ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Γενάρη 1999
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Πολεμικό κλίμα εκφοβισμού...

...για την προώθηση γνωστών σχεδίων

Παρά τις επαναλαμβανόμενες απειλές και το "πολεμικό" κλίμα, που έχει δημιουργηθεί με την αυξημένη κινητικότητα των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στις βάσεις της Ιταλίας και στην Αδριατική, το ενδεχόμενο μιας άμεσης ΝΑΤΟικής επιδρομής στο Κόσσοβο δε φαίνεται άμεσο... Κάπως έτσι σχολιάζουν πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές τις τελευταίες εξελίξεις στο νότιο άκρο της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, ενώ παράλληλα από την προχτεσινή συνεδρίαση της ομάδας επαφής στο Λονδίνο προέκυπτε πως - παρά τις επίμονες δηλώσεις για την πραγματοποίηση ΝΑΤΟικής επιδρομής - η απειλή των όπλων δε φαίνεται πως προγραμματίζεται βραχυπρόθεσμα. Η "επιδρομο-λογία" χρησιμοποιείται από τις δυτικές δυνάμεις για την προώθηση "πολιτικής φόρμουλας", που θα περιέχει στοιχεία από την αμερικανική "ειρηνευτική" πρόταση για καθεστώς αυτονομίας στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου.

Το πολύ πολύ, πρόσθεταν ΝΑΤΟικές διπλωματικές πηγές, να ανακοινωθεί κάποιο απειλητικό τελεσίγραφο (διάρκειας τεσσάρων ημερών) με παραλήπτη τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο για χτύπημα σερβικών στόχων, προκειμένου ο Μιλόσεβιτς να αναγκαστεί να καθίσει, παρουσία ξένων διαμεσολαβητών, στο τραπέζι των συνομιλιών με τους μετριοπαθείς, αλλά και αυτονομιστές Κοσσοβάρους Αλβανούς. Ομως, για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να είναι πρόθυμο το Βελιγράδι, αλλά και να πιεστούν να συγκροτήσουν "κοινό μέτωπο" οι Κοσσοβάροι Αλβανοί... Ετσι, φαίνεται ότι της όποιας (μεσοπρόθεσμης, μακροπρόθεσμης;) ΝΑΤΟικής επιδρομής θα προηγηθούν οι πιέσεις προς τα στελέχη του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κόσσοβου".

Σύμφωνα με δηλώσεις ανώνυμου ΝΑΤΟικού αξιωματούχου στην Ουάσιγκτον, προτείνεται στους συμμάχους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να αναζητηθεί η συναίνεση των Αλβανών στο Κόσσοβο, ώστε να προωθηθεί πολιτική λύση του προβλήματος, πριν, τουλάχιστον, επιχειρηθεί η "συμμόρφωση" των Σέρβων μέσω μιας ΝΑΤΟικής επιδρομής. "Θέλουν οι ΗΠΑ να προχωρήσουν τα πράγματα... προτείνουν, λοιπόν, πρώτα να πειθαναγκαστούν οι Αλβανοί στο Κόσσοβο να αποδεχτούν το δεδομένο ειρηνευτικό σχέδιο και σε δεύτερο χρονικό στάδιο να ληφθεί η σερβική έγκριση", έλεγε χαρακτηριστικά η ΝΑΤΟική πηγή.

Ποιο όμως είναι το σχέδιο που εξετάζουν στο τραπέζι οι ξένες δυνάμεις; Πολλοί λένε πως θα πρόκειται για μικρομετατροπές του γνωστού αμερικανικού σχεδίου για παροχή καθεστώτος αυτονομίας στο Κόσσοβο, με την προσθήκη ότι το μέλλον της περιοχής θα επανεξεταστεί μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ετσι, το επικρατέστερο σενάριο σχεδίου "ειρήνευσης" προβλέπει τη δημιουργία κοσσοβάρικης κυβέρνησης, αστυνομίας και διεξαγωγή εκλογών υπό την επίβλεψη ξένων παρατηρητών σε ένα Κόσσοβο, που θα αποτελεί μέλος (όπως η Σερβία και το Μαυροβούνιο) της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας. Στο ίδιο σενάριο λέγεται πως περιλαμβάνεται και η επανεξέταση του μέλλοντος της περιοχής μετά από την πάροδο πέντε ετών. Ωστόσο, η διορία χρονικής "αναμονής" μιας περιόδου πέντε ετών φαίνεται πως προβληματίζει κυρίως τους Ευρωπαίους εταίρους. Αρκετοί είναι αυτοί που βλέπουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως μια ακόμη παράταση της ήδη εκρηκτικής κατάστασης στο Κόσσοβο, ενώ άλλοι δεν επιθυμούν την άμεση εμπλοκή τους για ένα τέτοιο διάστημα... Ωστόσο, όλοι φαίνεται πως διαφωνούν με τηνπρακτική"βιαστικών λύσεων και εσπευσμένων ενεργειών". Αλλωστε, μόνον μια σπίθα θα αρκούσε να φέρει την καταστροφή όχι μόνον στο Κόσσοβο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων...

Δ. ΟΡΦ.

ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Συνομιλίες εκατέρωθεν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΚΑΙΡΟ

Επαναλήφθησαν, την Παρασκευή, οι συνομιλίες στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα το μέλλον των επιθεωρήσεων του ιρακινού οπλοστασίου. Αν και στο τραπέζι των συνομιλιών έχουν κατατεθεί τέσσερεις προτάσεις - της Γαλλίας και της Ρωσίας που τάσσονται υπέρ της αλλαγής της μεθόδου ελεγχου του ιρακινού οπλοστασίου και της πλήρους άρσης των οικονομικών κυρώσεων, του Καναδά, που ζητά διαφορετικές συνεδριάσεις το θέμα των ελέγχων και γι αυτό της ανθρωπιστικής βοήθειας, και των Ηνωμένων Πολιτειών που επιμένουν στη διατήρηση των κυρώσεων και στην ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας - δε διαφαίνονται πολλές ελπίδες κατάληξης σε συγκεκριμένη απόφαση. Πάντως, εκπρόσωποι πολλών χωρών τείνουν να συμφωνήσουν με τη γαλλο-ρωσική πρόταση καθώς θεωρούν ως αποτυχημένο το σύστημα επιθεωρήσεων που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα μέσω της UNSCOM.

Στο μεταξύ, αρχίζει σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα η σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου με θέμα την κατάσταση στο Ιράκ και τη στάση που θα προτίθεται να κρατήσει ο αραβικός κόσμος. Στη σύνοδο του Καϊρου ανάμενεται να συζητηθεί, για πρώτη φορά επισήμως, η σαουδαραβική πρόταση περί χαλάρωσης των κυρώσεων ενώ θα συμμετάσχει και ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μωχάμεντ Σαϊντ αλ Σάχαφ, παρά το γεγονός ότι η Βαγδάτη εκτόξευσε κατηγορίες κατά των αραβικών ηγεσιών ότι συντάσσονται, εμμέσως πλην σαφώς, με τις απόψεις της Ουάσινγκτον.

ΑΝΑΓΓΕΛΤΙΚΑ

Ρουμανία

Η αγωνιστική πορεία των ανθρακωρύχων

Ο διάρκειας τριών βδομάδων αγώνας των Ρουμάνων ανθρακωρύχων κατέληξε στην ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων τους, αλλά ταυτόχρονα απέδειξε πως μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων μπορούν να λυγίσουν ακόμη και οι πιο αδιάλλακτες κυβερνήσεις...

Σελίδες 46 - 47

Ρωσία

Η κληρονομιά του Λένιν

Συζήτηση του "Ρ" με τον πρόεδρο της ΕΚΚ του ΚΚΣΕ για τα 75χρονα από το θάνατο του Λένιν...

Σελίδα 44

ΗΠΑ

Οξύνεται το πρόβλημα των αστέγων

Μπορεί να υπάρξει παγκοσμιοποίηση του καπιταλισμού δίχως την όξυνση κοινωνικών φαινομένων; Μάλλον, όχι. Κάπως, έτσι, θα πρέπει να ιδωθεί το πρόβλημα των αστέγων που αυξάνονται ετησίως, για πολλούς λόγους, κατά δεκάδες χιλιάδες...

Σελίδα 45

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Φουντώνουν οι αιματηρές ταραχές στη νήσο Αμπον

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. -

Σε πολλές δεκάδες ανέρχονται οι νεκροί από τις θρησκευτικές ταραχές και την οικονομική κρίση που πλήττει τη νήσο Αμπον της Ινδονησίας. Από την περασμένη Τρίτη έως χτες οι νεκροί ξεπερνούσαν τους πενήντα και οι τραυματίες ήταν πολύ περισσότεροι, ενώ οι υλικές ζημιές από τους πυρπολισμούς χριστιανικών ναών, τζαμιών και σπιτιών, ανυπολόγιστες.

"Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι άσχημη και κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν συγκρούσεις. Υπάρχει ακόμη ένταση, οι δρόμοι είναι έρημοι και οι κάτοικοι φοβούνται να βγουν έξω", δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο "Ρόιτερ" εκπρόσωπος των τοπικών αρχών. Ο ίδιος ανώνυμος αξιωματούχος πρόσθεσε πως εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας και το αεροδρόμιο είναι κλειστό. Επιπλέον, περίπου 2.500 στρατιώτες και αστυνομικοί περιπολούν στην πόλη Αμπον και στις γύρω περιοχές.

Ο διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων της Ινδονησίας μετέβη στην Αμπον για να συναντηθεί με τους τοπικούς ηγέτες και να μεταφέρει τρόφιμα στους περίπου 3.000 κατοίκους που έχουν αναζητήσει άσυλο σε κτίρια της αστυνομίας και του στρατού.

Παρότι ο πληθυσμός της Ινδονησίας αποτελείται στην πλειοψηφία από μουσουλμάνους, το Αμπον και πολλά νησιά στα ανατολικά του αρχιπελάγους έχουν κυρίως χριστιανικό πληθυσμό. Τον περασμένο Μάη, στις συγκρούσεις που έγιναν στην Τζακάρτα και συνέβαλαν στην απομάκρυνση από την εξουσία του Σουχάρτο, σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι.

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Καταστρατήγηση ελευθεροτυπίας και βασανιστήρια δημοσιογράφων

ΧΑΡΑΡΕ. -

Τελευταία ένδειξη για τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταπάτησης της ελευθεροτυπίας στη Ζιμπάμπουε αποτελεί η τραγική μαρτυρία δύο δημοσιογράφων της εφημερίδας "Στάνταρντ". Οι Μαρκ Τσαβουντούκα και Ρέι Τσότο φυλακίστηκαν και υποβλήθηκαν σε οικτρά βασανιστήρια, επειδή υποστήριξαν σε άρθρο τους ότι στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη συνελήφθησαν 23 στρατιωτικοί (ανάμεσά τους και επτά αξιωματικοί) που προέβησαν σε αποτυχημένη πραξικοπηματική ενέργεια κατά του προέδρου της χώρας, Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Το επίμαχο ρεπορτάζ πολεμήθηκε με κάθε τρόπο από την κυβέρνηση Μουγκάμπε και αποτέλεσε την αιτία φυλάκισης των δυο δημοσιογράφων και την υποβολή τους σε τρομερά βασανιστήρια (δοκιμασία ασφυξίας, ηλεκτροσόκ και ξυλοδαρμούς). Παρά τις αθωωτικές αποφάσεις δικαστηρίων της χώρας, ο υπουργός "Δικαιοσύνης" Μογέν Μαχάτσι και ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν επανειλημμένα να εγκρίνουν την αποφυλάκιση των δημοσιογράφων, κατηγορώντας τους για "διασπορά ψευδών ειδήσεων και πρόκληση πολιτικής αναταραχής"...

Ως εκ τούτου, διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η "Διεθνής Αμνηστία", κατηγόρησαν την κυβέρνηση Μουγκάμπε για αυταρχισμό και καταστρατήγηση των νόμων. Η οργάνωση προάσπισης δικαιωμάτων της χώρας, "ΖΙΜΡΑΙΤΣ", σε σχετική ανακοίνωσή της σχολίασε: "Βαθμιαία ολισθαίνουμε σε ένα κράτος αναπόφευκτης, βαθιάς παρακμής"...

Τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα σε πολεμική ετοιμότητα στην βάση στην Βόρειο Ιταλ

Τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα σε πολεμική ετοιμότητα στη βάση στη Βόρεια Ιταλία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ