ευστοχία την ενοποιητική διαδικασία για μια Ευρώπη όχι μόνο οικονομικά σταθερή, εύρωστη και αναπτυσσόμενη, αλλά ταυτόχρονα κοινωνική, ειρηνική, δημοκρατική και περιβαλλοντική", ενώ η δεύτερη, αφού είπε ότι είναι μύθος για εσωτερική κατανάλωση περί "αριστερού Μάαστριχτ" εξέφρασε την ευχαρίστησή της για την προσχώρηση του ΠΑΣΟΚ στις θέσεις, που εξέφρασε πάντα η ΝΔ. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ θα τοποθετηθούν στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης.
Ο παριστάμενος υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος στη σύντομη παρέμβασή του είπε ότι η Συνθήκη ενισχύει τη δημοκρατικότητα στην Ευρώπη, έχει στο κέντρο της τον Ευρωπαίο πολίτη και τα δικαιώματά του και αποτελεί μία "διόρθωση προς το καλύτερο της Συνθήκης του Μάαστριχτ". Παραδέχτηκε ότι είναι "αστείο" να μιλάει κανείς για "αριστερό ή δεξιό Μάαστριχτ", λέγοντας ότι για παράδειγμα στα εργασιακά θέματα τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και ΝΔ συμφωνούν με όσα επιτάσσει η ΕΕ.
Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, απέρριψαν στην αρχή της συνεδρίασης την πρόταση να κληθούν εκπρόσωποι μαζικών φορέων να καταθέσουν την άποψή τους με το επιχείρημα ότι ο σχετικός διάλογος έχει πραγματοποιηθεί. Αντ' αυτού θα κληθούν να στείλουν γραπτώς τις απόψεις, ενώ θα τοποθετηθούν και οι ευρωβουλευτές.
Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902", σήμερα Πέμπτη 28 Γενάρη, την εκπομπή "Από το Σήμερα στο Αύριο" στις 22.00.Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ευσταθίου συζητάει με τον Γιώργο Τσαπόγα,δημοσιογράφο, εκπρόσωπο Τύπου της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη Μάαστριχτ - Αμστερνταμ, με θέμα τη Συνθήκη του Αμστερνταμ και το αίτημα για δημοψήφισμα.