ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Γενάρη 1999
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Νέα αναστάτωση με πρόσθετα προβλήματα

Νέα αναστάτωση στη λειτουργία των Νοσοκομείων και πρόσθετα μισθολογικά προβλήματα δημιουργεί η κυβέρνηση με την εμμονή της στην άγρια πολιτική των περικοπών.

Το "αλαλούμ" που προκλήθηκε το 1998 με τις εφημερίες των γιατρών συνεχίζεται το 1999 και επεκτείνεται σε όλους τους κλάδους εργαζομένων των Νοσοκομείων. Η κυβέρνηση δεν πληρώνει τις εφημερίες των γιατρών του τελευταίου τριμήνου του 1998 και για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τις υπερωρίες, τις αργίες και τα νυχτερινά του υπόλοιπου προσωπικού και ιδιαίτερα του νοσηλευτικού. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η κυβέρνηση έχει μετατρέψει σε μπαλάκι τους εργαζόμενους και έχει βάλει το μαχαίρι στο λαιμό σε ορισμένες διοικήσεις των Νοσοκομείων για την πληρωμή των εφημεριών των γιατρών και των υπερωριών των εργαζομένων.

Ο νέος χρόνος μπήκε χωρίς προγράμματα εφημεριών που ήταν υποχρεωμένη η κυβέρνηση να εκδώσει για όλο το 1999 μέχρι τις 31.12.1998 - βάσει του νόμου για το νέο ιατρικό μισθολόγιο. Είχε δε συμφωνηθεί ότι κορμός των προγραμμάτων εφημεριών θα είναι το πόρισμα της ειδικής επιτροπής, που όρισε τα πρότυπα αυτών των προγραμμάτων, και θα άφηνε την ευχέρεια σε κάθε Νοσοκομείο να τα καθορίζει με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας στις 28 Δεκέμβρη απέστειλε εγκύκλιο στις διοικήσεις των Νοσοκομείων που λέει ότι το 1999 θα ισχύσει ό,τι ίσχυσε το περασμένο έτος. Η εγκύκλιος αυτή είναι και αποτέλεσμα του γεγονότος ότι στον προϋπολογισμό του 1999 έχουν γραφτεί τα ίδια κονδύλια με αυτά του περασμένου έτους για τις εφημερίες.

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) έχει ξεκινήσει νομικές διαδικασίες για την καταβολή των αναδρομικών των εφημεριών, την ακύρωση παράνομων αποφάσεων και τον καταλογισμό των ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ως απαράδεκτο το γεγονός ότι στα περισσότερα Νοσοκομεία της χώρας δεν είχε γίνει μέχρι το τέλος του έτους η εκκαθάριση των αναδρομικών των μισθών και των εφημεριών των γιατρών. "Επίσης - υπογραμμίζει ο ΠΙΣ - παραμένει αμφίβολο αν το νέο έτος θα γίνονται εφημερίες, καθώς μέχρι δυο μόλις μέρες πριν την εκπνοή του έτους, δεν είχε εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας - Πρόνοιας και Οικονομικών για τις εφημερίες του 1999".

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό

Με ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό λειτουργεί το Νοσοκομείων Χανίων, καθώς δεν έχουν καλυφθεί οι οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών, ενώ υπάρχουν πολλές κενές θέσεις ειδικευομένων γιατρών.

Σε ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν οι γιατροί του νοσοκομείου στο νομάρχη Χανίων, στους δημάρχους και τους βουλευτές του νομού και τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, αναφέρεται ότι μέχρι τώρα μερική λύση του προβλήματος έδινε η παραμονή των ειδικευομένων γιατρών, οι οποίοι αφού τελείωνε ο χρόνος ειδίκευσής τους στο νοσοκομείο παρέμεναν σε αυτό, μέχρι να διοριστούν σε άλλο νοσοκομείο του Κέντρου για να τελειώσουν την ειδικότητα. "Οι γιατροί αυτοί - συνεχίζει η επιστολή - χαρακτηρίζονται ως υπεράριθμοι, αλλά μόνο τέτοιοι δεν είναι γιατί καλύπτουν πραγματικά κενά στα Τμήματα του νοσοκομείου".

Ωστόσο, με απόφαση του υπουργού Υγείας, μετατίθενται ένδεκα "υπεράριθμοι" ειδικευόμενοι από το Νοσοκομείο Χανίων σε Περιφερειακά Ιατρεία, όταν το νοσοκομείο έχει 21 κενές θέσεις ειδικευομένων. Οι γιατροί τονίζουν στην επιστολή ότι "θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες περίθαλψης των κατοίκων του νομού, αφού το νοσοκομείο αντιμετωπίζει μεγάλο αριθμό περιστατικών και παρέχει σήμερα, τόσο δευτεροβάθμια, όσο και πρωτοβάθμια περίθαλψη".

Οι γιατροί που συνέταξαν την επιστολή ζητούν από τον υπουργό Υγείας "να ανακαλέσει την αψυχολόγητη απόφασή του, ώστε οι υπεράριθμοι γιατροί να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο νοσοκομείο, ενώ στα Περιφερειακά Ιατρεία να τοποθετηθούν γιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου".Χωρίς τομογράφο

Εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, το Νοσοκομείο Χανίων έμεινε ανήμερα Πρωτοχρονιάς χωρίς αξονικό τομογράφο. Η κατάσταση αυτή έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή ασθενούς, ο οποίος χρειαζόταν επείγουσα αξονική τομογραφία εγκεφάλου.

Σε έγγραφό τους προς τον διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής, οι εφημερεύοντες γιατροί της Κλινικής αναφέρουν ότι αρχικά απευθύνθηκαν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της περιοχής, τα οποία, όμως, δεν εφημέρευαν. Στη συνέχεια, ο ασθενής διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου(ΠΕΠΑΓΝΗ) "για τη διενέργεια της εξετάσεως και τη διάγνωση, "επιστρατεύοντας" μάλιστα πλήρωμα για το ασθενοφόρο, καθώς τα υπάρχοντα πληρώματα βρίσκονταν ήδη σε περιστατικά σε διάφορα σημεία του νομού".

Οι εφημερεύοντες γιατροί της Χειρουργικής Κλινικής ζητούν άμεση πρόσληψη προσωπικού, αρκετού για τη λειτουργία του αξονικού τομογράφου και κατά τη διάρκεια της εφημερίας, ούτως ώστε να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους των Χανίων.

Ανέλαβαν καθήκοντα

Πέντε μέρες "ζωής" διανύουν ήδη τα νέα δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια, που αναδείχτηκαν από τις εκλογές του Οκτώβρη. Από την 1η του νέου έτους ορκίστηκαν και ανέλαβαν καθήκοντα οι νέες δημοτικές και νομαρχιακές αρχές, ενώ την Κυριακή, 3 Γενάρη, έγιναν οι δημαιρεσίες για την ανάδειξη των νομαρχιακών και δημαρχιακών προεδρείων, εκτός από τις περιπτώσεις, που δεν έχει επικυρωθεί τελεσίδικα η εκλογή. Στην περίπτωση αυτή η θητεία των παλιών αρχών παρατείνεται ώσπου να εγκατασταθούν οι νέες.Στην πρώτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας, πρόεδρος εκλέχτηκε ο Δ. Κορέλλας,νομαρχιακός σύμβουλος της πλειοψηφίας. Αντιπρόεδρος ηΙωάννα Ζερβάκη,από την παράταξη που στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ και γραμματέας η Δ. Αγγελάκη από την παράταξη της πλειοψηφίας.

Δημαιρεσίες δεν είχαμε στον Δήμο Αθηναίων, καθώς το νέο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει ορκιστεί ακόμα, αφού εκκρεμεί δικαστική απόφαση για τη νομιμότητα ή μη της ανάρτησης, προεκλογικά από τον Δ. Αβραμόπουλο,πανό με το οποίο υποσχόταν τη δωρεά του ποσού των 8 εκατομμυρίων δραχμών στους άστεγους της Αθήνας.

  • Αντιδράσεις σημειώθηκαν την Κυριακή από κατοίκους διαφόρων κοινοτήτων που αντιδρούν στην αναγκαστική συνένωση των χωριών τους. Στην κοινότητα Διδύμων Αργολίδας, οι κάτοικοι προχώρησαν στην κατάληψη του κοινοτικού γραφείου. Σε κατάληψη του κοινοτικού καταστήματος προχώρησαν και οι κάτοικοι της Τσαριτσάνης Λάρισας, αρνούμενοι να παραδώσουν το αρχείο της κοινότητας στον νέο δήμο Ελασσόνας.

Την αντίθεσή τους στη συνένωση με τον Δήμο Νεάπολης εξέφρασαν και οι κάτοικοι των κοινοτήτων Βραχασίου, Μιλάτου, Λατσίδας στο Λασίθι και της κοινότητας Ανωγείων στο Ρέθυμνο. Μάλιστα, το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου, οι κάτοικοι Βραχασίου έχτισαν με τσιμεντόλιθους τα παράθυρα και την πόρτα του κοινοτικού γραφείου.

Οι κάτοικοι της κοινότητας Ανωγείων δεν προσήλθαν, όπως και τον περασμένο Οκτώβρη, στις επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη του νομάρχη Ρεθύμνου, όπου τελικά εκλέχτηκε ο Μ. Λίτινας.

Αιολικό πάρκο κατά δάσους

Την ακύρωση των αποφάσεων της υπουργού Ανάπτυξης, με τις οποίες επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών παραγωγής αιολικής ενέργειας σε δασική έκταση στην Κοινότητα Αχλαδιών του Νομού Λασηθίου Κρήτης, ζητάει, με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), δικηγόρος των Αθηνών που είναι δημότης της συγκεκριμένης κοινότητας.

Στην προσφυγή αναφέρεται ότι η έκταση, στην οποία σχεδιάστηκε η εγκατάσταση των σταθμών αιολικής ενέργειας, κάηκε τον περασμένο Ιούνη από δύο πυρκαγιές (16 και 21 Ιούνη 1998) και ότι με την υπουργική απόφαση παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος για την προστασία του δασικού μας πλούτου.

Τέλος, ο δικηγόρος στην προσφυγή του ισχυρίζεται ότι από τις πυρκαγιές κάηκε δασική έκταση 11.000 στρεμμάτων. Η πολιτεία, ενώ θα έπρεπε να φροντίσει για την αναδάσωσή τους, θα τοποθετήσει δεκάδες ανεμογεννήτριες, με αποτέλεσμα να καταστραφεί μεγάλη δασική έκταση. Και αυτό θα γίνει από τους δρόμους που θα διανοιχτούν, τις συμπληρωματικές εγκαταστάσεις με κτίρια για την τοποθέτηση μηχανημάτων, περιφράξεις κλπ.

Οι άδειες εγκατάστασης αιολικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής δόθηκε στις εταιρίες "Αιολικά Πάρκα Αχλαδιών ΑΕ" και "Ανεμόεσα ΑΕ".

ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ
Με αισιοδοξία μπροστά

Αλλος αέρας "φυσάει" στο Δήμο του Αγίου Παύλου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και του νέου Δημάρχου, Μιχάλη Μοσχονά, που εκλέχτηκε με το συνδυασμό της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας, που υποστηρίχτηκε από το ΚΚΕ.

Εντονο αίσθημα αισιοδοξίας κυριαρχεί σ' όλο τον κόσμο του Αγίου Παύλου, που βοήθησε με την ψήφο και την κινητοποίησή του στην υπερψήφιση του νέου δημάρχου, για ένα νέο ξεκίνημα του δήμου με στόχο την αντιμετώπιση των αναγκών των δημοτών και την αναβάθμιση της περιοχής.

Το δημιουργικό, αγωνιστικό αυτό πνεύμα της νέας δημοτικής αρχής εκφράζει και η σύντομη δήλωση του δημάρχου Μιχ. Μοσχονά, στον " Ρ ":

"Πρωταρχικός μας στόχος, δήλωσε ο Μ. Μοσχονάς, είναι η διοικητική αναδιοργάνωση του Δήμου, γιατί η αντίληψη της απερχόμενης διοίκησης ήταν σε διαφορετική κατεύθυνση. Καθώς επίσης και η εφαρμογή μιας πολιτικής που να εκφράζει την άποψή μας για τα προβλήματα του δήμου και της ΤΑ, με αγωνιστικό διεκδικητικό τρόπο. Αυτό αφορά τόσο σε θέματα χρηματοδότησης, όσο και χωροταξίας σε συνεργασία και με τους όμορους δήμους για το συμφέρον των δημοτών μας".

Στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, την Κυριακή, έγινε η εκλογή του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, με συμμετοχή και του συνδυασμού του πρώην Δημάρχου, Διαμαντή Παπαδάμ, που υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ.

Στο προεδρείο εκλέχτηκαν οι: Γιάννης Κοκκίνης πρόεδρος, Νίκος Βαρσάμης (από τον συνδυασμό του κ. Παπαδάμ) αντιπρόεδρος και Αγγελική Καραγεωργίου, γραμματέας. Για τη Δημαρχιακή Επιτροπή εκλέχτηκαν οι: Κώστας Βλάχος και Παναγιώτης Ισχνόπουλος και αναπληρωματικά μέλη οι: Δημήτρης Καρασαββίδης και Σπύρος Σιταρίδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ