ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Γενάρη 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε εξέλιξη τεράστια ΝΑΤΟική στρατιωτική επιχείρηση

Σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ έχει μετατραπεί η Θεσσαλονίκη, ενόψει επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο.Τις μέρες αυτές βρίσκεται σε εξέλιξη μια χωρίς προηγούμενο στρατιωτική επιχείρηση μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη στρατευμάτων, βαρέως εξοπλισμού και εφοδίων από θάλασσα και αέρα, από όπου οδικώς προωθούνται στην ΠΓΔΜ και εγκαθίστανται στις πόλεις Τέτοβο και Κουμάνοβο.Πρόκειται, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, για τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση, που έχει γίνει στη Θεσσαλονίκη μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αποστολή της δύναμης αυτής υποτίθεται πως είναι η προστασία των διεθνών παρατηρητών που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο. Ομως αυτό είναι το πρόσχημα και στην πραγματικότητα πρόκειται για την εμπροσθοφυλακή των δυνάμεων, που με πρώτη ευκαιρία θα αναλάβουν στρατιωτική δράση στο Κοσσυφοπέδιο κατά των σερβικών δυνάμεων. Ενώ παράλληλα δημιουργείται ένα ΝΑΤΟικό προγεφύρωμα στη Νότια Βαλκανική, στα πλαίσια της εφαρμογής του δόγματος περί ταχυκίνητων δυνάμεων άμεσης επέμβασης. Το λιμάνι και το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης έχουν μετατραπεί σε προκεχωρημένη βάση για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια.

Η επιχείρηση ξεκίνησε πριν περίπου ένα μήνα και πρόκειται να ολοκληρωθεί στα μέσα Γενάρη. Η δύναμη που σε πρώτη φάση θα αναπτυχθεί είναι 1.700 άνδρες- μέχρι χτες είχαν αποβιβαστεί οι 1.200 - όμως ο εξοπλισμός που τη συνοδεύει και τα εφόδια που μεταφέρει είναι σαφές πως αφορούν δύναμη κατά πολύ μεγαλύτερη. Εξάλλου, η ισχύς της, με βάση τα νέα δεδομένα, δεν καθορίζεται τόσο από το προσωπικό που τη στελεχώνει, όσο από τα οπλικά συστήματα που διαθέτει.

Ουσιαστικά, η Θεσσαλονίκη έχει μετατραπεί σε ζώνη ελεύθερης διέλευσης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων. Η όλη κατάσταση είναι εκτός ελέγχου από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς, όπως ισχυρίζονται οι αρμόδιες αρχές, τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα έλαβαν τη σχετική άδεια από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές δε γνωρίζουν ούτε πόσοι αποβιβάζονται, ούτε τι εξοπλισμό μεταφέρουν και περιορίζονται στην παροχή διευκολύνσεων προς τις "συμμαχικές" δυνάμεις και σε ρόλο τροχονόμου για τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το ελληνικό έδαφος.

Μέχρι χτες, είχαν αποβιβάσει στρατεύματα, εξοπλισμό και εφόδια 11 στρατιωτικά και εμπορικά πλοία, όπως και αεροσκάφη προερχόμενα από Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία και Νορβηγία. Η Ελλάδα και η Τουρκία δε συμμετέχουν με στρατεύματα μετά από βέτο που έβαλε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να μην συνυπάρχουν στο έδαφος της στρατεύματα από τις δύο χώρες. Ετσι, συμμετέχουν μόνο με δύναμη έξι αξιωματικών η κάθε μια στο πολυεθνικό επιτελείο.

"Μια συμμαχική κατοχή απομένει"

Χτες το πρωί, κατέπλευσε το υπό αιγυπτιακή σημαία ΝΑΤΟικό μεταγωγικό FAST ALEXANDRIA και ξεφόρτωσε πολλές δεκάδες οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άγνωστο αριθμό Γάλλων στρατιωτών, που προορίζονται για τα Σκόπια.

Ολος ο χώρος του λιμανιού γύρω από τις αποβάθρες 4 και 5 θύμιζε στρατοκρατούμενη περιοχή. Στρατιωτικά οχήματα να κινούνται σε κάθε κατεύθυνση, πυροσβεστικά οχήματα σε ετοιμότητα, Γάλλοι κοκκινοσκούφηδες, άνδρες της ελληνικής στρατονομίας, στρατιωτικά ελικόπτερα με αναμμένες τις μηχανές, έτοιμα να παραλάβουν για μεταφορά Γάλλους αξιωματικούς και οπλίτες.

Ολα αυτά σε συνδυασμό με τον εκκωφαντικό ήχο από τις μηχανές των ελικοπτέρων είχαν δημιουργήσει πανδαιμόνιο και θύμιζαν ναυτική και αεροπορική βάση σε κατάσταση ετοιμότητας.

Υπάλληλος του λιμενικού σώματος σε ερώτησή μας αν τα ελικόπτερα θα παραλάβουν άνδρες της γαλλικής στρατιωτικής αποστολής απάντησε: "Πού να ξέρουμε, εμείς δε ρωτάμε τέτοια πράγματα".

Αλλος πάντως κρατικός υπάλληλος που βρέθηκε στο χώρο του λιμανιού παρατήρησε με νόημα: "Τις μέρες αυτές, το λιμάνι μας θυμίζει την εποχή του Α Παγκόσμιου Πολέμου, που, όπως διαβάζουμε, είχε μετατραπεί από τους συμμάχους σε ορμητήριο της εξόρμησής τους στα Βαλκάνια. Πάει και η παραδοσιακή μας φιλία με τον λαό της Γιουγκοσλαβίας, πάνε όλα...". Και κατέληξε κουνώντας περίλυπα το κεφάλι του: "Το μόνο που μένει είναι μια συμμαχική κατοχή για να συμπληρωθεί η εικόνα...".

Επισημαίνουμε πάντως ότι σ' ό,τι αφορά στο λιμάνι και τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης η "συμμαχική κατοχή"" έχει ήδη συντελεστεί και όσο περνά ο καιρός θα γίνεται όλο και πιο φανερή και επικίνδυνη.

Προχτές εξάλλου κατέπλευσαν στο λιμάνι δύο άλλα μεταγωγικά του ΝΑΤΟ. Το FAST TRADER,υπό αιγυπτιακή σημαία και το FRANCOIS,υπό σημαία Αγίου Βικεντίου, τα οποία ξεφόρτωσαν 6 ελικόπτερα, 75 στρατιωτικά οχήματα, κοντέινερ και περισσότερους από 200 Γάλλους στρατιώτες.

Οι στρατιώτες και όλο το πολεμικό υλικό μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Σίνδου στην περιοχή Θεσσαλονίκης και από εκεί μεταφέρθηκαν προς στα Σκόπια, όπου αναμένονταν να φθάσουν χτες.

ΠΑΣΟΚ
Προσυνεδριακές διεργασίες

Ως "μαραθώνια" προδιαγραφόταν η συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε χτες το πρωί και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ολοκληρωθεί. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η οριστικοποίηση των κειμένων που αφορούν στη νέα διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, στο νέο καταστατικό και στις πολιτικές θέσεις του κόμματος, τα οποία θα προωθηθούν για να ψηφιστούν στο επερχόμενο συνέδριο. Τα μέλη του ΕΓ, που συνήλθαν προεδρεύοντος του πρωθυπουργού, είχε αποφασιστεί κατά την προχτεσινή σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας να ολοκληρώσουν χτες τη διαδικασία σύνθεσης των απόψεων γύρω από τα παραπάνω κείμενα, ώστε τα τελευταία να εγκριθούν και από την ΚΕ του κόμματος, που έχει αποφασιστεί να συνέλθει την Παρασκευή και το Σάββατο.

Στη συνεδρίαση της ΚΕ πάντως - και ανεξάρτητα από το βαθμό συμφωνίας που θα επερχόταν στη χτεσινή σύσκεψη του ΕΓ - αναμένεται να γίνουν διακριτές οι τακτικές που θα ακολουθήσουν οι διάφορες πτέρυγες του κόμματος, καθώς και οι στρατηγικές διεκδίκησης προσωπικών ρόλων εκ μέρους των πρωτοκλασάτων του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια αυτής της παρατεταμένης προσυνεδριακής περιόδου.

Στα μουλωχτά

Κάθε βήμα στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι και μια νέα πανηγυρική επιβεβαίωση του αντιλαϊκού - αντιδημοκρατικού χαρακτήρα αυτού του καπιταλιστικού οικοδομήματος. Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή για επικύρωση τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, που προέκυψε από την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ως μία ακόμη πράξη του δράματος που παίζεται σε βάρος των λαών της Ευρώπης. Ετσι σιωπηλά και χωρίς πολλά λόγια, στα μουλωχτά, μπαίνει για επικύρωση στο Κοινοβούλιο μια συνθήκη με βάση την οποία περιορίζονται κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού, ενώ ο κάθε εργαζόμενος της χώρας μας γίνεται σκλάβος της πιο άγριας εκμετάλλευσης και τα δικαιώματα του θυσία στο βωμό της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ.

Ουσιαστικά καλείται η Βουλή να κυρώσει μια ακόμη διακρατική συμφωνία, που συμπληρώνει και ενισχύει τα ταξικά χαρακτηριστικά της ΕΕ και την αντιλαϊκή αντιδραστική πολιτική στα κράτη - μέλη της, καταδικάζοντας το λαό μας στη συνεχή λιτότητα και την αυξανόμενη φτώχεια. Το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται ακυρώνει βασικές πλευρές της εθνικής ανεξαρτησίας με την ενσωμάτωση της Συμφωνίας Σένγκεν και την προώθηση της κοινής εξωτερικής πολιτικής. Ετσι η χώρα μας προσαρμόζεται και συμμετέχει ενεργά στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις των ισχυρών καπιταλιστών, ενώ τα συμφέροντα του λαού μας υποτάσσονται στην αδίστακτη δράση της "νέας τάξης". Τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται από τα επιτελεία των Βρυξελλών σ' αυτά τα θέματα, η Βουλή, η κυβέρνηση και τα υπουργεία θα τις εξειδικεύουν και θα τις εφαρμόζουν υποχρεωτικά.

Ομως, με ποιο δικαίωμα τα κάνουν όλα αυτά; Εξάλλου, οι όποιες αρμοδιότητες έχει η Βουλή των Ελλήνων, υποτίθεται, πως πηγάζουν από τον ελληνικό λαό, για λογαριασμό του οποίου πάντα υποτίθεται πως ενεργεί. Το ίδιο και η κυβέρνηση. Πότε, όμως, ο ελληνικός λαός ρωτήθηκε αν συμφωνεί μ' όλα τα παραπάνω; Ποτέ. Δεν τόλμησαν απευθυνθούν στο λαό με δημοψήφισμα. Αλλά ούτε τον ενημέρωσαν αυτοί που χειρίζονται τις τύχες του, για τον πραγματικό χαρακτήρα αυτών των επιλογών τους. Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να περιμένει κάνεις από τους εντεταλμένους διαχειριστές του συστήματος να κάνουν πράγματα διαφορετικά από την εντολή που τους έχει δοθεί από τα αφεντικά τους. Ετσι, η διαδικασία γι' αυτούς είναι απλή και προδιαγεγραμμένη, ενώ ο λαός θα κληθεί να υποστεί τις συνέπειες. Οι ίδιοι είναι διπλά ένοχοι. Και γιατί παίζουν αυτό το ρόλο του συμμέτοχου στην ενίσχυση του ιμπεριαλιστικού κέντρου των Βρυξελλών, παρά και ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού, αλλά και γιατί συνειδητά θολώνουν το τοπίο και αποπροσανατολίζουν το λαό, ώστε να τον σύρουν, χωρίς την έκφραση των πραγματικών του διαθέσεων, την εναντίωσή του, στη "νέα εποχή" της ενωμένης Ευρώπης των πολυεθνικών. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πορεία της ΕΟΚ, παλαιότερα, και σήμερα της ΕΕ είναι μια διαδικασία συνεχών διαψεύσεων των προπαγανδιστών του ευρωπαϊκού "ιδεώδους".

Τα μεγάλα λόγια περί διεύρυνσης της δημοκρατίας, περί "ισότιμης συμμετοχής" του ελληνικού λαού σε διεθνή κέντρα αποφάσεων, αποδεικνύονται όχι απλά κούφια λόγια, αλλά μια ιστορική απάτη. Και γι' αυτό, με την προπαγάνδα για τη "νέα χρυσή εποχή του ΕΥΡΩ", στήνουν μια νέα επιχείρηση παραπληροφόρησης, εξαπάτησης του λαού και δημιουργίας τεχνητής ευφορίας. Εδώ ακριβώς, βρίσκεται και η "αχίλλειος πτέρνα" αυτού του κατασκευάσματος. Είναι η δυσπιστία των λαών, η οποία μπορεί να γίνει δύναμη αγώνα και ανατροπής.

Στην Πορτογαλία η Αλέκα Παπαρήγα

Αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, αποτελούμενη από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον Μπάμπη Αγγουράκη μέλος της ΚΕ και βουλευτή, επισκέπτεται σήμερα 6 και αύριο 7 Γενάρη την Πορτογαλία, μετά από πρόσκληση του ΚΚ Πορτογαλίας.

Στη διάρκεια της παραμονής στη Λισαβόνα θα έχει συνομιλίες με τον ΓΓ της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ Κ. Καρβάλιας και άλλα στελέχη, για την κατάσταση στις δύο χώρες, τις εξελίξεις στην ΕΕ και θέματα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ