ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Γενάρη 1999
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Η τελευταία απεργία στις 15 Δεκέμβρη θα καταγραφεί στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος σαν σταθμός στην πορεία ανάπτυξης και συντονισμού του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Εγινε πράγματι ένα σημαντικό βήμα με τη συγκρότηση των Απεργιακών Επιτροπών σε πανελλαδική κλίμακα. Το βήμα αυτό ήταν και αναγκαίο, αλλά και υπερώριμο για να δρομολογηθεί επιτέλους η ανάταση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την ανάδειξη λαϊκού αγωνιστικού Μετώπου που θα έρθει σε ρήξη με την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική. Η πρωτοβουλία των κομμουνιστών και άλλων ταξικά προσανατολισμένων συνδικαλιστών, είναι αποτέλεσμα της εκτίμησης μιας πραγματικότητας που έχει ως εξής:

1) Οτι αυτή η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις σε βάρος των εργαζομένων στο όνομα της ΟΝΕ και των προγραμμάτων σύγκλησης, απαιτείται να αντιπαλευτεί, να αποκρουστεί και να ανατραπεί.

2) Κανένας κλάδος ή στρώμα ή κοινωνική ομάδα δεν μπορεί από μόνος του. Ακριβώς επειδή πρόκειται για ολομέτωπη επίθεση, για επίθεση που δεν αφήνει τίποτα όρθιο, απαιτείται ο μέγιστος συντονισμός, η κλιμάκωση της πάλης για να αποκρουστεί αυτή η πρωτοφανέρωτη επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού.

3) Ενώ όλες οι δυνάμεις πρέπει να είναι συσπειρωμένες ενάντια στον ταξικό εχθρό, οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και πολλών δευτεροβάθμιων οργανώσεων(Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών) όχι μόνο δε βοηθάνε στην ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων, αλλά έχουν περάσει στην απέναντι όχθη. Συνεπώς αυτές οι ηγεσίες κρίθηκαν, αφού εδώ και χρόνια παίζουν το ρόλο του "Δούρειου Ιππου" για την εξουδετέρωση, την ενσωμάτωση του συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να εφαρμόζεται χωρίς αντιστάσεις η αντιλαϊκή πολιτική. Είναι λοιπόν καθαρό ότι από αυτή τη συνδικαλιστική ηγεσία οι εργαζόμενοι τίποτα δεν μπορούν να περιμένουν. Με αυτούς προοπτική δεν υπάρχει.

****

Με βάση τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν λύση, πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συσπειρωθούν με τις αγωνιστικές δυνάμεις που υπάρχουν στη βάση, να ανατρέψουν αρνητικούς συσχετισμούς, να συγκροτήσουν τις επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο, να λειτουργήσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία. Η συγκρότηση των Απεργιακών Επιτροπών, αυτά ακριβώς σηματοδότησε. Να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα δικά τους χέρια και όπως έδειξε η κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων και η επιτυχία της απεργίας στις 15 Δεκέμβρη, η συντριπτική πλειοψηφία των απεργών αποδέχτηκε αυτές τις εκτιμήσεις, το πλαίσιο και τους στόχους των Απεργιακών Επιτροπών, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα της συνέχειας για την αγωνιστική προοπτική του συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτή η προοπτική που έχει να κάνει με την αναγκαιότητα της ανάδειξης ενός άλλου πόλου στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, σαφώς αντίθετου από αυτόν της συναίνεσης, της υποταγής και της ενσωμάτωσης, σαφώς διακριτού με ισχυρή παρουσία ως ο άλλος πόλος των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ενός ισχυρού πλατιού ταξικού πόλου που θα συνεγείρει όλους τους εργαζόμενους, που θα ανοίξει το δρόμο για ένα παλλαϊκό κίνημα αντίστασης και προοπτικής για την εργατική τάξη και το λαό. Ενός ταξικού πόλου, που θα αποτελεί τη δύναμη κρούσης ενάντια όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά συνολικά στην πολιτική της ΟΝΕ και των προγραμμάτων σύγκλισης, στην πολιτική της "Λευκής Βίβλου", στην πολιτική της αύξησης των κερδών της πλουτοκρατίας και της φτώχειας και της σκλαβιάς της εργατικής τάξης.

****

Στην απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για τη δουλιά στην εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό κίνημα, σημειώναμε: "Σήμερα έχει υπερωριμάσει η ανάγκη να οξυνθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η γραμμή της αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις της ταξικής συνεργασίας, σαν απαραίτητη προϋπόθεση για τον απεγκλωβισμό των εργαζομένων από την επιρροή τους και την ενίσχυση της γραμμής συσπείρωσης και ανάπτυξης της πάλης. Η αντιπαράθεση και η συσπείρωση αποτελούν αναπόσπαστες πλευρές ενός ενιαίου καθήκοντος, να αναπτυχθεί ένα ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα, τέτοιο που να είναι ικανό να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και γενικότερα των εργαζομένων και που να διευκολύνει και τη γενικότερη συσπείρωση των κοινωνικών δυνάμεων, οι οποίες υποφέρουν από τα μονοπώλια και τις επιλογές του ιμπεριαλισμού".

Αυτό ακριβώς το καθήκον της αντιπαράθεσης με αυτές τις ενσωματωμένες ηγεσίες, δεμένο με τη συσπείρωση της εργατικής τάξης στη βάση, εκφράζεται με τη δουλιά για τη συγκρότηση των απεργιακών επιτροπών με αφορμή την απεργία στις 15/12/98 και με προοπτική έναν πανελλαδικό συντονισμό και συσπείρωση των ταξικών δυνάμεων με αποτελεσματική δράση που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης των αγώνων σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

****

Την αναγκαιότητα αυτή διατυπώσαμε και στη συνέντευξη Τύπου της Απεργιακής Επιτροπής στη Θεσσαλονίκη, ότι δηλαδή "το πρόβλημα δεν είναι απλά η επιτυχία της απεργίας στις 15/12/98... Το σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να λύσει η εργατική τάξη είναι πώς θα δημιουργήσει τον άλλο πόλο της αγωνιστικής συσπείρωσης και πάλης. Αν αυτό δε λυθεί, όχι μόνο τα προβλήματα δε θα λυθούν, όχι μόνο θα έρθουν πιο δύσκολες μέρες, αλλά και το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα θα μπει σε ανεπίστρεπτη τροχιά με απρόβλεπτες συνέπειες". Εχουμε επομένως καθήκον αυτές οι απεργιακές επιτροπές να έχουν ανοιχτό από δω και μπρος το προσκλητήριο της αγωνιστικής ενότητας, το αγωνιστικό προσκλητήριό τους να μην έχει ημερομηνία λήξης, αλλά να αποτελέσουν τα θεμέλια των κατά τόπους επιτροπών αγώνα. Η συζήτηση που έγινε με τους εργαζόμενους κατά την προετοιμασία της απεργίας για τα αιτήματα και τους στόχους της Απεργιακής Επιτροπής, έδειξε ότι είχε αποδέκτες σε εργαζόμενους που βρίσκονται έξω από την επιρροή των κομμουνιστών, των ΕΣΑΚιτών συνδικαλιστών. Στη Θεσσαλονίκη ανοίξαμε διαύλους επικοινωνίας και συμμετοχής με τους εργαζόμενους του λιμανιού που αντιμετωπίζουν την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Αυτές οι συσπειρώσεις όπως και άλλες σηματοδοτούν τη συνέχεια, την προοπτική, που εναπόκειται στη δική μας δουλιά από δω και μπρος. Υπάρχουν δυνατότητες αγωνιστικής συσπείρωσης και αυτή η εκτίμηση έρχεται από πολλές πλευρές.

*****

Οσον αφορά όλους εκείνους που εργολαβικά ψαρεύουν στα θολά νερά και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος - έτσι βαφτίζουν τη συναίνεση και την υποταγή του - έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πάμε να φτιάξουμε νέα όργανα, δεν έχουμε στόχο να αλλάξουμε την οργανωτική δομή του συνδικαλιστικού κινήματος, ούτε πάμε να φτιάξουμε νέες παρατάξεις και συνδυασμούς. Πάμε να δώσουμε πνοή στο συνδικαλιστικό κίνημα, να πάρει το πάνω χέρι η ταξική αντίληψη και πρακτική, να παραμερίσει τις ηγεσίες που σήμερα φρενάρουν αυτή την προοπτική, να πάρουν κουράγιο οι εργαζόμενοι, να πιστέψουν στη δύναμή τους. Αυτό ακριβώς φοβούνται αυτές οι ηγεσίες: Την ανυποχώρητη αντιπαράθεση των ταξικών δυνάμεων, δεμένη με την αγωνιστική ενότητα και συσπείρωση. Σε αυτό το δρόμο πορευόμαστε.

Θεόδωρος ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

γεν. γραμματέας του ΕΚΘ


ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΚΚΙΝΟΥΛΗ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
"Διεκδικούμε όσα δικαιούμαστε"

- Σε ποια κατάσταση βρίσκει τον Δήμο Πλατύκαμπου η νέα δημοτική περίοδος;

- Το σύνολο των κοινοτήτων που απαρτίζουν τον νέο δήμο βρίσκονται, από άποψη υποδομών, σε καλή κατάσταση. Τον τελευταίο μήνα υπάρχει μια βιομηχανία διαταγών του υπουργείου Εσωτερικών, που σαν στόχο έχει τη συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων στο δημοτικό συμβούλιο και την ουσιαστική κατάργηση των κοινοτήτων. Εμείς, βρήκαμε τον τρόπο και με αποφάσεις που εγκρίθηκαν την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας, αποκεντρώσαμε τις αρμοδιότητες, δίνοντας την ευθύνη των αποφάσεων και των ενεργειών που αφορούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων, στα τοπικά συμβούλια και στους γραμματείς των κοινοτήτων, διατηρώντας, έτσι, εν ζωή τις παλιές κοινότητες. - Ποια είναι τα προβλήματα της περιοχής στα οποία θα ρίξετε άμεσα το κύριο βάρος της προσοχής σας;

- Ο Δήμος Πλατύκαμπου είναι ένας κατ' εξοχήν αγροτικός δήμος. Πρώτο μέλημά μας, λοιπόν, είναι η εξασφάλιση νερού για το πότισμα των χωραφιών. Νερό, το οποίο υπάρχει στον Πηνειό, αλλά δυστυχώς η αδιαφορία της κυβέρνησης το οδηγεί στη θάλασσα για να χοντραίνουν τα ψάρια. Εχουμε υποβάλλει προτάσεις που λύνουν το πρόβλημα όχι μόνο για τα χωράφια του δήμου αλλά και της ευρύτερης περιοχής, την υλοποίηση των οποίων θα διεκδικήσουμε με νύχια και με δόντια. Αίσθησή μας είναι ότι τα αρδευτικά έργα δε γίνονται γιατί η κυβέρνηση είναι απόλυτα ταυτισμένη με τη λογική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μείωση της αγροτικής παραγωγής.

Δεύτερο, μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή μας είναι η ανεργία. Ο δήμος, βέβαια, δεν είναι επιχείρηση ούτε και έχει εξουσίες τέτοιες που να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Στην περιοχή μας, όμως, λειτουργούν 200 βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την πραγματικότητα. Εχουμε δεσμευτεί για τη σύσταση ενός γραφείου προσπάθειας εύρεσης εργασίας. Θα ζητήσουμε από τα εργοστάσια της περιοχής να προτιμηθούν οι κάτοικοι του δήμου μας, έχοντας σαν φροντίδα να απασχοληθούν κατ' αρχήν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη για δουλιά. Δεν καλλιεργούμε αυταπάτες ότι μόνοι μας θα λύσουμε αυτά τα προβλήματα, εντοπίζουμε όμως την ανάγκη για αυτά τα δύο να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση.

- Και το 1999 βρίσκει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Πώς θα ανταπεξέλθετε σε αυτό;

- Ο "Καποδίστριας" χτίστηκε πάνω σ' ένα μεγάλο ψέμα. Ενώ προεκλογικά είχε δοθεί η διαβεβαίωση ότι η χρηματοδότηση των νέων δήμων θα εξασφαλιστεί, πρόσφατα σε επίσκεψη κλιμακίου του υπουργείου Εσωτερικών στη Λάρισα, κάτι τέτοιο διαψεύστηκε. Τα παρακρατημένα, από τις κυβερνήσεις, χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο δεν αποδίδονται αλλά ούτε καν διασφαλίζεται η περαιτέρω χρηματοδότηση των δήμων. Φαίνεται μια διάθεση της πολιτείας να καταστήσουν τα νέα δημοτικά συμβούλια φοροεισπράκτορες και φορομπήχτες. Εμείς στο Δήμο Πλατύκαμπου, η πλειοψηφία τουλάχιστον, έχουμε αναλάβει τη δέσμευση ότι τέτοιο ρόλο σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παίξουμε. Μαζί με άλλους δημάρχους οι οποίοι συμφωνούν με αυτή τη λογική, πιστεύω ότι θα ασκήσουμε ένα διεκδικητικό μέτωπο για να πάρουμε πίσω αυτά που δικαιούμαστε.

Χ. Δ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ